Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Cornelius, elevul lui Eugen Ionescu, își lansează cartea la Sibiu

Cornelius, elevul lui Eugen Ionescu, își lansează cartea la Sibiu

Ia peste picior și comunismul, și capitalismul occidental. Motiv pentru care este cu atât mai fermecător. Jan Cornelius, elev al lui Eugen Ionescu, vine mâine la Librăria Humanitas, unde își lansează cartea "Eu, Dracula și John Lennon", alături de scriitorul sibian Radu Vancu.

Recompunând traseul biografic al autorului într-o suită de 51 de anecdote, cartea are în centru spectacolul lumii — hilar, plin de surprize, adesea absurd.

După ce îşi petrece copilăria şi o bună parte a tinereţii în Banatul natal, Jan Cornelius fuge, în 1977, în Germania. Viaţa cotidiană în comunismul românesc, în capitalismul occidental şi apoi în societatea globală de azi ne este prezentată prin filtrul unui narator ale cărui vervă satirică şi haz burlesc înseninează chiar şi momentele de tristeţe. Primită călduros de critică la apariţia ediţiei germane din 2013, cartea poate fi citită ca autobiografie ficţionalizată, ca roman picaresc modern sau ca istorisire umoristică a vremurilor recente.

„Cornelius este un elev al lui Eugen Ionescu şi Hrabal, ba mai mult de-atât: al lui Hašek. După cum se ştie, acesta din urmă a fost părintele bravului soldat Švejk. Se vorbeşte în carte şi despre lucruri amare: psihiatrie, Securitate… În cele din urmă, reţeta lui Cornelius împotriva fundăturilor şi a dictatorilor este călăritul fără cal. Clovnescul. Asta ajută, atât în Est, cât şi în Vest.“ (Berliner Zeitung)

Jan Cornelius este un scriitor de limbă germană, originar din România, traducător şi publicist. S-a născut în 1950, la Reşiţa. A studiat franceza şi engleza la universităţile din Timişoara, Düsseldorf şi Stirling (Scoţia). După ce a părăsit România în 1977, s-a stabilit la Düsseldorf, unde a lucrat câţiva ani ca profesor de liceu. A publicat în Germania numeroase cărţi de proză satirică, volume pentru copii, poezii, eseuri despre literatura modernă.

Lansarea cărții are loc la Librăria Humanitas Constantin Noica din Sibiu, duminică, 26 februarie, de la ora 16.00. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, este cel cunoscut in "cercurilor intime" drept Ciocnelius?....
Raspunde

Gogupintenogu

Acum 7 ani

Buna! Tanti, matale te mai suporti?!
Raspunde

cetatean

Acum 7 ani

Da, tu Manuela, nu-ti mai iei si o pauza ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus