Sâmbătă,
26.09.2020
Innorat
Acum
22°C

După aproape jumătate de an: dacă un urs ar ajunge din nou, în Sibiu, acesta ar fi iarăși omorât

22 Martie 2017 14:57

După aproape jumătate de an: dacă un urs ar ajunge din nou, în Sibiu, acesta ar fi iarăși omorât

În scenariul în care un animal sălbatic, posibil periculos pentru oameni, ar ajunge din nou în municipiul Sibiu, cea mai probabilă reacție a autorităților sibiene în momentul de față ar fi aceeași ca și în cazul ursului din octombrie anul trecut. Adică animalul ar sfârși împușcat.

În ciuda crizei mai ales de imagine pe care Sibiul a suferit-o în urma incidentului de anul trecut - când ursul ce a ajuns și pe acoperișurile caselor a sfârșit împușcat într-o jardinieră – autoritățile locale nu au reușit să pună la punct un protocol clar de intervenție. Mai mult, în acest moment, situația ar fi și mai delicată, deoarece nu mai există nimeni în Sibiu care să intervină cu arme cu tranchilizant.

Noul prefect: sunăm la 112

Imediat după ce imaginea ursului împușcat a făcut înconjurul lumii, iar sibienii au ieșit să protesteze împotriva modului în care autoritățile au acționat în respectivul caz, prefectul din acea vreme, Gheorghe Roman a anunțat primele măsuri. Și anume instituirea unui grup de lucru din care să facă parte instituții cu competențe în domeniu, dar și reprezentanți ai societății civile. Rodul muncii acestui grup de lucru ar fi trebuit să fie elaborarea unui protocol clar pentru ca animalele sălbatice care ajung în aglomerările urbane să nu mai fie omorâte, ci tranchilizate și duse înapoi în mediul lor natural. Protocolul nu a mai ajuns să fie implementat. „Am realizat un mod de acţiune ce a fost transmis şi la nivel central. Însă, pentru ca acest plan să fie pus în aplicare cu succes încă mai este nevoie de modificări punctuale în plan juridic“, declara fostul prefect, Cristian Roman, pentru Turnul Sfatului.

protest-urs-sibiu-site-4 Sibienii au protestat, în octombrie anul trecut, împotriva degringoladei autorităților în gestionarea situației ursului

Solicitat de Turnul Sfatului, noul prefect Lucian Radu arată că, totuși, o procedură de lucru a fost adoptată săptămâna trecută. „Procedura, stabilită de Grupul tehnic de lucru constituit la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, este în conformitate cu ghidul cadru de acțiune emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (în 2016). Aceasta a fost aprobată de prefectul județului Sibiu, Lucian Radu, în ședința de lucru din data de 14.03.2017“, transmite prefectul Lucian Radu prin intermediul Biroului de presă. Procedura la care face el referire, însă, nu face nicio referire clară la modul în care animalul sălbatic ajuns într-o aglomerare urbană este capturat. Din cele șase puncte ale procedurii, cinci fac referire la modul în care circulă informațiile.

Cum ar acționa acum autoritățile dacă în Sibiu ar apărea un urs Sursa: răspunsul prefectului de Sibiu, Lucian Radu

„La nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost elaborat modul de intervenție în cazul apariției unor animale sălbatice în zonele urbane aglomerate și a fost stabilită următoarea procedură de lucru: 1. Informația este primită prin Dispeceratul Unic 112; 2. Informația este transmisă către Comitetul Local pentru Situații de Urgență de pe raza căruia este raportat incidentul; 3. Informația este transmisă către CJSU Sibiu, de către Dispeceratul Unic 112; 4. CJSU Sibiu analizează informația și numește Coordonatorul acțiunii; 5. Coordonatorul acțiunii numește Comandantul acțiunii; 6. Informațiile pentru presă vor fi transmise prin «vocea unică» a CJSU Sibiu”.

Nu mai există nici arme cu tranchilizant

În urma evenimentelor din octombrie anul trecut s-a descoperit faptul că, în Sibiu, există doar patru arme cu tranchilizant aflate în proprietatea unor instituții publice. Și toate patru sunt la servicii din subordinea Primăriei Sibiu. Două sunt de putere mică și se află la Serviciul de gestionare a câinilor comunitari. Iar celelalte două, care ar putea fi folosite în situații precum cea cu ursul, se află la Grădina Zoologică. Doar că în urma degringoladei de anul trecut, în care a fost solicitat ajutorul medicilor veterinari de la Zoo - iar ulterior aceștia au ajuns în vizorul celor care căutau vinovați pentru deznodământ – situația s-a schimbat. „Noi nu avem autoritatea de a acționa în afara Grădinii Zoologice. Avem doar atribuții în incinta grădinii. În momentul în care se pune problema să ieșim în afară deja este o răspundere prea mare, pe care nu ar trebui să ne-o mai asumă. Nu reprezentăm o instituție de intervenție“, declară Marius Lunca, directorul Grădinii Zoologice din Sibiu.

urs politie La fel ca anul trecut, un nou urs intrat în Sibiu ar putea urca liniștit pe acoperișuri. Nu mai există arme cu tranchilizant care să fie folosite

Să așteptăm după București…

Noul prefect Lucian Radu face referire și la faptul că procedura de lucru descrisă mai sus se va schimba odată cu așteptatele modificări de adus la Legea 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române. În noiembrie anul trecut, fostul guvern a venit cu un proiect de modificare a legii, prin care jandarmii urmau să primească și dotări și atribuții pentru intervenția cu arme cu tranchilizant în vederea imobilizării animalelor sălbatice.

Costel Dogaru, inspectorul șef al Inspectoratului de jandarmi județean Sibiu, arată că respectivul proiect a fost înregistrat la Biroul permanent al Senatului în 14 februarie anul acesta și că se află în dezbatere publică până în 15 aprilie 2017. „Prin această propunere se dorește optimizarea cadrului normativ de acțiune în situațiile de intervenție asupra animalelor sălbatice, prin care personalul militar al Jandarmeriei Române se autorizează să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete, precum și orice alte mijloace de protecție și de mobilizare, atât pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor sau bunurilor, cât și pentru imobilizarea animalelor a căror viață sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenții umane“, arată inspectorul șef Dogaru.

„Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu este o instituție care protejează animalele, în executarea misiunilor specifice, jandarmii sibieni folosind animale de serviciu aflate în dotarea unității, sens în care dorim ca prin orice mijloace de îmbunătățire a cadrului legislativ să contribuim la viața și protecția animalelor“, inspector șef Costel Dogaru
O propunere din Sibiu fără niciun răspuns din Sibiu

În grupul de lucru creat la nivelul Instituţiei Prefectului Sibiu după incidentul din octombrie au fost invitaţi inclusiv reprezentanţii Animal Life, cea mai puternică organizaţie non-guvernamentală din Sibiu cu preocupări în zona protecţiei animalelor. De altfel, reprezentanţii acestei asociaţii au fost şi singurii care au întocmit un draft de „procedură de intervenţie şi protecţie a animalelor sălbatice care pătrund în zonele locuite”.

Documentul propunea ca reprezentanţii Direcţiei sanitar – veterinare să fie dotaţi cu arme cu tranchilizante, iar serviciul de intervenţie şi protecţie în astfel de situaţii să includă şi reprezentanţi ai Agenţiei de protecţie a mediului, ai Gărzii de mediu şi ai celei Forestiere. „De la autorităţile locale nu am primit nimic, niciun răspuns. Am primit doar un răspuns de la Ministerul mediului că se lucrează la un manual de bune practici”, arată Andreea Rosetti, vicepreşedinte Animal Life.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

SB 10 NUT

Acum 3 ani

Inca un pic trebe mulsa stirea asta.....
Raspunde

doru

Acum 3 ani

buna ziua, domnul prefect radu lucian e pe nicăieri ce rușine, a afirmat numai aberațiiiiiiiiii
Raspunde

sibian

Acum 3 ani

concluzia pe care ati tras-o in titlul articolului este o aberatie.
Raspunde

A

Acum 3 ani

Fug toți de răspundere ca dracul de tămâie. Cică jandarmii apară și protejează animalele prin metoda împușcare. Cine face parte din grupul de lucru? Aceiași care au participat la împușcarea ursului și apoi au fugit de răspundere. Dacă mai vine un urs în Sibiu fug toți în padure. Ăștia trebuie sa explice cum a fost cu ursul nu cum va fi cu ursul. Cine e comandantul acțiunii și comandantul operațiunii. Nu e nimeni vinovat numai ca unul și a dat demisia de frica ca ii răpește copii. Altul a fost avansat la București. Iar altul schimbat din funcție. Iar acum " dialogheaza " numai prin turnul sfatului. Înainte se strângeau în brate...halal competenta.
Raspunde

eu

Acum 3 ani

Normal La noi o minune tine trei zile ... putina garagatie si papagalii raman in functii. ....revolitia ne salveaza
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus