Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Scrisoare deschisă din Muzeul Brukenthal: „opriți campania anti-Brukenthal!“

Scrisoare deschisă din Muzeul Brukenthal: „opriți campania anti-Brukenthal!“

Zece directori, șefi de servicii și angajați ai Muzeului Național Brukenthal semnează o scrisoare deschisă în care cer oprirea a ceea ce numesc „campania anti-Brukenthal“.

Semnatarii scrisorii deschise, publicată pe pagina de Facebook a instituției muzeale, fac inventarul ultimelor discuții publice care au pus într-o lumină negativă conducerea actuală a Muzeului Național Brukenthal: pornind de la protestul contabilei-șefe, Mariana Rădulescu, și până la acuzațiile de plagiat aduse managerului Muzeului, Sabin Luca. Mariana Rădulescu a protestat, acum un an, în fața Muzeului, acuzând conducerea acestuia de „instituirea unui regim de onoare“ (detalii aici), iar Sabin Luca este chemat în fața Comisiei de etică a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, care a fost sesizată pe tema unei lucrări semnată de Sabin Luca și care conține pasaje dintr-o carte publicată cu aproape 20 de ani mai devreme (detalii aici). „Lansată din interiorul instituției prin protestele de stradă, reclamațiile și acționarea în justiție a muzeului de către contabilul șef Mariana Aurore Rădulescu, această campanie privește în special denigrarea managerului Sabin Adrian Luca, asociind mesaje subliminale despre un regim de muncă represiv și dezumanizant impus angajaților (…). Campania a fost dezvoltată în mai multe direcții paralele prin acuze de plagiat la adresa managerului (ultimul trend din societate și media), criticarea proiectelor recente și a strategiei muzeului de anumite cercuri locale și din țară (ex. situația materialul arheologic Turdaș, muzeu comunist)“, se arată în scrisoarea deschisă „adresată autorităților, presei și publicului“. În document se face referire și la procesele pe care contabila șefă a Muzeului, Mariana Rădulescu, le-a pornit împotriva unor decizii ale conducerii (împotriva sancționării cu avertisment scris și, mai apoi, a sancțiunii de reducere a salariului acesteia cu zece procente), procese pierdute de aceasta. Trebuie precizat că procurorii au în lucru și un dosar penal referitor la sumele de bani pe care Muzeul național Brukenthal ar fi trebuit să le încaseze în urma efectuării lucrărilor de descărcare arheologică pentru șantierul autostrăzii Orăștie – Sibiu, sume care nu au mai fost încasate (detalii aici).

Atitudini de tip „bully și cyberbully“

Semnatarii scrisorii sunt de părere că în urma acestor acțiuni considerate de ei ca făcând parte dintr-o campanie, imaginea și rezultatele Muzeului sunt grav afectate. „Redactarea și depunerea reclamațiilor, protestele de stradă, emiterea declarațiilor în presă și mediile virtuale iau doar ore din viața celor dispuși la acest mod de acțiune și au un impact public imediat. Rezolvarea lor prin intermediul curților de judecată, comisiilor de specialitate și dosarelor justificative presupune lungi perioade de procesare de către autorități, o mare parte din timpul de lucru și sunt lipsite de audiență“, se arată în respectiva scrisoare. În aceasta se face referire și la hărțuirea angajaților muzeului inclusiv în viața privată a acestora. „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la apariția atitudinilor de tip bully și cyberbully în raport cu personalul muzeului, amenințarea verbală, proliferarea discursului agresiv, urmărirea și fotografierea angajaților, comentarii în mediile de socializare online privind vestimentația, vacanțele, proprietățile și alte aspecte ale vieții private a acestora.

Redăm, mai jos, în mod integral scrisoarea deschisă publicată în cursul zilei de marți pe pagina de Facebook a Muzeului național Brukenthal

„Scrisoare deschisă adresată autorităților, presei și publicului Opriți campania anti-Brukenthal!

Muzeul Național Brukenthal este o instituție românească, finanțată de Statul Român, ce administrează o valoroasă parte a patrimoniului național.

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu este o instituție complexă ce administrează nouă sedii, un patrimoniu de peste 1.640.000 piese și desfășoară activități specifice în domeniile artei europene, românești și contemporane, studiului manuscriselor, incunabulelor, cărților rare și vechi, arheologiei, preistoriei, istoriei antice, medievale și moderne, mineralogiei, paleontologiei, zoologiei și botanicii, farmaciei, vânătorii și restaurării.

Aproximativ 20% din patrimoniul său mobil și imobil (Palatul Brukenthal și colecțiile originale ale baronului Samuel von Brukenthal) a fost retrocedat în anul 2005 Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu, rămânând în administrația Statului Român prin comodat, instituția funcționând cu un regim de dublă proprietate până în prezent. Destinat publicului prin dorința testamentară a fondatorului său, baronul Samuel von Brukenthal, muzeul sărbătorește anul acesta două secole, având statutul de cel mai vechi muzeu public din România.

Campania anti-Brukenthal

În pofida unui profil cultural demn de un adevărat „templu al muzelor”, Muzeul Național Brukenthal se confruntă, din momentul începerii pregătirilor pentru bicentenar, cu o campanie orientată spre deteriorarea imaginii sale publice.

Lansată din interiorul instituției prin protestele de stradă, reclamațiile și acționarea în justiție a muzeului de către contabilul șef Mariana Aurore Rădulescu, această campanie privește în special denigrarea managerului Sabin Adrian Luca, asociind mesaje subliminale despre un regim de muncă represiv și dezumanizant impus angajaților. În dinamica de lucru a muzeului, comunicarea dintre departamentul financiar contabil respectiv departamentul administrativ (aflate sub conducerea contabilului șef) și celelalte departamente ale muzeului a devenit greoaie, supraîncărcată birocratic. Ședințele consiliului de administrație au devenit prilejuri cronofage pentru reiterarea acuzelor la adresa managerului și discursuri de auto-victimizare. În justificarea acțiunilor sale, doamna Rădulescu și-a asumat statutul de avertizor de integritate.

Campania a fost dezvoltată în mai multe direcții paralele prin acuze de plagiat la adresa managerului (ultimul trend din societate și media), criticarea proiectelor recente și a strategiei muzeului de anumite cercuri locale și din țară (ex. situația materialul arheologic Turdaș, muzeu comunist), culminând cu declarații în discursurile festive de la ceremonia de deschidere a Bicentenarului Brukenthal 2017 privind procedura de clasare anevoioasă, lipsa parității în consiliul de administrație între reprezentanții statului și ai Bisericii Evanghelice, lipsa susținerii reparațiilor și întreținerii (sic!) sediului principal al muzeului de către stat.

Urmărind ofensiva mediatică din ultimii ani, strălucirea bicentenarului pălește în fața informațiilor emise de câteva nuclee ostile despre multitudinea neregulilor din muzeu.

Muzeul Național Brukenthal nu poate recunoaște statutul de avertizor de integritate doamnei Mariana Aurore Rădulescu

Muzeul Național Brukenthal nu poate recunoaște statutul de avertizor de integritate doamnei Mariana Aurore Rădulescu deoarece, potrivit Legii nr. 571 din 2004 (privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și alte unități, care semnalează încălcări ale legii), cap. II, art. 4, lit. g „nici o persoană nu se poate preleva de prevederile prezentei legi pentru a diminua sancțiunea administrativă sau disciplinară pentru o faptă a sa mai gravă”. Ori, doamna Rădulescu a acționat de două ori în instanță Muzeul Național Brukenthal – dosar 3543/85/2015 în care a contestat la Tribunalul Sibiu sancționarea sa cu avertisment scris pentru întocmirea neglijentă a unor documente financiare, contestația fiind respinsă deoarece sancțiunea a fost corect aplicată și dosar 1571/85/2016 în care doamna Rădulescu a contestat sancționarea sa cu 10% din salarul pe o lună pentru lipsa nemotivată de la locul de muncă, contestația fiind respinsă deoarece sancțiunea a fost corect aplicată.

Despre dezinformare, pe scurt

În Muzeul Național Brukenthal, paritatea în consiliul de administrație este reglementată prin Regulamentul de Ordine și Funcționare Internă deși, din punct de vedere procentual, patrimoniul mobil și imobil aflat în proprietatea Statului Român respectiv în proprietatea Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu nu se află în paritate.

Statul Român susține reparațiile și cheltuielile de întreținere ale Palatului Brukenthal însă nu poate asigura restaurarea clădirii aflată în depreciere progresivă (a se vedea campania de conștientizare desfășurată de muzeu în anul 2015). Clădirea fiind intabulată pe Parohia Evanghelică Sibiu, proprietarul este singurul care poate accesa fonduri externe pentru proiectul de restaurare. Muzeul Național Brukenthal desfășoară una dintre cele mai susținute activități de clasare din țară, aceasta însă nu poate avea ca obiect doar bunurile retrocedabile Parohiei Evanghelice C.A. ci este în acord cu activitatea generală a instituției.

De ce deranjează managerul Sabin Adrian Luca?

Din 2006 la conducerea Muzeului Național Brukenthal, în timpul mandatelor domnului Sabin Adrian Luca au fost reabilitate toate clădirile aflate în administrația instituției (mai puțin Palatul Brukenthal datorită retrocedării). Au fost reamenajate integral expozițiile permanente ale Muzeului de Istorie (11 sectoare), Muzeului de Istorie Naturală (4 sectoare și o expoziție în aer liber), Muzeului de Vânătoare (5 sectoare și un depozit vizitabil), s-au deschis Galeria de Artă Românească, Muzeul de Artă Contemporană și Sala cu Frescă. În Palatul Brukenthal s-au deschis până în prezent 10 expoziții și sectoare expoziționale permanente noi.

Au fost amenajate grădini și spații de relaxare pentru publicul vizitator în toate clădirile a căror structură include curți. Dacă la începutul anului 2006 maxim 25% din spațiile aflate în administrarea muzeului erau deschise publicului, în prezent procentul este de peste 80%. De asemenea, au fost organizate 8 expoziții integrale ale muzeului peste hotare și zeci de expoziții integrale ale muzeului în țară în cadrul Axelor Culturale Brukenthal, program lansat în anul 2012. La sedii, Muzeul Național Brukenthal a organizat între 30 și 50 de expoziții temporare anual.

Muzeul Național Brukenthal a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2010 și a fost admis în Clubul de Excelenţă The Best in Heritage de către European Heritage Association în 2011. Anul acesta, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit muzeului Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E „Patrimoniul Cultural Național”.

Din 2009 revista științifică a muzeului a fost indexată în baze de date internaţionale precum Index Copernicus, Ebscohost, Scopus, Erih Plus și Scipio. Angajații muzeului au absolvit cursuri masterale, doctorale, au urmat cursuri de specializare și au obținut titluri de expert. Din anul 2007 și până în prezent, Muzeul Național Brukenthal a fost coordonator sau partener în 17 proiecte cu finanțare externă, naționale sau europene.

Având în vedere toate acestea, putem afirma faptul că Muzeul Național Brukenthal este o instituție de succes cu o echipă de specialiști ce își desfășoară activitatea cu profesionalism, așa cum o arată recunoașterea națională și internațională. Este firesc deci, în acest context, să ne confruntăm cu câteva întrebări: „De ce deranjează managerul Sabin Adrian Luca?”, „Pe cine deranjează succesul Muzeului Național Brukenthal și buna sa funcționare?”, „Se află în pericol moștenirea baronului Samuel von Brukenthal, după două secole de existență?”

Dorim cultură și grijă pentru patrimoniu

Deoarece noi nu suntem în măsură să răspundem întrebărilor de mai sus, nici să apreciem dacă managerul, Muzeul Național Brukenthal și rezultatele acestuia sau promovarea moștenirii Brukenthal sunt ținta încercărilor de destabilizare a activității și deteriorarea imaginii instituției, adresăm un apel deschis tuturor celor care cunosc cauzele și pot găsi soluții de normalizare. Redactarea și depunerea reclamațiilor, protestele de stradă, emiterea declarațiilor în presă și mediile virtuale iau doar ore din viața celor dispuși la acest mod de acțiune și au un impact public imediat. Rezolvarea lor prin intermediul curților de judecată, comisiilor de specialitate și dosarelor justificative presupune lungi perioade de procesare de către autorități, o mare parte din timpul de lucru și sunt lipsite de audiență.

De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la apariția atitudinilor de tip bully și cyberbully în raport cu personalul muzeului, amenințarea verbală, proliferarea discursului agresiv, urmărirea și fotografierea angajaților, comentarii în mediile de socializare online privind vestimentația, vacanțele, proprietățile și alte aspecte ale vieții private a acestora.

Angajații Muzeului Național Brukenthal au dreptul la o atmosferă firească de lucru, în care eforturile să fie depuse cu scop cultural și pentru conservarea patrimoniului mobil și imobil pe care instituția îl are în administrare. Moștenirea baronului Samuel von Brukenthal are dreptul la multe alte sute de ani de existență în folosul prestigiului cultural al României și al publicului din întreaga lume care vizitează orașul Sibiu.

Sibiu, 10.04.2017

Semnatari: Director General Adjunct Dr. Dana Roxana Hrib Șef Secție Muzeul de Artă Dr. Alexandru Sonoc Șef Secție Muzeul de Istorie Dr. Raluca Maria Frîncu Șef Secție Muzeul de Istorie Naturală Dr. Rodica Ciobanu Șef Secție Laboratoarele de Restaurare Dr. Dorin Barbu Șef Secție Conservare și Supraveghere Patrimoniu Robert Strebeli Șef Secție Educație, Marketing și Comunicare Dr. Alexandru Constantin Chituță Oficiul Juridic Vasile Mircea Achiziții publice Daniela Crețu Audit Intern Iulian Condoiu“

Sursa

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Schwartz R.

Acum 7 ani

CE PENIBIL !!! I-a pus Sabin Luca pe sefutii subordonati , oamenii lui de si in fapt , sa semneze un astfel de document pornit chiar de la cabinetul lui . Ce rusinos si degradant , unii directori de la stat se comporta ca vechilii pe mosia lor , se cred nemuritori in functie si de o (in ) competenta "divina " .
Raspunde

zip

Acum 7 ani

pu pu pu- la sefu' PENIBIL
Raspunde

asd

Acum 7 ani

Penibilul are un nou etalon! SA Luca, muzeul 'proprietatea Bubuliana'. Daca nepotul are numele de Samuel ii mai lipseste innobilarea. La cate sabii are acasa totul e posibl
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da' masonu ce are de spus? Pct.12 Codul etic al masoneriei spune: "Cauta numai adevarul. Evita lenevia. Fii cinstit." !?...
Raspunde

Ads

Acum 7 ani

Asta minte precum respira, maestrul calomniei face pe victima@ Si-,a numit nepotul Samuel, mai asteapta innobilarea ca e jupan la bietul muzeu. Cat despre pupi ..ncur... Isti numai de bine
Raspunde

Roman adevarat

Acum 7 ani

Consistoriul Evanghelic o adunatura de sasi degenerati si sovini a ajuns proprietarul muzeului prin nestiinta sau cu complicitatea magistratilor statului roman in vremea lui Iliescu marele stalinist.Jaf la drumul mare!!!Insusi baronul Brukental s-ar rasuci in mormant;el a lasat mostenire palatul orasului.
Raspunde

pesedist

Acum 7 ani

Acuzatul de PLAGIAT vrea in ACADEMIA ROMANA. Ptiu!
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Cu semiintelectuali ca asta,trebuie dat de pamant.Si cu multi altii din institutii publice,ajunsi la conducere politic,sau prin pile, relatii etc.Demascatii pe acesti impostori.
Raspunde

afrim

Acum 7 ani

Academia Romana si consultant al ULBS la propriul plagiat. ce poate fi mai penibil ? http://www.plagiate.ro/Comune/inspect.alfa.09.htm
Raspunde

mileu

Acum 7 ani

Marea vina a muzeului este ca nu e la Bucuresti, a doua ca arata cum strainii aveau idee de cultura cand noi, romanii verzi, nu stiam ce sunt incaltarile...drept urmare, cu adevarata manie proletara, trebuie distrus! La fel cum s-a procedat si cu Polisano....
Raspunde

Betivache

Acum 7 ani

Muzeul trebuie daramat si facut mall! Nu avem nevoie de cladiri care nu sunt romanesti!
Raspunde

muumulica

Acum 7 ani

oameni buni din Bruckenthal, reveniti-va o angajata de la voi a luat-o pe campii pt ca a tinut o vacutza la facultate, i-a dat casa, masa si ce mai avea pe acolo, a dus-o la targ sa-i vanda oalele dar vacutza nu a luat-o de nevasta ba mai mult vacutza a luat de nevasta pe alta v-ati prins? cumparati fratilor o vaca si potoliti femeia ca m-am plictisit muuumulica
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus