Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Cifra de afaceri a județului Sibiu a crescut cu 122% din 2008. Suntem între primele din România

Cifra de afaceri a județului Sibiu a crescut cu 122% din 2008. Suntem între primele din România

O analiză economică realizată de Ziarul Financiar zilele trecute arată că cifra de afaceri a județului Sibiu a crescut cu 122% în anul 2015, comparativ cu anul de referință 2008. Din acest punct de vedere sibienii se află în topul celor mai puternice județe din țară, cele care aduc creșterea economică a României și duc țara înainte.

În 2008, cifra de afaceri a companiilor din România era de 1.088 mld. lei, iar anul trecut ajunsese la 1.222 mld. lei, un avans de 12%. Creşterea importantă vine din motoarele industriei - Argeş (209%), Arad (136%), Sibiu (122%), Timiş (109%) –, unde domină industria auto şi a componentelor auto.

”Se văd pe harta de business şi rezultatele unor investiţii noi ale antreprenorilor sau ale unor giganţi străini  - prezenţa Ford la Craiova se vede în dublarea cifrei de afaceri a companiilor din Dolj, fabricile construite de Albalact, Transavia, Romaqua sau Pehart Tec se văd în economia judeţului Alba şi cântăresc la fel de mult ca investiţia de 300 de milioane de euro derulată de Daimler la Sebeş”, scrie zf.ro.
Sibiul are o cifră de afaceri în 2015 de 27,1 miliarde lei, în comparație cu județe precum Cluj - 47,9 miliarde lei, Timiș - 49,2, Constanța - 44,3, Iași - 20,3 și Brașov - 40,9 miliarde de lei.

Argeşul, performerul crizei raportat la dinamica cifrei de afaceri (209%), a ajuns în această poziţie datorită creşterii Automobile Dacia (care a devenit din 2013 şi cea mai mare companie din România după ce a luat faţa OMV Petrom SA - înregistrată în Bucureşti). Dar Dacia a atras în Argeş şi furnizori de componente, atât multinaţionale, cât şi afaceri antreprenoriale.

„În general, se observă o tendinţă sănătoasă de participare la creştere pe mai multe paliere: pe orizontala unor industrii-cheie, cum ar fi componentele auto, sau pe palierul de IMM-uri care activează în comerţ, precum şi cele care sunt prezente pe piaţa de servicii“, spune Codruţ Pascu, managing partner al companiei de consultanţă în management strategic Roland Berger Strategy Consultants, citat de Ziarul Financiar.
Pentru anul 2016 cifrele Direcției Regionale de Statistică Alba arată că economia Sibiului evoluează foarte bine, balanța comercială a județului pentru prima jumătate a anului 2016 fiind cea mai ridicată din Regiune. Specialiștii spun că Sibiul poate continua creșterea economică și în anii următori, însă avem nevoie de măsuri inteligente.

Datele de la Direcția Regională de Statistică Alba arată că Regiunea de Dezvoltare Centru se situează pe locul patru în clasamentul național al regiunilor, incluzând aici și Regiunea Bucureşti, referitor la volumul comerțului internațional. Regiunea Centru a realizat 14,8% din exporturile la nivel naţional și se află tot pe locul patru referitor la volumul importurilor, realizând 11,3% din importurile României.

Sibiul are cea mai mare balanță comercială pozitivă din zonă, societățile din județul nostru realizând exporturi mult mai mari în comparație cu importurile.

”În Regiunea Centru balanţa comercială a înregistrat în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016  un excedent în valoare de  482.812 mii euro, având valori pozitive în judeţele Sibiu – 315.256 mii euro, Alba 170.543 mii euro, Braşov 109.818 mii euro, Covasna 10.367 mii euro şi negative în Mureş 75.241 mii euro şi Harghita 47.930 mii euro”, explică specialiștii Direcției Regionale Alba.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Brasov

Acum 7 ani

iar va ,,cacati,, pe voi
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 7 ani

ce ai ba, ti-o cazut greu mancarea de sarbatori? ce vaca cu cabina esti!!!! iasoveanule
Raspunde

xxx

Acum 7 ani

acestaeste meritul unori oameni gospodari.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marin

Acum 7 ani

Este meritul oamenilor harnici veniti din alte zone, in special VL, DJ, GJ care muncesc de dimineata pana seara pentru bunastarea orasului. Ar trebui sa fie mai multi sefi olteni, atat la privat cat mai ales in administratie. Probabil la urmatoarele alegeri, primarul va fi din zona Olteniei. Ar fi cel mai bun lucru pentru Sibiu.
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 7 ani

sper ca trollezi, da? :))
Raspunde

un curios

Acum 7 ani

Marsh la tine in salbaticie jegule!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Clara

Acum 7 ani

Bravo Marin! Sa inteleaga si sibienii astia plini de ei cine de fapt munceste in orasul asta. Decat stiu sa se laude si sa tot batjocoreasca oltenii. Rusine sa va fie sibieni ingusti la minte. Peste cativa ani noi vom conduce orasul asta.
Raspunde

ioan

Acum 7 ani

pentru Marin - este intradevar meritul celor din Vilcea DJ, GJ cei cu ochii zwei pflaumem.
Raspunde

CIOBAN AUS OSTERREICH

Acum 7 ani

Crezi ce stie nea' Marin olteanu' germana?:)))) zwei pflaumen=doua prune!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

pt. sb 70 rmv

Acum 7 ani

taci bai ,,balosule,,...oltean cu buletin de oras
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 7 ani

marsh ma, ca iti plang plozii in sura :))))))))) vezi ca numele meu e pus la misto, nu fi bou-vagon balos e neamu' tau de iasovean :))
Raspunde

vasile

Acum 7 ani

Asa sunt de destepti si vrednici oamenii din VL, DJ si GJ, ca orasele lor arata ca dracu'...
Raspunde

Clotilde

Acum 7 ani

auzi la ala ce zice - oltenii vin sa munceasca pentru bunastarea orasului...Vin sa munceasca ca sa trimita bani la aia de acasa, bah, muritorii de foame, precum OdetteChichirau trimite familiei ramasa in Romania.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

Din nou plin de mentalitate de "marginime" cum e specific sibiului, rasism si fudulism din plin! Macar de v-ar duce capul, sau degetele alea ale voastre pe net daca capul nu va ajuta, si sa va documentati un pic ce inseamna aia cifra de afaceri!!! Ptr cei care lucreaza ptr corporatiile straine nu inseamna neaprat salariu mai mare si nici bunastarea orasului. Sibiul castiga pe urma sposorizarilor si nu a cifrei de afaceri a multinationalelor. Tot ce ruleaza ei se duce in strainatate si de impozite locale nici ca e vorba deoarece, ptr informare DV, cei de pe platforma de vest sunt scutiti de impozite locale. In concluzie hai la noi vorbim nimica si ne fudulim de numa' numa'. Cifra de afaceri ca plafon la stabilire a regimului special de scutire pentru înreprinderile mici conform codului fiscal Art 152 alin. (2) conține: valoarea totală, exclusiv taxa, a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor reprezentând livrări intracomunitare de bunuri, prestări de servicii intracomunitare, a altor livrări pentru care locul se consideră a fi în străinătate, a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi a celor scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor: a) livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite de codul fiscal; b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform codului fiscal
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

importante sunt firmele Romanesti, care sunt calcate in picioare de guvern!!! Ele aduc o stabilitate economica si o crestere sanatoasa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus