Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
4°C

Alte două femei, înșelate prin metoda "Accidentul". Cum să nu cazi pradă înșelăciunii

Alte două femei, înșelate prin metoda

Două femei în vârstă au căzut pradă înșelăciunii prin metoda "accidentul" la sfârșitul săptămânii trecute. O femeie de 76 de ani, din localitatea Micăsasa, și o alta din Turnu Roșu, de 68 de ani, au fost apelate telefonic, în 18 și 19 martie, de către persoane necunoscute care au pretins că o rudă apropiată lor a provocat un accident rutier pentru a cărui soluţionare este necesară achitarea unei sume de bani. Prejudiciul creat se ridică la suma de 10.000 de lei, transmit reprezentanții IPJ Sibiu.

Pentru a preveni victimizarea prin această metodă, poliţiştii sibieni recomandă cetățenilor să aibă în vedere următoarele aspecte:

Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecate în străinătate ori mutate în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.

Metoda utilizată este simplă şi implică, de regulă, două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.

Înşelăciunea poate avea următorul scenariu: o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu va recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani. De asemenea:

1. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon! Solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţii

2. Apelați 112 pentru a cere asistenţă! Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier.

3. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

4. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini.

5. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi rude care nu se află în proximitatea lor.

Pe ce se mizează: - incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante; - incapacitatea de evalua raţional situaţia în stare de urgenţă; - empatia şi compasiunea ridicate ale victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni.

Poliţiştii sibieni efectuează cercetări în vederea identificării autorilor şi fac un apel către cetăţeni pentru a nu da curs solicitărilor de a trimite bani.

Vizualizari: 1302

Comentarii

2 comentarii

alzara real

Acum 4 ani

Spuneti-le si la lelea Floare!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, știti cumva, cele doua erau membre active ale "curentului de opinie" #rezist?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus