Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Centru nou pentru victimele violenței domestice. „Pentru a cunoaște cât de civilizat e un popor, trebuie să ne uităm cum își tratează femeile”

Centru nou pentru victimele violenței domestice. „Pentru a cunoaște cât de civilizat e un popor, trebuie să ne uităm cum își tratează femeile”

Un nou centru pentru victimele violenței domestice va funcționa pe raza județului Sibiu începând din luna februarie. Investiția depășește 300.000 de euro, iar persoanele care vor ajunge aici vor beneficia nu doar de cazare, ci și de consiliere psihologică.  

În județul Sibiu, numărul victimelor violenței domestice crește de la un an la altul. Anul trecut, la DGASPC Sibiu au fost înregistrate 26 de sesizări cu 88 de victime, dintre care 62 au fost copii. În anul 2015 au fost 24 de sesizări cu 76 de victime, dintre care 51 copii. Iar în anul 2014 au existat 24 de sesizări, cu 87 de victime, dintre care 30 copii.

„Pentru a cunoaște cât de civilizat e un popor, trebuie să ne uităm cum își tratează femeile. Violența este o realitate. Ceea ce trebuie să schimbăm este atitudinea”, a spus Laura Vîlsan, director general DGASPC Sibiu, în cadrul unei conferințe ce a avut loc astăzi.

Ce oferă centrul „Sf. Ana”

Centrul, sub numele „Sf. Ana” are șase dormitoare cu baie proprie, living cu loc de servit masa, bucătărie, baie pentru angajați și un birou administrativ. Capacitatea totală este de 20 de locuri și se adresează victimelor violenței domestice pentru care este necesară separarea de agresor, femei și copii care au nevoie de protecție și consiliere.

Consilierea psihologică și juridică, educarea, îngrijirea medicală și reintegrarea familială și comunitară sunt numai câteva dintre serviciile oferite de centru „Sf. Ana”. „Având în vedere numărul tot mai mare de victime ale violenței domestice, am considerat că este necesar înființarea unui astfel de centru de primire de urgență care să vină cu servicii de găzduire. Contractul de rezidență se semnează pe o perioadă de 60 de zile, dar acest contract se poate încheia înainte de termen sau se poate prelungi în situația în care nu se reușește acea reintegrare în viața socială a victimei”, spune viitorul coordonator al centrului, Radu Faloba.

Cine beneficiază de serviciile centrului

Pentru admiterea în centru sunt necesare următoarele: acte de identitate, sesizare (din partea victimei, altor instituții), formular de înregistrare a grupului țintă complet, după caz: certificat medico-legal sau alte acte medicale, anchetă socială și plângere înregistrată la poliție. Beneficiarii sunt eligibili doar dacă sunt victime ale violenței domestice, se află într-o situație de risc și au reședința în județul Sibiu.

Consiliul Județean Sibiu a susținut realizarea acestui nou centru și este alături de DGASPC Sibiu în continuare. „Știu că au o misiune foarte dificilă și în același timp foarte utilă și, din punctul meu de vedere, ei sunt partenerii noștri de încredere și pentru asta au toată considerația mea”, spune vicepreședintele CJ Sibiu, Wiegand Helmut Fleischer, prezent și el la conferință.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus