Sâmbătă,
29.01.2022
Parțial Noros
Acum
-2°C

Dr. Mihai Roman: ”Să murim cu aceleași articulații cu care ne-am născut este o utopie”

Dr. Mihai Roman: ”Să murim cu aceleași articulații cu care ne-am născut este o utopie”

Cu trecere anilor vine și îmbătrânirea organismului care aduce cu ea și durerile articulare.  Genunchii nu mai au aceeași mobilitate ca în tinerețe, mai ales dacă au lipsit exercițiile fizice. Sunt și tinerii afectați de “boala articulaților”, poate fi prevenită sau influențată de schimbările climatice? Răspunsurile le aflăm de la doctorul Mihai Roman, medic primar ortopedie traumatologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sibiu.

Reporter: Unii oameni spun că știu exact când se strică vremea din cauza durerilor de articulații, în special a celor de genunchi.  Există într-adevăr o meteo sensibilitate, este ceva clinic? Despre ce este vorba?

Dr. Mihai Roman: Discuția noastră are loc în plină iarnă, prin urmare, este normal ca lumea să se plângă de diverse probleme care au legătură cu articulațiile. Pentru că se știe foarte clar, atunci când vine frigul articulațiile devin tot mai dureroase, iar pragul nostru de suportabilitate scade. Dar nu trebuie să intrăm în panică. Nu la fiecare durere articulară, pac, repede la doctor, vorbim acum de cazurile care nu sunt traumatice. Artroza este o cauză pentru care ne ducem la doctor, pentru care ne dor articulațiile și înseamnă, de fapt, uzura unei articulații.  Sunt oameni care au o meteo sensibilitate mai mare decât alții, dar nu știm exact care este cauza. Sunt oameni care în urma unei afecțiuni suferă și simt schimbările de vreme, dar nu cred că există o explicație științifică asupra mecanismului prin care funcționează treaba asta,  dar este reală.

Rep: La ce vârste se manifestă artroza, putem avea, de exemplu, probleme de asemenea natură la vârsta de 20 de ani?

M.R.: Uzura începe de când ne naștem, articulațiile noastre sunt niște angrenaje mecanice și biologice, iar atunci este normal ca după un timp să se instaleze uzura. Ea nu se manifestă la vârste tinere, de regulă, la 20-30 de ani nu putem vorbi de o uzură care să devină manifest. După 30-40 de ani încep mici probleme, pentru că e normal să fie așa. După 40 de ani îi este permis unei articulații să se manifeste. Artroza în adevăratul sens al cuvântului apare la vârste de peste 55-60 de ani, atunci uzura se manifestă cu adevărat, și articulațiile, mai ales ale membrului inferior, prezintă grade de uzură care necesită sancțiuni terapeutice mai serioase. Până atunci sunt chestii mai puțin importante, nu pot să cred aveți la 20 de ani artroză, chiar dacă vă dor articulațiile, probabil că este o altă cauză care generează durere. Pentru că artroza este doar o componentă, mai există, de exemplu, suprasolicitarea. Suntem tineri, facem mult sport, dar dacă facem la o intensitate prea mare, este normal să mai apară mici deranjuri articulare. Dacă avem un traumatism oarecare, pe o articulație, acest traumatism poate să lase urme. Dacă am o ruptură de menisc tratată sau netratată, această ruptură se va manifesta în timp și va trebui cumva rezolvată.  Dar chiar și rezolvată ea va atrage după sine consecințe. Pentru că nu putem repara totul perfect și fără urmări.

Rep.: Putem să prevenim artroza?

M.R.: Nu putem preveni artroza, adică să murim cu aceleași articulații cu care ne-am născut este o utopie, este visul omului, tinerețe fără bătrânețe, viață fără de moarte. Să uităm chestia asta. Însă, ceea ce putem face este să încetinim progresul ei, sau să prevenim evenimente traumatice sau de altă natură care pot să producă stricăciuni, care sunt urmate de artroză. Sportul de înaltă performanță solicită de multe ori articulațiile noastre peste capacitatea lor de a suporta, și atunci unii dintre noi, care nu suntem făcuți pentru sportul acela, vom face artroză mai repede. Traumatismele care lezează structuri, de exemplu fracturi articulare, rupturi de menisc, ligamente încrucișate modifică biomecanica și este important tratamentul corect al acestor afecțiuni, tratament care poate să încetinească evoluția spre artroză. Cumva prevenim tratând corect. Și bineînțeles o alimentație sănătoasă, supra-greutatea trebuie combătută, este un factor esențial. Noi suntem concepuți pentru o anumită greutate, și obezitatea înseamnă depășirea acestui prag. Cu cât suntem mai grei, cu atât este mai mare solicitarea pe articulații.

Rep.: Pe cine afectează mai des, pe femei sau pe bărbați?

M.R: Până la o anumită vârstă nu există diferență dar după vârsta de schimbare a constelației hormonale, femeile sunt puțin mai predispuse la artroză.

Rep.: Cum ne dăm seama că vorbim de o problemă serioasă? Care sunt semnele care ne trimit la medic?

M.R.: Când îmbătrânim. În general artroza serioasă apare la vârstele seniorilor, pentru că se adună.  La oamenii tineri artroza este mai puțin frecventă în stadiile avansate și trebuie adresată individual, fiecărui pacient, în funcție de patologia pe care o are. La modul general artroza vine mai târziu.

Rep.: În cazul unor fracturi care necesită utilizarea unor șuruburi, plăci, acestea sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau este nevoit pacientul să le achiziționeze?

M.R.: Din fericire, la ora actuală, Spitalul Județean Sibiu face eforturi să achiziționeze toate aceste implanturi și de trei sau patru ani organizăm licitații și cumpărăm aceste implanturi ca să nu mai fie necesară achiziționarea lor de către pacienți. Și, da, sunt decontate prin Casa de Asigurări și este un lucru foarte bun. Și acesta este un mare pas înainte, progresul este imens. Acum am cerut tot mai multe repere pentru a putea acoperi aproape tot ce se poate acoperi în traumatologie. Au fost vremuri în care nu cumpăra Spitalul și era mai complicat. Avem implanturi în regulă, sunt încă probleme cu aprovizionarea și sistem este încă deficitar și uneori sunt nevoiți să amânăm operațiile pentru câteva zile, dar până la urmă le rezolvăm.

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

unu-doi

Acum 5 ani

Mai nou, medicii de la Polisano au spațiu rezervat la gazetă?
Raspunde

ioana

Acum 5 ani

Ii doresc persoanei care semneaza "unu-doi" sa nu cunoasca vreodata dureri articulare, din alea care te trezesc noaptea din somn si te tin treaz nopti la rand. Si ii mai doresc sa nu fie nevoita sa apeleze vreodata la un medic ortoped. Cu alte cuvinte, multa sanatate! Dar, din comentariu razbate asa o urma de invidie. Domnul doctor Mihai Roman profeseaza (opereaza) la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu si ofera consultatii in fiecare saptamana (miercurea) in Policlinica de pe str. Balea. Da, colaboreaza si cu Polisano si cu Proctoven, pentru ca e un medic apreciat, un medic preocupat sa se specializeze mereu, si un medic cu rezultate. A pus oamenii pe picioare la propriu. Si nu e cazul sa fim malitiosi la adresa redactorilor de la Turnul Sfatului care cer sfatul unui specialist pentru buna informare a celor care se confrunta cu problematica descrisa. Credeti dumneavoastra ca doctormul Mihai Roman sta in reclama de la Turnul Sfatului? Cea mai buna reclama i-o fac pacientii. Numai bine tuturor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

unu-doi

Acum 5 ani

Dna Ioana, de ce v-ați ofuscat așa? Am întrebat, n-am dat cu parul! Și apropo... am consultat un medic celebru de la Proctoven și am fost f. dezamăgit... Și să știți că după reclama și articolele dintr-un anumit ziar m-am orientat...
Raspunde

Ion marlea

Acum 3 ani

Doresc sa obton un numar de telefon dr.Mihai Roman
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus