Marţi,
20.04.2021
Innorat
Acum
9°C

Guvern nou, alte schimbări în educație. Sportul, din nou probă obligatorie la BAC

Guvern nou, alte schimbări în educație. Sportul, din nou probă obligatorie la BAC

Construirea a peste 500 de creșe și grădinițe în 2017, reguli noi pentru plagiat, probă obligatorie la Educație Fizică și Sport la Bacalaureat. Acestea sunt cele mai importante schimbările propuse de noul ministru al Educației și cel al Tineretului şi Sportului.  

Pavel Năstase, ministrul propus al Educației a promis că va respecta programul de guvernare care prevede construirea, în următorii patru ani, a peste 2.500 de creşe şi grădiniţe, dintre care 500 în 2017.  Ministrul propus al Educaţiei a mai spus că va face toate demersurile necesare pentru recunoaşterea diplomelor româneşti în afara ţării.

De asemenea, acesta a spus că face toate demersurile necesare pentru recunoaşterea diplomelor româneşti în afara ţării. „Vă asigur că voi face toate demersurile pentru recunoaşterea diplomelor. Există o variantă pentru a se asigura recunoaşterea diplomelor cel puţin la nivel european. Asta înseamnă ca un absolvent care pleacă în străinătate cu o diplomă obţinută la o universitate din România să i se recunoască direct diploma şi invers. Din câte am înţeles, se lucrează la aşa ceva la nivel european”, a spus el.

În ceea ce priveşte concursurile pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli, demarate de Guvernul Cioloş, Pavel Năstase a spus că va reanaliza această situaţie şi că a primit foarte multe plângeri în privinţa incorectitudinii desfăşurării concursurilor.  Năstase a vorbit şi despre clasificarea universităţilor româneşti în funcţie de performanţe, precizând că acest lucru trebuie făcut de o instanţă independentă, din străinătate, pentru a nu exista interpretări.

Suspiciunile să fie analizate de universităţi, CNATDCU să rezolve contestaţiile

Ministrul propus al Educaţiei a completat că tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universităţile care le-au acordat, iar CNATDCU trebuie să fie instanţă de arbitraj, care să rezolve eventualele contestaţii la deciziile universităţilor. „Eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU care să facă un arbitraj. Atunci când există contestaţii, ele să fie rezolvate la nivelul ministerului”, a mai declarat Pavel Năstase.

El a precizat că CNATDCU este format din reprezentanţi ai tuturor domeniilor de studii şi ”este greu ca un expert din această comisie care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul dreptului”. Pavel a mai spus că va analiza Ordonanţa 4/2016, care prevede că CNATDCU rezolvă suspiciunile de plagiat, şi va lua o decizie dacă o va modifica sau nu.

“Să dispară plagiatul

Ministrul propus al Educaţiei s-a angajat să ia măsuri pentru eradicarea plagiatului şi a spus că intenţionează să publice toate tezele de doctorat din România pe o platformă online a Ministerului Educaţiei. ”Plagiatul este un efect. Noi trebuie să luăm măsuri ca să dispară plagiatul. Există şi la Ministerul Educaţiei o platformă unde vor fi publicate aceste teze de doctorat, iar la nivel descentralizat, fiecare universitate, există platforme care analizează toate lucrările care sunt produse în aceste universităţi”, a mai spus Năstase.

Marius Dunca a fost învestit, miercuri, drept noul ministru al Tineretului şi Sportului.  El s-a angajat  că va înfiinţa asociaţii sportive şcolare cu scopul de a revitaliza sportul de masă.  Un alt punct important din programul lui este modificarea programului de educaţie fizică din şcoli, după următoarea schemă:  o oră pe zi la grădiniţă, trei ore pe săptămână în clasele I - IV şi patru ore pe săptămână la liceu. Un alt punct important din programul lui este  introducerea la Bacalaureat a unei probe obligatorii la disciplina Educaţie fizică.

Comentarii

4 comentarii

el

Acum 4 ani

Mai nea Pavele, cum sa verifice teza de doctorat aceiasi universitate care a acceptat.o? Pai cand a primit.o ce a pazit? Oile?
Raspunde

el

Acum 4 ani

Referitor la constructia de crese, 500 in 2017? Pai din 1990 pana acum cate au construit? Pe cine prostiti? Acum nu mai faceti km de autostrada dar ati trecut oe crese? Mai pesedi mincinosi!
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 4 ani

:)))))) construiesc 500 in 2017 dar nu-s in stare de 27 ani sa renoveze ce a lasat raposatul ! Ba cacatilor, voi faceti si construiti ceva doar daca se umple buzunarul, jeguri si mizerii umane !!!
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

ati mai construit cateva sute de sali de sport si a iesit treaba cum trebuie, prietenii stiu de ce. In alta ordine de idei, foarte bine ca reintra sportul la BAC, ca doar trebuie sa il ia si cei care "din naştere nu pot lua un Bacalaureat", doar de aia v-au votat, nu? Dupa aia veniti si spuneti ca Romania se va baza pe educatie si invovatie. cum se incovoaie coada porcului, sau ce inovatie?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus