Vineri,
04.10.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Gunoaiele aduse de la Alba la Sibiu generează primul conflict deschis între FDGR și PNL. Deocamdată au câștigat FDGR și PSD | Video

Gunoaiele aduse de la Alba la Sibiu generează primul conflict deschis între FDGR și PNL. Deocamdată au câștigat FDGR și PSD | Video

Inițiativa președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean (PNL), de a încheia un contract de colaborare cu autoritățile județului Alba, prin care din acest județ să fie depozitate deșeuri la groapa de la Cristian timp de aproximativ opt luni, a fost stopată de votul consilierilor județeni din partea FDGR și PSD.

Ideea încheierii unui contract de colaborare între Sibiu și Alba a venit după ce județul vecin a rămas fără un depozit ecologic pentru deșeuri. Prin urmare, cei din Alba ar dori să depoziteze (temporar, până în septembrie 2017) în groapa ecologică de la Cristian deșeurile colectate din județul lor, fapt care ar fi posibil doar după obținerea unui aviz în acest sens de la Agenția de protecție a mediului Sibiu. Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a inițiat și promovarea unui contract de colaborare între autoritățile celor două județe, prin care cei din Alba să se oblige ca, după ce groapa ecologică din județul lor (amenajată la Galda de Jos) este dată în exploatare, să accepte depozitarea deșeurilor din județul Sibiu. În cantitate egală cu cele depozitate de cei din Alba la depozitul din județul Sibiu și cu suportarea costurilor de transport.

În numele FDGR a vorbit Martin Bottesch

Fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu, Martin Bottesch, a anunțat că reprezentanții FDGR au hotărât să se abțină, pe motiv că este problematică îndeplinirea convenției cu autoritățile din Alba, deoarece nu există siguranța că se va realiza în viitor transportul deșeurilor din județul Sibiu în județul Alba. „Aceeași nesiguranță planează și asupra emiterii autorizației din partea Agenției de mediu din Alba pentru preluarea deșeurilor din județul Sibiu“, a rezumat Martin Bottesch. Altfel spus, la fel cum Agenția de mediu din Sibiu ar trebui să emită un aviz pentru ca gunoaiele din Alba să fie depozitate la Sibiu, la fel și Agenția de mediu din Alba ar trebui să emită un aviz pentru ca în groapa de gunoi de la Galda de Jos să fie acceptate deșeurile de la Sibiu.

Friedrich Gunnesch, consilieri județean din partea FDGR, a arătat că există solidaritate față de județul Alba, dar în chestiunea discutată  este nevoie de garanții mai clare din partea autorităților vecine.

Poziția FDGR era previzibilă de luna trecută, când Consiliul local Sibiu – dominat de o majoritate FDGR – a decis să voteze împotriva acestei inițiative a autorităților județului Sibiu. În plus, din cauza acestor negocieri Sibiu – Alba, din fruntea ADI Eco Sibiu (asociația care implementează colectarea selectivă la Sibiu) a demisionat și Helmuth Fleischer (FDGR), totodată vicepreședinte al CJ Sibiu.

Social-democrații se tem și de procese

Din partea PSD a vorbit consilierul județean, Cătălin Stanciu, care a invocat prevederile actuale ale autorizației de mediu emisă pentru groapa ecologică de la Cristian, unde vor să aducă deșeuri cei din Alba. „M-am uitat personal pe site-ul Agenției de protecție a mediului, unde autorizația pentru groapa de la Cristian sunt acceptate doar deșeurile provenite din județul Sibiu. Acceptarea deșeurilor din alte localități se poate realiza numai cu acordul scris al Agenției de protecție a mediului. Să lansăm o invitație reprezentanților Agenției de protecție a mediului și a Gărzii de mediu să dezbatem clar această chestiune”, a declarat Stanciu.

El a adus în discuție și hotărârea consilierilor județeni din mandatul trecut prin care Augustin Sava a fost destituit din funcția de director al Aeroportului Sibiu. După care, Sava a atacat în instanță hotărârea, a câștigat și a cerut ca despăgubirile să fie plătite de fiecare consilier județean care a votat pentru destituirea lui. „Mie mi se pare că ni se cere să încălcăm legea. Iar în mandatul trecut a fost o situație în care noi am votat o hotărâre, în urma căruia am fost dați în judecată și puși să plătim din buzunarul propriu. Ori dacă ajungem într-o situație similară, căci cine știe ce firmă din Zona industrială vest se trezește să ne dea în judecată, eu vă rog să retrageți proiectul de pe ordinea de zi. Dacă nu, noi cei din PSD vom vota împotriva semnării acestui acord“, a spus Stanciu.

Daniela Cîmpean: eu mă gândesc numai la interesul cetățeanului

Daniela Cîmpean a spus că obiecțiile aduse împotriva încheierii unui contract între autoritățile din Alba și Sibiu sunt „teme false“. Ea a mai susținut că depozitarea deșeurilor din Alba la Sibiu se va putea face și doar în baza unui acord emis de Agenția de mediu de la Sibiu, scenariu în care - fără contractul propuse de ea – sibienii nu își vor mai putea duce mai târziu deșeurile la Galda de Jos, într-o cantitate egală cu cea adusă din Alba. „Când am fost aleasă în funcția de președinte al CJ Sibiu mi-am propus să fac tot ceea ce pot pentru ca acțiunile mele să fie în folosul cetățeanului, chiar dacă făcând acest lucru voi pierde din punct de vedere politic. Această convenție pe care o propun apără interesele cetățenilor Sibiului. Căci Agenția de mediu Sibiu poate emite acord de depozitare a deșeurilor din Alba la Cristian și fără avizul nostru“, a spus Daniela Cîmpean.

Deocamdată, Agenția de mediu nu a emis acest acord, dar Daniela Cîmpean spune că acest lucru se poate întâmpla oricând, mai ales cu schimbarea conducerii de la Ministerul Mediului. „Mâine sau poimâine poate veni un nou ministru care să ceară Agenției de mediu din Sibiu să emită acordul pentru depozitarea deșeurilor din Alba. Cu sau fără convenția încheiată de noi. Care convenție ne dă o șansă în plus ca în viitor și noi să depozităm deșeurile la Galda de Jos. Principiul solidarității trebuie să guverneze. Căci dacă cei din Alba au o problemă, România riscă declanșarea procedurilor de infrigment“, a declarat Daniela Câmpean.

Directoarea executivă a ADI Eco Sibiu, Claudia Iordănescu, spune că în documentațiile încheiate de autoritățile din Alba pentru avizarea depozitului de la Galda de Jos este cuprinsă și prevederea că o anumită cantitate de deșeuri ce urmează a fi depozitată acolo va proveni din județul Sibiu.

Nu a trecut din cauza abținerilor

În urma votului celor 30 de consilieri județeni prezenți, proiectul pentru semnarea contractului cu autoritățile din Alba a fost respins cu 16 „abțineri“, două voturi „împotrivă“ și 12 voturi „pentru“. Voturile „pentru“ au venit exclusiv de la consilierii PNL. Cele două voturi „împotrivă“ au venit din partea lui Cătălin Stanciu și a lui Daniel Cermonea (ambii PSD), restul abținerilor fiind cumulate de la ceilalți nouă consilieri județeni PSD și consilierii FDGR (prezenți în număr de șapte dintr-un total de opt).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zzz

Acum 7 ani

pana la urma ce vor sasii, sa fie mai catolici decat papa? daca acea problema e reala in Alba si poate si usor adresata si rezolvata se pare ca se creeaza false probleme. evident, to'arasii de la PSD abia asteapta sa puna o talpa sa se bage si ei in seama cu ceva
Raspunde

DarthVader

Acum 7 ani

Toata ziua se ieri intre 16:00 si 24:00 am incercat sa adaug un comentariu la articolul despre patrinul AMSO si nu mi-ati permis. RUSINE celor se la Turnul Sfatului ca protejeaza orgoliul unor mafioti si cenUrati exprimarea !!!
Raspunde

Brad

Acum 7 ani

E foarte bine asa.Sa faca bine sa isi faca groapa lor.Imedeiat sarim in ajutorul vecinilor.Brawo Fdgr.
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 7 ani

Ciocanitoarea vrea sa ne ingroape in gunoaie?!?! Sa-i fie rusine!! Ea nu se gandeste la copii ei?! Sa le fie rusine celor de la peneleu.
Raspunde

cetatean

Acum 7 ani

Nu inteleg de ce nu poate sa-si rezolve jud. Alba aceasta problema ?
Raspunde

Gheorghe

Acum 7 ani

Ce nasol este sa nu citesti articolul ci doar titlul! este vorba despre o depozitare temporara, pana isi rezolva Alba depozitarea. daca Sibiul ar avea asa probleme, oare unde le-ar duce?
Raspunde

Un sibian ... DAR documentat

Acum 7 ani

Atentie !!! De peste 2 ani , cei din Alba -Iulia depozitează gunoaie la Cristian (Sibiu) !!!! .... DAR nimeni de la forum sau PSD nu s-a opus și nici nu s-au gândit să găsească o soluție sa returneze aceste gunoaie ; Este pt prima dată când cineva se gândește ca gunoaiele pe care cei din Alba le aduc la Sibiu să fie returnate acestora, pe cheltuiala lor ( a celor din Alba) . Concluzie: nu pot să înțeleg ce au făcut autoritățile sibiene până acum ? Și oare ce au in cap cei care au respins actuala convenție ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus