Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Ciudații și frustrații

Acum vreo 10 zile am publicat în ziar o mică știrucă despre ultima ispravă a sportivilor de la clubul Puma. 32 de medalii la naționalele de taekwon-do, locul I în clasamentul general pentru clubul sibian. O știrucă poate neimportantă în contextul general dar foarte relevantă în contextul sportiv local, în care, pe lângă succesele sau insuccesele clubului de baschet, cam bate vântul și arareori se petrece ceva notabil. N-ai fi zis că ar stârni cine știe ce patimi.

Primul comentariu: „un sport ciudat practicat de ciudați”. Imediat, „e la fel ca în arta picturii, există și frustrați netalentați care-au inventat Pictura Naivă Abstractă, cam așa e și sportul ăsta”.

De ce?

Explicați-mi și mie motivul pentru care cineva ar interacționa în modul acesta? De ce ai cataloga niște copii ce tocmai ți-au fost prezentați ca exemplari, 32 de medalii la un campionat național, ciudați și frustrați? Există triliarde de discuții pe marginea libertății de exprimare pe internet. Dacă e spațiu public, nu e spațiu public, dacă trebuie reglementat într-un fel sau lăsat la fel de liber. După al n-șpelea episod de acest gen sunt foarte tentat să spun că nu. Trebuie să apară niște limite mai largi decât decizia internă a fiecărei publicații de a cenzura/modera/șterge sau edita comentariile pe care le lasă utilizatorii. Pentru că, până la urmă, problema reală nu este faptul că cineva exprimă o asemenea opinie imberbă ci faptul că acel om chiar gândește asemenea cretinități. Anonimatul internetului i-a dat, pur și simplu, oportunitatea și locul în care să își poată împroșca propriile frustrări și ciudățenii. Iar apoi, răcorit, să ia loc la masa societății din care face parte, mântuit și curățat de păcatul gândului ce i-a trecut prin minte când neuronii luau pauza de masă. În același timp, alți oameni suferă. Părinții ai căror copii au fost făcuți ciudați și frustrați se umplu de nervi pentru că doar ei știu cât timp, efort, determinare și, de ce nu, bani au investit în copilul lor pentru a ajunge campion național. Unul dintre cele câteva sute care ajung într-un an campioni naționali la o disciplină. Din 18 milioane.

La căderea serii, când pune capul pe pernă, anonimul nostru adoarme rânjind. A pus la punct pe cineva, din nou. Părintele adoarme chinuit, plin de nervi și ciudă.

Morala e că nu e nicio morală. Dar poate cei doi din exemplele de mai sus vor citi aceste rânduri și la noapte, măcar la noapte, vor adormi și ei o dată chinuiți și plini de nervi că le-a ars unul pă internet una peste bot. Mica diferență e că eu nu mă ascund în spatele unui pseudonim.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3109

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

25 comentarii

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Bravo. Ffff bun articol si valabil, in corespondenta, la toate articolele de la voi de pe site. De ceva vreme "ma irita" si chiar ma deranjeaza comentariile de la articolele voastre, suficient cat sa imi pierd interesul de a intra pe site. Serios. Si e pacat. Cu exceptii izolate si neinsemnate zina de comentarii a devenit exact ce ai scris tu mai sus, un spatiu in care toti frustratii si dobitocii isi varsa in anonimat veninul, ignoranta si neputinta. Si e pacat, repet.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, nu cumva limbajul pe care tocmai tu, din anonimat ca,si acum te citez, "toti frustrații si dobitocii" îți verși, si te citez din nou, "veninul, ignoranta si neputința"?... Bine, pe noi nu ne irita pentru ca stim, esti un sibian veritabil, căruia-i este la îndemâna sa privească in grădina vecinului...
Raspunde

raspandache

Acum 7 ani

De fapt ai publicat un articol publicitar, fără semnul de rigoare. Adică ai luat și tu niște bani gri să nu-ți moară de foame familia. E ok, te ințelegem, dar nu mai fi așa frustrat frate că te-au descoperit cititorii, asta e, nu-s toti prosti (chiar daca voi asa vi-i doriti).
Raspunde

Zumz

Acum 7 ani

Bogdane, cred ca trebuie sa luati o decizie in privinta zonei de comentarii de pe site-ul vostru, deoarece colcaie de "trolli" (politici si nu numai): fie moderati cu strictete comentariile, fie le opriti cu totul. Nu veti avea nimic de pierdut, doar de castigat.
Raspunde

raspandache

Acum 7 ani

Ha ha, ce decizie să ia toanto? Vrei sa le dau tot eu soluția? Să-i întrebe pe ăia de la Tribuna, nu le mai acceseaza nici dracu site-ul după ce l-au modernizat (in capul lor sec) asa de bine încât durează 5 minute până se încarcă o pagină iar dacă vrei să scrii un comentariu ia diacriticele de unde nu-s. De la zeci de comentarii pe zi au ajuns ăia de le numără pe degete. Dar lor le convine, oricum din 3 comentarii două îi înjură (și atunci își publică frustrările la gazetă, cam cum a făcut Brigitte Bardot-ul ăsta azi).
Raspunde

!

Acum 7 ani

Naveti grija, kkt de la TS folosesc Html-Canvas sa va spioneze browser-lu asta-i sigur !
Raspunde

!

Acum 7 ani

Nu draga, daca intri cu Thor pe site iti arata ca vreau sa te bruieze cu HTML5 canvas Fingrprint, mai cauta si tu in internet. De ce nu o da afara pe e-manuela nu inteleg nici eu, poate e in interesul lor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, spre deosebire de tine, e-manuela exista, pe cand tu esti "mort"...
Raspunde

!!!

Acum 7 ani

Bine că ești tu anonim cu thor.... poate dacă mai treci printr-un proxy, reușești să anonimizezi ceva. Cei de la TS pot fi dați în judecată pentru ceea ce fac vis-a-vis de violarea intimității. Ștriu că vor spune că fac asta pentru reclamele de pe site... Scuze puerile... N-au decât să o țină pe e-manuela în brațe!!!
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Io nu inteleg care-i problema. Daca un afon in fotbal zice ca fotbalul e sport ciudat, ca daca le-ar da la toti cate o minge, nu s-ar mai certa pentru ele; ca inotul sincron e sport ciudat, unde sportivele scot, pe rand, ba fundul, ba piciorusele, ba capul din apa ect.... inseamna ca practicantii acelor sporturi si parintii lor sa nu mai doarma noaptea? Dupa umila mea parere, comentatorii de serviciu aduc injurii mult mai grave altor grupuri de persoane, mai ales politicienilor. De multe ori nu stii daca vor sa critice sau doar sa cu jigneasca. Deci, "chiip cuul".
Raspunde

klaus

Acum 7 ani

Da...
Raspunde

Radu

Acum 7 ani

Eu zic sa blocati comentariile pe site. Nu cred ca veti pierde trafic ci din contra, s-ar putea sa castigati. 90% din comentarii in general sunt scrise de cretini.
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 7 ani

@Radu- Ma gandesc ca asa modest cum esti, nu o sa ai pretentia ca faci parte din cei 10%...
Raspunde

.

Acum 7 ani

Numai vorbi de pictură daca nu o intelegi.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

...muonsier, ai pirfecta drieptati! Al' di n-o-ntzalieji, pi ia, pi pictura, al mai ghini si mai mai ghini-ar hi s-o linga! Iezact ca pi drobu' di sari, uai...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus