Joi,
01.06.2023
Parțial Noros
Acum
14°C

Fie ca… Ce rămâne după vorbele goale de Paști?

Fie ca… Ce rămâne după vorbele goale de Paști?

După ce și cele mai rezistente lumânări aducătoare de lumină sfântă s-au stins, Biserica, fie că vorbim de ortodocși, evanghelici și romano-catolici, revine la ce știe ea mai bine: profit, închistare, prostie, lipsă de implicare în societate.

Palatul Copiilor de pe strada Constituției se va muta din toamnă undeva la marginea Sibiului, într-un fost cămin, pentru că evanghelicilor nu le mai convine o chirie lunară o mie de euro și au strâmbat din nas la jumătate de milion de euro. Romano-catolicii sunt perfect satisfăcuți din punct de vedere moral, creștin și financiar după ce acum patru ani au scos în stradă Liceul Pedagogic și au lăsat în ruină o clădire considerată ”cea mai veche școală normală din România”. Ortodocșii sunt și ei mândri că o investiție de zece milioane de euro riscă să ocolească orașul, pentru că s-au lăcomit, evident, la bani și funcții. Dar să-i luăm pe rând.

Copiii, trimiși la marginea orașului. Eventual…

Căminul de pe Strada Henri Coandă va deveni, dacă se vor găsi bani de reamenajări, noul Palat al Copiilor. Clădirea care a adăpostit zeci de ani cercurile Palatului Copiilor a fost retrocedată și evanghelicii nu se mai înțeleg de ceva vreme la bani cu Inspectoratul Școlar. ”Ce să facem? Nu am găsit nicio înțelegere la Biserica Evanghelică și ne vom muta la căminul de pe Henri Coandă. Nu știu ce se întâmplă, am fost la audiență la ministru și se pare că există în proiectul de guvernare că din 15 mai aceste case ale copiilor să fie transmise către autoritățile locale. Eu încă sper ca Biserica să ne mai păsuiască, evident, contra cost, încă câteva luni până se va concretiza ceva cu această situație, măcar până când Ministerul sau administrația locală va pune a punct internatul. E vorba de peste 2000 de copii. E nevoie de investiții acolo. Și CSȘ se va muta probabil tot acolo. Mă doare această situație, dar nu am ce să fac”, susține inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Ștefan Firu. Parohia Evanghelică este proprietarul clădirii și de-a lungul timpului, după ce-a negociat la sânge chiria, acum refuză orice discuții pentru prelungirea contractului sau pentru vânzarea clădirii. „Am avut zeci de discuții cu ei. Le-am propus chiar și cumpărarea imobilului au fost de acord să ne dea banii, undeva la 200 de mii de euro. Pe urmă au cerut 400 de mii sau 800 de mii de euro”, spune Ștefan Firu. Oamenii de aici sunt nemulțumiți că proprietarul nu a vrut să facă o minimă investiție. „Nu au investit nimic în cinci ani de zile, au început acum să o vândă sau să o închirieze mai scump. Am cerut măcar să pună un perete de rigips să despartă toaleta în două pentru băieți și fete și nici asta n-au făcut”.

Nu s-au înțeles la estimări

Palatul Copiilor de pe strada Constituției a fost retrocedat Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu în anul 2009, prin decizia nr. 2133 / 20.08.2009 a Comisiei speciale de retrocedare. În 2010, s-a semnat protocolul de predare – primire nr. 162/2010, între statul român și biserica evanghelică. De atunci, Ministerul Educației, autoritate în subordinea căreia se află Palatul Copiilor, plătește lunar o chirie pentru spațiul respectiv. Chiria a fost stabilită în urmă cu șase ani, la valoarea de 3.600 de lei lunar. Din luna ianuarie 2013, cuantumul chiriei a crescut la 4.100 de lei. Parohia Evanghelică C.A. Sibiu a renunțat apoi la contractele anuale și i-a anunțat pe profesori că vor fi chemați să semneze un contract în fiecare lună. Potrivit responsabililor din învățământul sibian, reprezentanții Bisericii Evanghelice au dat de mai multe ori de înțeles că vor să vândă clădirea. Inspectoratul Școlar a angajat un evaluator independent, care să estimeze valoarea construcției. Expertiza a evidențiat o sumă de aproximativ 200.000 de euro. La negocieri, însă, evanghelicii ar fi cerut de patru ori mai mult, adică 800.000 de euro. Discuțiile s-au blocat în acel punct. Cel mai probabil, reprezentanții Bisericii Evanghelice caută un cumpărător care să fie dispus să acorde o sumă mai aproape de așteptări. Nu am primit nici un răspuns din partea Bisericii până la redactarea acestui articol cu privire la intențiile lor. Anul trecut, peste 2.300 de copii au participat la cercurile gratuite propuse de Palatul Copiilor din Sibiu, printre care desen și pictură, ceramică și istoria artelor, teatru, balet și dans modern, canto muzică ușoară, canto muzică populară, dansuri populare, orchestra de muzică populară, chitară muzică folk, vioară, pian, cultură românească, limba și cultură italiană, spaniolă, franceză, engleză, japoneză, reviste școlare, informatică, electronică, chimie experimentală, automodele, navomodele, aeromodele, rachetomodele, cusături-împletituri, karting, ecoturism și orientare turistică.

liceu pedagogic

Liceul Pedagogic, ruina romano-catolicilor

Clădirea în care a funcționat Liceul Pedagogic zace în ruină după ce a fost retrocedată către Biserica Romano - Catolică. După ce Ministerul Educației a investit în renovarea sa peste un miliard de lei vechi între 1998-1999, clădirea a ajuns în proprietatea Arhiepiscopiei Romano – Catolice din Alba Iulia. S-a zvonit multă vreme că aici se va ridica un hotel, însă până atunci ușile sunt blocate, unele geamuri s-au spart, iar pe alocuri, bucăți de tencuială se desprind. În lipsa refuzului creștinilor de a închiria sau vinde clădirea, Colegiul Pedagogic s-a mutat la fosta Școală 19. Biserica Romano-Catolică mai deține în același complex și clădirea fostei Biserici a Ursulinelor. De altfel, spațiul în care Colegiul Pedagogic și-a desfășurat activitatea a fost, începând cu secolul XV, Mănăstirea Ursulinelor. În Sibiu, Biserica Romano-Catolică are sediul administrativ în Piața Mare. ”Știm foarte bine clădirea la care faceți referire. Clădirea însă nu ne-a fost încă predată. Suntem proprietari asupra ei, retrocedarea a avut loc, dar ea nu ne-a fost predată. Credem că ea va fi predată în perioada aceasta, până la primăvară. Până la acel moment nu putem vorbi despre viitoare planuri sau proiecte”, ne-a declarat Szász János, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, în urmă cu patru ani. De atunci clădirea a fost predată și de atunci zace în ruină.

Investiție de zece milioane de euro, blocată în Sibiu de Mitropolia Ardealului

Este deja de notorietate faptul cum Mitropolia Ardealului a blocat timp de patru ani o investiție de zece milioane de euro în Sibiu. Pe un teren din spatele Liceului Carol, aflat și el în proprietatea ortodocșilor, ar fi trebuit să se înalțe o sală de sport pentru Universitatea „Lucian Blaga“. Planul a picat după ce Mitropolitul Laurențiu Streza a negociat la sânge timp de patru ani. Ca apoi să refuze total investiția. ”Am abandonat varianta cu Mitropolia și ne-am îndreptat spre alte variante, dar sincer, nici nu mai îndrăznesc să sper până când lucrurile nu vor ieși. E vorba de teren, acolo suntem blocați. Sper ca luna viitoare să dăm un răspuns pe care mi-l doresc și eu”, a declarat rectorul ULBS, Ioan Bondrea, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV, fără a preciza unde este noul teren vizat de construcție.

Totuși, investiția s-ar putea realiza în Șelimbăr, pe un teren ce aparține Ministerului Apărării Naționale, aflat în spatele magazinului Carrefour. ”Este vorba de acel teren, aflat lângă Valea Săpunului, care a fost acordat de Ministerul Apărării municipalității pentru construcția Spitalului Clinic Județean, în urmă cu opt ani. Procedura este însă destul de complicată, pentru că până la un ordin de ministru în acest sens e nevoie de mai multe avize în cadrul ministerului Apărării”, susțin surse Turnul Sfatului.

Informația a fost confirmată de primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu și de Comandantul Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bîrsan. ”Există o cerere depusă în acest sens de Universitatea Lucian Blaga la Ministerul Apărării. Noi susținem acest demers, însă trebuie să primească toate avizele necesare”, a spus rectorul AFT Sibiu. „N-am ajuns la înțelegere”

ULBS a negociat cu Mitropolia Ardealului vreme de trei ani posibilitatea ca această investiție de 10 milioane de euro să se realizeze pe un teren lângă Liceul Carol, aflat în proprietatea Bisericii. În cele din urmă, negocierile au picat, cel mai probabil din cauza pretențiilor financiare exagerate ale Mitropoliei. ”Ne-am blocat la faptul că nu am ajuns la o înțelegere, nici la schimb de teren, nici la cumpărare. N-am ajuns la înțelegere. (…) Suntem a noua universitate ca număr de studenți, 15 mii de studenți și avem nevoie de o bază sportivă. Proiectul nostru aducea un plus nu numai universității, dar și comunității locale, vorbim de o investiți de 10 milioane de euro”, spunea la sfârșitul anului trecut, prof. univ. dr. Ioan Bondrea. Sala de sport ar urma să aibă 1500 de locuri, o pistă de atletism și un cămin-hotel pentru sportivi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

ra

Acum 6 ani

pentru ce sa mai sutinem biserica??? implicare 0 in orice domeniu de dezvoltare al societatii, tot ce vor e sa ia cu doua maini......................mai bine tac mai departe, eu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

emma-noelle

Acum 6 ani

Salu' mana! Nenea, "mica" spune: "Hodie mihi, cras tibi!"...
Raspunde

Baba

Acum 6 ani

Dl Bratu cu atitudinea asta nu intrati in Rai!Va avertizez ca in loc de Trinitas si ''Popa prostu''' va ''paste'' Led Zepp si 66(6),in loc de Daniel,Ulrich si in loc de toaca,Hells Bells.Niciun BMW cu Angel eyes nu bate un Mercedes bixenon BOR!Pocaiti-va pina mai puteti!
Raspunde

x

Acum 6 ani

1. Biserica evanghelica probabil doreste sa mute liceul de arte acolo ca sa poata extinde Lic. Brukenthal, 2. Pedagogicul se doreste hotel de vreo 10 ani si terenul ortodox...probabil inca o biserica. Doar ortodocsii sunt ctitori in aceste vremuri...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

emma-noelle

Acum 6 ani

Salu' mana! Nenea, tu esti "profesor" de teoria probabilitatilor, sau maine intri-n "sut" abia in schimbul doi ?...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

gigi contra

Acum 6 ani

Fosta cladire a Liceului Pedagogic e imensa! Are doua curti interioare, gradina si alte acareturi. CE HOTEL SE POATE FACE AICI? aMENAJAREA AR COSTA O AVERE SI NU S-AR AMORTIZA NICI IN 10 ANI PT. CA IN CENTRU ESTE PUZDERIE DE HOTELURI, PENSIUNI SI ALTELE. sI APOI CINE SA UMPLE TOATE LOCURILE DE CAZARE>? PANNERII CARE VIN LA FITS N-AU BANI DE HOTEL..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

s

Acum 6 ani

nenea mare jurnalist, trebuie să verifici informația din 3 surse! DU-te d-ta și numără 2300 de copii la Palatul Copiilor - acolo e vorba de niște neghiobi care iau salariu. Au 2-3 copii la curs și iau aceiași bani ca profesorul de mate cu 30 de copii, restul iau CNP de la colegii din școli. De ce e nevoie să plătim alți profesori pt cursuri de informatică, când informatică se face la școală, de ce trebuie să plătim profesor de chitară când avem profesori la Lic de Artă, de ce trebuie să plătim profesor de actorie când actorie se face la profil liceal??? MILITAȚI PT CALITATE, NU PT NETREBNICI!!!
Raspunde

s

Acum 6 ani

mitropolia BOR are închiriat spațiu la bijuteria teilor, Nu întrebăm un pic cât iau chirie acolo și la toate clădirile de pe strada miotropoliei? Asta în timp ce din bugetele primăriilor se sponsorizează construcțiile de biserici, una lângă alta, să nu mai facă bieții părinți parohi naveta. Dar ăialalți, vai! cum își permit să ceară chirii?!!
Raspunde

Gheorghe

Acum 6 ani

Dupa mine prea usor s-au facut retrocedarile astea si in prea mult timp. Adica din 90 pana in 2010 nu ai stiut ca e a ta? Si scolile, gradinitele, institutile publice, nu trebuiau retrocedate ci despăgubiti in bani la valoarea pietei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ion

Acum 6 ani

200.000 pe palatul copiilor e clar mult prea putin pentru asa o cladire, probabil la fel a vrut si ulbs iar la Pedagogic cine stie ce probleme sunt. Cladirile au fost ale bisericilor, in anii 90 au luptat ptr ele si le-au primit inapoi. Acum fac ce vor cu ele. Ziaristi de 2 bani: nici una din biserici nu a fost intrebata care e situatia din punctul lor de vedere, atacuri "din auzite".
Raspunde

Thom

Acum 6 ani

200mii Eu in buricul targului, ok, nu chiar Km 0, e o nimica toata, considerand locatia si dimensiunile. Vile in zona Noica se vand si cu 900mii Eu (una acum cativa ani). Deci evaluarea aceea e caca-maca.
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

Va rugam pe aceasta cale sa nu mai dezinformati. Odata vorbiti de Biserica Reformata, odata de Biserica Greco-catolica sau Biserica Romano-catolica. Dupa cate stiu sunt trei entitati diferite. Multumesc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rica

Acum 6 ani

Da' nu-i e frică nimănui că Hristos a înviat și îi vede? Sau măcar rușine.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Realist!

Acum 6 ani

Va rog sa nu invinovatiti bisericile ca "nu-i prost cine cere ,ii prost cine da "...
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

toate aceste biserici sunt doar niste afaceri profitabile pentru niste burtosi fara scrupule sic are nu se mai satura de bogatii... nu vine odata Hristos sa dea cu ei de pamant si cu cei care ii sustin si le pupa mainile si picioarele pentru un oscior aruncat pe jos? TREZITI-VA oameni buna ca suntem in secolul XXI nu mai puneti botul la tot ce se scrie si se vorbeste. De la bun inceput aceste cladiri trebuiau restituite doar ca valoare la pretul pietei si atata. Acum ar trebui ca actualii proprietari sa plateasca retroactiv toate invetitiile care s-au facut in aceste cladiri sa vedem le mai vor atunci?... BISERICA actuala= AFACERE fara plata de impozite si noi toti platim de ne sar capacele pentur orice rahat si munca pe care o facem este mai mult echivalata cu cea a iobagilor si stam cu mana intinsa fara sansa sa realizam ceva si se mai mira lumea ca pleaca tinerii in strainatate toti. Daca eram mai tanar plecam si eu si nu ma mai uitam inapoi.
Raspunde

unu

Acum 6 ani

niste mizerii..patati numele bisericii..mosi burtosi, leprosi, avizi dupa bani..RUSINE!!!
Raspunde

J.C.

Acum 6 ani

ai putea crede ca bisericile au ceva impotriva educatiei....
Raspunde

vivi

Acum 6 ani

Bisreicile sa isi vada de enoriasi nu de afaceri. statul a gresit , nu trebuia sa le retrogedeze nimic. Biserica sa ramana cu cladirea de cult si casa parohiala, atat si nimic mai mult. Cu asemenea popi ar trebui sa nu mai calcam in bisericile lor.
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Statul o gresit ca n-o construit scoli. Ca daca facea, acuma bisericile puteau sa se spele pe cap cu scolile vechi de sute de ani.
Raspunde

konrad

Acum 6 ani

Greu ne mai educam. Religia, indiferent de cult, e o forma de-a conduce lumea needucata. O mare vina o au canalele TV, care in goana de audienta, sunt in stare de orice; prea mult mediatizeaza incultura, neghiobismul si hotia. (vezi: Becali, Cioaba, pitipoancele, etc)
Raspunde

ioan meres,str. mulncel.bl 3 sibiu.

Acum 6 ani

Cand o sa fie amenajat lacul din incinta muzeului.Candva era o placere sa mergi cu barca...era o forma de relaxare,de miscare etc???
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

Biserica = Cea mai buna afacere din toate timpurile unde transparenta si hotia este la ea acasa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus