Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Se desfiinţează comisiile de specialitate care aprobă tratamente medicale

Se desfiinţează comisiile de specialitate care aprobă tratamente medicale

De la 1 martie, persoanele care suferă de afecțiuni oncologice, cardiovasculare sau alte boli rare vor putea obține o serie de medicamente gratuite și compensate doar în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

"Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Comisiile de experţi de la nivelul fiecărei case de asigurări de sănătate aprobă tratamentele în cazul pacienţilor cărora le sunt prescrise, gratuit sau compensat, medicamente scumpe sau speciale.

În prezent, la nivelul CNAS comisii de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate.

La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Actul normativ aprobat de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 martie 2017.

"Prin hotărârea de guvern eliminăm comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurări judeţene şi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, demers care va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. Această măsură este prevăzută în planul de guvernare pentru care am fost aleşi. În acest fel, medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice, şi facem precizarea că, până la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, care se va face începând cu data de 1 martie, comisiile vor soluţiona toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi în aşa fel încât, începând cu 1 martie, să putem să intrăm direct pe prescripţie directă," a declarat Florian-Dorel Bodog, Ministrul Sănătății, în ședința de astăzi a Guvernului.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus