Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Interviu cu Prof. Dr. Nicolae Rusu, directorul Școlii Hygeia: Fără școlile profesionale de calitate meseriile de bază sunt cvasiinexistente

Interviu cu Prof. Dr. Nicolae Rusu, directorul Școlii Hygeia: Fără școlile profesionale de calitate meseriile de bază sunt cvasiinexistente

Deschisă în Sibiu pe strada Dealului, Școala Postliceală Sanitară Hygeia este singura școală postliceală sanitară din România care oferă din prima zi de înscrierere posibilitatea unui contract de muncă în Germania. Am stat de vorbă cu directorul școlii despre nevoia dezvoltării învățământului profesional în România, despre sibienii care pleacă să muncească în străinătate imediat după terminarea cursurilor, dar și despre calitatea învățământului românesc.

Reporter: În toată România, nu doar la Sibiu, mediul de afaceri vorbește de ani de zile de nevoia dezvoltării învățământului profesional, în special în sectorul industrial. Care este situația în do-meniul sănătății?

Prof. Dr. Nicolae Rusu: Și domeniul de sănătate are aceeași nevoie de dezvoltare. Din punct de vedere demografic situaţia s-a schimbat în mod clar în România, dar şi în străinătate, iar cantitatea vârstnicilor care au nevoie de îngrijire a crescut, la fel şi numărul de pacienţi bolnavi a crescut. Domeniul de sănătate are o importanţă deosebită și este foarte necesar în prezent dar desigur si pe viitor. Şcoala Postliceală Sanitară Hygeia pune accent pe calitatea actului educaţional. Elevii noştri sunt foarte bine pregătiţi, atât teoretic, cât şi practic, pentru meseria de asistent medical generalist, una dintre cele mai importante şi nobile profesii. Aşadar, situaţia actuală a domeniului medical necesită personal calificat, implicit noi absolvenţi. În aceste condiţii Şcoala Hygeia este obligată moral şi profesional să şcolarizeze viitorii asistenţi medicali, într-un mod superior calitativ. Astfel, noi sperăm să contribuim în mod eficient la ridicarea calităţii domeniului medical şi implicit a nivelului de trai a cetăţeanului din România.

 

Rep.: Oferta dvs. educațională pune accent pe oferirea unui loc de muncă absolvenților în străinătate. Care este profilul cursanților, în afara celor din Sibiu aveți persoane interesate și din țară? Câți cursanți aveți în fiecare an?

Prof. Dr. N. R.: Oferta noastră educaţională cuprinde şi oportunităţi extracurriculare de a face practică în Germania la instituţii renumite, unde elevii noștri dobândesc cunoştiinţe ştiinţifice actuale în domeniul tehnicilor de nursing, elevul câştigând aceste informaţii suplimentare necesare pentru formarea sa profesională. Absolventul şcolii noastre are posibilitatea de a pleca pregătit şi instruit la instituţiile din Germania, iar cei care rămân în ţară au marele avantaj să implementeze informaţiile dobândite de ei în practică din Germania în unităţiile din România, cum ar fi azile de bătrâni, spitale şi cabinete medicale. Este just faptul ca pacienţii din România și Europa beneficiază de acest lucru. În concluzie, noi punem accent în totalitate pe pregătirea calitativă a elevului şi nu numai pe oferirea unui loc de muncă în Germania. Cursanţii şcolii vin din toată ţara la Sibiu, explicit pentru a absolvi Şcoala Postliceală Sanitară Hygeia. În fiecare an avem aproximativ 110 cursanţi.

 

Rep.: Cât de conectată este oferta dvs. educațională la cerințele pieței din Germania? Ce nevoie credeți că ar fi și în România de o mai bună legătură între piața muncii și învățământ?

Prof. Dr. N. R.: Ofera noastră educaţională respectă curriculumul Ministerului Educaţiei dar aduce şi noi proiecte extracurriculare, care proiectează oferta noastră la un nivel european calitativ. Legătura între piaţa muncii şi învăţământ trebuie consolidata, întrucât cei care absolvă şcoala să poată muncii imediat, pe teritoriul României, dar și pe plan mondial.

absolventi

Rep.: Aveți și absolvenți care vor să lucreze în România sau majoritatea sunt orientați către Germania? Cam câți absolvenți pleacă anual să muncească în Occident?

Prof. Dr. N. R.: Decizia îi aparţine fiecăruia în parte, sunt absolvenţi care aleg să muncească în străinătate, iar alții în România. Cei care aleg să își practice meseria în țară, au un atu față de ceilalți asistenți medicali, în ceea ce privește experiența lor dobândită în cadrul practicii în Germania, aceste experiențe și tehnici de nursing le pot implementa în cadrul noului job. Suntem mândri că Școala P.S. Hygeia are absolvenți bine pregătiți, teoretic și practic, oameni care profesează atât în țară, cât și în străinătate.

 

Rep.: Cât de actualizată este oferta dvs. la noutățile medicale în domeniu? Știu că zilele viitoare organizați un curs referitor la acest aspect.

Prof. Dr. N. R.: Noi, ca școală cu profil medical, ne străduim mereu să oferim elevilor noștri posibilitatea să fie la curent cu noutățile din domeniul medical. Pe lângă unica posibilitate de a face practică în Germania, elevii noștri au ocazia ca în timpul școlarizării să beneficieze de workshop-uri și conferințe internaționale, susținute de experți renumiți din Germania și din țară, chiar în incita școlii. Spre exemplu, am organizat Simpozionul Internațional “Medicină Şi Religie – factori importanţi în vindecarea bolnavului”, unde au conferențiat profesori universitari din Sibiu, de la diferite facultăți, dar și doctori universitari din Heidelberg, Germania, şi Viena, Austria.

Săptămâna viitoare, între 16 și 20 februarie, dna. prof. dr. univ. Christine Auer de la Universitatea din Heidelberg, va susține atât pentru elevii școlii, cât și pentru cei interesați, un curs despre ”Noile tehnici de nursing și îngrijirea pacientului”. Informațiile aduse la Sibiu sunt foarte importante chiar substanțiale pentru meseria de asistent medical. Cu aceste activități extracurriculare Școala Hygeia dorește să fie un exemplu pe teritoriul României, în ceea ce privește calitatea învățământului, deoarece trebuie să investim în toate nivelurile de învățământ, oferind tuturor posibilitatea de perfecționare și școlarizare, în funcție de capacitățiile personale.

 

Rep.: Cât de actualizată vi se pare legislația românească în privința învățământului profesional?

Prof. Dr. N. R.: Ar fi avantajos dacă legislația românească în privința învățământului profesional ar fi adjustată și actualizată conform normelor europene.

 

Rep.: Ca o concluzie, cât de necesară vi se pare în acest moment dezvoltarea învățământului       profesional în România și ce avantaj are Sibiul prin școala pe care o conduceți?

Prof. Dr. N. R.: Fără școlile profesionale de calitate meseriile de bază sunt cvasiinexistente, fără acestea o societate complexă nu poate funcționa. Dacă toți absolvenții de liceu vor să fie cu studii superioare sau vor să conducă firme, oare cine mai ridică proiecte? Meseriile socio-medicale de exemplu sunt existențiale pentru o societate civilizată, dacă toți vor sa devină doctori, cine mai îngrijește pacientul?

Școala Postliceală Sanitară Hygeia este un exemplu activ pentru societatea românească, deoarece noi școlim și pregătim elevul în totalitate. Astfel, calitatea este pe primul plan, începând cu mediul curat și adecvat în care ei își desfășoară cursurile, până la ideile și convingerile morale și profesionale, pe care le dobândesc în perioada școlarizării. Elevii sunt implicați frecvent în acțiuni de voluntariat la azile din Sibiu, la centrele de copiii, la centrele sociale, dar și în activități culturale și sportive in județul Sibiu.

Diplomele obținute la absolvirea Școlii Postliceale Sanitare Hygeia sunt aprobate și emise de Ministerul Educației Naționale, recunoscute național și internațional. Acestea sunt obținute prin muncă, studiu și practică desfășurată cu conștiinciozitate și responsabilitate de elevii școlii și profesorii acestora. Dorim să precizăm că suntem mândri de elevii noștri, pentru că feedback-ul pozitiv și complimentele transmise de instituțiile din țară și Germania, ne confirmă faptul că structura școlii noastre de orientare europeană a devenit un element important pentru România, iar asta ne dă putere să ne continuăm proiectele cu același entuziasm și profesionalism.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, lăsând gluma la-o parte, da' la niște "scoli" de profesori din aceia adevărați, dupa cum merge si vorba, V-ati gândit?...
Raspunde

mosu

Acum 7 ani

Oare ne mai laudam mult cu exportul fortei de munca calificata ? Romania nu are nevoie de asistenti medicali ?
Raspunde

muc

Acum 7 ani

daca nu af mai aparea si relicvele spitalului judetean....ar fi o apreciere pt Hy
Raspunde

Dragos

Acum 5 ani

Eu chiar asi fii interesat de parerea unor fosti absolventi,chiar au parte de pregatire practica si in clinicile,azilele etc din Germania sau e doar lauda de capul acestei Postliceale.Pentru ca la multe institutii de invatamant se spune una si cand ajungi acolo e alta
Raspunde

Eori

Acum 1 zi

(Acest mesaj a fost moderat deoarece face parte din categoria „trolling”)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus