Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Profesor la Liceul de Artă din Sibiu: Chiar dacă toată lumea zice că generația aceasta este pierdută, nu este chiar așa

Profesor la Liceul de Artă din Sibiu: Chiar dacă toată lumea zice că generația aceasta este pierdută, nu este chiar așa

Timp de o săptămână, nouă elevi ai Liceului de Artă din Sibiu au participat la o tabără de creație la Rășinari. Vernisajul lucrărilor realizate în aceste zile a avut loc la Primăria Rășinari, după care lucrările au fost prezentate publicului larg în incinta Liceului de Artă. Începând de duminică, cele mai bune cinci lucrări vor fi expuse în căsuțele din cadrul proiectului „Orașul Artiștilor” de lângâ Turnul Sfatului până pe 15 octombrie. Înainte de tabără, în revista proiectului, am vorbit cu Florin Viorel, profesorul de la Liceul de Artă care i-a însoțit pe elevi, despre calitățile pe care le au aceștia în plus față de tinerii care optează pentru un liceu cu profil teoretic. 

Elevii care vor expune timp de 15 zile în cadrul proiectului „Orașul Artiștilor” sunt Raluca Curecheriu, Daria Ilovan, Raluca Pătruțiu, Andrei Stoian și George Șandru.

Rep: Ce presupune mai exact această tabăra?

Florin Viorel: O să punem accentul pe desen și culoare. Dat fiind faptul că suntem la Rășinari o să avem o altă abordare asupra peisajului. Nu o să fie peisaje clasice, o să mergem puțin spre compoziție, nu neapărat abstractă, dar o să ne inspirăm din ceea ce vedem în jur și fiecare o să treacă prin filtrul personal ceea ce vede. Cu siguranță vor fi lucrări apropiate de realitate, dar și îndepărtate de ceea ce văd în jur.

Cum ați ales elevii?

I-am ales pe cei din clasa a XII-a deoarece o parte din ei se îndreaptă spre Universități de Artă și fiind începutul școlii am zis să o începem mai repede. Ei o să-și reamintească ce au făcut până acum. Nu au prea lucrat în vară, sunt sigur de asta. O să aibă o săptămână de încălzire, o săptămână în care își vor reaminti multe lucruri care țin de partea creativă și rezultatul o să fie pe măsură. Pe o parte i-am ales eu, dar am mers și pe recomandările lor deoarece ei se cunosc între ei. O parte mi-a și spus că nu vor să continue pe această direcție și că nu vor să ia locul altcuiva și așa am căzut de acord. Așa am ajuns la un cumul de elevi care sunt interesați.

Ce au în plus elevii de la Liceul de Artă, față de ceilalți?

Față de școala de masă, normal că la Liceul de Artă se întâlnesc elevi cu aptitudini deosebite. Nu pot să fac o comparație directă pentru că nu am predat niciodată la o școală normală. O grupă are în medie 10-12 elevi. Din aceștia, te poți baza pe jumătate dintre ei sau poate chiar mai mult. Au abilități artistice, au talent. O parte dintre ei vor să se dezvolte. Și, dacă din grupa aceasta, la sfârșit ai trei care merg mai departe pe direcția artelor, e un procent foarte bun. 30% e un procent fantastic.

S-au schimbat generațiile de adolescenți?

Da. Sunt mai apropiați de tehnologie. Dar, de multe ori, o folosesc aiurea. Își pierd timpul pe telefon. Dar, au apărut tot felul de aplicații care ne ajută și pe noi în procesul didactic și pe care le folosim. Nu mai trebuie să cărăm albumele după noi. Ei au toată informația vizuală la îndemână.

Mai există suficient interes din partea lor?

Da. Nu din partea tuturor, dar o parte din ei sunt interesați. Cu forța nu se poate face artă. Trebuie să fie și dorința lor. Și aici apare și susținerea familiei. O școală de artă este costisitoare. Paleta de materiale se diversifică. Iar culorile, fie acrilice, fie pe bază de ulei, sunt scumpe.

Deci părinții îi influenţează...

Din păcate, încă există aspectul acesta: ce faci cu arta? Din ce o să trăiești? Chiar și mie mi s-a zis că am făcut o școală de balet. O parte din ei se îndreaptă spre altceva, dar mai rămâne o parte și care știe ce vrea. Și chiar dacă toată lumea zice că generația aceasta este pierdută, nu este chiar așa, o parte din copii chiar știu ce vor.

Cât de important este ca elevii să aibă expunere în spațiul public?

Este foarte importantă deoarece îi încurajează. Le-am și spus, nu toată lumea o să fie de acord cu lucrările lor, dar dacă o lucrare dezvoltă polemici în jurul ei e bine. Dacă toată lumea ar zice „wow ce frumos e”, ar trebui să-și pună semne de întrebare.

Așadar, care este viitorul artei?

În România, au apărut mai multe centre și aici mă refer la arta plastică. Cel mai important este, din punctul meu de vedere, Clujul. Are o universitate. Dar și Iașiul și Bucureștiul sunt orașe importante.

Nu te poți numi artist dacă nu ai absolvit o facultate în domeniu?

Deși sunt absolvent de universitate, nu vreau să spun că nu poți numi artist un autodidact, pentru că au fost în istoria artei multe exemple, mai rare, ce-i drept, dar care au avut o evoluție fantastică în sfera artelor și au demonstrat lumii că se poate și așa. Oricum, arta se fură, nu se copiază. Împrumuţi, te uiți la tehnică, la elementele care alcătuiesc o compoziție și începi să furi dintr-o parte și din alta. Evoluția unui artist, consider eu, este permanentă. Când apare repetiția și plafonarea, stagnezi.

Dar nu ți se pare că facultățile scot artiști în serie?

Nu. Este un curent, și aici mă refer la Cluj. Toată lumea care are contact cu arta contemporană, știe de Adrian Ghenie, care a continuat cromatica Clujului vizavi de figura umană, de compoziție și, într-adevăr, se simte un fel de umbră a lui Ghenie asupra studenților, dar nu a tuturor. Aceștia o să se piardă între timp, o să devină manieriști, copişti, dar sunt și oameni deștepți care fură câte un pic și trec mai departe.

Atunci, ce-i lipsește Sibiului, ca să se apropie măcar un pic de nivelul Clujului?

O universitate de artă. Există aici, o secție la universitatea din Sibiu, de restaurare. Dar, restaurarea nu este creație. Iar Sibiul are un liceu foarte bun, cu rezultate fantastice. Sunt multe cadre universitare la Cluj care provin din Sibiu. Rezultatele de la olimpiadele naționale arată că liceul are un statut printre cele mai bune din țară. Aproape în fiecare an, elevii s-au întors cu rezultate. A fost locul I luat ani la rând la pictură. Sibiul ar trebui să fie mai deschis către arta contemporană. Ar trebui să ne dăm seama că muzeele își au rolul lor, de a ne prezenta evoluția artei până în ziua de ieri dar, azi arta nu ne este arătată în acest oraș. Arta contemporană înseamnă mai mult decât o simplă pânză, o simplă lucrare tridimensională. Și instalațiile video, proiecțiile deja sunt depășite.

Și cum am defini arta contemporană?

Greu de definit. Post modernismul acesta e greu de definit. Nu mai e un curent cum era înainte, o încadrare exactă: impresionism, expresionism și așa mai departe. Poate fi definit ca artă orice care poate transmite ceva. Nu aș folosi termenul de bun-gust, dar arta a devenit militantă și implicată în societate. Au mai fost perioade în istorie când arta avea rolul acesta de a arăta, de a trezi, de a transmite aspectele sociale din jur și eu consider că arta contemporană e din nou o artă implicată în viața de zi cu zi. Nu mai e o simplă banalitate de expus pe perete. Ea transmite ceva și Sibiul se poate lăuda cu exponenții în arta contemporană. Și aici îl numesc pe Perjovschi, care este un artist minimalist, dar care transmite un mesaj foarte puternic prin desenele lui.

În cazul pancartelor de la protestele din iarnă, putem vorbi de artă?

Da. A fost artă. A fost un manifest artistic. Și noi am avut un fel de manifest vizavi de mutarea Liceului de Artă. Am avut o idee, o instalație artistică lucrată de elevi. Și aceea tot artă a fost. Chiar dacă unii au avut alte păreri, eu o consider o lucrare artistică, care a transmis un mesaj puternic.

Deci arta nu mai rămâne în Muzeu?

Nu. Exclus. Arta iese în stradă. Poate fi întâlnită oriunde și poate fi făcută spontan. Arta nu se adresează tuturor fiindcă trebuie să spunem, în România, lipsește cultura artistică. S-au scos ore de istorie ale artei, orele de desen nu se țin, lipsește cu desăvârșire în anumite școli. La noi, sistemul de învăţământ suferă mult și ar cam trebui schimbat. Sper să prind și eu schimbarea aceasta.

Credit foto: Ana-Maria Nichitelea 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

cssdx

Acum 6 ani

ba da ce destept e viorel' oare picteaza cum vorbeste :))
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, nu, nu-i pierdută...ea, generația actuala, decat ca levitează in jurul casei, la 10-15cm "deasupra" scoarței terestre!....
Raspunde

O persoana care se si informeaza

Acum 6 ani

Nu poate fi pierduta atata timp cat divortam si lasam si sotia si copilul pt..... elev! Deci concediul fara plata este o solutie?
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Shel mai ghini-i sa ne-ntuarcem la traditzile noasht'e, adica la oaiele noasht'e, ca estea ne da de toate, chiar shi fusoi ca s-anuntza vremuri grele, shi vitz ave' mari nevoi!....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus