După ce și cele mai rezistente lumânări aducătoare de lumină sfântă s-au stins, Biserica, fie că vorbim de ortodocși, evanghelici și romano-catolici, revine la ce știe ea mai bine: profit, închistare, prostie, lipsă de implicare în societate.
Palatul Copiilor de pe strada Constituției se va muta din toamnă undeva la marginea Sibiului, într-un fost cămin, pentru că evanghelicilor nu le mai convine o chirie lunară o mie de euro și au strâmbat din nas la jumătate de milion de euro. Romano-catolicii sunt perfect satisfăcuți din punct de vedere moral, creștin și financiar după ce acum patru ani au scos în stradă Liceul Pedagogic și au lăsat în ruină o clădire considerată ”cea mai veche școală normală din România”. Ortodocșii sunt și ei mândri că o investiție de zece milioane de euro riscă să ocolească orașul, pentru că s-au lăcomit, evident, la bani și funcții. Dar să-i luăm pe rând.
Copiii, trimiși la marginea orașului. Eventual…
Căminul de pe Strada Henri Coandă va deveni, dacă se vor găsi bani de reamenajări, noul Palat al Copiilor. Clădirea care a adăpostit zeci de ani cercurile Palatului Copiilor a fost retrocedată și evanghelicii nu se mai înțeleg de ceva vreme la bani cu Inspectoratul Școlar. ”Ce să facem? Nu am găsit nicio înțelegere la Biserica Evanghelică și ne vom muta la căminul de pe Henri Coandă. Nu știu ce se întâmplă, am fost la audiență la ministru și se pare că există în proiectul de guvernare că din 15 mai aceste case ale copiilor să fie transmise către autoritățile locale. Eu încă sper ca Biserica să ne mai păsuiască, evident, contra cost, încă câteva luni până se va concretiza ceva cu această situație, măcar până când Ministerul sau administrația locală va pune a punct internatul. E vorba de peste 2000 de copii. E nevoie de investiții acolo. Și CSȘ se va muta probabil tot acolo. Mă doare această situație, dar nu am ce să fac”, susține inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Ștefan Firu. Parohia Evanghelică este proprietarul clădirii și de-a lungul timpului, după ce-a negociat la sânge chiria, acum refuză orice discuții pentru prelungirea contractului sau pentru vânzarea clădirii. „Am avut zeci de discuții cu ei. Le-am propus chiar și cumpărarea imobilului au fost de acord să ne dea banii, undeva la 200 de mii de euro. Pe urmă au cerut 400 de mii sau 800 de mii de euro”, spune Ștefan Firu. Oamenii de aici sunt nemulțumiți că proprietarul nu a vrut să facă o minimă investiție. „Nu au investit nimic în cinci ani de zile, au început acum să o vândă sau să o închirieze mai scump. Am cerut măcar să pună un perete de rigips să despartă toaleta în două pentru băieți și fete și nici asta n-au făcut”.
Nu s-au înțeles la estimări
Palatul Copiilor de pe strada Constituției a fost retrocedat Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu în anul 2009, prin decizia nr. 2133 / 20.08.2009 a Comisiei speciale de retrocedare. În 2010, s-a semnat protocolul de predare – primire nr. 162/2010, între statul român și biserica evanghelică. De atunci, Ministerul Educației, autoritate în subordinea căreia se află Palatul Copiilor, plătește lunar o chirie pentru spațiul respectiv. Chiria a fost stabilită în urmă cu șase ani, la valoarea de 3.600 de lei lunar. Din luna ianuarie 2013, cuantumul chiriei a crescut la 4.100 de lei. Parohia Evanghelică C.A. Sibiu a renunțat apoi la contractele anuale și i-a anunțat pe profesori că vor fi chemați să semneze un contract în fiecare lună. Potrivit responsabililor din învățământul sibian, reprezentanții Bisericii Evanghelice au dat de mai multe ori de înțeles că vor să vândă clădirea. Inspectoratul Școlar a angajat un evaluator independent, care să estimeze valoarea construcției. Expertiza a evidențiat o sumă de aproximativ 200.000 de euro. La negocieri, însă, evanghelicii ar fi cerut de patru ori mai mult, adică 800.000 de euro. Discuțiile s-au blocat în acel punct. Cel mai probabil, reprezentanții Bisericii Evanghelice caută un cumpărător care să fie dispus să acorde o sumă mai aproape de așteptări. Nu am primit nici un răspuns din partea Bisericii până la redactarea acestui articol cu privire la intențiile lor. Anul trecut, peste 2.300 de copii au participat la cercurile gratuite propuse de Palatul Copiilor din Sibiu, printre care desen și pictură, ceramică și istoria artelor, teatru, balet și dans modern, canto muzică ușoară, canto muzică populară, dansuri populare, orchestra de muzică populară, chitară muzică folk, vioară, pian, cultură românească, limba și cultură italiană, spaniolă, franceză, engleză, japoneză, reviste școlare, informatică, electronică, chimie experimentală, automodele, navomodele, aeromodele, rachetomodele, cusături-împletituri, karting, ecoturism și orientare turistică.
Liceul Pedagogic, ruina romano-catolicilor
Clădirea în care a funcționat Liceul Pedagogic zace în ruină după ce a fost retrocedată către Biserica Romano - Catolică. După ce Ministerul Educației a investit în renovarea sa peste un miliard de lei vechi între 1998-1999, clădirea a ajuns în proprietatea Arhiepiscopiei Romano – Catolice din Alba Iulia. S-a zvonit multă vreme că aici se va ridica un hotel, însă până atunci ușile sunt blocate, unele geamuri s-au spart, iar pe alocuri, bucăți de tencuială se desprind. În lipsa refuzului creștinilor de a închiria sau vinde clădirea, Colegiul Pedagogic s-a mutat la fosta Școală 19. Biserica Romano-Catolică mai deține în același complex și clădirea fostei Biserici a Ursulinelor. De altfel, spațiul în care Colegiul Pedagogic și-a desfășurat activitatea a fost, începând cu secolul XV, Mănăstirea Ursulinelor. În Sibiu, Biserica Romano-Catolică are sediul administrativ în Piața Mare. ”Știm foarte bine clădirea la care faceți referire. Clădirea însă nu ne-a fost încă predată. Suntem proprietari asupra ei, retrocedarea a avut loc, dar ea nu ne-a fost predată. Credem că ea va fi predată în perioada aceasta, până la primăvară. Până la acel moment nu putem vorbi despre viitoare planuri sau proiecte”, ne-a declarat Szász János, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, în urmă cu patru ani. De atunci clădirea a fost predată și de atunci zace în ruină.
Investiție de zece milioane de euro, blocată în Sibiu de Mitropolia Ardealului
Este deja de notorietate faptul cum Mitropolia Ardealului a blocat timp de patru ani o investiție de zece milioane de euro în Sibiu. Pe un teren din spatele Liceului Carol, aflat și el în proprietatea ortodocșilor, ar fi trebuit să se înalțe o sală de sport pentru Universitatea „Lucian Blaga“. Planul a picat după ce Mitropolitul Laurențiu Streza a negociat la sânge timp de patru ani. Ca apoi să refuze total investiția. ”Am abandonat varianta cu Mitropolia și ne-am îndreptat spre alte variante, dar sincer, nici nu mai îndrăznesc să sper până când lucrurile nu vor ieși. E vorba de teren, acolo suntem blocați. Sper ca luna viitoare să dăm un răspuns pe care mi-l doresc și eu”, a declarat rectorul ULBS, Ioan Bondrea, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV, fără a preciza unde este noul teren vizat de construcție.
Totuși, investiția s-ar putea realiza în Șelimbăr, pe un teren ce aparține Ministerului Apărării Naționale, aflat în spatele magazinului Carrefour. ”Este vorba de acel teren, aflat lângă Valea Săpunului, care a fost acordat de Ministerul Apărării municipalității pentru construcția Spitalului Clinic Județean, în urmă cu opt ani. Procedura este însă destul de complicată, pentru că până la un ordin de ministru în acest sens e nevoie de mai multe avize în cadrul ministerului Apărării”, susțin surse Turnul Sfatului.
Informația a fost confirmată de primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu și de Comandantul Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bîrsan. ”Există o cerere depusă în acest sens de Universitatea Lucian Blaga la Ministerul Apărării. Noi susținem acest demers, însă trebuie să primească toate avizele necesare”, a spus rectorul AFT Sibiu. „N-am ajuns la înțelegere”
ULBS a negociat cu Mitropolia Ardealului vreme de trei ani posibilitatea ca această investiție de 10 milioane de euro să se realizeze pe un teren lângă Liceul Carol, aflat în proprietatea Bisericii. În cele din urmă, negocierile au picat, cel mai probabil din cauza pretențiilor financiare exagerate ale Mitropoliei. ”Ne-am blocat la faptul că nu am ajuns la o înțelegere, nici la schimb de teren, nici la cumpărare. N-am ajuns la înțelegere. (…) Suntem a noua universitate ca număr de studenți, 15 mii de studenți și avem nevoie de o bază sportivă. Proiectul nostru aducea un plus nu numai universității, dar și comunității locale, vorbim de o investiți de 10 milioane de euro”, spunea la sfârșitul anului trecut, prof. univ. dr. Ioan Bondrea. Sala de sport ar urma să aibă 1500 de locuri, o pistă de atletism și un cămin-hotel pentru sportivi.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: universitatea lucian blaga , Ștefan Firu , Piata Mare , Alba Iulia , ministerul Educatiei , Liceului Carol , Mitropolia Ardealului , Henri Coandă , Bisericii Evanghelice , Spitalului Clinic Județean , Biserica Ortodoxă , Europa Centrală , Turnul Sfatului , Liceul Teoretic , Ministrul Transporturilor , Lucian Blaga , Mitropolitul Laurențiu Streza , Palatului Copiilor , Mitropoliei Ardealului , Valea Săpunului , Ministerul Apărării Naționale , Biserica Evanghelica , În Sibiu , Colegiul Național Pedagogic , strada Henri Coanda , Palatul Copiilor Sibiu , Liceul Carol , Parohiei Ortodoxe Gușterița , Ioan Bondrea , Marius Grecu , Biserica Romano , Inspectoratul Şcolar Judeţean , închiriere , investitii , Colegiul Pedagogic , Liceul Pedagogic , teren , Biserica Reformată , Balul Liceenilor , Pentru Sibiu , expertiza , Școlii Generale , Arhiepiscopiei Romano , Parohiei Evanghelice Guşteriţa , Catolice Alba Iulia , Ghiță Bîrsan , Szász János , Asociaţiei Medicilor Catolici , Mănăstirea Ursulinelor , Tinerilor Ortodocși , Parohia Evanghelică , Comandantul Academiei Forţelor , evanghelici , retrocedata , cumparator
Vizualizari: 13922
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ron
Acum 1 oră
Mișu Mare
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Xxx