Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Activiștii de mediu: structurile MAI nu mai pot controla transporturile de lemn. Deputatul Terea: discuția este despre cine măsoară

Activiștii de mediu: structurile MAI nu mai pot controla transporturile de lemn. Deputatul Terea: discuția este despre cine măsoară

Activiștii de mediu reuniți în cadrul Agent Green susțin că modificările la care lucrează deputații în materie de legislație silvică vor anula dreptul polițiștilor și jandarmilor de a efectua controale. Deputatul de Sibiu, Ioan Terea, arată că modificările discutate vizează doar dreptul de a măsura cantitățile de masă lemnoasă.

Cei de la Agent Green susțin că au transmis o sesizare Camerei Deputaților referitor la dezbaterile care au loc pe marginea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Reprezentanții organizației non-guvernamentale consideră că ultimele modificări discutate reduc mult atribuțiile structurilor subordonate Ministerului Administrației și Internelor. „Actuala formă a proiectului normativ a scos în off side autoritatea Jandarmeriei, a Poliției și a Poliției de Frontieră, a căror prezență în zonele cu potențial pericol social și risc ridicat de activități ilegale rămâne o necesitate. Actuala conducere a Ministerului Apelor și Pădurilor solicită ca angajații din subordinea Ministerului de Interne să nu mai poată verifica transporturile de lemn provenind din munții și parcurile naționale ale României, ci doar să ceară socoteală culegătorilor de ciuperci și fructe de pădure“, au postat cei de la Agent Green pe pagina lor de Facebook.

Terea: lemnul trebuie măsurat de specialiști

Ioan Terea (PSD), deputat de Sibiu, susține că modificările în discuție respective nu fac referire la dreptul MAI de a efectua controale. „Ideea este ca atunci când se impune măsurarea lemnului în cadrul unor controale să fie chemați specialiști, respectiv silvicultorii. Cupla aceea folosită la măsurat trebuie pusă într-o anumită poziție, la fel este relevant locul în care se măsoară bușteanul și așa mai departe. De controlat, cei de la Poliție, Jandarmi și așa mai departe normal că pot face controale“, declară, inginer silvicultor de profesie. Fostul director al Direcției Silvice Sibiu susține că reprezentanții MAI nu au pregătirea necesară efectuării unor astfel de măsurători. „Chiar dacă măsoară doi ingineri silvici există o diferență între măsurători, care este acceptată într-o anumită limită de toleranță. Dar dacă măsoară un polițist cu trei luni de școală de pregătire, vă dați seama ce iese?“, adaugă Terea.

Ministerul mediului: de acum și Garda Forestieră poate opri mașini

Reprezentanții Ministerului Mediului au emis în cursul după-amiezii de miercuri un comunicat de presă în care susțin că informațiile diseminate de Agent Green sunt false și că, probabil, au la bază o interpretare eronată a proiectului de lege. Modificările aduse textului de lege, mai susțin reprezentanții Ministerului Mediului, au fost discutate de anul trecut cu entitățile cu atribuții de control în silvicultură. „Toate concluziile au fost convenite și asumate anul trecut de ambele ministere. Niciodată nu s-a pus problema restrângerii sau eliminiării atribuțiilor de control ale Poliției și Jandarmeriei, în ceea ce privește transportul de lemn. O astfel de abordare ar fi fost nu doar greșită, ci și absurdă. Asta deoarece personalul silvic nu are capacitatea și nici resursele necesare pentru a realiza controlul trasabilității lemnului fără sprijinul colegilor din MAI“, se arată în comunicatul Ministerului Mediului. Potrivit acestuia, proiectul de lege aduce drept noutate împuternicirea inspectorilor Gărzii Forestiere de a opri autovehicule în trafic, pentru a controla materialul lemnos. „Până acum, oprirea în trafic se putea realiza doar de către angajații MAI. Însă aceste noi atribuții ale personalului silvic nu le împiedică și nu le limitează cu nimic pe cele ale Poliției și Jandarmeriei. Dimpotrivă, aceste atribuții, împreună cu noul set de contravenții introdus în proiectul de lege la inițiativa Ministerului Apelor și Pădurilor, vin să îmbunătățească și să susțină lupta împotriva tăierilor ilegale“, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus