Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Protestul prin cultură de la Sibiu, preluat în Anglia, Franța, dar și într-un tren din Germania | Foto și video

Protestul prin cultură de la Sibiu, preluat în Anglia, Franța, dar și într-un tren din Germania | Foto și video

”Ora de lectură”, protestul care acum două săptămâni a strâns peste 300 de sibieni în centrul orașului a inspirat proteste similare ale românilor din alte mari orașe ale Europei.

”Citesc, învăță, #rezist” scrie pe afișul folosit drept copertă de carte de o doamnă care călătorește cu trenul, în drum spre Bonn. Același slogan ”#rezist” apare și pe coperțile care îmbracă alte cărți ale pasagerilor din tren. Imaginile au fost postate pe Facebook de către Gabriela Dan-Unterseh, care a strâns imagini de la proteste similare desfășurate în cursul zilei de duminică și în Berlin, München, Londra, Birmingham sau Praga.

Paris

Titlurile ”editurii Diaspora”

La Londra, în Piața Trafalgar, românii au citit în jurul unei pancarte colorate în culorile drapelului pe care era scris ”United for Democracy in Romania”. La fel ca și în trenul spre Bonn, românii care au citit în mijlocul Londrei au acoperit coperțile cărților lor cu diferite mesaje. Astfel au apărut, sub egida ”editurii Diaspora”, titluri precum ”Dragnea, Ghidul nesimțitului”, ”Intrusul” (cu fața lui Călin Popescu Tăriceanu pe copertă), ”Uploading Democracy #rezist” sau ”How Romania ended up governed by thieves”.

Revendicările Sibiului, reluate la Londra

În mijlocul celor câteva zeci de români care au lecturat în semn de protest față de actuala conducere executivă a țării natale s-a aflat tipărită și lista de revendicări adoptată în mai multe orașe din țară, sub numele Proclamația România 2017+. Informal, respectiva proclamație a fost adoptată și la Sibiu. Evenimentul Londra a purtat numele generic de ”Protest literar – cu Cărțile pe față”.

La ”Ora de lectură” din Sibiu, însă, numărul celor care au ieșit ieri să protesteze prin cultură a fost mult mai mic decât acum două săptămâni. Pe o vreme cu multă lapoviță, aproximativ 30 de sibieni au citit, în liniște, timp de o oră, în Piața Mare a orașului.

Munchen Munchen

londra 8 Londra

londra 7 londra 6 londra 5 londra 4 londra 3 londra 2

Sursele imaginilor: Alex Coman PhotographyGabriela Dan-UntersehSorina Stallard

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ely Elia

Acum 5 ani

https://www.facebook.com/pg/Salvemos-Ro%C8%99ia-Montan%C4%83-Madrid-533522326741757/photos/?tab=album&album_id=1245246032236046
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, si aici in State, sub lozinca "învăț(sa), gătesc, halesc, rezist" tot mai multi americani recurg la forma de "protest" cu donuts inventata de noi, romanii! Putem fi mândrii!....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus