Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Manifest pentru mutarea Liceului de Artă. 85 de elevi au pictat cutii de lapte

Manifest pentru mutarea Liceului de Artă. 85 de elevi au pictat cutii de lapte

„Noi nu facem manifestări stradale, ci ne manifestăm prin artă” a fost ideea de la care a plecat proiectului realizat de 85 de elevi ai Liceului de Artă din Sibiu împreună cu profesorul Oros-Viorel Florin. Timp de un an, au desenat mai multe cutii de carton și au realizat o instalație artistică prin care își exprimă părerea vizavi de mutarea liceului pe strada Oituz.

Instalația artistică, alcătuită din cutii de carton legate între ele, a fost expusă în holul liceului. La aceasta au lucrat 85 de elevi din clasa a V-a până în clasa a XII-a de la Plastică.

„Nu vom fi aruncați în stradă, o să primim un sediu nou” 

Instalațiile artistice au apărut pentru prima dată prin anii `70 fiind alcătuite dintr-un ansamblu de obiecte banale transformate într-o expresie artistică. „În cazul nostru sunt niște cutii, ambalajele în care se aduce laptele pentru copii. Noi le-am modificat, iar fiecare cutie reprezintă un elev sau un profesor din această școală”, spune Florin Oros-Viorel.

instalatie-artistica-1

Privită din lateral, acesta ilustrează o răsturnare de cutii înclinate spre ieșirea din școală, „adică suntem noi, cei de la Liceul de Artă care o să părăsim clădirea. Aceasta este reacția mea ca profesor al acestei școli vizavi de faptul că trebuie să părăsim această clădire. Nu să o lăsăm proprietarului, ci o lăsăm pentru o altă școală ceea ce nu mi se pare normal. Noi nu facem manifestări stradale, ci ne manifestăm prin artă”, explică profesorul. Deoarece a fost expusă acolo în luna decembrie, o parte dintre elevii și profesorii liceului au asemănat lucrarea cu un brad de Crăciun atipic. „Suntem noi, niște cadouri în sine pentru toată lumea prin ceea ce facem și o să primim totuși un cadou, căci nu vom fi aruncați în stradă, o să primim un sediu nou”, adaugă Florin.

„Noi nu vedem cu ochi buni mutarea aceasta”

Coordonatorul acestei instalații este optimist și totodată convins că sediul în construcție va avea mai multe laboratoare. Și profesorul Dan Călin Baban își dorește săli și ateliere generoase în care elevii și profesorii să-și desfășoare activitatea într-un mod prielnic. „Este o activitate artistică care a presupus colaborarea mai multor copii de diverse vârste ceea ce este foarte interesant pentru că de obicei lucrăm doar pe proiecte cu cicluri separate. Cu toate acestea regretă că se vor muta „Noi ne-am obișnuit cu locul, ne place foarte mult clădirea, toate coloanele acestea duc foarte mult spre istoria artei”, spune Dan Călin Baban.

whatsapp-image-2016-12-19-at-15-09-36-4

Andrei Coman și Andrei Stoian sunt elevi în clasa a XI-a și au participat la realizarea acestui proiect. Fiecare a pictat câte o cutie cum a simțit și au lucrat cu drag, plăcându-le foarte mult ideea. Totuși, sunt puțin supărați că liceul se va muta de acolo. „Noi suntem din clasa I aici și ne vine greu să ne mutăm. Poate noi nu o să mai prindem sediul nou pentru că la anul terminăm, dar colegii noștri mai mici o vor face”, spun cei doi. „Noi nu vedem cu ochi buni mutarea aceasta. Nu e corect față de noi, elevii de aici. Totul a plecat de la părinții copiilor de la Brukenthal care nu mai sunt de acord ca fiii lor să vină după-masa la școală”, spun două eleve în clasa a X-a.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Casctus in your Ass

Acum 7 ani

Dupa cum arata aceasta "opera de arta", nici nu ma mir ca va veti muta de acolo.
Raspunde

Geo

Acum 7 ani

Cred ca n-ati pasit niciodata in Liceul de Arta, sa vedeti ce lucrari minunate fac elevii de acolo, sau ce concerte sustin ! Daca dvs nu intelegeti ce e cu aceasta lucrare protest, e alta problema. Nimeni nu are pretentia ca e o opera de arta, o opera de arta timpul si unicitatea o valorizeaza !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus