Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Protestatarii de la Sibiu au 4 revendicări. Scrisoare deschisă

Protestatarii de la Sibiu au 4 revendicări. Scrisoare deschisă

Protestatarii care au ieșit în stradă la Sibiu au transmis astăzi o scrisoare publică, adresată atât partidelor de la putere, cât și celor din opoziție.

Sibienii spun că au ieșit în stradă nu doar din cauza Ordonanței 13, ci mai ales pentru responsabilizarea clasei politice. "Noi ne dorim o clasa politică responsabilă şi o guvernare sănătoasă iar pentru acestea avem o listă de cerinţe", transmit ei.

Revendicările sibienilor au, însă, în capul listei, demisia Guvernului pe care îl consideră responsabil pentru încercările de destabilizare a Justiției care au declanșat cele mai mari mișcări de stradă de după Revoluție.

Redăm integral scrisoarea sibienilor:

"Scrisoare deschisă a cetăţenilor sibieni ieşiţi în Piaţa Publică

Dragi cetăţeni şi politicieni din partea puterii cât şi ai opoziţiei,

În urma evenimentelor nefericite petrecute în Marţea Neagră 31.01.2017, trăim în prezent cele mai ample proteste de stradă din istoria țării. Aceste proteste sunt îndreptate împotriva abuzului de putere exercitat de către actualul Guvern în vederea modificării legislaţiei privind actul de Justiţie din România.

Constatăm un conflict între instituţiile statului, un derapaj major de la regulile democraţiei şi o destabilizare a statului de drept. Constatăm și o decredibilizare a României pe plan extern şi o abatere majoră de la valorile şi principiile democratice europene la care am aderat şi pe care ni le-am asumat.

Când vorbim de democraţie şi stat de drept noi nu contestăm alegerile democratice din 11 decembrie 2016. Nu dorim răsturnarea rezultatului acelor alegeri, ci ne dorim, precum toţi cetăţenii acestei ţări, un Guvern şi un program de guvernare coerent care să întărească justiţia, economia şi instituţiile statului român.

În urma evenimentelor mai sus menţionate Guvernul actual şi-a pierdut credibilitatea şi nu mai prezintă nicio garanţie pentru o bună guvernare.

Noi ne dorim o clasa politică responsabilă şi o guvernare sănătoasă iar pentru acestea avem o lista de cerinţe:

1. Demisia Guvernului Grindeanu 2. Demisia şefilor celor 2 Camere ale Parlamentului complici şi susţinători ai ordonanţelor controversate. 3. Tragerea la răspundere a celor implicaţi în acest abuz de putere. 4. Respectarea independenţei Justiţiei şi asigurarea integrităţii DNA şi DIICOT.

Puncte din Proclamaţia de la Timişoara 04.02.2017 la care aderăm:

1. Nu mai dorim repetarea unui astfel de abuz de putere din partea Guvernului indiferent de culoarea politică a acestuia. 2. Organizarea unui Referendum în vederea susţinerii luptei anti corupţie. 3. Controlul de constituționaliate al legilor şi ordonanţelor de urgenţă să se realizeze şi la iniţiativa directă şi neintermediată a cetăţenilor. 4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curţii Constituţionale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituţiei. 5. Depolitizarea funcţiilor publice şi ocuparea acestora doar pe baza de concurs. 6. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor. 7. Fără persoane cercetate, trimise în judecată şi condamnate penal cu suspendare, pe listele electorale cât şi în funcţiile publice".

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 5 ani

Alianta psd -alde a fost votata de. majoritatea votantilor in 11 dec 2016.Pe viitor veniti la vot ,nu la proteste.
Raspunde

ovidiu

Acum 5 ani

Dupa cum scrie in scrisoare, respectam rezultatul alegerilor. Dar puterea legislativa este separata de cea executiva. Alianta PSD-ALDE nu are decat sa vina cu alt Guvern. Acest Guvern trebuie sa plece.
Raspunde

corect

Acum 5 ani

Alianta PSD isi mentine puterea chiar daca remaniaza-schimba ministrii, cu altii mai competenti si cinstiti sau chiar guvernul integral, cu alt guvern tot alde psd dar format din alti oameni. Nu cred ca nu exista deloc astfel de oamen( mai cometentii) la alde psd....
Raspunde

Cititescu

Acum 5 ani

Era mai bine ca puncul 1 sa aiba urmatoarea formulare: DEMITREA MINISTRULUI JUSTITIEI. Au castigat alegerile, n-au decat sa guverneze. Noi vom fi cu ochii pe ei, iar ei stiu deja ce-i asteapta.
Raspunde

Vecina

Acum 5 ani

Daca tot a venit vorba de demiteri la Sibiu cind al demit pe Neagu din PNL Sibiu ,ca sincer păcat de echipa el strica toata poza
Raspunde

Barsu Alex

Acum 5 ani

La rubrica opinia mea zic si eu ceva : ma uit in urma si vad, in mare, cam asa : planul era bine facut dinainte - " venim la gurvenare , facem" liniste" in tara , adica dam la pensionari , dam la studenti , marim salariu prostului , scuze , salariu minim, dam niste libere la oricum puturosii de bugetarii , mai promitem in stanga si-n dreapta una alta ..gata . Liniste. Modificam RAPID prin OUG cum se cheltuie banu public( vezi OUG 6 si 9 din 2017 -la astea am sa revin ) iar in caz ca omitem ceva , modificam si codul penal si cel de procedura , si daca tot umblam aici , ia sa-i scoatem si pe ai nostrii de la bulau , dar repede . Dam o OUG cu gratiere ...da' tre' sa-i scoatem curati ?! ...dam si o amnistie . Abia dupa astea bagam bugetu !!!!! Gata . Daca trec astea ai nostrii o sa-si primeasca banii inapoi , ca doar e legal sa le dam contracte cum vrem ...bla bla bla.. ne-am scos ... EXECUTAREA !!" Si de aici toata tigania din tara . Asta e opinia mea .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus