Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Helmuth Fleischer, președintele ADI Eco Sibiu, a demisionat din funcție

Helmuth Fleischer, președintele ADI Eco Sibiu, a demisionat din funcție

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu, responsabilă de implementarea proiectului de colectare selectivă a deșeurilor în județ, a rămas fără președinte. Helmuth Wiegand Fleischer, cel care este și vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, a demisionat săptămâna trecută din această funcție.

Vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu spune că a renunțat la funcție deoarece nu avea suficient timp să se ocupe de ADI Eco Sibiu. ”Am demisionat, de fapt, din calitatea de reprezentant al Consiliului Județean Sibiu în cadrul ADI Eco Sibiu, ceea ce înseamnă – implicit – și demisia din calitatea de președinte al ADI Eco Sibiu. Motivul principal este că eu am în subordine două dintre cele mai importante direcții din CJ, și anume Direcția economică și Direcția strategii și proiecte, iar în acest context a fost destul de greu să mă ocup și de ADI Eco. Iar proiectul de gestionare a deșeurilor este destul de important și este bine să se ocupe o persoană care are mai mult timp pentru asta. Nu știu cine va fi nominalizat să se ocupe în continuare de acest aspect”, a declarat Fleischer pentru Turnul Sfatului.

O demisie lângă o oală sub presiune

Demisia lui vine în contextul în care proiectul colectării selective în Zona I a județului Sibiu (municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și alte 18 comune din împrejurimi) seamănă în acest moment cu o oală sub presiune. La trei luni de la demararea colectării selective, atât din partea operatorului de colectare și transport (SC Soma SRL), cât și a firmelor care administrează stațiile de sortare și compost (asocierea formată din Brantner și Schuster&Co Egologic) au fost transmise către autorități solicitări clare de renegociere a contractelor. Această renegociere este solicitată deoarece cantitățile de deșeuri estimate înainte de atribuirea contractelor prin licitație sunt mult peste cantitățile colectate și transportate. Practic, susțin firmele implicate, autoritățile județene au estimat prin caietele de sarcini ale procedurilor de atribuire cantități duble față de cele colectate în realitate. Iar în cazul deșeurilor reciclabile, cantitățile sortate până în prezent nu ajung nici măcar la 20% din cele estimate. Nemulțumirea firmelor implicate vine de la faptul că, prin caietele de sarcini, au fost obligate să își dimensioneze capacitățile de lucru mult peste ceea ce este, de fapt, necesar. Iar din cauza acestei supradimensionări, firmele înregistrează lunar pierderi. Care – susțin reprezentanții firmelor – ar putea fi reduse în urma renegocierii condițiilor contractuale referitoare la cantitățile de deșeuri estimate. Conducerea executivă a ADI Eco Sibiu a anunțat, însă, că deocamdată nu este dispusă să renegocieze aceste condiții, fapt care a determinat firmele implicate să se pregătească de procese, dar și să ia în calcul inclusiv rezilierea unilaterală a contractelor.

Deja fostul președinte al ADI Eco Sibiu, Helmuth Wiegand Fleischer, spune că demisia lui nu este generată de acest context. ”Nu are legătură cu problemele discutate. Nici nu cred că se va ajunge la procese sau rezilieri de contracte. Intențiile sunt de a rezolva acele lucruri care nu funcționează atât de bine. Este un proiect de mare anvergură, ținând cont că sunt implicați toți cetățenii județului Sibiu. Este clar că acest proiect nu poate funcționa de la început în variantă optimă. Dar, până la urmă, eu sper că va funcționa totul bine”, a mai declarat Fleischer. ADI Eco Sibiu este formată din toate unitățile teritorial-administrative ale județului (mai puțin Arpașu de Jos), plus Consiliul Județean Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

las fierbinti

Acum 7 ani

era degeaba fleischer acolo ca doiul in carti
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Încă un proiect de succes al administrației sibiene. Bine că avem excedent bugetar, că probleme ioc.
Raspunde

Zexe

Acum 7 ani

Alt sas in locul lui, dar s-au cam gatat. Ia vedeti clopotarul de la biserica evanghelica! A, si baietii lui madam Fodor sunt disponibili!
Raspunde

Eugenia

Acum 7 ani

Consider suspecta motivarea potrivit careia ar fi mare cantiatea de deseuri decat s-a estimat. Este o Manopera prin care sa fie sporit pretul . ”Tehnica” este bazata pe un motiv anuntat public, aparent justificat, dar care in realitate ascunde ceea ce s-a avut in vedere (s-a convenit ocult) inca de la adjudecare. Fiind un amlagam intre monopolul acordat unei societati comerciale pentru servicii furnizate catre populatie care nu pot face obiectul unui monopo, si fara ca societatea sa fie obligata sa incheie contracte cu persoanele fizice -consumatorii casnici obligati sa faca plata acestor servicii ca si cum ar fi o taxa fiscala dar fara a avea posibilitatea sa pretinda calitate, exactitate orara, zilnica, etc a servciului, aceasta asa numita ”colectare selectiva” este cat se poate de nociva bunei gospodariri a orasului si a interselor cetatenilor. Legislatia UE are alte tehnici, crtierii si metode de aplicare decat cele intelese de SOMA s.a Protectia consuamtorilor si Consiliul Concurentei ar trebui sa se sesizeze...dar ...???
Raspunde

Forseti

Acum 7 ani

Eugenia, estimarea a fost mai mare. Ca urmare a fost calculata taxa pentru cantitatea estimata, mai mare. Nu cred ca se pune problema de o marire a taxei in conditii de excedent bugetar. Prima instituție care ar trebui luată la întrebări este cea care a întocmit caietul de sarcini. Din punct de vedere al colectării îți dau dreptate, dezastru!
Raspunde

eugen

Acum 7 ani

AICI NU ETE CONFLICT DE INTERESE? SA FIE ADEVARAT CA IN SPATELE FIRMEI SOMA S-AR AFLA DOAMNA TURCANU?
Raspunde

Che

Acum 7 ani

În spatele firmei Soma se afla Sechelariu ,chiar el omul belea de la Bacău șmecher de șmecher mafiot . În spatele Adi Eco se afla consiliul județean proștii satului chiar ei ,nu ii enumer ca imi ia timp ! Acum ca treaba e simpla să vedem cine ia parandaratu ? Ghicitoare : UE ne va penaliza ca nu sortam colectiv deșeuri...cine v-a plăti?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus