Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
32°C

Noile ANL-uri de două milioane de euro ale Sibiului: în câmp și cu finisaje proaste

Noile ANL-uri de două milioane de euro ale Sibiului: în câmp și cu finisaje proaste

Predate cu o întârziere de cinci ani după investiții de două milioane de euro, cele patru noi blocuri ANL din Sibiu au adus bucurie pentru 88 de familii din oraș. Care, însă, înainte de a se muta în noile locuințe au trebuit să le repare. Mulțumiți că au primit o locuință în condiții avantajoase, tinerii sibieni se plâng de modul în care au fost cheltuiți banii publici.

Chiuvetele de la bucătării ruginesc, ușile nu se închid bine, în băi miroase urât. Sunt doar câteva din problemele noilor blocuri ANL din municipiul Sibiu, ale căror chei au fost predate chiriașilor la finele anului 2016. De mutat, însă, chiriașii s-au putut muta abia după ce și-au mai reparat noile locuințe. Majoritatea celor care s-au mutat în cele 88 de apartamente au renunțat de la bun început la chiuveta de bucătărie cu care a fost dotat fiecare apartament. „E din tablă, de calitate slabă. Oricum nu mi se potrivea în mobilierul pe care mi l-am cumpărat“, povestește Cristian, nume ales la întâmplare de unul dintre tinerii care a primit o locuință pe strada Viitorului. Cristian și vecinii lui au însă numeroase alte exemple de „lucru făcut de mântuială“. Lucru care a fost executat între anii 2010 și 2016 cu cheltuieli de aproximativ nouă milioane de lei.

Spre exemplu, parchetul…

Locuințele le-au fost predate ca fiind la stadiul de „gri avansat“, cu pereții dați cu glet, dar și cu faianța și gresia montate în bucătărie și baie. „Doar că noi a trebuit să gletuim din nou. Pereții arătau de parcă ar fi fost dați numai cu tencuială, oricum. Eu mă pricep la astfel de lucrări, așa că mi-am putut repara singur. Cam două luni am lucrat înainte să ne putem muta“, mai spune Cristian.

parchet anl-uri Parchetul noilor locuințe „se lasă“ deoarece nu are substrat cu șapă autonivelantă

Cele 88 de apartamente de pe strada Viitorului sunt fie apartamente cu două camere de aproximativ 58 de mp, fie garsoniere. Toate au balcoane, inclusiv cele de la parter, iar casa scărilor este suficient de spațioasă, arată chiriașii. Care indică însă și situații mai puțin mulțumitoare. „Spre exemplu, parchetul. Când călcam în unele locuri se lăsa. Așa că l-am demontat și am descoperit că nu exista deloc șapă, parchetul a fost montat direct pe ciment, pe care era pus un burete subțire. E bine și că am putut să refolosesc parchetul, deoarece unul din vecinii mei, după ce l-a demontat a trebuit să îl arunce, deoarece s-a curbat cu partea laminată în interior“, povestește Cristian.

Ușile interioare nu se mai închid

Atât Cristian, cât și Radu, un tânăr căruia i-a fost repartizată o garsonieră, se plâng de faptul că în baie se simte un miros urât tot timpul. „Habar nu am de unde vine mirosul acesta. Cred că e ceva greșit la canalizare, deoarece mai toți cu care am vorbit au aceeași problemă“, spune Radu. O vecină de-a lui, care a primit un apartament, susține, însă, că locuinței sale nu are ce să-i reproșeze și că este mulțumită.

chiuvete anluri Majoritatea chiriașilor și-au schimbat de la bun început chiuvetele de la bucătărie: rugineau

Radu, însă, a fost de acord să își și „prezinte“ garsoniera: și la el, ușile interioare, inițial de culoare albă au fost vopsite cu maro, însă culoarea nu a fost bine aplicată. Balamalele ușii din garsoniera lui Radu s-au îndoit, astfel încât el acum nu își mai poate închide dormitorul. După cum nu i se pot închide bine nici ușile uneia din cele două debarale, unde a pus frigiderul. „Din robinetele de la calorifere curge apă, faianța din baie nu e bine aplicată, multe rosturi lipsesc, iar plintele au sărit de la locul lor de cum am venit aici. Am reparat după toate, cât am putut. Eu am lucrat aproximativ o lună pentru a pune garsoniera la punct cât de cât”, povestește Radu. Lista problemelor acestuia continuă cu glafurile exterioare, montate „parcă din resturi“, dar și cu sistemul de încălzire. „Când am primit cheile, nu puteam sta în casă, așa cald era. Dar centrala de bloc cred că tot face figuri, căci acum e mult mai rece. Taxele mi-au venit în jurul a 280 de lei, pentru luna trecută“, adaugă Radu. Care mai spune că, seara, e nevoit să folosească lanterna telefonului pentru a urca la etaj, deoarece nu există rețea de iluminat funcțională pe casa scării.

Cei care locuiesc în apartamente cu două camere plătesc o chirie lunară de 260 de lei, iar cei din garsoniere – 150 de lei.
Bani publici

Cei care au fost de acord să vorbească despre problemele noilor apartamente nu se plâng de faptul că au fost nevoiți să muncească suplimentar pentru a se putea muta. „E vorba de faptul că pe blocurile acestea s-au dat o grămadă de bani. Ne e păcat, asta e problema principală. Da, locuințele sunt în garanție, în momentul în care ne-au fost date cheile ni s-a spus acest lucru. Dar cum să îi chem să refacă tot pe muncitorii care au executat prost. Mai bine îmi fac eu“, vorbește unul dintre chiriașii de pe strada Viitorului.

Viceprimarul Răzvan Pop: „ne-am trezit cu patru blocuri în câmp“

Cei cărora le-au fost repartizate, prin intermediul Primăriei Sibiu, noile locuințe ANL au primit cheile acestora în decembrie 2016. Doar că blocurile nu aveau niciun strop de asfalt în jur. Abia în ianuarie 2017 a atribuit Primăria Sibiu un contract de un milion de lei, fără TVA, pentru viabilizarea zonei: amenajarea drumurilor, asfaltarea aleilor, a parcărilor, amenajarea spațiilor verzi. „Aici este o poveste/ meteahnă mai veche a construcțiilor din România. Din păcate nimeni nu reglementează, la stat, obligația managerului de lucrări de a amenaja și elementele secundare precum străzile, parcările, spațiile verzi. Astfel, în acest caz, ne-am trezit cu patru blocuri în câmp. Situația se remediază“, a postat viceprimarul Sibiului, Răzvan Pop, pe pagina sa de Facebook. Lucrările de viabilizare a zonei trebuie finalizate în termen de patru luni.

ANL carter resita 2 (7) Lucrările de amenajare a aleilor și parcărilor noilor blocuri au început anul acesta. Termenul de finalizare este de patru luni

Au „lucrat“ timp de șase ani

Pentru execuția celor patru blocuri cu câte 22 de locuințe fiecare, Agenția națională pentru locuințe a contractat în martie 2010 firma Victor Construct SRL, din Botoșani pentru suma de 9,2 milioane de lei, cu tot cu TVA. Șantierul a înaintat însă greu, cei de la Victor Construct SRL acuzând reprezentanții statului că sunt rău-platnici. În martie 2011, când blocurile trebuiau predate, șantierul era abia la început. Un an mai târziu, contractul cu Victor Construct SRL a fost reziliat, în locul lor fiind adusă firma Duplex SA din Făgăraș. În același an 2012, firma intră în faliment, iar termenele de finalizare a blocurilor ANL din Sibiu se tot amână: din 2013 în decembrie 2014, mai apoi noiembrie 2015 și, în final, august 2016, când a fost efectuată recepția lucrărilor. Întârzierile repetate, susținea administratorul firmei din Făgăraș, aveau legătură cu insolvența companiei: furnizorii de materiale de construcții se fereau să lucreze cu firmele aflate în insolvență.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

A

Acum 7 ani

Din nou avem un exemplu de urbanism prost. Oare gandeste cineva ce se intampla in orasul asta? Sau doar se iau decizii spontane si reactionare care in loc sa ajute orasul, il distrug incetul cu incetul?
Raspunde

politrucul

Acum 7 ani

Sigur ca edilii gandesc, in aceeasi masura in care au gandit si cetatenii cand le-au dat votul...
Raspunde

Thom

Acum 7 ani

Situatia reflecta perfect Statul Rrom, pardon, Roman. Mai avem un caz pe Victoriei, 11. Si inca unul pe autostrada, plus cele de hartie....
Raspunde

azr - 1918 - medic

Acum 7 ani

Oare nu Victor Construct a finalizat clădirea pentru personal de la Spitalul Judeţean ?Botoşani ,sună cunoscut ?Umblau ceva zvonuri prin târg în guvernarea Boc ...
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Daca acum i--o venit de plata 280 lei la garsoniera iarna cat o sa ii vina 700-800? Pai la 800 taxe (5-6 luni pe an) plus 150 chirie plus chelt cu transportu si sa nu mai vorbim de suma investita in reparatii (investitie in ceva ce nu e al tau) nu prea e oferta deloc. Calu de capatat nu se cauta dupa molari.
Raspunde

loredana

Acum 7 ani

Sa se bucure ca au primit locuinte moca,pardon au dat si spaga pentru ele si acum se plang pentru ca nu au fost construite conform asteptarilor lor?Mai bine se ducea la Banci si isi faceau credite pe 30 de ani si nu mai comentau.Dar le convine sa isi parcheze ML-urile si seriile de BMW-uri si sa mai si comenteze ca nu au fost construite cu materiale de buna calitate. Normal pentru ca nici pe locuintele pe care dai 60000 euro nu esti multumit de ceea ce ti-a facut x CONSTRUCTOR.SI AICI PUTEM AMINTI:DAMIAN INVEST SAU VAS CONSTRUCT SAU VICTOR CONSTRUCT.PE ASTIA NU-I VERIFICA NIMENI?RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus