Vineri,
23.04.2021
Parțial Noros
Acum
11°C

Foto și Video | Balada lui Ciprian Porumbescu s-a cântat în Piața Mare. „A fost altceva, high class”

Foto și Video | Balada lui Ciprian Porumbescu s-a cântat în Piața Mare. „A fost altceva, high class”

La orele prânzului, peste 20 de persoane s-au adunat în Piața Mare pentru a participa la cel de-al patrulea a protest prin cultură. Toți și-au întins câte o pătură pe jos  sau s-au așezat pe scaun și preț de o oră au citit din cărițle pe care și le-au adus de acasă. La finalul protestului, însă, pe lângă foșnetul  paginilor, s-au auzit și acorduri de vioară. Un constănțean a interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu, fiind aplaudat de toți oamenii din Piața Mare. 

Chiar dacă la ora 13:00, când era programat protestul, în Piața Mare, erau mai mulți oameni ieșiti la plimbare decât cei care aveau asupra lor o carte, într-un final, numărul acestora a crescut. Astfel, preț de o oră, atât adulți, cât și copii au citit în Piața Mare din cărțile pe care și le-au adus de acasă.

protest cultura martie9

Citind, l-am găsit și pe Radu Vancu, care spune că acesta este un protest al oamenilor civilizați. „Citind, arătându-le că suntem oameni neironizabli, așa cum spun ei, tinerii frumoși și liberi, sunt oameni de toate vârstele aici care citesc, putem să le demonstrăm că înțelegem ceea ce fac, că înțelegem că direcția în care vor să ducă România nu e una corectă și sperăm că prin acest protest pașnic, liniștit, al cărții, vor fi în sfârșit convinși că justețea cererilor noastre e întemeiată”, spune poetul.

Gabriela este mămică și astăzi și-a adus amândouă fetițele în Piața Mare. „Vreau să le învăț care sunt drepturile lor și vreau să le învăț să-și ceară drepturile. Le-am adus să le citesc despre minciuni, trebuie să știe că e important să nu mințim. Să fim niște oameni corecți și cinstiți, să spună nu atunci când cineva le încalcă drepturile”, explică ea.

protest cultura martie 1

Împreună cu băiețelul ei, a venit și Maria. „Sunt de acord ca actualul Guvern să guverneze, dar nu în acest mod”, spune ea.

protest cultura martie 8

Teodora și Alexandru au fost primii protestatari care și-au făcut apariția în Piața Mare. Ea este studentă, iar el un tânăr IT-ist și amândoi cred în puterea pe care o are cultura. „Este cea mai potrivită cale de a protesta liniștit, prin cultură. Așa arăți că ești interesat de ceea ce se vrea a fi un stat. Vrem să se dezvolte cultura, învățământul, să se pună mai mult accent pe acestea decât pe altele”, spune Teodora.

protest cultura martie 2

Alexandru crede că ar trebui să se facă mai des proteste prin cultură. „Trebuie să protestăm prin cultură, nu prin violență. Nu sunt mulțumit de aproape nimic din Guvernul actual și am observat foarte multă incultură. Vreau să avem oameni capabili”, mărturisește Alexandru.

protest cultura martie

Printre grupul celor care citeau, adunați în semicerc, am întâlnit-o și pe Doina. Ea este în scaun cu rotile și astăzi a venit să citească cartea pe care a început-o de câteva zile. „Persoanele cu dizabilități au ochii larg deschiși asupra vieții, societății, așa încât, și noi gândim”, spune ea.

Gheorghe s-a alăturat și el protestului prin cultură și spune că e nemulțumit de faptul că nu s-a ținut cont de dorințele celor ieșiți în stradă. „Am o nemulțumire legată de faptul că nu s-a ținut cont de dorințele celor din stradă în momentul în care s-au abrogat ordonanțele cu codul penal, în sensul că un guvern care deja s-a arătat de partea borfașilor, nu prea mai beneficiază de încredere”, crede el.

În ultimele 15 minute ale protestului, constănțeanul Daniel Mihai, profesor de vioară, a cântat Balada lui Ciprian Porumbescu, precum și arii din Johann Sebastian Bach. El, a venit până la Sibiu cu trenul, la rugămintea lui Doru Apostol, inițiatorul protestelor.

„A fost o reală plăcere să vin pentru un asemenea eveniment cultural pentru că, într-adevăr, muzica unește oamenii și are acel dar de a detensiona și de a bine dispune pe oricine și, mai ales, în acest context în care unii și alții sunt arătați cu degetul că nu sunt valabili. Sibiul este într-adevăr un oraș european și este un etalon între orașele cu adevărat notabile. Vechii oratori coborau în agoră, așa văd și eu, artistul trebuie să coboare în piață, să culeagă și să educe un public pentru ca să-și asigure apoi traiul. Protestul meu nu este îndreptat către clasa politică, cultura definește omul și consider că acesta există și rezistă”, spune Daniel Mihai.

protest doru apostol

Protestul prin cultură s-a încheiat cu ropote de aplauze, asistând la momentul artistic și alți curioși, ieșiți la plimbare. „Eu sunt mulțumit. A fost altceva, high class”, precizează Doru Apostol.

protest cultura doru apostol

protest cultura martie piata mare (2)

protest cultura martie piata mare

protest cultura martie piata mare 4

protest cultura martie 5

Comentarii

5 comentarii

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, daca scopul vostru nu-i acela de-a fi ironizati, cam care ar fi ? Sau, acum o sa ne spuneti ca doar cei ce se "afiseaza" duminica la orele pranzului citesc? Daca, prin absurd, as veni si eu cu Capitalul lui Marx, spre exemplu, crezi c-am reusi sa schimbam "directia?...Eu cred ca folosesti(folositi) cuvinte mult prea "mari", din dorinta de-a ne pozitiona pe "noi" ceilalti, ce nu gandim asemeni voua, pe o pozitie de inferioritate intelectuala...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Laura Ghibu

Acum 4 ani

Foarte frumos. Ma doare sufletul ca sunt așa departe și nu pot fii in piața cu voi. Va imbratisez cu drag pe toți și va mulțumesc! #REZIST
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Laura Ghibu

Acum 4 ani

E-manuela, dacă ai citi Capitalul lui Marx, ți-ai da seama ca e o carte filozofica cade descrie o lume ideală din păcate utopica. Deci clar ca cititul nu e o pasiune a ta. Cât despre capacitățile intelectuale... cineva trebuie sa fie și postac... Acum, având in vedere ca ești postaca, deci nu ești responsabila pentru ce mesaje scrii, te rog trăsnite-le celor care te plătesc sa vina și cu mesaje mai inteligente, așa ca sa scape a fie ei ironizați.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Laura Ghibu

Acum 4 ani

Scuzați greselile de scriere de mai sus. E greu cu tastiera asta mică de la telefon și mai greu cu corectura automatica
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, dac-ai stii cat de mult ma bucur pentru tine....ca viata este "construită" dintr-o suma de scuze!....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus