Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Cealaltă față a primarului

Astrid Fodor nu este Klaus Iohannis. Dincolo de evidența unei astfel de afirmații pe care și actualul primar al Sibiului a susținut-o pentru a motiva parcimonia în comunicarea publică, trebuie văzut că Astrid Fodor nu își dorește deloc să calce pe urmele celui care a propulsat FDGR la conducerea Sibiului. Bine, a continuat linia investițiilor în infrastructură – străzile de pământ și reabilitările de cartiere sunt două exemple în acest sens -, dar direcțiile în care Astrid Fodor caută să investească banii orașului sunt – adeseori – locuri înspre care fostul primar Klaus Iohannis nu a prea aruncat atenție.

Școlile. În chestiunea Liceului de artă care trebuie să se mute, varianta lui Klaus Iohannis a fost aceea de a identifica un spațiu deja existent. Nu a mai apucat să finalizeze proiectul, astfel că cea care îl va definitiva este Astrid Fodor. Și nu prin varianta lui Klaus Iohannis, ci prin construirea unei noi clădiri care să adăpostească liceul. Apropo, când a fost construită (nu extinsă) ultima dată o școală în Sibiu? Și tot în acest domeniu, Astrid Fodor a alocat anul acesta vreo 60 de milioane de lei pentru reparații și investiții în școli. Inclusiv pentru proiectarea de noi creșe și grădinițe. Practic, directorii de școli și grădinițe au primit bani pentru tot ceea ce au cerut. Sincer, era și timpul pentru astfel de investiții, aparent banale. Ca să vă convingeți, intrați de aveți ocazia în toaletele pe care elevii Sibiului le au la dispoziție. De multe ori ți se face rău la propriu.

Parcurile. În afară de tuns iarba cât mai des pentru a evita povestea cu căpușele, parcurile nu au beneficiat de mari investiții în vremea lui Klaus Iohannis, ci mai mult de intervenții punctuale, în special prin câte o fântână arteziană. Anul acesta, în schimb, câteva milioane de lei sunt alocate pentru modernizarea iluminatului – unul ecologic – în parcul Sub Arini și Petofi Sandor.

Locurile de joacă. Numai acum două zile, Primăria a anunțat darea în funcțiune a șapte noi locuri de joacă și completarea altor zece. Și anul trecut numărul acestor noi locuri de joacă a fost destul de mare, zonă înspre care, iarăși, Klaus Iohannis nu a avut foarte mare aplecare.

Sunt doar trei exemple în sprijinul ideii potrivit căreia Astrid Fodor nu joacă rolul acelui Klaus Iohannis care ieșea să anunțe proiecte în premieră, proiecte de anvergură, proiecte unice în țară (chiar dacă la o minimă verificare se dovedea că nu era chiar așa). Iar asta îl roade un pic pe sibianul obișnuit în ultimii ani să aibă motive de mândrie locală. Acum se reabilitează parcuri, se vopsesc școli, se amenajează toalete. Lucruri „mărunte“, de care Sibiul avea nevoie.

Pe de altă parte, când privești excedentul bugetar al orașului – unul în continuă creștere, ajungi să îți dai seama că, totuși, Sibiul are de unde să mai crească și cu proiecte unice și îndrăznețe. Și că echipa din Primărie ar fi cazul să vadă că, încet-încet, pierde pasul pe care îl mențin celelalte orașe cu care Sibiul îndrăznea la un moment dat să se compare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

iulia

Acum 5 ani

Poate nici sibienii nu mai sunt cei de pe vremea lui herr Klaus...Si când spun asta, nu ma refer la cei veniți din alte părți!
Raspunde

Thom

Acum 5 ani

Na bine, psihologic si fiziologic sunt doua persoane total diferite. Conteaza ! Si se vede ! Plus ca acum populatia are asteptari mai mari, ceea ce e un lucru forte bun ! Asta inseamna evolutie. Nu ma nemultumeste foarte mult actualul primar, evident are stilul si nivelul sau, dar totusi unele proiecte, cum ar fi cel al noului teatru....tot discutam de vreo 10 ani incoace. Lentoarea groaznica a unor proiecte mari, e ceea ce deranjeaza pe cei mai multi, plus asteptarile crescute.
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

Voit sau nu devoalati marea problema a administratiei locale romanesti: incompetenta consilierilor locali,a Consiliilor Locale in general.Dl Deleanu,nu Primarul aloca fonduri ci Consiliul Local sau General in cazul Capitalei.Cind ati vazut ultima data un consilier local initiator al unei HCL?Nu ma dau in vint dupa parlamentari da' aia macar produc legi.Consiliile Locale nu produc nimic: voteaza propunerle primarilor si daca ''e groasa'' dau vina ori unii pe altii ori pe primar sau functionari.Sunt toti membrii in Consilii de Administratie,ba la DPC,ba la Tursib,ba la Apa-Canal,ba la Urbana,ba la Teatru,ba la licee si scoli generale...E misto sa cumulezi indemnizatii,nu-i asa?300 de acolo,500 de dincolo,200 din partea ailalta,vorba dacilor:''Incetu' cu incetu' se face otetu' ''.Excedentul bugetar e semn sigur de incompetenta.Inca ceva,dl Deleanu: Erwin Romell spunea ca valoarea unui general e data de valoarea capitanilor.Hannibal,un tip ceva mai priceput,era de alta parere.E drept,amindoi au sfirsit prost.Poate Sun Tzu,cel studiat in Universitatile din Vest si de peste Atlantic ,ar putea stinge litigiul?
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

Erata: ''Rommel''.
Raspunde

A

Acum 5 ani

Scarbos pupincurism in acest articol. Foarte amuzant cum incearca domnul Traian sa scoata ceva bun din esecurile actualei administratii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus