Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Inițiatorul protestelor din Sibiu: „M-am săturat de atâta limbaj suburban”

Inițiatorul protestelor din Sibiu: „M-am săturat de atâta limbaj suburban”

Are 45 de ani, este inginer mecanic și lucrează în construcții, iar de câțiva ani este cunoscut drept omul cu protestele. Nu are nicio culoare politică, antipatii sau simpatii, dar nu poate să rămână indiferent la ce se întâmplă în jurul lui. Vorbim despre Doru Apostol, este cel care a obținut aviz de la Primărie și, totodată, a organizat în cel mai mic detaliu manifestațiile din ultimele săptămâni din oraș.

Mii de sibieni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului Grindeanu și au luat parte la unele dintre cele mai mari proteste din istoria orașului. Acestea nu ar fi fost posibile însă fără Doru Apostol care a obținut aviz pentru proteste până în 15 februarie.

„Politicienii sunt la zi cu multe chestii, hai să fim și noi”

În Sibiu, s-a ieșit seară de seară, iar duminica ce tocmai a trecut a fost ziua în care s-a organizat un protest prin cultură, în Piața Mare. Acolo, timp de o oră, câteva sute de sibieni au citit din cărțile pe care și le-au adus de acasă. Ideea i-a venit după ce a văzut că o parte din manifestanți nu știau exact de ce au ieșit în stradă. Mai mult decât atât, el spune că această idee vor să o preia și alte orașe din România, să fie un protest prin cultură la nivel național.

„M-am săturat de atâta limbaj suburban, lumea trebuie să fie informată. Unii au ieșit doar ca la nuntă, fără să fie în cunoștință de cauză și, am zis că, de fapt, cultura este apolitică. Ea stă la baza unei societăți și a civilizației. E important să te documentezi, cultura este un efort permanent. Nu poți să zici că dacă ai ieșit la pensie nu mai citești. Politicienii sunt la zi cu multe chestii, hai să fim și noi”, spune Doru Apostol.

doru apostol

Manifestațiile pentru Colectiv, Roșia Montană sau cele legate de despăduriri sunt numai câteva dintre problemele pentru care Doru a cerut aviz. „Cum se întâmplă ceva, deja îmi sună telefonul”, adaugă el. Vizavi de protestele din ultimele zile, se declară mulțumit, mai ales că a avut o colaborare foarte bună cu autoritățile, iar protestatarii au fost receptivi.

„În momentul în care eram cu Roșia Montană a fost un vârf la care ne adunam 300-500 după care nu mai reușeam să adunăm nici o sută, dar când aduni 30.000-40.000 e altceva. Nu am mai avut timp să fac toată comunicarea, s-au trezit mulți care a ieșit în față, dar protestul de mine era organizat. Cu toate acestea, consider că nu e loc de orgolii aici, că e vorba de colaborare. După fiecare protest trag niște concluzii și văd unde am greșit și unde am făcut bine și ce mai poate fi îmbunătățit”, completează inițiatorul protestelor din Sibiu.

„Mâna pe inimă și ochii pe drapel”

Miile de oameni care au participat la manifestații s-au comportat exemplar, spune Doru, iar mesajele pe care le-au transmis fie prin lozinci, fie prin pancarte au fost, în mare parte, o dovadă de creativitate.

„Unele sunt geniale, spumoase și pline de umor. Fiecare a venit cu ideea lui. Eu m-am ocupat mai mult de partea organizatorică, dar am încercat să fie cât mai discretă astfel încât oamenii să se manifeste cât mai natural. Fiecare să vină cu o inițiativă, în fond, toți sunt creativi”, spune Doru Apostol.

Nu a fost de acord cu ordonanța de urgență, însă, „am încercat să mențin protestul apolitic, să nu fie monopolizat. Politica trebuie făcută în favoarea cetățeanului și nu în defavoarea lui. Nu am fost niciodată membru în vreun partid sau ONG, nu am nicio treabă și de aceea îmi permit să fiu mai atent și să trag niște concluzii mai repede pentru că nu am antipatii sau simpatii”, mai spune organizatorul. Chiar dacă vremea nu a fost prielnică, Doru Apostol s-a încăpățânat să înfrunte frigul, vântul și ploaia pentru a fi alături de sutele de oameni nemulțumiți. „Mâna pe inimă și ochii pe drapel. E vorba despre puterea exemplului”, adaugă el.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

30 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, lozincile scandate de protestatari precum si comportamentul unora dintre ei in fata unor sedii de partide, cum le-ai cataloga?....Eu cred ca protestatarii "de serviciu" s-au simțit in mediul lor, "natural"....
Raspunde

Zexe

Acum 7 ani

Mana pe porofel si ochii sa-i fuga in toate directiile. Oare la cine am vazut pozitia asta?
Raspunde

Cl. Anul Politic

Acum 7 ani

Nicușor Ban.
Raspunde

Daniela

Acum 7 ani

Doru, esti un om extraordinar. lntotdeauna te-am admirat in ce ai facut. Tin minte la zilele Sinaiei, la standul de informare pe teme=a Fracturarii hidraulice, etc cum a venit Tariceanul si se prefacea ca nu prea e informat si nu stie ce sa spuna pe aceasta tema. Sau cum ai facut un fel de expunere (cu produse din bucatarie) a modalitatii fracturarii...Lumea era buluc in jurul tau si datorita modului simplu de a explica, au inteles si cei grei de cap. Felicitari! Acum...n-am iesit in strada...Nu simt ca rezonez. Nu sunt PSDista dar...am senzatia ca , cu orice pret acest guvern, legal ales, trebuie din nou inlocuit cu guvernul meu. Atunci, ce rost mai au alegerile? Se pare ca acea Ordonanta hulita, era necesara. Comisia ce la Venetia o ceruse, Curtea Constitutionala, la fel...Greseala a fost ca nu s-a explicat...dar defapt, unde? Pe fb? Tinerii nu se uita la Tv.Nu sint deacord nici cu aruncarea muuultor milioane pe referendumul de 2 lei. Avem alte prioritati. Se pune bete in roate, nu avem buget. Nu vreau sa te supar, te respect si admir dar tura asta gandesc altfel.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Daniela

Acum 7 ani

Daniela din pacate Esti ramasa in urma cu informatia sau te uiti pe antena 3... CCR-ul si comisia de la Venetia au cerut chestiuni minore si limpezirea , definirea mai exacta a abuzului in serviciu . PSD (ciuma Rosie ) au pus de la ei (pt tovarasul dragnea ) limita de 200. 000 de lei si alte minunatii in ordonanta , sa scape de inchisoare si sa poata fura pe viitor fara riscuri.
Raspunde

buget

Acum 7 ani

Draga Daniela, acel buget ne aduce datorii pe care trebuie sa le platim in timp, cam asa cum facuse si nea ceasca. In plus e un buget care depaseste deficitul ceea ce ne aduce sanctiuni din partea CE. Nu o spun eu ci specialistii pe care ii gaseti daca scoti nasul din latrina 3 si rtv.Deci cum e, in aceste conditii, mai vrei acest buget???
Raspunde

MiticaUn smeker

Acum 7 ani

Acea ordonanta era necesara doar o parte din ea ,ce au adaugat hoti din PSD ,care au vrut sa bage mana si in buzunarul dumneavostra era hotie pe fata ,au tupeu incredibil!Cat despre tineri ca nu se uita la TV (aproape toate sunt aservite politic sau au interese ,vezi condamnari sau procese ale directorilor sau patronilor).
Raspunde

istoricul

Acum 7 ani

The winter is coming.
Raspunde

Un roman

Acum 7 ani

Bravo Doru ! Multumim frumos pt implicare .
Raspunde

George Balaur

Acum 7 ani

Jos pălăria, Doru! Organizarea demonstrațiilor este un bun antrenament pentru formarea unui nou partid, care să înlocuiască, la următoarele alegeri, PSD-ul. Succes!
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, nu-mi plac insinuările tale! Adică domnul căruia încercați voi sa-i ridicați osanale, crezi ca intenționează sa înființeze un nou partid al celor multi si prosti, care sa înlocuiască actualul partid de guvernământ?... Nu credeam c-o sa asist la asemenea manevre josnice....Rusine sa va fie!
Raspunde

Alin

Acum 7 ani

Felicitari Doru !
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

Are mult timp liber Doru, ca un protestatar de profesie care se respcta. Cel mai mult am ras la fraza in care povestea cum au iesit alti in fata dar defapt el era capo di tuti prtestatari. Tine-o tot asa Doru! Fara tine nu avea lumea ce posta pe fb. Sunt satul de live-uri cu protestul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

apostol

Acum 7 ani

Mai Dorule,nici un partid din opozitie nu ti-a oferit vre-un post,macar lipitor de afise.De acum inainte,cand mai organizezi proteste,sa le organizezi pe dealul Gusterita.Populatia Sibiului nu-i obligata sa va auda voua sloganurile ce le scoate-ti pe gura.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

nu suntem obligati nici sa suportam cripto-comunisti ca tine
Raspunde

Barsu Alex

Acum 7 ani

Ba bine ca va fi obligata sa respecte oug-urile voastre nocturne..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mosu

Acum 7 ani

apoliticul Apostu avea sloganuri de felul : "Jos PSD", PSD-Ciuma rosie ", "Jos guvernul "-asta s-a auzit in strada.Cand mai faceti manifestatii sa va alegeti alt traseu ; eu m-am saturat de turma manipulata.
Raspunde

J.C.

Acum 7 ani

Dinu uite o idee originala de protest pe viitor: Protestul prin VOT. Adica sa instigi toti sensibili tai care protesteaza din orice sa mearga la vot si sa nu mai zica "nu am cu cine vota", sa ajungem in situatii ca cea de fata.
Raspunde

Barsu Alex

Acum 7 ani

Ia vedeti condamnarile Romaniei din 17 februarie 2017 la CEDO . Cate nu puteam face cu banii aia....pai DE CE ??????
Raspunde

Barsu Alex

Acum 7 ani

17 ianuarie 2017 , pardon ...m-am enervat ....
Raspunde

Stima Doru

Acum 7 ani

Dorul E un exemplu pentru noi toți ,daca nu erau unii romani PATRIOTI că el era deja vanduta și exploatată la fundul gol Roșia Montană pe redevențe ridicole blatuite de toți guvernanții hoți de meserie indiferent de culoarea politică .Deasemenea apele pure are țării pe care le consumam erau infestate cu cianuri=otrava ,aceste otrăvuri inpanzinduse în toată panza freatica din tara ,atunci era prea târziu să ne dăm seama că toate partidele sunt aservire străinilor și noi suntem pionii care ținem GRATIS cu ei .O noua constituție și o clasa noua politică din rândurile intelectualilor fara aservire politică ne mă poate scăpa de cancerul strain
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus