Miercuri,
26.03.2025
Ploi Scurte
Acum
14°C

Primăria înființează o Autoritate Publică, pentru cele peste 33 de milioane de euro din fonduri europene

Primăria înființează o Autoritate Publică, pentru cele peste 33 de milioane de euro din fonduri europene

În cadrul Primăriei Sibiu va fi creată o Autoritate Publică al cărei principal rol va fi acela de a selecta proiectele care să fie depuse spre finanțare din fondurile europene alocate în cadrul exercițiului bugetar 2014 – 2020.

Înființarea noii Autorități Publice este o cerință prevăzută de regulamentele europene și va fi supusă votului consilierilor locali ai Sibiului în ședința programată în cursul după-amiezii de joi. Noua autoritate publică va fi formată din trei membri și un secretar, care vor fi desemnați sau revocați prin dispoziție semnată de către primarul Sibiului, Astrid Fodor. Membrii autorității pot fi aleși din aparatul propriu al primarului Sibiului, dar și din rândul instituțiilor subordonate Primăriei. „Atribuțiile delegate Autorității Urbane sunt limitate la cele privind selectarea proiectelor propuse prin intermediul Axei Prioritare 4 a Programului Operațional Regional și constau în asigurarea că: operațiunile (proiectele) contribuie la îndeplinirea obiectivelor specifice și a rezultatelor din cadrul priorității de investiții în cauză a Axei prioritare 4; procedurile și criteriile de selectare sunt nediscriminatorii și transparente (…)“, se arată în regulamentul de funcționare al noii Autorități Publice, regulament care va fi supus, de asemenea, votului consilierilor locali.

Autoritatea nu are, încă, ce proiecte să selecteze

Desemnat pol de dezvoltare urbană, Sibiului îi sunt alocate în actualul exercițiu financiar european 33,53 de milioane de euro, dublu față de cât a primit în exercițiul trecut. Aproximativ 28 de milioane de euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul până la 33,53, din contribuția Guvernului României. Pentru accesarea acestor fonduri, Sibiul trebuie mai întâi să își elaboreze Strategia integrată de dezvoltare urbană (SIDU). Lucrul la această strategie a fost anunțat a fi început încă din 2015, de către Primăria Sibiu împreună cu Camera de comerț, industrie și agricultură și Fundația Heritas. În 2015 au fost ”colectate date de la instituțiile abilitate” și a avut loc o primă sesiune de consultare publică, în cadrul căreia sibienii au fost invitați să completeze un chestionar referitor la starea orașului. O a doua sesiune de consultări publice a fost anunțată ca având loc în prezența unor reprezentanți ai „mediului economic, al asistenței sociale, al culturii, sportului și turismului, al protecției mediului și cel al ocupării forței de muncă“. În fine, la începutul anului trecut a avut loc a treia sesiune de consultări publice. Primarul Astrid Fodor a făcut un adevărat tur de forță organizând nu mai puțin de zece întâlniri pe cartiere (foto principală), în urma căror întâlniri au fost întocmite procese verbale cu doleanțele și propunerile sibienilor. Acesta a fost ultimul pas public anunțat în legătură cu elaborarea respectivei Strategii.

Sibiul a rămas în urma Târgu Mureșului. Și a Brașovului. Și a Alba Iuliei

În timp ce la Sibiu continuă lucrul la Strategia integrată de dezvoltare urbană - documentul în baza căruia viitoarea Autoritate Urbană ar urma să selecteze proiectele care să fie depuse spre finanțare din cele 33,5 mil. de euro –, municipiile din jur au finalizat această strategie. Autoritățile din Brașov au finalizat strategia din septembrie 2016, iar Primăria din Târgu – Mureș, din octombrie 2016. Tot în octombrie 2016 a fost finalizată SIDU și de către autoritățile locale din Alba Iulia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Baba

Acum 8 ani

Sa analizeze procesele-verbale intocmite in urma ''turului de forta'' preelectoral daca proiecte n-au. Important e sa se infinteze Autoritatea cu organigrama si tot tacimu'.Dupa aia mai vedem ca doar n-or intrat zilele-n sac.
Raspunde

Nicu

Acum 8 ani

Recomand in calitate de cetatean al Sibiului ca persoanele respective sa fie in primul rand pregatite profesional sa cunoasca engleza scris si vb la nivel experimentat si neaparat apolitice,deci fara partid politic in spate ,altfel sunt NULI DE DREPT!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 8 ani

Buna! Nenea, mno yooi! Da' bine batar, c-avem "conducere" FDGR!....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus