Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Sfatul medicului. “Piatra de temelie în îngrijirea pielii iarna rămâne hidratarea”

Sfatul medicului. “Piatra de temelie în îngrijirea pielii iarna rămâne hidratarea”

Odatӑ cu sosirea sezonului rece, pielea își modificӑ aspectul. Apar uscăciunea, senzația de înțepături, până la manifestări mai serioase sau la agravarea unor boli preexistente. Despre cum ne protejăm pielea iarna, ce rol ale alimentația și care sunt cele mai utile sfaturi ne-a vorbit, Anca Opriș, medic specialist dermatologie în cadrul Spitalului General C.F. Sibiu.

 Reporter: Ce se întâmplă cu pielea iarna?

Dr. Anca Opriș: Pielea este un organ care ne protejează de factorii de mediu agresivi și totodată este extrem de sensibilă la modificările climatice. În sezonul rece ne confruntăm în principal cu uscăciune la nivelul pielii, mâncărimi, iar în cazul persoanelor cu probleme dermatologice se pot agrava afecțiuni precum dermatită atopică, psoriazisul etc. Acest lucru este datorat frigului, vântului rece, care prin acțiunea pe pielea expusă, determină modificări funcționale ale stratului cornos, prin creșterea pierderii de apă din epiderm. Cu alte cuvinte, iarna pielea noastră se deshidratează excesiv, filmul protector hidrolipidic de la suprafața pielii se modifică, și astfel pielea se irită, se roșește și devine pruriginoasă.

 Rep.: Cum îngrijim pielea uscată iarna? Ce reguli trebuie să urmăm?

A.O.: Piatra de temelie în îngrijirea pielii iarna rămâne hidratarea. Aceasta se realizează prin aplicarea unor creme grase în principal pe zonele expuse frigului, dar nu numai, bogate în substanțe care au rol în a menține și reface filmul protector al pielii, care atrag apa în piele și o mențin hidratată. Din această categorie fac parte glicerina, ureea, regăsite în majoritatea produselor destinate tratării uscăciunii severe. Important este și aportul hidric, respectiv consumarea a doi litri de lichide pe zi, pentru menținerea unei hidratări optime a pielii. Deoarece fața este zona cea mai expusă și sensibilă la frig, îngrijirea ei trebuie personalizată în funcție de tipul de ten. Pentru întocmirea unui program de îngrijire individualizat pacienții se pot prezența la medicul dermatolog care prescrie produse de îngrijire potrivite fiecărui tip de ten, în așa fel încât să se evite erorile de îngrijire, cu prevenirea problemelor de tipul acneei cosmetice sau dermatitelor de contact la produse neadecvate. De asemenea, nu trebuie să uităm de fotoprotecție cu creme cu SPF ridicat, deoarece zăpada prin reflexia ultravioletelor, poate potența efectul lor asupra pielii. Dintre regulile de îngrijire a pielii ce trebuie urmate iarna menționez: evitarea degrasării excesive a pielii prin spălări repetare, de exemplu spălarea frecventă a mâinilor, utilizarea unor produse blânde de curățare de tipul gelurilor de dus ”syndet”, aplicarea unor creme hidratante înainte de a ieși în frig, purtarea unei vestimentații din fibre moi, neiritante și accesoriilor vestimentare adecvate sezonului rece, evitarea băilor fierbinți care deshidratează suplimentar pielea și cresc pierderea de apă din epiderm, folosirea cremelor de fotoprotecție în zilele de iarnă însorite.

 Rep.: Există boli de piele care se agravează iarna?

A.O.: Da. Există într-adevăr afecțiuni cutanate care se agravează pe sezonul rece, din această categorie făcând în primul rând parte dermatită atopică, psoriazisul, xeroza senilă.  Din cauza alterării stratului cornos, modificării barierei cutanate din cauza frigului și sintetizării în piele, în aceste condiții, a unor substanțe proinflamatorii, pielea este predispusă la iritații, la dermatite. Persoanele care deja prezintă alterări ale barierei cutanate, precum cei cu dermatita atopica , pe sezonul  rece, experimentează agravarea erupțiilor cutanate, a disconfortului și mâncărimilor, cu alterarea calității vieții și cu un impact psihosocial important.

 Rep.: Există diagnosticul de alergie la frig? Dacă da, cum o putem diagnostica, și cum putem să o prevenim?

A.O.: Există așa numita  urticarie cronică la frig, o formă de urticarie fizică, rar întâlnită, care are un impact deosebit asupra persoanei afectate, putând pune chiar în pericol viața  prin manifestările anafilactice cu care se asociază uneori. Se manifestă prin apariția de leziuni roșii, elevate din planul pielii, intens pruriginoase, prin angioedema (edem la nivel facial, la nivelul pleoapelor, buzelor), uneori cu manifestări respiratorii, până la șoc anafilactic. Toate aceste simptome apar la frig, contactul cu lichide reci, obiecte reci, imersia în apă rece. În cazul în care există persoane cu asemenea simptome și semne, acestea trebuie să se adreseze medicului dermatolog imediat, acesta urmând să efectueze testările necesare susținerii diagnosticului (testul cubului de gheață) și să stabilească terapia. Putem preveni acest tip de urticarie prin limitarea expunerii la frig, evitarea consumării alimentelor și lichidelor reci, evitarea aplicării obiectelor reci direct pe piele, evitarea înotului în apă rece.

 Rep.: Ce rol are alimentația în perioada iernii? Este importantă și pentru pielea noastră?

A.O.: Indiferent de sezon, alimentația joacă un rol important în sănătatea și  buna funcționare a pielii. Astfel, o dietă cât mai sănătoasă, bogată în vitamine, oligoelemente, acizi grași nesaturați, uleiuri vegetale, săracă în grăsimi de origine animală este cea mai potrivită și pentru un aspect sănătos al pielii. Zincul este un oligoelement important în menținerea și reglarea funcțiilor pielii și fanerelor (păr și unghii), astfel că un aport  zilnic de 15 mg/zi la adulți e indicat.

 Rep.: Ce riscuri există dacă ne expunem prea mult la frig?

A.O.:   Expunerea excesivă la frig poate cauza în principal tulburări circulatorii care pot duce de la ischemii ușoare ale extremităților până la degerături din cele mai severe, care să necesite chiar amputarea zonei afectate. Bineînțeles aceste situații sunt extreme și în principal întâlnite pe sezonul rece la persoanele fără adăpost.

 Rep.: Ce cantitate de lichide este necesar să consumăm pe zi pentru a avea pielea hidratată?

A.O.:  Aportul hidric /24 ore recomandat este de aproximativ 2 litri de lichide, cu evitarea celor cu conținut ridicat de cofeină, alcool, care au efect diuretic și deshidratant.

Cele mai utile sfaturi de îngrijire a pielii iarna

-evitarea expunerii excesive la frig și folosirea vestimentației adecvate sezonului, încercând să evităm fibrele dure, ce pot irita pielea;

-evitarea degresării agresive a pielii prin spălări repetate și înlocuirea produselor de spălare cu formule de tip” syndet”, mult mai blânde, evitarea băilor fierbinți, care alterează filmul hidrolipidic natural al pielii, cu rol protector;

-hidratarea cu creme bogate în substanțe ce au rol în reținerea și creșterea absorbției apei la nivel cutanat, cât și aportul de lichide de 2l /24 ore;

-consultarea  medicului dermatolog în cazul apariției iritațiilor cutanate, agravării unor leziuni precum cele din dermatită atopică, psoriazis, etc în vederea stabilirii unei scheme terapeutice adecvate;

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4251

Comentarii

2 comentarii

rosu

Acum 7 ani

“Piatra de temelie în îngrijirea pielii iarna rămâne hidratarea” Dreptate or avut batranii: Beutura-i temelie. Mancarea fudulie.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, doctoru' Pamanteanu iti recomanda "frectiile" cu cartusu' fierbinte plus "impachetarile" cu formol cat mai grabnic posibil...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus