Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Democrația simulată

Cu toții vorbesc de alegeri, de importanța de a-ți spune opinia. Cei care nu merg la vot sunt aproape de marginea societății, niște proscriși. În discursul unui politician e imposibil să nu observi frecvența uriașă cu care se folosesc vorbe precum democrație, libertate, platformă, programe, inițiativă, alegeri.

Pe de altă parte, în județul Sibiu există o singură organizație politică în care președintele e ales așa cum scrie în regulament. În rest, pe nicăieri nu s-a mai respectat această minimă cerință a democrației. Aceea în care majoritatea decide. Și nu e vorba de un accident. Acum doi ani am mai scris un articol pe această temă, iar acum lucrurile se petrec exact la fel.

Fiecare organizație are câte o scuză. Nu a fost timp. Am fuzionat. Și-a dat președintele demisia. Dar e absolut ciudat ca peste tot să fie la fel. An de an. După fiecare scrutin, organizațiile sunt cutremurate. Se dau demisii dacă nu sunt rezultate, iar în locul demisionarilor, în cele mai multe cazuri sunt numiți tot cei plecați. Și se ajunge tot acolo, pentru că o conducere interimară nu-și asumă de regulă nimic. Nu are program, nu are credit de la proprii membri. E ceva care se rostogolește în voia pantei și a gravitației.

De la cel mai mic, la cel mai mare, organizațiile locale sunt un fel de club cu taxă de participare. De cele mai multe ori se intră cu entuziasm și se pleacă cu dezamăgire. Motivele sunt nenumărate. De la lipsa de comunicare față de unii oameni, la gradul foarte mare de așteptare pe care îl au cei care vor să intre, până la dezamăgirea faptului că nu ești băgat în seamă pe măsura propriei analize.

Sunt foarte puține cazuri în care s-a mers de jos în sus, parcurgând pașii competenței. Sunt puține situații în care un simplu membru, ajuns eventual într-un partid prin organizația de tineret, să-și croiască o carieră politică, până în fruntea organizației. Din miile de membri poate sunt două, trei cazuri. Nu neapărat din cauza concurenței, pentru că au fost alții mai buni, ci pentru că la fel ca în orice altă organizație ”made in Romania” sistemul de promovări ori e praf, ori e corupt, ori nu există. De ce ar fi un partid mai altfel decât orice altă structură organizațională? Doar pentru că ei clamează permanent că sunt altfel?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

politrucul

Acum 7 ani

Bravo, Aline! Perfect de acord cu tine
Raspunde

ilie rotariu

Acum 7 ani

Scuze, cum se chiama organizatia?
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Despre USR e vorba.
Raspunde

Bravo, Alin!

Acum 7 ani

Punct ochit, punct lovit! Totusi, realitatea e trista, daca nu chiar tragica. Si ma gandesc, mai ales, la generatiile tinere. De la cine invata ele ce este si cum se face politica adevarata? Care va sa zica, fara politica democratia nu se ezista.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus