Zeci de studenți din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au confecționat în aceste zile mărțișoare. Primele mărțișoare din viața lor, după cum e cazul multor studenți străini, veniți să studieze la Sibiu.
Puțin înainte de ora 19:00, căminele studențești din Sibiu erau pregătite pentru petrecere. Zeci de felii de pizza, gogoși, clătite și ceai așteptau aburinde pe masa din hol. Nici mărțișoarele și muzica nu au lipsit de la petrecerea de Mărțișor organizată odată cu venirea primăverii și totodată cu începerea unui nou semestru în căminele ULBS. De departe, cei mai încântați de acest eveniment au fost studenții străini, veniți cu bursă Erasmus, care au confecționat pentru prima dată mărțișoare pe care le-au dăruit fetelor.
„Eu nu am un obicei asemănător la mine acasă”
Încă de dimineață, câteva studente, împreună cu un bucătar al unui restaurant din oraș au făcut peste 30 de tăvi de pizza, iar băieții au confecționat cu migală mărțișoare, pe care, apoi, le-au dăruit fetelor. Cei mai încântați au fost studenții străini, veniți la Sibiu cu o bursă de studiu pentru un semestru sau un an, mulți dintre ei aflând pentru prima dată de această tradiție a Mărțișorului.
„Am participat la un workshop pentru studenții Erasmus pentru că nu știam nimic despre această tradiție. Acolo, am aflat despre ce este vorba și ce înseamnă mai exact obicei. Acum, știu că aceste mărțișoare sunt dăruite femeilor de către bărbați și mi se pare un gest foarte frumos. Eu nu am un obicei asemănător la mine acasă”, spune Denis Babaev, din Ucraina.
Nici Fady Mohsen din Egipt care studiază Medicina nu a mai auzit de Mărțișor și se declară plăcut surprins. „Este pentru prima dată când vin în România și tot pentru prima dată când aflu de acest obicei. Este foarte interesant și în același timp emoționant pentru că poți să-i dai un mărțișor unei femei și astfel poți să-ți arăți sentimentele față de ea”, mărturisește el.
Abdul Kamli este student în anul II la Medicină, la secția română, dar este originar din Siria. Și pentru el obiceiul mărțișorului e ceva nou. ”La noi nu există acest obicei. Așa ne arătăm și mai mult aprecierea față de femei”, menționează el.
Primii studenți din Indonezia, cu bursă în România
La petrecere a participat și ambasadorul Indoneziei la București, Diar Nurbintoro, care i-a așteptat pe cei doi studenți din Indonezia veniți să studieze în Sibiu, la aeroport și i-a condus până la cămin. „Pentru mine, Sibiul este un oraș frumos și este o bună oportunitate pentru schimbul de experiență al studenților. Avem doi studenți care studiază aici și am venit cu ei. Evenimentul din această seară este unul special, care vestește primăvara”, a spus Diar Nurbintoro.
Titha și Dimas sunt primii studenți din Indonezia care au venit cu o mobilitate Erasmus să studieze în România. Aceștia au ales Sibiul pentru că li s-a părut un oraș frumos și au fost încântați de primirea pe care au avut-o, ajungând odată cu începerea petrecerii. „Este unic și diferit. Noi nu avem ceva de genul pentru că locuim într-o țară tropicală, unde nu este primăvară. Acesta a fost și motivul pentru care am ales România pentru că totul este diferit, dar într-un sens bun”, a explicat Titha.
„Studenții s-au implicat foarte mult”
Și studenții români s-au arătat încântați de petrecerea organizată în toate căminele studențești ale ULBS. „Mărțişor Party ne-a oferit prilejul să începem primăvara cu zâmbetul pe buze şi cursurile semestrului al doilea cu optimism şi energie. De asemenea, am avut ocazia să socializăm cu studenții Erasmus care ne-au dăruit mărțişoare confecționate de ei. Ne-am distrat, simțindu-ne ca într-o familie, datorită reprezentanților ULBS care fac posibilă organizarea acestor evenimente în cămine”, spune Iulia Rof, studentă în anul III la Facultatea de Științe Socio-Umane.
Vlad Blejan este masterand la Științe Economice și i-a ajutat pe studenții străini să facă mărțișoare. „Au fost foarte deschiși, mai ales cei care sunt din Orient. S-au implicat, au făcut mărțișoarele handmade, le-au dăruit fetelor. De la ora 17:00 s-au adunat la etajul 1 și au confecționat mărțișoare”, spune el.
Organizată pentru prima dată cu această ocazie, petrecerea a strâns sute de studenți care au sărbătorit împreună sosirea primăverii și totodată au reușit să se cunoască mai bine. „În anii trecuți, organizam doar de Paște și de Crăciun, dar studenții ne-au rugat să le organizăm mai multe acțiuni în cămine, și atunci am zis că e un moment frumos să sărbătorim împreună venirea primăverii. Ce mă bucură foarte mult este că studenții s-au implicat foarte mult, inclusiv studenții străini. Vreau să se bucure, să se cunoască, să socializeze. Sunt evenimente care nu fac decât să-i unească. În căminul 3 stau foarte mulți studenți străini, din toate țările lumii, cu obiceiuri și tradiții diferite și încercăm să le împărtășim din valorile și cultura noastră. Și studenții români desigur, răspund bine invitației noastre”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ramona Todericiu, directorul general administrativ adjunct al ULBS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Științe Socio , Excelența Sa Diar Nurbintoro , Lucian Blaga , Mărțișor Party , Ştiinţe Economice , Abdul Kamli , Deniss Bavaev , Iulai Rof , Nici Fady Mohsen , Turnul Sfatului Ramona Toderic , Iulia Rof , Vlad Blejan , Denis Babaev
Vizualizari: 1936
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Unul
Acum 12 ore
Tulnicul de mucava
Acum 12 ore
Unul
Acum 12 ore
Canaris
Acum 12 ore
Olingpia Gafosdea