Marţi,
15.10.2024
Cer Senin
Acum
5°C

Ce au făcut sibienii în 825 de ani

Ce au făcut sibienii în 825 de ani

Sibiul împlinește astăzi 825 de ani de la prima atestare documentară. Cu toții ne mândrim că aici s-a deschis primul spital, prima farmacie și primul muzeu din țară, iar șirul premierelor continuă și astăzi. În 2007 Sibiul a fost prima Capitală Culturală Europeană a României, iar în 2019 ne vom bucura să fim prima Regiune Gastronomică a țării. 

În 20 decembrie, 1191,  Papa Celestin al III-lea a eliberat o diplomă în care nu este menționat efectiv orașul Sibiu, dar „se menționează o biserică la care urma să se raporteze toate bisericile săsești din Transilvania. În următorul an, se emite un alt document, tot papal în care se spune biserica la care făceau referire, spunând numele acesteia, Cibinium, care este numele latinesc al orașului nostru. Asta înseamnă că la momentul respectiv deja aveam o comunitate structurată care avea o organizare minimă”, explică istoricul Răzvan Pop.

Sub raportul continuității, orașul Sibiu este unul dintre cele mai vechi din România, bucurându-se de o evoluție continuă. „Drept dovadă, în 2007 a fost prima capitală Culturală Europeană din spațiul Românesc, al doilea oraș al cărei țări nu făcea parte din UE. În 2019 o să fim Regiune Gastronomică, deci din nou o premieră pentru România. Cred că este dovada clară că tradiția noastră istorică merge înainte. Ca istoric, îmi doresc să descoperim și mai multă istorie așa frumoasă și poate peste alți 825 de ani, istoricii de atunci să scrie pagini la fel de frumoase despre Sibiu”, adaugă Răzvan Pop.

Mai jos regăsiți câteva dintre cele mai importante premiere de-a lungul timpului: 

1292: Este atestat primul spital din România, actualul Azil de bătrâni de pe strada Azilului. Potrivit patrimoniu.sibiu.ro, Azilul „a fost menționat prima dată documentar în 1292, când biserica ordinului cruciaților Sf. Spirit organiza aici pentru bolnavi și săraci primul spital din Sibiu și de pe actualul teritoriu al României”.

1330: Este menționată prima bibliotecă de pe actualul teritoriu al României și era aceasta era situată la capătul străzii 9 Mai.

1380: Prima atestare a unei școli din România, actualul Colegiu Național „Samuel von Brukenthal”. Fostă şcoală a comunităţii săseşti locale şi a bisericii catolice, instituţia a avut de-a lungul timpurilor absolvenţi de renume, printre care Nicolaus Olahus, umanist şi viitor regent al Ungariei și Milan Hodza (prim ministru al Cehoslovaciei între 1935-1938).

1494: Se deschide prima farmacie din România, în zona unde astăzi este turnul bisericii din Piaţa Mare. Sibiul are de altfel şi un Muzeu de Istorie a Farmaciei, deschis în anul 1972, unul din motivele înfiinţării lui fiind tocmai faptul că în Sibiu a funcţionat prima farmacie de pe teritoriul României.

1528: Este atestată la Sibiu prima tipografie din Transilvania, atelier ce aparţine lui Lukas Trapoldner, Theobaldus Gryphius şi Valentinus Corvinus. Aceasta a fost şi prima tipografie din regatul Ungariei, la aceea vreme.

1544: La Sibiu se tipăreşte prima carte în limba română, „Catehismul Luteran” al lui Filip Moldoveanul. Din 1544 acesta a lucrat la tipografia lui Lukas Trapoldner și în același an a timpărit „Catehismul românesc”, prima lucrare tipărită vreodată în limba română.

1544: Este înfiinţat primul hotel din România, actualul hotel Împăratul Romanilor din centrul oraşului. Unul din simbolurile Sibiului, hotelul i-a găzduit de-a lungul timpului pe Carol al XII-lea al Suediei, Imparatul Iosif al II-lea, Johannes Brahms, Johann Strauss, Frantz Liszt, Karl Karstens, Roman Herzog, Johannes Rau fosti presedinti ai Germaniei, Regele Belgiei.

1551: Konrad Haas experimentează prima rachetă în trepte din lume. Konrad Haas s-a născut în 1509 lângă Viena, şi provine din familia nobiliară Haasenhof. S-a specializat în studiul şi perfectarea armelor de foc, iar în 1551, când avea 42 de ani, va fi trimis la Sibiu pentru a se ocupa de arsenalul oraşului ca şef al arsenalului imperial.

1557: Este menţionată prima librărie de pe actualul teritoriu al României, iar în 1612 la Sibiu apare primul calendar de pe actualul teritoriu al României.

1717: Se inaugurează prima fabrică de bere din România, în oraşul de jos, pe actuala stradă a Turnului.

1778: La Sibiu se publică primul ziar din Transilvania, „Teatrul Wochenblatt fur das Jahr 1778”, iar în 1782 chimistul Franz Joseph Muller descoperă la Sibiu telurul, elementul cu numărul 52 din Tabelul lui Mendeleev.

1788: Se inaugurează prima clădire de teatru de pe actualul teritoriu al României, actuala sală Thalia de pe strada Cetăţii. De-a lungul timpului, pe scena Thaliei au urcat personalităţi celebre din lumea culturală românească, în frunte cu George Enescu şi Mihai Eminescu. Din 2004, sala găzduieşte concertele Filarmonicii de Stat din Sibiu, dar şi alte evenimente culturale.

1817: Se deschide Muzeul Brukenthal, primul muzeu din România şi din sud-estul Europei. Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România, construirea clădirii petrecându-se în etape, între anii 1778 –1788. Edificiul a fost ridicat pentru a servi drept reşedinţă oficială a baronului Samuel von Brukenthal şi sediu al colecţiilor sale.

1859: Se construieşte Podul Minciunilor, primul pod de fontă din România. Acesta a fost construit după demolarea caselor ce se întindeau până aproape de Turnul Sfatului, respectiv după anul 1851şi a fost inaugurat în anul 1860.

1875: Prima fabrică de maşini unelte din Transilvania, cunoscută astăzi sub numele de „Independenţa”, este înfiinţată de către maistrul forjor Andreas Rieger. Potrivit patrimoniu.sibiu.ro, el și-a transformat în 1868 casa din strada Rosen Anger 20 (astăzi Târgul Peştelui) în atelier de forje. Aici a început prin a produce potcoave şi a repara unelte şi maşini agricole simple, alături de activitatea de a potcovi caii. Concomitent cu aceste activităţi, el comercializa, în calitate de reprezentant, maşini agricole preluate de la firma din Augsburg ”Eppell & Buxbaum”, firma la care a lucrat în perioada în care şi-a făcut turneul de ucenic.

1897: Se deschide prima fabrică de cântare din România, devenită apoi fabrica Balanţa. De-a lungul anilor, în acest atelier s-a dezvoltat în special producţia de cântare, astfel că 1896 este considerat anul de început pentru Balanţa S.A.

1904: Sibiul este primul oraş din Transilvania care introduce un mijloc de transport în comun electric fără şine (omnibusul), strămoşul troleibuzului.

1921: Primul meci de handbal şi prima echipă de handbal din România. Primul meci de handbal din România menţionat în presă a fost probabil cel care a avut loc la începutul verii 1921, la aproximativ un an de la primul meci de handbal din lume, desfăşurat la Berlin în februarie 1920. Profesorul de educaţie fizică din Sibiu Wilhelm Binder a fost în tribună la acel prim meci de handbal şi a introdus apoi handbalul în Sibiu.

1929: S-a deschis prima grădină zoologică din România. Potrivit zoo.sibiu.ro, „în 1929 s-a deschis în pădurea Dumbrava prima Grădină Zoologică din România de către Uzina Electrică Sibiu la iniţiativa inginerului Szekely căruia i-a venit ideea după ce a găsit nişte vulpi pe când efectua lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu. După înfiinţare, Grădinii Zoologice i-au fost donate mai multe animale şi păsări, cum ar fi o pisică sălbatică, o lupoaică donată de Obert von Spiess din partea Regelui, un lup donat de Asociaţia “Şoimii”, un vultur, un cerb carpatin donat de vânătorii din Talmacel, mistreţi etc. În 1930 a fost donat primul urs. De menţionat stejarul de la intrarea în grădină, bătrân de peste 600 de ani”.

2007: Sibiul devine Capitala Culturală Europeană, primul oraş din România şi din estul Europei care primeşte acest titlu. În acest an, peste un milion de turişti au vizitat Sibiul şi au conturat imaginea acestuia ca destinaţie de turism cultural.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

VL69BMW

Acum 7 ani

Au asteptat oltenii ca sa aiba cine sa-i conduca
Raspunde

Georg Friedrich Iohannus Koi

Acum 7 ani

Mar,s in Prazburgia,gunoi,ule!!!
Raspunde

mutu

Acum 7 ani

Greșit! i-au așteptat ca să muncească în locul lor!
Raspunde

Cici Namol

Acum 7 ani

Mars in regat ba lachitule!
Raspunde

Eugen

Acum 7 ani

Ce au făcut sibienii în 825 de ani? Au golit orasul de sasi si sunt pe cale sa-l umple de tigani. Nu mai vobiti aiurea de Sibiull din Romania raportat la 850 de ani. Nu sunt nici 100! Daca mergeti pe mai mult de 100 de ani uitati-va in tot Imperiul!
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 7 ani

Sunt ceva greseli strecurate, Imparatul Romanilor a fost cumparat de oras la 1555 (vorbim de hanul de atunci, nu cladirea actuala ridicata in 1895), nu 1544 ! Podul Minciunilor (in fapt Podul Culcat, problema cu intelesul si traducerea din germana Lugenbrucke-Liegenbrucke) este cel mai vechi INCA IN FUNCTIUNE, au mai fost 2 inaintea lui, in Banat prin anii 1840, cel de la Lugoj s-a prabusit sub o cireada de bivoli sau boi parca prin anii 1850.
Raspunde

mb

Acum 7 ani

La Imparatul Romanilor este gresit anul de cand a functionat primul han. Orasul nu a cumparat un han existent, ci o casa pe care a transformat-o in han in 1555. Podul Minciunilor este cel mai vechi pod metalic in functiune si primul pod din fonta construit pe actualul teritoriu al Romaniei! Este vorba bineinteles de fonta turnata, pentru ca podurile din Caransebes si Lugoj, au fost primele poduri metalice construite vreodata dar nu erau din fonta turnata, ci din fonta prelucrata, din fier pudlat. In articol mai este o neclaritate legata de prima carte tiparita in romana, odata este Catheismul Luteran, odata este Catheismul romanesc. Neclaritati sunt si la infiintarea fabricii Balanta. Atelierul lui Hess functiona din anul 1879, dar despre produs cantare doar din 1886-1887 se poate vorbi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eugen

Acum 7 ani

Distanta cam mare de la "sunt cateva greseli strecurate" la " esti mai prost dacat un magar". Hotaraste-te.
Raspunde

Popescu Mihai

Acum 7 ani

cu exceptia a doua evenimente toate au fost făcute in alt imperiu de catre sa si sau maghiari, nicidecum de români. Cand orasul a fost preluat dupa 1918 de catre românii ardeleni, totul a inceput sa decadă. Daca pana in 1918 Sibiul era un oras ce conta la nivel european, după aceea a scazut imoortanta sa. ne place sau nu ca români, aceasta este realitatea. Nu am avut nicio contribuție practic la evolutia istorică a Sibiului aflat 700 de ani in alt imperiu in care romanii erau marginalizați.
Raspunde

Wss

Acum 7 ani

Romanul este un gunoi hot si plangacios. Nu merita un oras ca Sibiu.
Raspunde

???

Acum 5 ani

Wss eu zic sa te controlezi, nu da cu piatra, un om aflat sub ocupatie, sclav, nu stie ce inseamna administratia si dezvoltarea. Stie doar ca este biciuit si pus la munca de cand rasare soarele pana cand apune. Fara mana de lucru sau resursa umana pe care au subjugat o sasii, pe care ii tot pupati in cur, nu ar fi facut mare lucru si nici nu dezvoltau Sibiul. Timp de 700 de ani transilvanenii romani au stiut doar bici, viol si spanzuratoare daca nu se supuneau regimului. Copii erau obligati sa munceasca de la varsta de 5 ani, la culesul fructelor de sezon li se punea botnita de fier pe fata pentru a nu mânca din fructele pe care le culegeau, daca se opreau din lucru erau biciuiti iar numarul flagelarilor era egal cu cel al varstei.
Raspunde

Pisti

Acum 5 ani

vezi ce prost esti? WSS a scris parerea lui in 21,decembrie 2016 dar tu desteptule minti de se rupe cerul in 17.august 2019
Raspunde

???

Acum 5 ani

Pisti, eu raspuns dupa ce citit. Timpul este irelevant! Dupa numele ales pentru AKA presupun ca esti unul din cei ce sustin cauza maghiara. Nimic gresit in treaba asta, e loc sub soare si pentru tine, sa te arda pe ceafa lata si funtea cat creionul. Sa nu uitam macelul lasat in urma trupelor ortiste din zona Simleului. Spui ca mint??? detin "artefacte" care sa te contrazica. Sa nu uitam decretul prin care toata populatia autohtona transilvana trebuia "increstinata", tentativa ce a dus la confruntari violente in aproape toate satele transilvane. Solutia de compromis a fost aparitia grecocatolicilor, ortodoxi cu haine catolice daca vrei. in momentul in care te infiltrezi si perturbi intreaga functionare a unei societati pasnice pentru sute de ani , care crezi ca poate sa fie rezultatul, ce fel de mentalitate crezi ca lasi in urma?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus