Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
-0°C

Primele experiențe ale studenților străini la Sibiu: bowling și turul orașului

Primele experiențe ale studenților străini la Sibiu: bowling și turul orașului

Cu o excursie în Inima Transilvaniei, o seară de bowling și o petrecere de bun venit. Așa au fost primiți cei 90 de studenți străini veniți cu o bursă Eramsus+ la Sibiu în al doilea semestru al acestui anului universitar. Mai mult decât atât, aceștia au realizat mărțișoare pe care apoi le-au dăruit atât studentelor, cât și persoanelor vârstnice de la căminul de pe strada George Coșbuc.

La începutul celui de-al doilea semestru al anului universitar, ULBS împreună cu Asociaṭia Erasmus Student Network (ESN Sibiu) i-au întâmpinat pe studenții străini cu un program special ce s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni, intitulat „Erasmus+ Welcome Weeks”. Studenți din țări precum Ucraina, Serbia, Franṭa, Spania, Italia, Turcia și Egipt au participat la acest eveniment și s-au declarat foarte încântați.

Tur ghid al orașului  și cină internațională

Deoarece majoritatea studenților internaționali se află pentru prima dată în România, programul a avut ca scop facilitarea descoperirii orașului, a spațiului și sistemului de învățământ, a tradițiiilor locale şi internaṭionale. Astfel, programul implementat a ajutat studenții să-și cunoască mai bine colegii beneficiari de mobilități Erasmus+ sosiți la Sibiu din alte țări și nu în ultimul rând, să cunoască și să lege prietenii cu studenții români, voluntari ai ESN Sibiu .

Programul s-a desfășurat în perioada 27 februarie – 5 martie și a debutat cu o seară de socializare (Games Night), în cadrul căreia studenṭii au primit din partea universității și a asociației studențești ESN un cadou de bun-venit. Pe lângă asta, voluntarii ESN Sibiu, au organizat un tur ghidat al Sibiului, incluzând câteva dintre cele mai importante atracṭii ale Centrului Vechi.

Erasmus studenti cina

Dintre toate evenimentele social-culturale organizate împreună cu studenții internaționali, de departe, cel mai apreciat este International Dinner (Cina Internațională), acea seară special dedicată tradițiilor culinare. Așadar, în cantina ULBS, fiecare țară a fost reprezentată din punct de vedere culinar, cu multă mândrie, de către studenții care au pregătit preparate tradiționale. Fiecare platou a fost aranjat cu migală, iar acestea au fost însoțite de steaguri ale țării de proveniență, de liste cu ingrediente sau un scurt istoric al mâncării gătite. De asemenea, unii studenți au ales să își reprezinte țara purtând costumele naționale tradiționale pentru țara lor de origine.

Erasmus studenti (2)

Excursia organizată a avut rolul de a le prezenta diverse atracṭii turistice din Transilvania. Studenṭii străini au avut ocazia să descopere misterele ascunse ale Castelului Huneazilor sau măreṭia apusă a cetăṭii Devei, locuri despre care s-au arătat încântați și a căror fotografii le-au trimis familiilor.

„În cadrul celor două săptămâni am organizat şi trei evenimente de divertisment: o petrecere de bun-venit, o excursie şi o seară de bowling. Orice competitie sau sport este un mod de apropiere pentru studenṭi. Acest tip de eveniment are rolul de a folosi competivitatea într-un mod constructiv, de a crea relaṭii interculturale”, spune Preşedintele Asociaṭiei ESN Sibiu, Dragoş Bicher.

Au confecționat mărțișoare

Cu ocazia zilei de 1 martie, voluntarii ESN Sibiu au promovat una dintre cele mai îndrăgite tradiṭii ale acestei perioade și anume Mărțișorul. Pe data de 28 februarie studenții străini şi voluntarii au fost invitați să ia parte la cea de a treia ediție al Atelierului de creare al Mărțișorului. Cu această ocazie, studenții străini au aflat ce este un Mărțișor, care este scopul său dar și cum să-l confecționeze. Ȋn cele trei ore cât a durat atelierul, aproximativ 45 de tineri, au reușit să confecționeze 140 de mărțișoare.

martisoare

Pe 1 Martie, studenṭii străini şi români le-au făcut o surpriză doamnelor și domnișoarelore de la Biroul Erasmus+ al ULBS, oferindu-le mărṭişoarele confecționate de ei, iar mai apoi au vizitat și au încântat prin gestul lor și doamnele din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sibiu de pe str. G. Coşbuc.

„Considerăm că este foarte important să împlicăm tinerii, străini și români, în acest tip de activități, ce au un impact pozitiv atât asupra participanṭilor cât şi asupra comunităṭii locale. Motivul pentru care am ales beneficiari acestui eveniment persoanele în vârstă este de a aduce în prim plan nevoia de atenție, dragoste și respect de care aceștia au nevoie”, afirmă coordonatorul proiectului, Oana Dichel, Vicepreşedinte ESN Sibiu.

Ahmed Samra este din Egipt și acum a auzit pentru prima dată de sărbătoarea mărțișorului. A păstrat unul și pentru mama lui, pentru a-i face o surpriză.

„Aflându-mă la sfârşitul experienṭei mele aici, posibilitatea de a lua parte la Atelierul de Mărṭişor a fost o experienṭă specială. Am fost impresionat de această tradiṭie, de ideeea de sărbătorire a sosirii primăverii, deoarece în ṭara mea nu avem un asemenea eveniment. Am realizat mai multe mărṭişoare pe care le-am făcut cadou persoanelor de la de la Căminului pentru Persoane Vârstnice dar şi domnişoarelor care m-au răsplătit cu câte un pupic pe obraz. Ultimul mărṭişor l-am păstrat pentru mama mea care a fost foarte fericită de surpriza pe care i-am făcut-o la întoarcerea mea acasă. Din acest motiv voi păstra pentru totdeauna tradiția Mărṭişorului ”, spune Ahmed Samra.

„Evenimentul <<Erasmus Welcome Weeks>> a fost realizat cu sprijinului Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, al Serviciului Relații Internaționale și Programe Comunitare, condus de doamna director Daniela Preda şi a doamnei Ramona Todericiu (Director General Administrativ Adjunct), cu implicarea studenților străini și voluntarilor ESN Sibiu precum şi a partenerilor S.C. Sitemani SRL, Flupec Hydraulics & Pneumatics, SC Boromir Ind SRL şi Vodafone, cărora dorim să le mulțumim pentru sprijinul acordat”, mai spun organizatorii evenimentului.

Citește și: Primul mărțișor al studenților Erasmus, la Sibiu. „Noi n-avem primăvară. Venim dintr-o țară tropicală”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, la cina "internationala" s-au servit si cevapcici cu polenta?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus