Sunt de 17 ani pe piața din Sibiu și le merge din ce în ce mai bine. Au clienți atât din oraș, cât și din București, iar înainte de Crăciun coada din fața magazinului lor nu se termina până la ora închiderii. Vorbim despre soții Maria și Samoilă, cei care stau în spatele carmangeriei Samaria de pe strada Matei Millo.
Sunt din satul Presaca din localitatea sibiană Păuca, și, la câțiva ani după căsătorie, prin `93, Samoilă a plecat în Germania, unde a lucrat ca măcelar. După aproape doi ani, cu banii strânși, și-au luat un apartament la Sibiu și s-au mutat aici. Au lucrat în oraș până în 2000, când s-au decis că trebuie să facă ceva al lor. Au închiriat un spațiu pe strada Lămâiței și și-au deschis o carmangerie.
Vită și porc
Au început doar cu carne tranșată, după care, ușor, ușor, au intrat pe piață și cu mici și crenvurști. Toate din carne de porc și vită. „Avem numai producție și vânzare. Luăm carcasa gata tăiată, de la oameni de la țară, din România. Acum, am luat și de la abatoare, dar numai din țară. La început, nu făceam salam. Noi cu micii am început. Făceam tocată, cârnați și carne tranșată. Cu salamul și cu crenvurștii am început mai târziu”, povestește Maria.
După aproape doi ani de la deschidere, s-au mutat pe strada Matei Milo și au deschis carmangeria Samaria de astăzi. „Pe al meu îl cheamă Samoilă și pe mine Maria, și așa am zis uite ce nume frumos, Samaria. Și numele s-a potrivit”, spune proprietara carmangeriei. În primii 10 ani, totul s-a făcut în familie. Samuil era în spate la producție, iar Maria era cea care vindea în magazin. Acum, pe lângă cei doi mai sunt vreo 18 angajați care îi ajută. „Mi-a plăcut mereu să vorbesc cu lumea. Acum m-am retras puțin din magazin și când merg la fete, vin clienții și mă întreabă unde am dispărut. Acum îi mai las și pe alții să muncească”, mărturisește Maria.
Produse naturale
În fiecare zi, produsele din magazin se schimbă. Carnea nu conține aditivi sau coloranți și astfel nu rezistă foarte mult. „Poate, de multe ori, la aspect, produsele nu sunt așa frumoase, dar sunt gustoase. Sunt naturale, tradiționale, cu usturoi, cu sare, piper și cimbru. Noi ne-am hotărât să nu băgăm nimic, să lăsăm produsele așa naturale”, explică femeia.
Odată cu apariția magazinelor mari din oraș, cei doi întreprinzători spun că s-au gândit dacă nu cumva acestea le vor fura clienții, dar aceștia au rămas fideli în continuare. Mai mult decât atât, Maria este bucuroasă și mândră totodată că au clienți de când au deschis. „Dacă nu aveam produse de calitate, nu rezistam atâta pe piață. Noi nu avem magazine prin oraș, dar vin oameni care-și cumpără și pentru angro de aici. Noi nu ducem la nimeni. Lumea a aflat de noi din om în om. Oamenii au fost reclama noastră”, spune întreprinzătoarea.
Calitatea înainte de preț
În preajma sărbătorilor de Crăciun, coada din fața carmangeriei începea la 8:00 și se termina după ora 17:00. În magazin, vindea și Maria alături de cele patru angajate și tot nu făceau față. „Ziua vindeam, noaptea lucram până târziu. Voiam să facem totul bine, să ne respectăm clienții. Dacă am zis că avem, nu puteam să le zicem la clienți că nu avem. Ne-am dat tot interesul să fie lumea mulțumită”, adaugă Maria.
Prețurile diferă de la un preparat la altul. De exemplu, un kilogram de mușchi de porc este 19 lei, iar un kilogram de gușă fiartă este 12 lei. Mușchiulețul de vită este 20 de lei, iar cel file este cel mai scump, 70 de lei. „Poate prețurile sunt mai mari ca la alții, dar tocmai de asta, pentru că nu vrem să băgăm nimic în carne. Vrem să o ținem naturală și asta-i crește prețul. Nu ne-au interesat niciodată banii. Noi tragem spre calitate, nu căutăm să ne batem joc de oameni”, spune Maria.
De câțiva ani, Samoilă se gândește să se extindă și să deschidă o fabrică, dar soția lui nu este de acord pentru că asta ar însemna mai multe riscuri. Cea mai mare temere este legată de oamenii pe care ar trebui să-i angajeze. „Acum am angajați de câțiva ani, dar au fost și mulți care s-au perindat, au venit și au plecat”, adaugă proprietara carmangeriei Samaria.
Foto: Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Matei Millo , Magazinele Germanos , Silvana Armat , Carmangerie Samaria , Pentru Sibiu , Matei Milo , carmangerie
Vizualizari: 46834
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Diana
Acum 6 ore
Il ie
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Eori
Acum 7 ore
Nelutu O