Nouă parlamentari și nouă promisiuni. Turnul Sfatului le-a cerut celor nouă parlamentari de Sibiu să spună fiecare un singur lucru pe care îl vor realiza în cei patru ani de mandat. Social-democrații au fost cei mai zgârciți, majoritatea spunând că vor sprijini programul de guvernare. Dan Barna, deputatul USR, a spus că promite să rămână decent, iar liberalii s-au avântat în proiecte concrete, însă greu de realizat, în situația în care îi așteaptă un mandat în opoziție. Despre promisiunile și averile celor nou parlamentari de Sibiu, puteți citi în rândurile de mai jos.
Turcan. Educație, educație…
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că are în vedere generalizarea a două proiecte demarate în ultimul mandat parlamentar. ”Generalizarea programului «After School» și generalizarea programului de alimentație în școală. Sunt două angajamente pe care le-am luat înaintea campaniei și în timpul campaniei electorale. Eu cred în reușita prin educație și cred că aceste două programe însoțite și de alte măsuri pot asigura acea incluziune a copiilor în sistemul de educație și performanțe mai mari. Evident că nu sunt suficiente și evident că programul pe educație îl voi urmări îndeaproape, pas cu pas”, a declarat deputatul liberal.
Ajunsă la al patrulea mandat de deputat, Raluca Turcan și-a modificat substanțial declarația de avere față de momentul în care a primit penultimul mandat, în anul 2012. Față de acum patru ani, Raluca Turcan are în plus o mașină, un Volkswagen Passat din 2006 și ceva mai mulți bani în conturi: 40 de mii de euro, 120 de mii de lei, dar și plasamente la SIF Muntenia – 1900 lei. Totodată, soțul Ralucăi Turcan, Valeriu Turcan, a împrumutat PNL cu 10 mii de euro. În total, cei doi soți au datorii de 118 mii euro.
Ioan Terea. Împădurire
Deputatul PSD, Ioan Terea, a declarat că va susține programul de guvernare, însă ca și prioritate personală este programul național de împădurire. ”Mă țin cât pot de mult de agenda din programul de guvernare, nu pot susține că merg acolo doar pentru o lege pentru sibieni, trebuie să susținem legi la nivel național, iar programul de guvernare promis în campanie trebuie să fie literă de lege pentru PSD în următorii patru ani. Un singur lucru: programul de împăduriri”, a spus Ioan Terea.
Fostul director al Direcției Silvice Sibiu, Ioan Terea este membru în Sindicatul Consilva și în Asociația Profesională ”Progresul Silvic”. Are un teren de 5000 mp în Cârțișoara, un apartament în Sibiu de 80 mp, o casă de vacanță moștenită în Nou Român și o casă în Șelimbăr de 360 mp. Conduce un BMW din 2012 și un Volkswagen din 2012. Are în conturi 70 de mii de euro la Volksbank. Terea a câștigat aproape 80 de mii de lei la Direcția Silvică Sibiu, iar soția, consilier superior la DSP Sibiu, a câștigat în 2015 - 27.000 de lei, 10.000 ca medic specialist și 9.000 de lei curs de formare profesională. Soții Terea au câștigat din zootehnie – 328.000 lei în anul 2015. La averea familiei se adaugă 5115 lei, bani încasați ca indemnizație pentru activitatea de consilier județean.
Ovidiu Sitterli. Pe mâna PSD…
Întrebat care este un obiectiv pe care-l va urmări în acest mandat, președintele interimar al PSD Sibiu, Ovidiu Sitterli a spus simplu: ”programul de guvernare. Tot”.
Fostul prefect de Sibiu este la primul său mandat de deputat și pornește în mandatul de patru ani cu trei apartamente. Sitterli deține alături de soție trei apartamente în Sibiu de 70 mp, de 23 mp și de 48 mp. Au de asemenea două autoturisme, un Ford Focus din 2007 și o Dacia Logan din 2005. Dețin un depozit la BCR de 68 mii de lei. La nivelul venituri, Ovidiu Sitterli a încasat anul trecut 70 mii lei pentru perioada în care a deținut funcția de prefect. Soția sa, doctor, a încasat 34 mii lei de la Spitalul Clinic Județean și 22 de mii de lei de la ULBS, unde este cadru didactic. A câștigat de asemenea 76 mii lei din drepturi de proprietate intelectuală – 76 mii lei, iar împreună cu soțul ei alți 5500 lei din chirii și 1800 lei din dobânzi.
Nicolae Neagu. Normalitate, corectitudine…
”Un singur lucru? Corectitudine, normalitate, legi bune pentru sibieni. E singurul lucru pe care trebuie să-l fac, să fiu acolo, să fiu corect și indiferent dacă voi fi la putere sau în opoziție, să reprezint onest cetățenii”, a declarat Nicolae Neagu, întrebat fiind care este prioritatea sa în acest mandat de deputat.
Senatorul PNL Nicolae Neagu avea în 2014 peste două milioane de lei, bani investiți în acțiuni. În declarația din 2016, însă, totul se năruiește. Atât Metalcar, cât și ADS Media, acolo unde Neagu deținea acțiunile au fost declarate societăți declarate în faliment. Conform declarațiilor de avere, Neagu nu are niciun teren, casă, conturi sau mașină personală. Are în schimb datorii de 75 de mii de euro. Venituri anul trecut: 84.688 lei brut, indemnizație de senator.
Dan Barna. ”Să rămânem decenți”
Singurul parlamentar USR de Sibiu, Dan Barna, spune că prioritatea sa în acest mandat este ”să rămânem decenți”.
Dan Barna este un prolific om de afaceri, având venituri salariale, alături de soție de peste 10 mii de euro lunar. Barna are terenuri moștenite în Rășinari de peste 2.800 mp teren agricol, 4000 mp de fâneață și o mie de mp de livadă. Soții dețin un apartament în București de 97 mp și două în Sibiu de 32 mp și 77 mp. Pe parcursul anului 2015 au primit dividende de peste 600 de mii de lei de la Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG și acțiuni de peste 700 de mii de lei. A acordat împrumuturi de aproape 500 de mii de lei, dar și un credit de 200 de mii de lei. Salariul lui Dan Barna era de 152 mii lei pe an la DCG, în timp ce soția sa câștigă 390 mii de lei la Petrom SA. Împreună, salariul lunar al celor doi soți este de 10 mii de euro.
Constantin Șovăială. Cod administrativ și lege pentru Salvamont
”Una din idei, așa cum am spus și în campanie, este adoptarea unui cod administrativ având în vedere că sunt multe disfuncționalități și nepotriviri în legislația care reglementează administrația locală. O altă chestie am spus că mă bat pentru o lege a salvamontului, având în vedere că în ultima perioadă au avut loc atâtea situații, încât nu au fost reglementări sau au fost reglementări foarte ambigue. În urma discuțiilor purtate cu colegii mei de la Salvamont, ei solicită o lege specială a Salvamontului".
Constantin Șovăială, militar de carieră, reprofilat în jurist după ”lăsarea la vatră” are un teren intravilan în Șelimbăr de 506 mp, achiziționat în 2014 și un alt teren de 1500 mp într-o localitate a cărui identitate a ascuns-o. Tot în Șelimbăr are o casă de 226 mp, construită anul trecut și conduce un autoturism Toyota Yaris din 2007. În 2014 a achiziționat o remorcă Toyota. În 2014 a vândut o casă cu terenul aferent pe care a încasat 230 de mii de euro. Are un credit de 40 de mii de euro și nici un leu în conturi. Constantin Șovăială a câștigat anul trecut 600 de lei din activitatea de avocat și 46.305 lei din indemnizația de la Consiliul Județean Sibiu. Soția sa a încasat 3.950 de lei pentru servicii de contabilitate. Soții Șovăială sunt amândoi pensionari, având împreună pensii cumulate la aproape 30 de mii de lei pe an.
Mircea Cazan. Retehnologizare on-line
A lăsat Camera Deputaților pentru Senat, însă liberalul Mircea Cazan spune că va insista în continuare pentru trecerea administrației locale în mediul virtual. ”Dacă bunul Dumnezeu ne ajută, să-mi aduc aportul la tot ce înseamnă retehnologizare, la tot ce înseamnă formele on-line din instituțiile de stat”, a spus Cazan, întrebat fiind ce-și propune să facă în acest nou mandat.
Liberalul are opt case, un apartament și o casă de vacanță, însă din 2014, Mircea Cazan s-a decis să insiste pe ecologie și și-a cumpărat un autoturism Tesla, 100% electric, încă de acum doi ani. Față de anul în care a primit noul mandat de parlamentar, Mircea Cazan a pierdut din banii de chirie. Dacă în 2012 avea peste 12.000 de lei pe lună, venituri din chirii, în acest an, Cazan nu a trecut decât 10 mii. Și-a vândut Mercedesul ML, iar banii cu care creditează societatea Verena SRL au crescut. În conturi, Cazan are 90 de mii de lei și 70 de mii de euro.
Nicolae Avram. ”Programul de guvernare”
PSD-iștii sunt setați pe programul de guvernare. Cifrele arătate românilor în timpul campaniei electorale sunt ținute acum strâns la piept de către parlamentari și niciunul nu vrea să le dea de-o parte. Nimic în afara programului de guvernare. Senatorul Mircea Avram a prins mandatul pe final, la redistribuire și întrebat fiind ce va face acolo a răspuns simplu: ”voi susține programul de guvernare”.
Fostul primar din Șura Mare deține 45% dintr-o ferma pomicolă și are terenuri extravilane în Șura Mare de aproape 50 de hectare și alte două terenuri intravilane. Are o casă în Șura Mare de 268 mp, o mansardă, tot în Șura Mare de 76 mp. Deține spații agricole în Șura Mare de 360 mp și două autoturisme Wolksvagen din 2005 și 2008. Are totodată un tractor 445 din 2001, un tractor Renault din 1998, dar și numeroase utilaje agricole. În conturi are 90 de mii de lei într-un fond de pensii și un depozit. A acordat împrumuturi, anul trecut, în valoare de 65 de mii de lei și 38 de mii de euro. A avut în 2015 venituri de 102 mii lei din activități agricole și gospodăria proprie.
Viorel Arcaș. O să continui exact ce am început
Senatorul PSD susține că în acest mandat va continua ce a început în precedentele. ”O să continui exact ce am început. Cel mai important, o să încerc să punem în aplicare, absolut integral programul nostru de guvernare. Acesta e cel mai important”, a declarat Viorel Arcaș, fără a ne lăsa un lucru concret.
Senatorul PSD avea la începutul mandatului precedent, în 2012, trei terenuri, un apartament, un spațiu comercial și o casă, toate în Mediaș. Avea un Audi din 2006 și un Mercedes din 2000, în conturi se găseau peste 300 de mii de euro și avea acordate două împrumuturi. În 2014, la averea declarată de senator s-au mai adăugat două terenuri și o casă în județul Sălaj, moștenite de soție. În conturi avea ceva mai puțini bani, însă spre deosebire de 2012, în 2014, Arcaș a declarat mai multe câștiguri din dividende și chirii. Arcaș a câștigat într-un an 41 de mii euro din dividende, 49 mii lei din închirierea spațiului comercial și doar aproximativ 60 de mii de lei din salariul de senator. Singura diferență din declarația de avere în 2016, este apariția unui teren intravilan în județul Sălaj. Viorel Arcaș a avut venituri din salarii anul trecut de 64 de mii de lei de la Senat, iar soția sa, 105.542, pentru funcția sa de șef serviciu în cadrul Romgaz.
foto Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Șura Mare , Viorel Arcaș , Camera Deputatilor , Consiliul Judetean Sibiu , Constantin Șovăială , Mircea Cazan , Raluca Turcan , Dacia Logan , Spitalul Clinic Judeţean , Volkswagen Passat , Turnul Sfatului , Nicolae Neagu , Ioan Terea , Silvana Armat , Asociația Profesională , Dan Barna , Ovidiu Sitterli , Ford Focus , after school , Nou Român , Nicolae Avramescu , Direcția Silvică Sibiu , Direcției Silvice Sibiu , Progresul Silvic , Ralucăi Turcan , Valeriu Turcan , Toyota Yaris , Atât Metalcar , Senatorul Mircea Avram , Sindicatul Consilva , Soții Terea , Soții Șovăială
Vizualizari: 4562
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emila Elzoroaba
Acum 6 ore
Aci Duțu
Acum 6 ore
@Sibian vâlcean
Acum 6 ore
Moș Teacă
Acum 6 ore
Aci Duțu