Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Județul Sibiu are, din nou, administrator: Sebastian Dotcoș. ”Cu bani, poate oricine”

Județul Sibiu are, din nou, administrator: Sebastian Dotcoș. ”Cu bani, poate oricine”

Singurul candidat pentru funcția de administrator public al județului Sibiu, Sebastian Dotcoș (primar al comunei Marpod), a fost declarat admis în urma concursului organizat de Consiliul Județean Sibiu. ”Cu bani poate oricine”, spune despre el președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, care apreciază abilitățile lui Dotcoș de a găsi surse alternative de finanțare, atunci când acestea nu erau asigurate din bugetul de stat.

85,66 de puncte a obținut Sebastian Dotcoș (foto dreapta) la proba scrisă și 94,33 de puncte i-au fost acordate în urma interviului, ambele probe fiind organizate în vederea ocupării postului de administrator public al județului Sibiu. Comisia de concurs a fost condusă de secretarul județului, Cristina Linde, alături de care au mai acordat note viitorului administrator vicepreședintele CJ Sibiu, Wiegand Fleischer, și Claudiu Stuparu, consilier în cadrul aceleiași instituții. Potrivit regulamentului adoptat în vara anului trecut, proba scrisă a constat în redactarea unei lucrări pe teme de administrație. În cadrul interviului au fost verificate, printre altele, abilitățile și cunoștințele impuse de funcție, capacitatea de analiză și sinteză, motivația, comportamentul în situații de criză și capacitatea de a lua decizii, precum și capacitatea managerială.

Mandat până în vara lui 2020

Mandatul de administrator public al județului va fi încheiat pe durata mandatului de președintă al CJ Sibiu al Danielei Cîmpean, adică până la alegerile locale din 2020. ”Vom stabili exact atribuțiile viitorului administrator prin contractul de management care urmează a fi semnat”, declară Daniela Cîmpean, pentru Turnul Sfatului. Responsabilitățile ce îi pot fi transferate de Daniela Cîmpean lui Sebastian Dotcoș sunt inclusiv cele de direcționare și cheltuire a banilor publici (dar nu pentru contracte cu o valoare mai mare de un milion de lei). Prin delegare din partea președintelui CJ Sibiu, administratorul public poate deveni chiar ordonatorul principal de credite al instituției județene. ”Administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management, încheiat în acest sens cu președintele Consiliului Județean, atribuții de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor de interes județean. Președintele Consiliului Județean poate delega către administratorul public, în condițiile legii, calitatea de ordonator principal de credite”, este descrierea postului de administrator public al județului. Viitorul administrator poate conduce, astfel, întreaga instituție a CJ Sibiu.

În urma ocupării noii funcții, Sebastian Dotcoș va trebui să demisioneze din funcția de primar al comunei Marpod, unde - în termen de șase luni - ar urma organizate noi alegeri locale. Însă din practica ultimilor ani, declanșarea scurtinului electoral - atribuit al Executivului - în localitățile rămase fără primar se poate prelungi mult peste cele șase luni prevăzute de lege.
”Unul din cei mai buni primari”

”Cred că experiența mea în administrație poate ajuta județul”, declara Sebastian Dotcoș, pentru Turnul Sfatului, după depunerea dosarului pentru postul de administrator public. Sebastian Dotcoș este la al patrulea mandat de primar al comunei Marpod, procentele cu care el a fost ales fiind de fiecare dată mai mari decât cele anterioare: de la puțin peste 50% la prima candidatură, a urmat un rezultat de 73%, apoi 74%. Anul trecut, Sebastian Dotcoș a fost reales în funcția de primar cu un procent de aproape 90% din totalul voturilor exprimate. ”Este unul din cei mai buni primari județ, nu doar din partea PNL. Are o activitate în administrație foarte bună. Este un primar care a supraviețuit și unor împrejurări mai vitrege, în condițiile în care nu a beneficiat totdeauna de susținere financiară din partea Consiliului Județean. Cu bani, poate oricine... însă el a găsit surse alternative de finanțare. Dau exemplul unui mare proiect pe fonduri europene, realizat împreună cu Primăria Nocrich. A fost un proiect pentru introducerea apei și a canalizării în cele două comune”, spune Daniela Cîmpean despre viitorul său colaborator. ”Este inginer și, prin urmare, cred că mă poate ajuta și pe această parte, cea tehnică”, mai spune Daniela Cîmpean.

Cu ”treabă” pe la DNA

DNA Alba Iulia l-a trimis în judecată pe Sebastian Dotcoș în 2009, acuzându-l că, în urmă cu doi ani, a determinat doi crescători de animale din localitate să obțină subvenții din fonduri europene în valoare de 13.000 de lei, pe baza unui contracte considerate de DNA fictive. În urma procesului derulat la Judecătoria Agnita, Sebastian Dotcoș (la fel ca și ceilalți doi crescători de animale) a fost achitat. Judecătorul l-a obligat, totuși, pe primarul din Marpod la plata unei amenzi administrative în valoare de 1.000 de lei. Atât recursul formulat de Dotcoș, cât și cel al DNA au fost respinse de Curtea de Apel Alba.

Al doilea administrator

Acest post de administrator public a fost înființat sub președinția lui Martin Bottesch, în cel de-al doilea mandat deținut de acesta în fruntea CJ Sibiu. Bottesch l-a susținut pe Iosif Moldovan (fost vicepreședinte al CJ Sibiu) pentru această funcție. În 2012, după ce Martin Bottesch a pierdut președinția CJ Sibiu în fața lui Cindrea, acesta din urmă a renunțat la Iosif Moldovan, iar postul de administrator public a rămas vacant. Aleasă anul trecut președintă a CJ Sibiu, Daniela Cîmpean a readus în spațiul public discuțiile despre acest post. Astfel, la prima ședință ordinară a CJ Sibiu condusă de Cîmpean a fost adoptat un nou regulament referitor la postul de administrator public al județului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Nicolae Tarcea. Sibiu

Acum 7 ani

Sunt de parere ca atunci cand palaria-i prea mare pentru capul tau recurgi la astfel de "STRATEGII" Cei care au angajat un astfel de administrator se pare ca nu prea stiu ce inseamna munca in administratie . Dar daca nu cheltuiesc din banii lor nu-i bai. Plateste contribuabilul. PS. Poate ne spuneti si ce salar primeste un om care ocupa un astfel de post.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus