Joi,
01.12.2022
Partial Noros
Acum
-1°C

Prima listă de revendicări a sibienilor. Programul protestelor

Prima listă de revendicări a sibienilor. Programul protestelor

Chiar dacă protestele sibienilor în urma ordonanțelor adoptate de Guvern pentru modificarea codurilor penale nu au avut un organizator bine definit, în jurul celui care a solicitat avizarea marșurilor s-a înfiripat ”un grup de protestatari” care a și întocmit o primă listă a revendicărilor străzii. Totodată a fost anunțat și programul protestelor din următoarele zile.

Șase este numărul acestor revendicări enumerate într-un comunicat către sibieni. Cerințele străzii, rezumate în urma protestelor care durează de mai bine de o săptămână, au pe primul loc abrogarea modificărilor aduse codurilor penale, dar și demisia lui Florin Iordache din funcția de ministru al Justiției, care să își asume astfel proiectele ordonanței. Cei care protestează așteaptă și asigurări din partea Executivului căruia i se solicită să renunțe definitiv la grațiere și amnistie (fie aceasta și mascată), dar și ”retractări din partea PSD privind acest atac asupra Codului Penal”.

În fine, sibienii ieșiți la proteste așteaptă organizarea referendumului inițiat de președintele României, Klaus Iohannis, prin care populația țării să fie consultată pe tema luptei împotriva corupției. Iar ultima solicitare vizează ”înăsprirea legilor anti-corupției”.

”Suntem și noi vinovați”

Protestatarii anunță că vor ieși în stradă până când lista revendicărilor va fi rezolvată. Totodată, sunt transmise și câteva mesaje sibienilor. ”Ne cerem scuze celor cărora le tulburăm liniștea nopții, însă știm că acesta este prețul pentru liniștea viitorului nostru, al tuturor. (…) . Prea mult s-a tăcut și s-a răbdat! Suntem și noi vinovați de faptul că nu am pus mai demult piciorul în prag și, tocmai de aceea, acum trebuie să mergem până la capăt”, semnează ”un grup de protestatari sibieni”, în comunicatul de presă emis în cursul dimineții de vineri.

Programul protestelor

Primăria a avizat organizarea de marșuri de protest în Sibiu, între orele 17:00 și 23:00, până în ziua de 15 februarie. Pentru o mai bună organizare a acestora, cei care au întocmit lista revendicărilor fiind în fiecare seară în fruntea coloanei de protestatari anunță că în seara de vineri traseul va fi mai scurt. Pentru sâmbătă și duminică, însă, este propusă urmarea ”traseului Revoluției”. ”În fiecare zi ne întâlnim în Piața Mare începând cu ora 18. Vineri, marș până la Mihai Viteazul intersecție cu Rahovei și retur, iar sâmbătă și duminică - marș pe traseul Revoluției specificat în descrierea event-ului de pe Facebook”. Traseul ”cel mare”, al Revoluției include Piața Mare – str. N. Bălcescu – str. Andrei Șaguna – Instituția Prefectului – str. A. Șaguna – Piața Unirii – Calea Dumbrăvii – b-dul Mihai Viteazu – str. Rahovei – str. Semaforului – str. Ștefan cel Mare – str. Bâlea – str. Hermann Oberth – str. Constituției – str. General Magheru – str. Avram Iancu – Piața Mare.

Peste 20.000 de sibieni au participat, miercuri seara, la cel mai mare protest post-decembrist organizat la Sibiu.

Dragi sibieni,

După cum suntem siguri că știți, de mai bine de o săptămână Sibiul nostru, la fel ca întreaga țară, este în fierbere. Ne cerem scuze celor cărora le tulburăm liniștea nopții, însă știm că acesta este prețul pentru liniștea viitorului nostru, al tuturor.

Credem că în acest moment, noi, cetățenii, suntem ultima redută în calea hoției profunde ce încearcă cu disperare să scape din încercuirea Justiției, ba chiar mai mult, să pună din nou mâna pe România. De aceea ieșim și vom ieși în fiecare zi, până la îndeplinirea tuturor revendicărilor noastre:

- abrogarea imediată și definitivă a ordonanței privind modificările aduse Codului Penal

- asumarea acestei tentative scandaloase de fraudare a Codului Penal și demisia ministrului Justiției

- asigurări din partea Guvernului că se renunță definitiv la ideea grațierii și amnistiei

- retractări din partea PSD privind acest atac asupra Codului Penal

- desfășurarea referendumului solicitat de președintele Klaus Iohannis, pentru a se stabili fără echivoc poziția românilor pe tema luptei anticorupție

- înăsprirea legilor anticorupție, ținând cont de amploarea acestui flagel și de repercusiunile pe care le are corupția asupra noastră, cetățenii, dar și asupra dezvoltării și securității țării.

Vom continua așadar să protestăm în stradă până la îndeplinirea tuturor acestor cerințe. Prea mult s-a tăcut și s-a răbdat! Suntem și noi vinovați de faptul că nu am pus mai demult piciorul în prag și, tocmai de aceea, acum trebuie să mergem până la capăt.

Semnat: un grup de protestatari sibieni

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, sa v-ajute Bunu' Dumnezeu, ca este in interesu' intregii societati, desi, io m-andoi ca sunteti chiar atat de batosi pe cat declarati!...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Baba

Acum 5 ani

Daca nu a vut un organizator ''bine definit'',cui i-a avizat Primaria mitingul si traseul?
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

Erata: ... a avut...''
Raspunde

KJF

Acum 5 ani

Eu as mai cere scoaterea din functie a TUTUROR penalilor (aici ma refer si la cei cu doar o banuiala ca ar avea de-a face cu Justitia( incepind de la presedinte de tara, la ministri, senatori, primari, etc, pina la directori de gradinita.
Raspunde

iar manipulezi?

Acum 5 ani

De ce este presedintele penal??? Asta e noua voastra tactica...de a va infiltra in aparenta " pro" dar distructivi in fond????... ca huliganii din Piata Victoriei, infiltrati si ei dar sub alta metoda.
Raspunde

Wtf

Acum 5 ani

Daca ai avea un pic de educatie ai face diferenta intre a fi suspect si a fi condamnat definitiv, dar asta ar fi I semnat said nu mai fi votac rosu.. Iti dau un exemplu, Johannis e suspect, Dreagnea este INFRACTOR condamnat definitiv!!!
Raspunde

Lupu

Acum 5 ani

Ar trebui ca pentru abuzul in serviciu sa se mareasca pedeapsa : 7 la 10 ani ! Nu sa se micsoreze de la 6 luni la 3 ani !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 5 ani

Echilibrul celor trei puteri ale statului executiva,legislativa si judecatoreasca trebuie pastrat intr o democratie.Ultimul punct cel cu inasprirea legilor anticoruptie aduce un dezechilibru intre cele.3 puteri ,aducand o dictatura a puterii judecatoresti si a procurorilor.Astept comentarii tehnice la aceasta pozitie.
Raspunde

Protesteanu

Acum 5 ani

Deci infractiunile de coruptie pot fi accidentale, fara culpa, greseli nevinovate? Cred ca romanii trebuie sa stabileasca exact ce inseamna coruptia si cat de grava este aceasta infractiune. Cine nu e in stare sa fie incoruptibil sa-si gaseasca altceva de munca, sa nu lucreze la stat.
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

Dictatura LEGII in acord deplin cu CONSTITUTIA, promulgata de LEGISLATIV trebuie sa fie EXAMINATA prin JUDECATA si APLICATA prin EXECUTIV...
Raspunde

Wtf

Acum 5 ani

Ce pareri tehnice astepti? Tu vrei sa pari intelectual dar cred ca esti coleg de tarla cu Dragnea...
Raspunde

Radu P.

Acum 5 ani

Daca sunteti de acord cu ceea ce am scris mai jos puteti sa le scrieti si voi la fel, daca aveti alte idei scrieti-le. Important e sa le spunem ce credem! Aceștia sunt aleșii nostri, să le cerem toți SĂ NE REPREZINTE ACUM! Scrie-le reprezentantilor tăi! Subsemnatul ................................., (date identificare) domiciliat în municipiul Sibiu,În calitate cetăţean al circumscripţiei dvs. electorale, vă solicit intervenţia de urgenţă pentru abrogarea ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 13 din 31 ianuarie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Vă rog să-mi comunicaţi în scris la adresa ............... măsurile şi demersurile întreprinse de dvs. cu privire la solicitarea mea. LISTA DEPUTATILOR DIN CIRCUMSCRIPTIA ELECTORALA NR.34 - SIBIU http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.ce?idl=1&cir=33 1. Ioan TEREA (PSD) : ioan.terea@cdep.ro 2. Ovidiu-Ioan SITTERLI(PSD) : ovidiu.sitterli@cdep.ro 3. Raluca TURCAN (PNL) : raluca.turcan@cdep.ro 4. Constantin ŞOVĂIALĂ (PNL) : avocat@sovaiala.ro 5. Nicolae NEAGU (PNL) : nickneagu@yahoo.com 6. Ilie Dan BARNA (USR) : dan.barna@cdep.ro 7. Ovidiu Gant (FDGR) : ovidiu.gant@cdep.ro LISTA SENATORILOR DIN CIRCUMSCRIPTIA ELECTORALA NR.34 – SIBIU http://senat.ro/FisaSenatori.aspx 1. Viorel ARCAŞ viorel.arcas@senat.ro 2. Nicolae AVRAM nicolae.avram@senat.ro 3. Mircea-Vasile CAZAN mircea@cazan.ch
Raspunde

EU

Acum 5 ani

Sa se revizuiasca primesc dar sa nu se schimbe nimica ori sa nu se revizuiasca, dar atunci sa se schimbe in punctele esentiale.Am zis!
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

am fost si voi ramane PSD-ist ..ca mai joc teatru uneori, sper sa ma intelegeti . multumesc
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, ramai tu aci si posteaza ca io merg in piata.Doar asa ne-am "inteles" in tandem, loazele PSD-iste in casa...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus