Sâmbătă,
24.07.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Cine și cum își ia partea leului din bugetul Sibiului pe 2017?

Cine și cum își ia partea leului din bugetul Sibiului pe 2017?

Cu un buget triplu pentru investiții și cu o treime în plus pentru funcționare, Învățământul este principalul capitol bugetar căruia i se alocă, în acest an, sume mult mai mari decât cele de anul trecut. Însă, cel mai probabil, adevărații câștigători sunt angajații din administrația locală (inclusiv cei din Învățământ, Sănătate etc), pentru care mările salariale se măsoară în creșteri de zeci de procente. Pentru salariile autorităților executive de la nivelul administrației locale, de exemplu, sumele alocate au crescut mai bine de dublu: cu 133%.

La câteva zile după ce conducerea Primăriei Sibiu a prezentat principalele linii ale proiectului de buget propus pentru anul în curs, acest proiect a fost și publicat pe site-ul administrației locale. Turnul Sfatului a comparat modul în care Primăria Sibiu a ales să împartă banii anul acesta, față de anul trecut. Doar că unele din sumele prezentate în bugetul – record pe care orașul îl are anul acesta (aproape 160 de milioane de euro) sunt doar să fie, deoarece nu există nicio șansă ca anul acesta să fie cheltuite. La o vedere de ansamblu, trebuie arătat că Primăria Sibiu a alocat anul acesta aproximativ 38% pentru investiții, ceea ce este un procent foarte bun. Spre comparație, Consiliul județean Sibiu a adoptat un buget de investiții pe 2017 care reprezintă doar 14 procente din totalul banilor disponibili. În cifre, bugetul alocat pentru dezvoltare este de 271,1 milioane de lei, iar cel alocat pentru funcționare este de 441,8 milioane de lei. Și tot în aceeași notă „de ansamblu“, merită precizat faptul că din bugetul total (investiții și funcționare laolaltă), cel mai mare procent este alocat Transporturilor (26%), urmat de capitolul Învățământ (24%), Cultură (17%) și Servicii și locuințe (11%).

Cum plănuiește Primăria să împartă bugetul anul acesta

Capitol Buget %
Autorități executive 34.5 4.84
Alte servicii publice 17.4 2.44
Dobânzi 10 1.40
Ordine publică 8 1.12
Învățământ 174.3 24.45
Sănătate 6.4 0.90
Cultură, sport 126.5 17.74
Asistență socială 26.2 3.68
Servicii, locuințe 84.1 11.80
Protecția mediului 38 5.33
Combustibili și energie 0.6 0.08
Agricultură, silvicultură 0.4 0.06
Transporturi 186 26.09
Total buget 712.9 100.00
Notă: Sumele sunt exprimate în milioane de lei
 

Investițiile cresc cu 50%. Pe hârtie

Aproape întreg excedentul bugetar al anului trecut se regăsește în bugetul de dezvoltare (sumele alocate pentru investiții) al Sibiului pe anul în curs. Vorbim de peste 271 de milioane de lei, sumă cu 50% mai mare față de cea alocată în 2016. Deși, la o primă vedere, această creștere este o veste bună, de pe acum poate fi anunțat un viitor excedent de aproximativ 60 de milioane de lei, care este suma alocată pentru proiectul unui aqua-park. Proiect despre care inclusiv primarul Astrid Fodor a recunoscut că anul acesta nu are șanse să consume bani. Locul de implementare pentru acest aqua-park a fost schimbat (din Pădurea Dumbrava la ieșirea din Sibiu, înspre Poplaca), doar că noul amplasament este pe un teren administrat de Garnizoana Sibiu, care îl folosește drept poligon. Pentru a fi demarată investiția este nevoie ca acest teren să fie transferat Sibiului, lucru pe care administrația locală l-a încercat în van de mai bine de zece ani, pentru a construi acolo un nou spital. Însă cei din conducerea Ministerului Apărării Naționale au găsit, în toți acești zece ani, destule metode de a nu răspunde pozitiv solicitărilor făcute de administrația locală.

Învățământul este în față. Tot pe hârtie

45,1 milioane de lei (față de 14,4 milioane în 2016) sunt sumele alocate anul acesta pentru investițiile în Învățământ. Dar trebuie luat în considerare și faptul că din această sumă, aproape 30 de milioane de lei este valoarea alocată pentru proiectul viitorului Liceu de artă de pe strada Oituz. Pentru care proiect, deocamdată, există doar un studiu de fezabilitate, anul acesta fiind așteptată lansarea procedurilor de achiziție publică pentru proiectare și execuție. Și cum este aproape evident faptul că liceul nu poate fi terminat anul acesta, rezultă că și banii alocați la început de an investițiilor din Învățământ vor genera excedent bugetar.

investitii

Nu se face anul acesta, dar primește mai mulți bani ca anul trecut

La capitolul Sănătate, alocările bugetare sunt în ușoară scădere (de la 2,9 la 2,2 milioane de lei), banii fiind alocați integral pentru lucrări la Spitalul de pediatrie (principala lucrare preconizată fiind cea a unei pasarele de legătură).

La capitolul Cultură intră și cheltuielile cu religia și „alte activități sportive și de tineret“. Pentru investiții, acest capitol are anul acesta alocate nu mai puțin de 71 de milioane de lei (față de 56 de milioane de lei anul trecut). Doar că această sumă impresionantă și această creștere demnă de remarcat sunt puse pe seama proiectului aqua-parkului, care este prins la acest capitol bugetar și despre care am arătat mai sus că nu are șanse de implementare, anul acesta cel puțin. Cu toate acestea, alocările pentru respectivul aqua-park au crescut de la 45 de milioane de lei, în 2016, la 59,1 milioane de lei, anul acesta.

Restul banilor din acest capitol se împart între instituțiile de cultură din subordinea Consiliului local Sibiu: Teatrul național „Radu Stanca“ primește 2,7 milioane de lei pentru investiții, Teatrul Gong – 0,7 milioane de lei, iar Casa de cultură 3,1 milioane. Pentru administrarea parcurilor, sumele alocate sunt de 2,1 milioane de lei, în timp ce Grădina Zoologică primește un buget dublu față de anul trecut pentru investiții, de 3,1 milioane de lei. În cazul Teatrului „Radu Stanca“, 500.000 de lei sunt alocați pentru organizarea unui concurs de arhitectură care ar trebui să ofere cea mai bună soluție pentru deja vechiul proiect al unui centru de spectacole și conferințe, centru care ar urma ridicat în locul actualului sediu al teatrului și peste Cazarma ’90. În fine, Casa de cultură a municipiului are în derulare construirea unui nou sediu pentru Teatrul de balet.

Promisiuni de locuințe sociale

Buget dublu de investiții este prevăzut și la capitolul Servicii și dezvoltare publică, locuințe, unde anul acesta sunt alocate aproape 55 de milioane de lei. Creșterea este generată mai ales de linia bugetară ”alte investiții”, în cazul căreia de la 16,5 milioane de lei în 2016 s-a ajuns la aproape 35 de milioane de lei. Legat de acest capitol, primarul Astrid Fodor a anunțat proiectul unor blocuri de locuințe sociale în cartierul Reșița II, acolo unde anul trecut au fost predate și cheile apartamentelor din cele patru blocuri construite de ANL. Deocamdată, pentru aceste locuințe sociale nu există studiu de fezabilitate, deci este puțin probabil ca investiția să fie demarată în acest an.

Primăria intenționează să investească anul acesta sume mai mari în canalizare, drept pentru care bugetul capitolului Protecția mediului a crescut de la șapte la zece milioane de lei. Creșterea este dată în special de faptul că pentru investițiile în canalizare au fost alocate sume de șapte ori mai mari decât anul trecut (8,6 milioane de lei, față de 1,2 milioane de lei). Au scăzut, în schimb, sumele alocate pentru colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor (de la 5,5 la 1,5 milioane de lei), în această linie fiind prinse și cheltuielile cu amenajarea noilor rampe pentru deșeuri, proiect neterminat anul trecut.

Mult mai multe promisiuni de investiții în străzi

Însă Primăria își propune să investească anul acesta mult mai mulți bani în Transport. Creșterea totală a acestui capitol este de la 69 la 83 de milioane de lei și este generată în special de intenția primăriei de a cumpăra zece noi autobuze. Pentru acest lucru au fost alocate 11 milioane de lei (în condițiile în care această linie bugetară a avut anul trecut zero lei alocați). În plus, Primăria speră să execute anul acesta și mai multe modernizări de străzi, bugetul alocat pentru investițiile în drumuri fiind de peste 70,5 milioane de lei (față de 58,6 milioane de lei).

Cum se împart banii pentru investiții

Capitol Dezvoltare Alocări 2016 (mil. lei) Alocări 2017 (mil. lei) Evoluție (%)
Autorități executive 3.5 2.9 83
Alte servicii publice 0.07 0.04 57
Dobânzi 0 0 -
Ordine publică 0.1 0.2 200
Învățământ 14.4 45.1 313
Sănătate 2.9 2.2 76
Cultură, sport 56.3 70.9 126
Asistență socială 0.1 0.9 900
Servicii, locuințe 26.9 54.8 204
Protecția mediului 7.1 10.1 142
Combustibili și energie 0 0 -
Agricultură, silvicultură 0.1 0.04 40
Transporturi 69.5 83.3 120
Total buget Dezvoltare 181.4 271.1 149
 
 

Bugetul pentru Funcționare. Cum se văd creșterile salariale

La secțiunea Funcționare, cealaltă mare parte a bugetului local, sumele alocate pe anul în curs sunt de 441 de milioane de lei, cu 87 de milioane de lei mai mult decât suma alocată anul trecut. Cheltuielile de personal ale autorității executive sunt prevăzute a fi cu 11 milioane de lei mai mari decât anul trecut (ajungând acum la 19 milioane de lei). Creșteri semnificative sunt și pentru funcționarea Poliției locale (un buget alocat de 7,7 milioane de lei, față de 4,8 milioane anul trecut).

Însă cea mai mare creștere o înregistrează Învățământul, unde sumele alocate cresc de la 100 de milioane de lei în 2016 la 129 de milioane de lei, anul acesta. În acești bani intră atât cheltuielile de personal (creștere de la 79 la 101 milioane de lei), cât și – spre exemplu – cheltuielile materiale, unde sumele alocate cresc de la 16 milioane de lei la peste 21 de milioane. Cresc semnificativ și sumele alocate pentru capitolul Sănătate (Spitalul de pediatrie și cabinetele medicale școlare). Dacă anul trecut acestuia i-au fost alocate 2,8 milioane de lei (din care 2,7 au fost pentru salarii), anul acesta alocările sunt de 4,1 milioane de lei (din care patru sunt pentru salarii).

cheltuieli functionare

Bani mai mulți și pentru funcționarea instituțiilor de cultură

La capitolul Cultură, sumele alocate pentru funcționare sunt mai mari cu un sfert decât cele din 2016: 55 de milioane de lei anul acesta, față de 44 de milioane de lei anul trecut. De departe câștigător este Teatrul „Radu Stanca“, cel care primește 20,8 milioane de lei, față de 16,3, cât au fost alocate la începutul lui 2016. De fapt, creșteri de alocări se înregistrează la toate instituțiile de cultură din subordinea Primăriei (șase milioane sunt alocate Teatrului Gong, iar alte 6,4 – Casei de cultură în cadrul căreia funcționează Teatrul de balet). În proiectul de buget publicat se regăsesc și creșterile anunțate de primarul Astrid Fodor pentru cele trei agende ale orașului: cea Culturală primește 8,9 milioane de lei (față de 7,6 în 2016), cea Sportivă – 5,5 mil. de lei (față de 4,2), iar cea a Comunității – 0,98 mil. de lei, față de 0,7, anul trecut.

Iluminatul ar fi mai scump, anul acesta

Tot cheltuielile de personal sunt principalul motiv pentru care a crescut și bugetul Asistenței sociale (de la 21,2 la 25,2 milioane de lei), în timp ce capitolului Servicii și dezvoltare publică, locuințe are un buget crescut de la 17,1 la 29,2 milioane de lei. Interesant la acest capitol este atât faptul că Primăria prevede cheltuieli sporite pentru facturile iluminatului public (de la zece, la 14 milioane de lei), cât și mai multe achiziții (cheltuielile materiale), al căror buget de funcționare crește de trei ori (de la 3,6 la peste 11,4 milioane de lei).

Și tot creșteri importante apar și în zona cheltuielilor materiale de la capitolul Protecția mediului, în dreptul căruia sumele alocate se apropie de 28 de milioane de lei, de la zece milioane în 2016. Creșterea cheltuielilor materiale de la acest capitol este triplă: de la 8,9 milioane de lei la 27 de milioane de lei, anul acesta.

Mai puțini bani pentru întreținerea străzilor

Dacă pentru Funcționare toate capitolele înregistrează creșteri, iar unele semnificative, nu același lucru se întâmplă în cazul Transporturilor. Aici, suma alocată a scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de euro, de la un total de 108,5 milioane de lei, la 102,7 milioane de lei. În condițiile în care cheltuielile materiale sunt aproximativ la același nivel (52 de milioane de lei), scăderea este dată de reducerea costurilor cu rambursările de credite (26 de milioane de lei au trebuit rambursați anul trecut, față de 20 de milioane de lei, anul acesta). Pentru subvențiile alocate Tursib-ului și celelalte cheltuieli de funcționare ale transportului în comun sunt alocate aceleași 30 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile pentru întreținerea străzilor sunt în scădere: de la 74 la 68 de milioane de lei.

Cum se împart banii pentru Funcționare

Capitol Funcționare Alocări 2016 (mil. lei) Alocări 2017 (mil. lei) Evoluție (%)
Autorități executive 16.7 31.5 189
Alte servicii publice 15.4 17.3 112
Dobânzi 11.5 10 87
Ordine publică 74.8 7.7 10
Învățământ 100.4 129.2 129
Sănătate 2.8 4.1 146
Cultură, sport 44.6 55.5 124
Asistență socială 21.2 25.2 119
Servicii, locuințe 17.2 29.2 170
Protecția mediului 9.7 27.8 287
Combustibili și energie 0.4 0.6 150
Agricultură, silvicultură 0.6 0.4 67
Transporturi 108.5 102.7 95
Total buget Funcționare 354.3 441.8 125
 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Atentie DNA

Acum 4 ani

In fiecare Buget sunt lasate "portite", astfel incat primarii sa se foloseasca de ele pentru ei si partidul lor. In unele orase, asa-zisele "Zilele Orasului", sunt adevarate "supape financiare" pentru Primarii; la noi Johannis, s-a folosit din plin de Festivalul de Teatru iar de cativa ani asa-zisa Agenda Culturala. Stie tot sibiul ca prin aceste "Spectacole in Strada" sunt furati banii sibienilor. Proiectele sunt supraevaluate cu stirea Primarului Astrid Fodor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 4 ani

hai, da pe antena3, ca aia poate dau fotbal, daca tu nu intelegi nimic din festivalul de teatru. oare de ce nu s-a sesizat dna sau cine trebuie timp de vreo 12 ani cand iohannis era doar un primaras de oras de provincie care fura la greu din banii publici?? aaa, pai... pt ca nu fura???
Raspunde

konrad

Acum 4 ani

IOHANNIS??? Pai acest individ nu-i cu absolut nimic mai bun decat hotii din PSD. Eu, cand am auzit ca banii pentru acele case cumparate au fost din meditatii, am inteles ce fel de om este.
Raspunde

Vizante

Acum 4 ani

Daca parcurgi Bugetul vezi cine ia "Partea Leului": Cultura! Aici sunt incluse proiectele inventate de Johannis FITS si Agenda Culturala. Daca sunteti atenti, vedeti ca in ultimul timp, Chiriac, schimba numele Festivalului de Teatru in Festival de Spectacole. Pai ce se intampla in Sibiu in timpul FITS-ului nu are nici o legatura cu teatrul...
Raspunde

@ un sibian

Acum 4 ani

FITS = CIRC IN STRADA. Nu are nimic in comun cu teatru.Problema mare este ca, legal, valoarea financiara nu-o poate stabili nimeni, deocamdata. Totusi, ce diferenta este intr-un "Primar de Sud" care arunca milioane de euro pe tot felul de sarbatori locale, si Primaria Sibiu care arunca de zece ori mai mult pe acelasi Circ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, ne bucuram c-or sa creasca salariile bugetarilor! Asta, inseamna implicit, si cresterea consumului de hartie igienica...
Raspunde

Octavian

Acum 4 ani

Cum bai sa dai unui teatru peste 25mil. lei intr-un oras cu 250.000 de locuitori...noi nu avem strazi, gradinite, spital, dar ii dam la circ. Nici Parisul nu o vazut asa ceva, cheltuim mai mult decat ei pe un amarat de circ. Oare astia cum isi fac achizitiile?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus