Luni,
03.08.2020
Cer Senin
Acum
21°C

Mesajul sibianului Emil Ghibu, ultimul descendent direct a lui Onisifor Ghibu, pentru politicieni

11 Februarie 2017 12:35

Mesajul sibianului Emil Ghibu, ultimul descendent direct a lui Onisifor Ghibu, pentru politicieni

Și-ar fi dorit să iasă în stradă și să participe la proteste alături de ceilalți oameni. Ar fi strigat din toți plămânii „Hoții”, dar picioarele nu-l mai țin. La cei 101 ani ai săi pe care i-a împlinit ieri, sibianul Emil Ghibu și-a făcut o pancartă și a ieșit în fiecare seară în geam când coloana de protestatari ajungea pe Calea Dumbrăvii. „La 101 ani, scap țara de hoțomani” este mesajul pe care îl transmite veteranul de război.

Era trecut de 17:30 când am trecut pragul casei sărbătoritului. Doi dintre nepoții acestuia pregăteau ultimele detalii înainte de sosirea invitaților. Tortul era deja pus pe masă, iar vinul în pahare. Nea` Emil stătea în fotoliu și aștepta cu nerăbdare momentul degustării tortului. „Când vine, când vine?” o întreba pe Laura, nepoata lui. „După ce vin toți invitații, bunicule”, îi spunea la ureche răspicat și tare. Auzul a început să-l lase încă din război, de când era pe front, iar de șase-șapte ani nici nu mai vede chiar atât de bine. În schimb, starea de spirit pe care o are nu-i arată deloc vârsta.

„De fiecare data când se uită în oglindă, mă întreabă cine-i moșul ăsta, că eu mă simt ca un băiețandru de 25 de ani”, povestește nepoata lui.

veteran ghibu 101 ani

Emil Ghibu are doi fii, plecați amândoi din țară, unul în America și unul în Suedia. Astăzi, nu au putut să fie alături de tatăl lor fizic la împlinirea celor 101 ani, însă tehnologia i-a făcut să fie împreună. Întreaga seară, cei doi au asistat la aniversare  de pe Skype și erau mândri de vârsta înaintată a tatălui lor.

„În fiecare dimineață bea câte-un pahar de țuică, iar la amiază unul de vin. Acesta este ritualul lui. Acum, eu nu am putut ajunge, dar o să vin săptămâna viitoare acasă. Ne-am împărțit, acum e Laura acolo”, ne spune fiul sărbătoritului, în vârstă de 70 de ani.

„După ce se trezește, face gimnastică și se spală pe dinți. Are o forță incredibilă. A fost un om ordonat și disciplinat dintotdeauna. Cred că așa a ajuns la vârsta aceasta frumoasă”, adaugă nepoata.

veteran 101 ani ghibu

Laura este stabilită de mai mulți ani în Suedia, dar odată cu ordonanța de urgență, a simțit că poate ajuta mai mult dacă vine în țară.

„Voiam să vin doar de ziua bunicului, dar când am auzit ce se întâmplă, nu am mai putut sta și am venit la Sibiu. Am fost în fiecare seară la proteste. Și bunicul ar fi vrut să vină, dar nu-l mai țin picioarele. M-a pus să-i fac o pancartă. El mi-a zis ce să scriu. Mie nu mi-ar fi trecut prin cap asta, nu mă prea pricep eu la texte”, ne mărturisește nepoata lui Emil.

ghibu 101 ani veteran

„La 101 ani, scap țara de hoțomani” este mesajul de pe pancarta lui Emil. Cum stă pe Calea Dumbrăvii, în fiecare seară când lumea de la protest trecea pe acolo, ieșea și el la geam cu pancarta. Și-ar fi dorit din tot sufletul să fie în mulțime, să-și spună nemulțumirea și să fie alături de sutele de oameni care împărtășeau aceleași credințe cu el.

„Nu-mi vine să cred așa ceva. Numai un nebun poate să facă o așa lege. Acesta este semnul clar că, dacă el poate, toată lumea poate să fure. Cum poate să facă o lege doar pentru un om?” se întreabă indignat bărbatul.

El vine și cu o soluție însă. „Ar trebui ras guvernul Grindeanu și pus în frunte primarul din Iași”. În decembrie, a fost la vot și a fost supărat pe tineri, că nu s-au prezentat și ei în măsura în care ar fi trebuit.

verean ghibu 101 ani

După ce au sosit și restul invitaților, au ciocnit câte-un pahar de vin. „E vin de Apold”, spune unul dintre invitați, ținând în mână o sticlă pe care i-a adus-o drept cadou. Emil ia sticla în mână și râde, semn că a fost o alegere inspirată.

„Eu dau tonul” spune un prieten de-al lui și toată lumea începe să cânte „La Mulți Ani”. Nepoata se asigură că cei doi băieți ai sărbătoritului văd întreg momentul, îndreptând tableta spre Emil. „Nu prea mulți, totuși”, spune sărbătoritul râzând după ce s-a încheiat cântecul. „1, 2, 3” și flacăra lumânărilor de pe tort s-a stins.

„Are două torturi. Unul l-a primit de la MAPN, au fost mai devreme pe aici. I-au adus și o diplomă. Când l-au întrebat care este prima lui imagine de pe front, din război, a zis că parcă și acum simte mirosul morții, al oamenilor căzuți acolo”, adaugă nepoata, Laura.

veteran razboi ghibu 101 aniLa cei 101 ani, Emil Ghibu încă este la curent cu ce se întâmplă în țară.

„Are un sistem audio special, cu căști ca să poată auzi la televizor. Încă este curios de tot ce se întâmplă. De când am venit, seara tot răgușită mă pun în pat. Vrea să-i explic și să-i spun tot”, spune nepoata lui Emil.

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

biscuite-n dungă

Acum 3 ani

Bai lighionaelor nu va este rusine sa va folositi de un om care nici nu inteelege pentru ce strigati ca apucatii in strada seara de seara? O sa-mi ziceti ca omul e lucid si alte bla-bla-bla-uri... Lucid pe dreq, bietul de el intelege fix ce-i explicati voi, nepotii. Adica minciunlei si manipularile pe care le inghite turma le inghite si omul asta care n-are nici o vina ca e in varsta si are nepoti cu apucaturi bolsevice. Sa va fie rusine manipulatorilor!
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

vezi ca habar n-ai, dar comentezi?? bolsevicii tai sunt in guvern, bai prostanacule, dupa cum ti-ar spune idolul tau!!
Raspunde

Bahama Mamas

Acum 3 ani

Ba, da; esti bou rau ! Citind ineptiile tale, am avut un flashback la politica anilor 1950 ! Si cred ca oricine, nu doar eu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 3 ani

Buna! Nenea, da' fătuca aia care-l sprijină, cine-i , c-as putea sa jur ca-i sosia "pașoptiștei" aleia de Clotilda?!....
Raspunde

KJF

Acum 3 ani

Respect si La Multi Ani!!
Raspunde

Bahama Mamas

Acum 3 ani

Frumos :) La (cat mai) Multi Ani ! Un exemplu...
Raspunde

LUCICA TRAISTARU

Acum 3 ani

Adanc respect si consideratie, D-le Emil Ghibu ! La multi ani! Respect si pentru familie : i-ati ajutat sa fie oameni !
Raspunde

Magda

Acum 3 ani

LA MULTI ANI DOMNULE GHIBU !
Raspunde

Laura Ghibu

Acum 3 ani

Va invit pe cei care doresc sa vina sa vorbească cu bunicul meu. Are gândirea mai agera și mai corecta decât mulți dintre cei care au comentat! Îmi pare rău de cei care și-au pierdut discernământul și nu mai realizează diferența între bine și rău. Bunicul meu va poate da lecții! La toți ceilalți care au trimis urări Bunicul va mulțumește, va transmite sănătate și un viitor mai bun!
Raspunde

Magda

Acum 3 ani

Multumesc Laura Ghibu , cu mare respect,dar sint departe de casa. Imi pare si mie rau ca nu pot participa la protestele din Sibiu. Bunicul dumneavoastra este un om extraordinar care imi aminteste de bunicul meu . Multa sanatate va doresc intregii familii !
Raspunde

Fleaca

Acum 3 ani

Lăsați omul sa își trăiască bătrânețea..nu îl mai amestecați în rahatul asta..
Raspunde

Laura

Acum 3 ani

Pentru Fleaca... Bunicul meu chiar își trăiește bătrânețea cu folos, cu gândul la viiitorul nostru... chiar si la al tau! Învață de la el!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus