Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Micile afaceri. Din funcționar public, în mijlocul copiilor, într-un atelier de creație

Micile afaceri. Din funcționar public, în mijlocul copiilor, într-un atelier de creație

Orice lucru vedea, simțea nevoia să-i facă o mică îmbunătățire și să-l scoată din anonimat. A lucrat mai bine de 16 ani ca funcționar public, după care și-a dat seama că își dorește altceva. Acum, Anca Ciubaciuc realizează bijuterii unicat și, mai mult decât atât, a deschis și un atelier de creație pentru copii, unde îi învață pe cei mici de la cum să țină creionul în mână, până la modul în care se  face o broderie.

Când era mică, își dorea să devină cântăreață, însă, din dorința părinților ei, a devenit „inginer ceauşist” cum îi place ei să spună. A schimbat vreo două trei job-uri, dar în ultimii 16 ani a fost funcționar public. Și-a făcut meseria cu drag și dăruire, însă, programul încărcat și-a spus cuvântul asupra stării de sănătate a acesteia. Acesta a fost impulsul care a determinat-o să revină la vechile ei plăceri și anume să realizeze și să personalizeze articole vestimentare.

De la bijuterii, la atelier de creație pentru copii

După ce ajungea acasă de la serviciu, Anca se îngrijea de familie și apoi făcea ce-i plăcea ei cel mai mult: crea.

„Toată lumea mă întreba ce caut la job-ul meu, că nu respir același aer cu ei. Eu personalizam pantofi, poșete, orice obiect vestimentar de la pantaloni și sacou până la pălării. Lucruri simple și de bună calitate”, spune sibianca.

IMAG3227

Odată cu bijuteriile pe care le făcea, tot mai multe mămici i-au trecut pragul. Acestea, însă, nu veneau niciodată singure, aducându-și copiii cu ele. Cei mici rămâneau de fiecare dată captivați de munca pe care o face Anca și așa a apărut ideea deschiderii unui atelier de creație pentru copii.

„Mi-a fost foarte greu la început, nici acum nu sunt pe norișori, dar atâta timp cât vezi zâmbetele copilașilor și al mamelor care-și crează și personalizează haine și obiecte la mine te încarcă de bucurie pentru că ai adus o împlinire”, povestește ea.

IMAG3232

Și băiețelul ei, de 11 ani, a contribuit la deschiderea atelierului. El o ruga de multe ori pe mama lui să-i arate cum se face un trandafir sau o inimioară.

„Atunci mi-am dat seama că eu mi-am dobândit aceste abilități în școala generală, când făceam gospodărie. Învățam să coasem, să facem x pe etamină, curatul la un material, să punem masa și multe altele. Și inevitabil, fiind mamă, observ că puștiul meu nu le făcea și autodisciplina este importantă pentru că făcând tu pentru el, nu faci decât să-i stagnezi creșterea și autodisciplina”, explică Anca.

IMAG3222

Tăiem, lipim, facem tot felul de floricele”

Din luna noiembrie a anului trecut, pe strada Victor Tordoșan, la numărul 11, copii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani vin la Atelierul de creație pentru copii Sasha să învețe câteva din tainele accesorizării. Timp de o oră și jumătate, aceștia sunt învățați cum să țină creionul în mână, să coasă, să picteze și multe altele, astfel copiii își dau frâu liber imaginației.

 „Este o stare de bine să vezi cum copilul se dezvoltă armonios prin creativitate, care nu înseamnă nimic altceva decât îmbinarea minții și a mâinilor. Te detașezi de toate, chiar dacă mâine ai test la mate. Am copilași și de trei ani, dar și bunici, și ei vor să fie răsfățați. Pentru a-ți dezvolta mânuța, de exemplu, cu cei peste trei ani, până ne cunoaștem, ne jucăm cu instrumentele. Punctele nu ies numai cu pensula, ci și cu bețișorul de urechi. Dacă mintea îți fuge, merge și mâna. Tăiem, lipim, facem tot felul de floricele, copăcei, mărțișoare”, spune Anca.

Programările se fac pe grupe de vârste, deoarece „este firesc că cel de trei ani nu o să-l înțeleagă pe el de 12”, menționează sibianca.

WhatsApp Image 2017-02-06 at 21.08.06

De fiecare dată, cei mici crează ceva, fie că-și personalizează tricourile sau fac o felicitare, mânuțele lor sunt lăsate în voia imaginației. Prețurile se stabilesc în funcție de mai mulți factori, printre care și dacă materialele sunt ale ei sau nu, precum și complexitatea obiectului de realizat.

WhatsApp Image 2017-02-06 at 21.04.00

În ceea ce privește accesoriile realizate de ea, prețurile pleacă de la 50 de lei pentru o pereche de cercei și pot urca până la sume ce depășesc câteva sute de euro, în funcție de materiale și efortul depus. Cu mândrie în glas, Anca spune că ea este cea care-i asigură artistei Ozana Barabancea bijuteriile.

IMAG3225

Mai multe despre munca Ancăi găsiți aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, ca vazui c-ati trecut neobservata, si M-am hotărât sa va scot din anonimat...da' pălării de vrăjitoare nu faceți, ca tare va sta bine?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus