Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Mesaj de la un revoluționar. ”Orașul care plânge”

Mesaj de la un revoluționar. ”Orașul care plânge”

”Am vrut să spun și eu câteva cuvine și nu m-au lăsat. Au spus că nu e momentul acum. Vă trimit dumneavoastră  aceste cuvinte, poate le veți transmite mai departe sibienilor”. Aceasta a fost rugămintea Iuliei Cruciat, o sibiancă prezentă ân stradă, într-o iarnă, în Sibiu, undeva prin decembrie 1989.

Președinta Asociației Revoluția Sibiu 1989, Iulia Cruciat, a transmis un mesaj sibienilor, prin intermediul Turnul Sfatului. Ea face un apel ca morții Revoluției să nu fie uitați. ”1104 MORŢI, 3352 RĂNIŢI. Noi ne permitem luxul de a privi totul în date şi cifre. Alţii, nu. Pentru peste o mie de familii, 22 decembrie nu este doar o dată pomenită la ştiri înaintea sărbătorilor de iarnă, şi când reprezentanţi ai instituţiilor publice locale depun coroane, ci o dată la care copiii lor nu s-au mai întors acasă, părinţii nu i-au mai ocrotit”, scrie Iulia Cruciat într-un mesaj pe care nu a fost lăsată să-l citească cu ocazia evenimentelor organizate de instituțiile publice cu ocazia omagierii Revoluției din 1989.

 

ORAŞUL CARE PLÂNGE

comemorare 2016

De câte ori în istoria-i seculară oraşul nostru şi-a adunat pe străzile lui atâta mulţime de oameni? Mai mult poate decât proprii locuitori? Niciodată! De câte ori sibienii au fost atât de solidari la riscurile expunerii cu piepturile şi mâinile goale în faţa celor înarmaţi până în dinţi? Niciodată! De câte ori locuitorii Sibiului au fost atât de fericiţi? Niciodată! De câte ori sibienii au fost puşi în situaţia de a se omorî unii pe alţii? Niciodată!

De câte ori sibienii au răspuns la strigătul de libertate al românilor? Totdeauna!

22 Decembrie 1989            Ziua Renaşterii Naţionale.

Cine se purifică trăieşte, iar eu am trăit acele clipe şi ceasuri de o măreţie extraordinară, care au concentrat ca nişte nuclee de conştiinţă istorică şi naţională setea noastră de libertate.

Ceauşismul şi comunismul au fost cea mai cumplită teroare de stat. Ne-a furat libertatea, ne-au batjocorit demnitatea, ne-au redus la tăcere inoculându-ne în suflete frica, întunericul, minciuna. Iată de ce m-am aflat din primele clipe printre participanţii la demonstraţie, după ce la fabrica Balanţa s-a aprins flacăra Revoluţiei, şi un grup de 30 de muncitori în dimineaţa zilei de 21 decembrie, au ieşit din fabrică şi au venit în centrul Sibiului. Am văzut sute şi mii de tineri pe străzile Sibiului. Unii şi-au făcut părinţii laşi şi au ieşit singuri pe baricadele revoluţiei. Alţii au furat de acasă mâncare şi ţigări pentru tinerii ostaşi. “Înarmaţi” cu flori în loc de gloanţe ucigaşe, aceşti minunaţi tineri, au oferit cea mai mare lecţie de demnitate, Demnitatea Tinereţii.

Mă va ferici toată viaţa gestul acelei tinere care i-a dăruit unui soldat fularul ei alb – simbol al purităţii sufletului dornic de libertate, gestul bătrânelului din faţa Farmaciei 24, care împărţea demonstranţilor un mic tricolor îndoliat “în amintirea morţilor de la Timişoara” şi, mai ales, gestul acelor tineri ostaşi, care, în Piaţa Republicii şi Bulevardul Victoriei au pus în buza mitralierelor lacome de moarte, câte o floare. Mulţi atunci eram tineri, dar tinereţea noastră era una tristă. Nu aveam Libertate nu ne puteam exprima, Ochiul si Urechea ne pândeau pe la colţuri. Dar asta a fost atunci în decembrie `89. Acum cine îşi mai aduce aminte? DAR, TRECUTUL NU POATE FI UITAT!

1104 MORŢI, 3352 RĂNIŢI. Noi ne permitem luxul de a privi totul în date şi cifre. Alţii, nu. Pentru peste o mie de familii, 22 decembrie nu este doar o dată pomenită la ştiri înaintea sărbătorilor de iarnă, şi când reprezentanţi ai instituţiilor publice locale depun coroane, ci o dată la care copiii lor nu s-au mai întors acasă, părinţii nu i-au mai ocrotit.

Amintirea le umbreşte si le va umbri fiecare CRĂCIUN până la sfârşitul vieţii lor. Noi ne permitem luxul, de a alege între a fi golani, sau comunişti, huligani, sau activişti. Însă acest lux a fost cumpărat cu sânge, de cei morţi la Revoluţie, iar familiile lor plătesc şi acum dobânda.

Oportuniştilor care încă ne mai conduc li se pare normal, ca atâtea vieţi să dispară, atâtea trupuri să fie rănite fizic si psihic, doar pentru ca ei să se cocoţe în fruntea instituţiilor statului unde să-şi joace jocurile murdare.

Pe toţi aceştia care nu simt  şi nu pot să-i doară jertfa unui popor năpăstuit, sărăcit, furat de hoţi şi escroci, în această zi de comemorare, pentru Odihna Veşnică a celor care s-au JERTFIT PENTRU LIBERTATE, DEMOCRAŢIE, O VIAŢĂ DEMNĂ, în REVOLUŢIA DIN DECEMBRIE le spun RESPECT `89.

PREA MULTĂ LUME A UITAT.   PREA REPEDE,  PREA UŞOR,

Martirii libertăţii au ieşit din vieţile noastre pentru a intra in ceaţa istoriei. Ne considerăm importanţi, puternici, atotcunoscători şi, totuşi suntem atât de mici, de laşi, de neimportanţi ... tocmai de aceea în fiecare decembrie, e timpul să ne plecăm capul şi să ne gândim, o clipă măcar, la cei ce nu mai sunt ... Dar asta nu este suficient, noi Luptătorii care în decembrie `89 am luptat pentru căderea comunismului, pentru a ne câştiga Libertatea , Demnitatea şi o viaţă mai bună, mai avem o misiune grea: aceea de a încerca acum după 27 de ani de la Revoluţie să menţinem trează conştiinţa si idealul care în decembrie `89 ne-a transformat în frumoşii nebuni care, cu mâinile goale, stăteam în faţa celor înarmaţi … Acum când am devenit poate mai înţelepţi, avem misiunea, de a nu mai fi părtaşi la sărăcirea şi batjocorirea neamului … de a încerca, aducând la cunoştinţa celor care ne conduc, că noi revoluţionarii, adevăraţi, NE DEZICEM de toate faptele comise de cei care au fost la putere si au condus statul român, de toate hoţiile făcute de ei şi acoliţii lor, de cei care au distrus ţara au batjocorit şi sărăcit neamul românesc.

Avem datoria Morala si Spirituală, pentru martirii care în stradă şi-au jertfit viaţa pentru Dezideratele Revoluţiei să ducem lupta mai departe pentru împlinirea până la capăt a idealurilor din `89.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Prea multă lume a uitat, prea repede, şi prea uşor.

Asociaţia Revoluţia Sibiu 89

Preşedinte

IULIA CRUCIAT

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da' Revolutia credeti c-ati infaptuit-o doar voi, cei ce incasati luna de luna indemnizatia? Voi de asta ati iesit in strada? In afara celor ce s-au ales cu infirmitati, voi ceilalti, cand renuntati la ea?...
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 7 ani

stiu ca esti o vita care se ascunde sub un pseudonim de rahat pe web si daca e sa ne vedem live, probabil esti o persoana de 0.5 bani, tocmai de aia nu te-am bagat in seama pana acum in comentariile tale debordante de aici...dar acum chiar m-ai calcat pe coada si tin sa-ti precizez ca esti un jeg de om, fara viata si fara hobby-uri care is beleste ochii pe web toata ziua, pentru ca altceva nu este calificata sa faca :) hai sarbatori fericite, E-retardo :D
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Greuceanu

Acum 7 ani

Cam putin ai inteles, draga, ca in acest moment sa discuti de banu, faina de malai sau bilete de calatorie gratis. Nu pentru cei ca tine au iesit oamenii in strada atunci, ci pentru restul!
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, asta-i reactia parvenitului tintit in inima ?...
Raspunde

Viorel

Acum 7 ani

E Crăciunul, nu va prindeți mintea cu toate .....În Sibiu au fost revoluționari și marea lor majoritate nu beneficiază de nimic , mi-e drag că în Teleorman și alte zone adiacente sunt revoluționari cu patalama la mană beneficiază de drepturi speciale de revoluționari , deșii în 89 vârstă lor era doar dintr-o cifră. S-or fi căcatul pe ei și sau coalizat cu milițienii, așa căștia acum toti-sunt revoluționari.
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Las că unii revoluționari au primit spații comerciale în buricul târgului...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus