Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Primarul Cisnădiei, despre Cartierul Arhitecților: „lucrurile sunt complicate și se vor mai complica“

Primarul Cisnădiei, despre Cartierul Arhitecților: „lucrurile sunt complicate și se vor mai complica“

După ce au dat piept cu un trafic descris drept „infernal“ la orele dimineții la intrarea în Sibiu, locuitorii Cartierului Arhitecților au descoperit și alte deficiențe ale zonei rezidențiale în care locuiesc și care se extinde într-un ritm accelerat în continuare. Într-o scrisoare deschisă transmisă ieri semnată de o parte din locatari, oamenii au cerut străzi și iluminat public, creșe și grădinițe, o nouă legătură rutieră cu Sibiul, via Șelimbăr. Primarul din Cisnădie, Gheorghe Huja, arată într-un interviu acordat publicației Turnul Sfatului care este punctul său de vedere referitor la dezvoltarea acelei zone. La interviu a asistat și Ioana Cristian, arhitectul șef al orașului, care a avut câteva intervenții.

Reporter: Aveți o estimare cam câți oameni trăiesc acum în Cartierul Arhitecților? Gheorghe Huja: Mulți nu au mutații. Am înțeles că sunt aproximativ 1.000 de persoane acum.

Cât de accelerat se dezvoltă zona? G.H.: Dacă nu apărea criza, eram cu construcțiile înspre Cisnădie.

În PUG-ul Cisnădiei, realizat în 2011, sunt prevăzute școli sau grădinițe pentru zona Cartierului Arhitecților? G.H.: Bineînțeles. Numai că cei care au construit în zonă nu au ținut cont de așa ceva. Au vândut terenurile și ne-am trezit că nu mai există loc pentru o școală, o policlinică, o grădiniță. Lucrurile s-au complicat în timp.

Există posibilitatea ca Primăria să cumpere acum teren pentru astfel de utilități publice? G.H.: Mai greu.

De ce? G.H.: În primul rând că nu găsim loc. În al doilea rând, poți să răspunzi la fiecare după cum pune întrebarea și cât de tendențios este. Eu am loc pentru cei care vor să meargă la școală, dacă oamenii spun că și-au cumpărat teren și casă la Cisnădie. Avem clase libere câte vor. Să vină încoace. Dacă vreți vă duc la Școala nr. 1 să vă arăt ce reabilitare facem acolo și nu avem elevi. Avem trei clase. Să vină la școală, dacă vor asta. Dacă nu, să îi ducă pe copii la Sibiu. Dar oamenii care își permit, își duc copiii la școală în Sibiu. Dacă e să discutăm corect, nu poți să vii să îmi spui mie să cumpăr teren să construiesc o școală acolo. Hai, să spunem că terenul îl putem cumpăra. Dar ca să construiesc, cum? Din ce buget? Noi am reabilitat ceea ce avem. Haideți să facem o comparație între școlile din Cisnădie și cele din Sibiu, pentru a vedea condițiile. Sunt cinci școli și mergeți să le vedeți.

Sunt locuri disponibile și la școli și grădinițe? G.H.: Am tot ceea ce trebuie, să vină să se informeze.

„Străzile nu sunt ale noastre“

Străzile din cartier… G.H.: Eu am făcut un comunicat pe care l-am publicat în presa locală și l-am împărțit să îi fac pe oameni să înțeleagă faptul că se construiește într-o mare veselie aici. Cum nu îi dau unuia autorizație de construire, că nu are parcări sau ce mai trebuie, cum vine să îmi spune că mă dă în judecată. Apoi, pe partea cealaltă vine să ceară să facem drumuri, iluminat stradal… Păi eu ar trebui să mut câțiva ani bugetul orașului acolo ca să fac toate străzile, iluminatul și așa mai departe. Vin oamenii să spună că plătesc impozit. Stai un pic, plătești impozit pentru teren și casă și nu scrie nicăieri că imediat trebuie să vin eu să îți fac strada pe unde ai construit tu. Nu suntem în Germania unde primăriile au bugete mari și își permit. Și tocmai de aceea noi cerem prin certificatul de urbanism ca cei care construiesc să introducă utilitățile, să amenajeze drumul, să tragă iluminatul stradal. Și când toate acestea sunt în regulă îmi predai mie strada și mă interesează pe mine, mai departe, de deszăpezire, curățenie și plata iluminatului stradal.

cartierul arhitectilor blocuri noi constructii (9)

Din informarea Primăriei Cisnădie rezultă că în Cartierul Arhitecților au fost predate administrației locale nouă străzi. Restul dezvoltatorilor imobiliari… G.H.: Nu au predat străzile și nu le pot preda căci noi nu le primim dacă nu sunt amenajate. Ce a făcut constructorul? A luat autorizația, a semnat de primire că se obligă să facă străzile, a construit casele, le-a vândut și s-a spălat pe mâini. Iar acum vin oamenii la mine să le fac stradă. Păi, nu avem bani. În plus, străzile acelea nu sunt ale noastre, sunt proprietate privată. Cum să vin eu acolo să investesc bani publici? Străzile acestea nu sunt ale noastre.

Nu îi puteți constrânge pe constructori prin a nu elibera certificatul de notare în cartea funciară dacă nu e făcută strada? G.H.: Nu am bază legală. Certificatul trebuie predat dacă se demonstrează că este asigurat accesul. Acum, că dacă e acces pe asfalt sau pământ, asta nu contează. Și în Sibiu sunt locuințe construite pe străzi neasfaltate.

Și constructorii pot prelungi la nesfârșit predarea acestor terenuri către Primărie? G.H.: Aici e cuiul lui Pepelea. Constructorul acceptă certificatul de urbanism, își știe obligațiile. Dar, după ce a terminat de vândut, se face că plouă. Eu ce să fac în aceste condiții?

Ioana Cristian: Din fericire, mai nou nu poți să cumperi o locuință fără certificat de urbanism. Iar noi în aceste certificate precizăm obligațiile constructorului. Acum, că lumea care cumpără locuințe acolo citește sau nu aceste certificate de urbanism…

De ce nu îi dați în judecată? G.H.: Nu am pe cine căci nici măcar nu au venit să încerce să îmi predea drumul, să văd despre ce este vorba. Pe proprietari nu îi pot da în judecată. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că ei sunt proprietari acolo. Luăm exemplul celor nouă străzi preluate deja. Din acestea, șase sunt în regulă și trei, nu. Străzile Duiliu Marcu, Nicolae Porumbescu și Grigore Ionescu nu sunt făcute. Am acceptat să investesc în aceste străzi un covor de asfalt, fără trotuare și altceva. Lucrurile se înrăutățesc deoarece în două luni eu voi trage covorul asfaltic și o să vină toată lumea. Dar eu nu preiau alte străzi din moment ce în certificatul de urbanism scrie că investitorii trebuie să le amenajeze. Căci creez un precedent.

Ioana Cristian: Constructorii merg la notar și încheie un act prin care cedează terenul Primăriei, chiar dacă noi nu îl acceptăm, deoarece nu este o stradă amenajată. Dar prin această metodă, ei nu mai plătesc impozit pe respectiva suprafață. Cu actul respectiv, dar nu mai după ce sunt făcute investițiile, administrația dă hotărâre de preluare a terenului.

Legătura cu Șelimbărul

Ce sfat le dați celor care cumpără locuințe în Cartierul Arhitecților? G.H.: Să citească certificatul de urbanism. Punct.

Dar pentru cei care au plătit deja locuințele? G.H.: Să își facă asociație, să pună fiecare bani și să își rezolve problema. Să dea fiecare câte 1.000 – 2.000 de lei și să facă treaba pe care constructorul plătit de ei nu a dus-o la sfârșit. Dar nu vii la mine, că nu am cum să te ajut. Eu dacă aplec o dată capul, apoi toți o să sară la mine.

Păi, o să sară deja cu cele trei străzi care urmează a fi asfaltate? G.H.: O să sară oamenii, dar eu o să le explic faptul că aceste trei străzi au fost preluate de foarte mult timp. Și atunci am promis că le vom face. Deoarece sunt preluate și nu le mai putem da înapoi.

Este clar că zona aceea va fi în continuă dezvoltare. Cum vedeți evoluția în timp a Cartierului Arhitecților? G.H.: Din punctul meu de vedere, ca să construiești o școală în zonă, lucrurile sunt complicate. Dar putem discuta că cine vrea să își ducă la școală copilul, nu te supăra, dar cartierul e legat de Sibiu și îți poți duce acolo copilul fără nicio problemă. Haideți cu copiii la Cisnădie, avem clase libere. Nu vrei să îl aduci aici? Du-l atunci la Sibiu. Vorbesc cu înțeles, sper…

PUG Cisnadie

Este o soluție să preluați drumul județean Cisnădie - Sibiu în administrare? G.H.: Nu este o soluție să mai facem pe acolo încă o stradă mai mare de acces în Sibiu. Căci imediat, în sensul giratoriu de la Dima, circulația se înfundă. Noi avem prinși bani în buget anul acesta să amenajăm o stradă la granița cu Șelimbărul. Iar acolo, dacă rezolvă primarul din Șelimbăr problema cu accesul, a doua zi eu intru și reabilitez toată artera.

Are Cisnădia teren disponibil acolo pentru stradă? G.H.: Avem, căci atunci când s-a făcut parcelarea a rămas o fâșie de teren în spatele Cartierului Arhitecților. E pentru o stradă de șase metri, paralelă cu drumul județean. Dacă strada aceasta o construim, tot Cartierul Arhitecților este legată de aceasta și poate fi folosită pentru ieșirea înspre Șelimbăr, respectiv Dedeman. O parte din locuitorii cartierului pot ieși în drumul județean, o parte vor putea folosi această viitoare stradă.

De ce depinde să realizați strada aceasta? G.H.: Dacă cei de la Șelimbăr nu își rezolvă strada de pe teritoriul lor, eu degeaba construiesc strada de care discutăm căci nu ajută așa la nimic.

Strada poate fi construită anul acesta? G.H.: Da, pentru că avem deja zeci de tone de piatră spartă tocmai pentru strada aceea.

Pista de biciclete: pe stânga și, apoi, pe dreapta drumului

S-a discutat despre pista de biciclete Cisnădie - Sibiu. Când estimați că vor începe lucrările? G.H.: Ultima întâlnire am avut-o vinerea trecută cu președinta Consiliului Județean Sibiu, instituție în parteneriat cu care amenajăm această pistă. Mai sunt câteva lucruri de făcut legat de cine va lansa licitația de execuție. Eu cred că prin iulie putem începe. Proiect există, bani există, mai trebuie să discutăm în Consiliul local reperele. Cert este că această pistă se va face sută la sută.

Pe unde va fi amenajată? G.H.: De la Cisnădie, pe partea stângă a drumului județean, până la podul peste Seviș. Pista va fi amenajată dincolo de rigolă, de șanț și va avea o lățime de doi metri. De la podul Seviș, până la Sibiu, pista va avea o lățime de 2,5 metri. Trecerea peste Seviș se va face peste un podeț separat, pe traseu mai există alte două podețe. Dincolo de Seviș, după ce se trece dincolo de fermă, vom amenaja o trecere de pietoni, semnalizată cum trebuie, pentru ca bicicliștii să poată trece pe partea dreaptă a drumului, pe unde va continua pista.

Cam cât ar dura lucrarea? G.H.: Din punctul meu de vedere, dacă încep lucrările în iulie – iar asta ține dacă nu sunt contestații la licitație și așa mai departe – cel puțin la nivel de terasament vom aduce pista anul acesta.

huja (1)

Despre oportunitatea investițiilor și spațiile verzi

Cei din Cartierul Arhitecților spun că de ce investește Primăria într-un Spa și nu în străzile lor? G.H.: Răspunsul l-am dat la început, că nu avem în ce investi, că străzile nu sunt publice. În al doilea rând, și acest Spa va deservi o comunitate. Tot timpul poți să spui câteva ceva de acest gen. Cum ar fi că de ce am făcut un ștrand? Am făcut ca să aibă Cisnădia. Sau că de ce facem patinoar? Uite că l-am făcut și tot Sibiul vine la Cisnădie. De ce faci sală de sport? Uite că am făcut-o și va rămâne după mine mult și bine. Toate proiectele de pe raza orașului Cisnădie sunt ideile mele, nu am avut un strateg care să îmi spună ce să fac. Am vrut să închid centrul, am băgat buldozerul și am făcut-o. Am avut norocul că am avut o majoritate în Consiliul local și am putut să îi lămuresc. M-am luptat pentru Casa de cultură, pentru biserica din cimitir, pentru Spital și majoritatea sunt ideile mele, trecute pe hârtie. Avem acum zeci de lucrări, cum e cea de la Casa de cultură care va fi gata în două luni. Mai avem proiectul pistei de biciclete, al unui ambulatoriu la Spitalul din Cisnădie. Am făcut locuri de joacă. Anul acesta am alocat 600.000 de euro pentru proiectele din cartier sau care au legătură cu acel cartier, pornind de la pistă de biciclete, asfaltări de drumuri și drumul de legătură cu Șelimbărul. Deci nu se poate spune că nu intervenim în zonă.

Când o să fie un loc de joacă în Cartierul Arhitecților amenajat de Primărie? G.H.: Eu am văzut o zonă pe unde trec niște magistrale și unde nu se poate construi. Nu este al nostru terenul, dar dacă am primi de la proprietari acordul sau ce formă juridică este necesară, mâine aș face un loc de joacă acolo. Dacă îmi pun ceva în cap, eu numai de aia mă țin. Vreau să văd lucrurile făcute cum vreau eu, am experiență de atâția ani, știu despre ce vorbesc. Acel loc de joacă într-o săptămână ar fi făcut.

Dacă nu veți găsi teren, ar fi o variantă să cumpărați un astfel de teren pentru un loc de joacă? G.H.: Pentru un loc de joacă, nu e așa simplu de cumpărat. De la 70 de euro în sus e metrul pătrat de teren în zonă. Își permite Primăria?

Dar nu puteau fi prevăzute în PUG astfel de spații? G.H.: Au fost prevăzute. Dar s-a început prost și se merge prost.

Ioana Cristian: Au fost prevăzute locuri pentru spații verzi, dar au fost pavate pentru parcări. Am mers acolo, am încercat să le transformăm în spații verzi. Am dat ceva amenzi, dar este foarte greoi acest demers. Nu putem merge noi pe terenul privat să scoatem pavelele și să punem copaci. Nu au fost respectate regulile din planurile de urbanism.

Nu puteți interveni, căci în ritmul acesta… Ioana Cristian: Zona de blocuri este în Sibiu, în rest este zonă de case sau de cel mult patru locuințe pe parcelă și așa mai departe. La ultimele PUZ-uri am cerut să cedeze 5% pentru spații verzi, iar acele spații, dacă vor fi dezmembrate separat le vom putea prelua noi.

cartierul arhitectilor blocuri noi constructii (15)

Ați discutat cu cei din Cartierul Arhitecților? G.H.: Cum să nu. De exemplu am discutat cu cei a căror străzi urmează a fi asfaltate. Am discutat și cu alții. Unii au venit cu sabia scoasă și le-am spus să o bage în teacă, dacă vor să discutăm românește. Au înțeles. Eu mi-aș dori să fac o întâlnire cu ei, alături și de arhitectul șef. Dar să discutăm la modul civilizat.

Ioana Cristian: Ei nu sunt asociați. Eu le spun să facă astfel de asociații să aibă reprezentanți să avem cu cine să discutăm. În momentul de față, noi nu avem un reprezentant al lor cu care să discutăm. Căci, de exemplu, vin să ne spună că nu sunt spații verzi. Păi, dacă vin și constat că nu sunt spații verzi conform proiectului, eu vin și te amendez și pe tine, căci și tu ești proprietar pe acel teren, chiar dacă vecinii tăi au fost cei care au pus pavele peste spațiul verde.

G.H.: Lucrurile sunt complicate și se vor mai complica. Dar voi fi foarte atent, ca de-acum încolo să comunic mai mult despre dezvoltarea în zonă. Constructorii care vin la noi să fie atenționați tot timpul că străzile nu le putem prelua, iar cei care cumpără să fie atenți la acest lucru și să tragă acești constructori de guler. Căci de azi pe mâine se nasc constructori, construiesc ceva, vând și pleacă. Iar oamenii vin apoi la mine… Noi nu avem posibilitatea financiară să facem atâtea străzi. Tocmai din această cauză am cerut de la bun început, iar dezvoltatorii au semnat că au luat la cunoștință.

Pentru un vot mai puternic al Sibiului în Zona metropolitană

Zona metropolitană. Cum vedeți acest proiect? A fost acel comunicat emis de primarul Astrid Fodor că s-au întâlnit primarii și apoi...? G.H.: Doamna Fodor știe mai bine. Nu vreau să intru în polemică, deoarece se va supăra.

Vă cer punctul de vedere. Zona metropolitană este un proiect care poate fi realizat? G.H.: Dacă discutăm de un proiect larg, prin intermediul căruia să obținem o finanțare, de ce nu?

Vă întreb altfel: primarul Sibiului a declarat că, în cadrul Zonei metropolitane, votul municipiului ar trebui să aibă o greutate mai mare decât al celorlalte localități, deoarece Sibiul aduce cei mai mulți bani. Credeți că primarii din zonă vor accepta această condiție? G.H.: S-ar putea. Dacă analizezi foarte bine proiectul, poate să fie o soluție. Din punctul meu de vedere, eu zic da. Important este că acum suntem consultați, înainte nu te întreba nimeni nimic. Cum a fost de exemplu cu Aeroportul.

S-a vorbit de o centură de sud a Sibiului. G.H.: Mi se pare o idee bună. Eu i-am spus Danielei Câmpean (președinta CJ Sibiu – n.r.) că dacă vrea să lase ceva în urma ei să se ocupe de așa ceva. Și să mizeze pe piste de bicicletă, ceea ce făceau occidentalii de acum 50 de ani. Eu zic că trebuie gândit în perspectivă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

77 comentarii

...

Acum 6 ani

Daca legile existente permit aceasta stare de lucruri, avem trei concluzii posibile: fie legea e prost facuta, fie cei care trebuie sa o aplice sunt in cardasie cu speculantii, fie ambele...
Raspunde

emanuela

Acum 6 ani

destul de pertinente explicatiile primarului. Asa cum am mai zis.... un apartament cu 3 camere in sibiu (zona buna) costa cat un duplex in cartierul arhitectilor. Oare de ce? Acum cativa ani iti cumparai parcela de 500 mp pe calea cisnadiei cu 7-10ooo euro. Tot in aceeasi perioada cu banii astia iti cumparai garaj de 15mp in subsolul unui bloc nou constuit. Anumite avantaje vin la pachet cu alte dezavantaje. Asa cum zicea si Huja, nu poti sa ceri pe baza unui impozit de 200 lei sa primesti asfalt, gradinite, iluminat. Apropo, de ce nu mergeti la grdinita in Cisnadie? dar la scoala in Cisnadie? au clase bune in limba germana..... Sunt in sibiu strazi de pamant si proprietarii platesc impozit de ZECI de ani. aia ce sa faca? Cititi, ganditi, asumati-va decizia luata.
Raspunde

flynt

Acum 6 ani

Pentru toate comentariile celor care apara primarul si critica oamenii care si-au luat apartamente / case in imediata vecinatate a Sibiului am un singur gand - sunt idei venite din minti de cetateni din categoria "taratoare", care se pun pres in fata autoritatilor. Asta sunteti si niciodata nu va veti ridica in picioare. Imi pare rau sa va spun acest lucru. Pentru voi faptul ca oamenii cer sa fie respectati de autoritati este ceva de neconceput.
Raspunde

hai-hui

Acum 6 ani

emanuela, situatia in Arhitectilor a fost rezonabila (fiind un cartier linsitit de case, chiar si fara asfalt pe strazi sau fara scoala) pana prin 2015 cand s-a dat drumul masiv la constructia de blocuri. Aici nu e vorba de ce decizie au luat proprietarii ci de ce decizii (inclusiv cu iz urat mirositor) au luat autoritatile din Cisnadie. Dupa cum se vede nu vrea.
Raspunde

Mihaela

Acum 6 ani

Fiti linistita, ne-am asumat deciziile luate, dar ca dl. primar sa afirme ca a dat autorizatii, "fara numar", pentru ca a fost "amenintat ca va fi dat in judecata", mie mi se pare un raspuns pentru naivi. Daca avea dreptate, de ce se temea de procesele cu care, cica era amenintat ? In loc sa discutam constructiv, ne dam cu presupusul, fara sa cunoastem exact situatia si fara sa fim implicati. Asta este specific romanului sa aiba grija de capra vecinului. Cand dai autorizatii, prevezi tot ce e necesar intr-un cartier de o asemenea amploare, drumuri, scoli, gradinite, nu trimiti oameni la 6 km distanta cu copii la scoala, adica in Cisnadie, cand toata Cisnadia isi aduce copii la Sibiu la scoala. De fapt problemele sunt mult mai multe. De exemplu nu am fost prinsi in planul de colectare a gunoiului. De ce oare ? Locuim de 5 ani acolo. Eram invizibili. Stimata doamna, mai bine va abtineati si dvs. si alti cativa "intelepti".
Raspunde

ionik

Acum 6 ani

Ati fugit din Sibiu la Cisnadie.... ati crezut ca dati lovitura cumparand imobile ieftine in comparatie cu cele din oras. Nasol momentul acum cand imobilele alea situate la 5 minute de centrul orasului .. care varsa impozite in Cisnadie ... sunt private de conditiile elementare de trai. Sa fiti iubiti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Debandada

Acum 6 ani

@ionik: Si maram, mintea ta limitata si scurta, unde crede ce mi-as fii putut lua o casa noua in raza mun Sibiu ? In Tineretului ? Da meri ma la pesti .....ce case ieftine visezi, am facuto in regim propriu.....126.000 Euro mai baiatule....
Raspunde

...

Acum 6 ani

Probabil multi dintre cei ce locuiesc acolo s-au bucurat cand au vazut preturile locuintelor cand le-au achizitionat. Nu-mi place sa o spun dar stati sa vedeti care va fi valoarea lor dupa inca vreo 5 ani cand se vor fi construit/vandut si restul parcelelor...
Raspunde

Cisnadian fara acte

Acum 6 ani

Vand vila in Arhitectilor 5 camere, 6 bai, 3 bucatarii, garaj pentru 3 masini, alte fite sau schimb cu apartament doua camere semidecomandate in Broscarie. Ofer diferenta.
Raspunde

nasol_moment

Acum 6 ani

sa nu se oftice locuitorii din Cisnadie cand un cartier construit peste noapte (sa nu spun "noaptea ca hotii") au pretentii asa mari? Sunt o gramada de imobile in Cisnadie care platesc impozite de zeci de ani si nu au conditiile cerute de cartierul Arhitectilor. Nu uitat ca in Cisnadioara (apartine tot de Cisnadie) nu au strazi asfaltate, nu au canalizare, nu au apa. Platesc si ei impozite de cativa zeci de ani... oare nu ar fi randul lor inaintea cartierului vostru? Ati gandit cu capul cand ati cumparat? Nu cred...
Raspunde

Debandada

Acum 6 ani

@nasol_moment : NU ne suparam, dar cine plateste an de an impozite si nu au strazi asfaltate si canalizare .....nu cumva aceasi oameni care il aleg pe acelasi primar la fecare alegeri ? De cand e imparat Huja peste lipsa canalizarii si asfaltului in Cisnadie ...sa fie cumva 9 ani ? Bine ca face Spa, Patinuar, da atatia bani la echipa de handbal, si lumea sta in aceasi mizerie si il alegeti an de an ...
Raspunde

sibian100%

Acum 6 ani

Asa-s oltenii,cer inainte sa dea ceva.Natie de cersetori asistati de stat.De aia ai votat masiv cu PSD.Nu am vazut unul sa mature sau sa incerce sa-si amenajeze cumva zona prin forte propri.Doar vrem,vrem si iar vrem.Gunoiul Romaniei,ce mai!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

emanuela

Acum 6 ani

faaain cand stergeti comentariile
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Primarul care promite si face: "nu pot", "nu stiu", "nu avem parghiile necesare", "nu s-a respectat PUZ-ul", "s-a inceput prost"... Pai cine Pastele matii trebuia sa verifice daca se respecta PUZ-ul, cine da a dat autorizatii de contructie pe terenurile prevazute in PUZ cu alta destinatie? S-a inceput bine, un cartier de case la marginea Sibiului, cu spatii prevazute pentru educatie, agrement, utilitati publice, parcuri numai ca ati ales sa va bateti joc eliberand autorizatii de contructie pentru blocuri unul in altul ca sa va umpleti buzunarele. Dar lasa ca e bine, ne face bulevard de 6m!!! si se rezolva problema.
Raspunde

Baba

Acum 6 ani

Cred ca Ispas,Arhitectul Suprem al Cisnadiei.Solutia: refuzul semnarii Procesului Verbal la Terminarea Lucrarilor ,neemiterea certificatului de edificare si implicit neinscrierea in CF,blocind,pina la respectarea PUZ sau AC, orice tranzactie imobiliara in zona.Explicatiile primarului sunt de bun simt dar ale Arhitectului Suprem frizeaza incompetenta.
Raspunde

Unu

Acum 6 ani

Ce ticalos!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un semnatar al petitiei

Acum 6 ani

Mare nesimțit. Sa ne ducem copiii la școală in Cisnadie. Varianta e super. Sa ducem copiii, sa-i lăsam acolo cu noaptea in cap când școala nu e inca deschisa astfel încât sa ajungem si noi la serviciu in Sibiu. Acum 3 ani plecam la 7.30 spre Sibiu. Acum plec la 7.05 ca sa fiu sigur ca nu mai întârzie copiii la școală. Tu așa faci domnule primar cu băiețelul amantei, copilul dumneavoastră? Sper ca macar el sa crească liniștit, fara sa fie stresat in fiecare dimineața ca întârzie la școală. Ca de ai nostrii nu are de ce sa te intereseze. Doar au părinți. :(
Raspunde

hahaha

Acum 6 ani

La ce ai mers in camp daca esti dependent inca de oras? Ce e rau sa mergi la scoala in Cisnadie? Dezavantajele casei la tara. Aia din Cisnadioara (apartine tot de cisnadie) ce sa mai zica :))))))))). Daca vor sa faca baie.. sau sa traga apa la WC, isi aduc apa cu cisterna si isi alementeaza bazinele. Viata la tara. Voi vreti bulevard cu 4 benzi, scoala si gradinita si in Cisnadioara nu au canalizare, apa curenta, asfalt. Si ei platesc impozite de cativa zeci de ani :D
Raspunde

...

Acum 6 ani

cand te-ai mutat acolo n-ai vazut ca n-ai scoala aproape? n-ai vazut cat faci pana la serviciu?
Raspunde

axo

Acum 6 ani

primareeeeee, vezi "profesore" ca drumul ce merge spre DN1 la iesirea din cisnadie e jale ....curba de sus la padure spre sadu ..e jale...denivelari ....esti praf.
Raspunde

axxo

Acum 6 ani

primareeeeee, vezi "profesore" ca drumul ce merge spre DN1 la iesirea din cisnadie e jale ....curba de sus la padure spre sadu ..e jale...denivelari ....esti praf...sa mai vi la cetateni cand vrei voturi.
Raspunde

DNA

Acum 6 ani

Felicitari Dlui Deleanu! L-a cam incoltit pe Huja cu intrebarile pertinente pe care i le-a ridicat, dar pot sa spun ca a fost totusi elegant cu acesta. Dl primar saracutul a venit de mana cu mamica l-a interviu nu cumva sa nu se blocheze si sa nu stie pe unde sa-si scoata camasa. Din ce simt eu aici lucrurile au asa un iz penal -DNA-ul ar trebuii sa se autosesizeze in conditiile in care numai orb si prost sa fi sa nu-ti dai seama ca primarul este mana in mana cu dezvoltatorii si ca de fapt el nu urmareste interesele comunitatii ci doar ale lui si ale acolitilor lui. De fapt cartierul arhitectilor este vaca de muls a primariei - cine nu stie impozitele sunt cu mult mai mari decat in zona 1 a Sibiului, se impoziteaza si ceea ce nu ar trebui impozitat - ex : terase neacoperite si poduri neutilizabile. Primarul in loc sa amendeze constructorii pe care-i "blameaza" pentru nerespectarea angajamentelor luate, tot in calul care trage loveste prin amendarea proprietarilor din zona care si-au inchis balcoanele.Culmea cu cei din Cisnadie care si-au inchis balcoanele - vatra veche a orasului - nu are nici o treaba - ei nu trebuie sa contribuie la proiectele ambitioase ala primarului hotel cu sp. Credeam ca o primarie ar trebui sa faca investitii in obiective de interes public si social : scoli, gradinite, dispensare etc si nu in hoteluri cu spa. Adevarul este ca Sibiul se dezvolta, atrage multa forta de munca prin dezvoltarea parcurilor industriale existente si intrebarea pe care o ridic celor care compara preturile din Sibiu cu cele din alte zone in dezvoltare este: stimatilor unde s-ar putea dezvolta orasul dc nu in marginile lui. Poate pe verticala in inaltime sau adancime - cine stie... Huja nu uita - latul se strange...
Raspunde

Pastorel Abagiu

Acum 6 ani

O atare constatare Pentru toti e de mirare, Nu prostia lor ne mira, Ci a celor ce-i admira!
Raspunde

un profesor

Acum 6 ani

Pentru semnatarul petitiei: Scoala nr. 1 se deschide undeva pe la 7.30. Exista gradinite, scoli, licee in Cisnadie (nu ar strica putina informare inainte) Din Cisnadie, pe centura ajungi mult mai usor in orice zona a Sibiului
Raspunde

Debandada

Acum 6 ani

@profesor : Sa imi spuneti si mie din cate in cate min circula autobuzul ca sunt interesat. Daca nu e autobuz, e pus cumva microbuz din acela galben de transport copii ?
Raspunde

Wss

Acum 6 ani

Sunt sigur ca exista doar o ultima rezolvare cu dobitocul Asta . Aia barbara , o stiti voi care
Raspunde

Debandada

Acum 6 ani

Huja si Ispas - doua scarbe de om. Puteau scarbele sa le zica la constuctori ca le dau autorizatie de constuctie dupa ce fac drumul si utilitati. Plus ca nimeni nu i-a pus pistolul la cap sa mute campul in intravilan. Aviz tuturor scarbelor care mai comenteaza pe aici, in momentul in care un teren e in intravilan nu mai e camp, e bun de casa da ? Ce tampiti unii, noi zicem ca Huja, Ispas si restul de mafioti in CL Cisnadie fura ca in codru si dau avize cum le spun constructorii, si unii se trezesc sa spuna ca ne tot plangem ca noi stam in camp. Da ce are una cu alta, nu pot sa imi dau seama.Coruptia functioneaza dar daca ai asfalt pe starda sau ce ? Pentru ce au mai murit oameni la Revolutie, daca nu se respecta legea ! Am emigrat in camp sa scap de magnifica parkinsonista Fodor care nu stie ca o parte din cart Arhitectilor e in Sibiu si am dat de alti mafioti. EMIGRATI CAT MAI PUTETI ! Fuga de tampiti si sleahta asta de mafioti e singura scapare!
Raspunde

Cisnadian fara acte

Acum 6 ani

"Debandada" mare in Arhitectilor. S-o dat drumu' iobagilor din Zona Ind. Vest...
Raspunde

petre

Acum 6 ani

eu ceva nu inteleg: oamnenii se considera in Sibiu? Primaria lor e Cisnadie, scolile lor sunt cele din Cisnadie, gradinitele la fel. Nu sunt in cartier Sibian ci suburbie a Cisnadiei. Au niste constructori care le-au vandut apartamente fara utilitati (strazi, trotoare, locuri de joaca, parcari) si acum vor sa le faca primaria, gratuit. Mereu aceeasi poveste, la fel a fost si va fi cu constructorii si cumparatorii de chilipiruri. Selimbarul poate sa isi permita sa repare strazi etc. ptr ca este un sat cu zona comerciala ce genereaza venituri de 10x mai mari decat are un un orasel ca Cisnadia. Normal ca si primaria Cisnadie care a dat autorizatiile de constructie are mare parte din vina dar nu ea e cea ce trebuie sa indrepte situatia, nu ea a construit cartierul. Asa e la noi: primarul face un pic de ciubuc, inchide un ochi ( va fi bine) si constructorii fac afaceri pe spinarea credulilor. Economie balcanica
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Debandada

Acum 6 ani

@Petre: Nu tocmai, o parte din cartier este pe teritoriul mun Sibiu ;Unii dintre noi nu se considera....SUNT in Sibiu...
Raspunde

Baba

Acum 6 ani

Domnule,dumneata ai cumparat o parcela li ti-ai construit casa sau ai cumparat de la ''dezvoltator''?
Raspunde

Baba

Acum 6 ani

E important: cine a solicitat Autorizatia de Construire?Dl Debandada pare a fi locatar pe partea din Cisnadie.
Raspunde

Tara fără conducători

Acum 6 ani

Pentru ce crezi că s-a dat Lovitura De Stat 1989 ? Că oile sa stea liniștite nemulse ?Beneficiarii știm toți care sunt ,că doar nu ne-a adormit si logica .
Raspunde

Rr

Acum 6 ani

Prin ceea ce a spus, primarul a dovedit ca e incompetent sau rau intentionat. Daca primaria care da autorizatiile nu poate sa estimeze cum se va dezvolta zona, cine ar putea? Iar afirmatia ca se vor complica lucrurile mai tare, intareste ceea ce am spus mai sus. Asta nu face decat sa isi pregateasca situatia pentru alegerile urmatoare. Nu se poate, nu stim, nu avem, e grav.... Apoi, inainte de alegeri, le da Arhitectilor un oscior de ros (o straduta, un trotuar) si ii prosteste sa il voteze. Nu se gaseste nimeni sa scormoneasca unde se duc banii, cine construieste, daca sunt contracte legale, nepotisme, samd? Imposibil ca un bisnitar, camatar sa lucreze corect.
Raspunde

un profesor

Acum 6 ani

Banuiesc ca daca s-ar face o cerere pentru un microbuz care sa preia elevii si prescolarii din cartier sa ii duca in Cisnadie, s-ar rezolva mult mai usor decat celelalte probleme care sunt de durata. Pana in toamna s-ar putea rezolva. Si parintii ar rezolva o situatie presanta, organizandu-se mai usor
Raspunde

hai-hui

Acum 6 ani

Asta e o mica gluma... In prezent, lucru confirmat de Consiliul Judetean (pozitia lor ca raspuns la sesizari nu ceva de la mine din burta) se poate introduce transport public pe Calea Cisnadiei - Sibiu de catre Tursib. Trebuie doar ca Primaria Cisnadie sa solicite oficial acest lucru si sa amenajeze niste amarate de statii. Credeti ca o sa faca asta Primaria Cisnadie ?
Raspunde

Rr

Acum 6 ani

Solutia propusa in legatura cu scolile din Cisnadie este aruncata la bascalie. Halal solutie. Oare cine ar trimite copilul la scoala la 8km cand are o scoala la 2km in directie opusa unde merge si la servici. Ei?
Raspunde

hai-hui

Acum 6 ani

Nu numai ca e bascalie dar din ce se pare in Cisnadie s-a incalcat insusi PUG-ul ca s-au dat aprobari pentru PUZ-uri de case/blocuri in zona desemnata pentru unitati de invatamant!!! Primaria Cisnadie doar ridica niste chestii ca doar-doar nu o vedea lumea ilegalitatile de urbanism de acolo.
Raspunde

Mada

Acum 6 ani

Deci asta miroase ori a prostie ori a coruptie. Adica Primaria elibereaza certificat de urbanism insa constructorul face ce vrea el dar la final primaria face receptia lucrarilor si constructiile se intabuleaza?!? Vedeti ce incompetenti sunt platiti din banii nostri?!
Raspunde

nicolae patrascu

Acum 6 ani

scoala 1 cisnadie e la 5 km de scoala de dresaj, iar scoala 6 de pe iorga e la 2,8km, nu mi se pare o diferenta asa de mare, ideea e ca snobii care si-au cumparat in cartierul arhitectilor au devenit din mandrii proprietari de casa niste frustrati inghesuiti in mijlocul campului. Data viitoare va informati mai bine, nu costa nimic!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Debandada

Acum 6 ani

auz fa Nicolae, calculeaza-mi te rog care e cea mai apropiata scoala de cart Tineretului din Sibiu ....fufa...tu nu vezi ca e o chestie generala ?
Raspunde

grun-gard

Acum 6 ani

planse verzi eco pe calculator. in realitate tapa.
Raspunde

Ciresica

Acum 6 ani

Un nesimțit.Cum poți vorbi așa când primăria a dat autorizațile și a lăsat să se construiasca haotic.De ce nu a prevăzut un spațiu între blocuri pentru gradinite.,parcuri?Dar dacă nu respecți si închizi balconul te amendează nu?Pai si pe constructori de ce ia lăsat să construiască așa?
Raspunde

Ciresica

Acum 6 ani

O să merg la vot și intenționat să aleg pe altcineva.Si să știu că mă învoiesc de la lucru.Nu se poate atâta indiferenta si nesimțire!!!!
Raspunde

...

Acum 6 ani

in zona aia fiecare a construit blocurile cum a vrut, le-a aliniat cum i-a dat lui bine. per total zona e un conglomerat de locuinte mai prost aranjate decat cele facute de comunisti. in cartierul arhitectilor si in cartierul oltenia si daca as primi pe gratis o locuinta as vinde-o.
Raspunde

un profesor

Acum 6 ani

Nu era vorba de distanta era vorba te timp.Ca timpul te omoara. Ca sa ajungi in cisnadie nu tb sa pleci la 7.05. Deci pana la urma este despre vaicareala nu despre rezolvari
Raspunde

...

Acum 6 ani

pai sunt treburi prost gandite de la inceput. si in city residence si in rhenania se va intampla acelasi lucru. cand construiesti cateva sute de locuinte, si dimineata la 7.30 ies niste sute de masini pe aceeasi straduta, normal ca se infunda traficul. primariile chiar nu gandesc atunci cand dau autorizatiile pentru rechinii aia imobiliari. probabil ca unii se uita cat primesc spaga si altii cat vor incasa din vanzarile locuintelor. sunt toti ca niste cai cu ochelari. nu vad decat intr-o directie. in cazul asta directia portofel.
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Nicolae Ghica Budesti este tot a primariei de ce nu este in planul primariei de asfaltare.?
Raspunde

Un cetatea din zona metropolitana Sibiu

Acum 6 ani

Citind citesti articolul realizezi cu cine stai de vorba ,eu am facut eu am dres eu am dat autorizati ,eu am propus PUG ,eu am facut strand ,patinuar,cabana din padure,eu pun si dau jos preoti,eu am facut cea mai mare teava din tara (brad),eu bag buldozarul unde vreau si cind vrea si exemplele ar mai continua.Dar nu au rezolvat problema copiilor din Sevis care stau la ocazie in mijlocul drumului de ani de zile si au buletin de Cisnadie ca raspuns la :aduceti copii in Cisnadie:Acest om nu merita sa conduca o comunitate nu este capabil sa intretina un dialog,totul se rezuma la EU.Cu aceste personaje din pacate este impinzita administratia si cei care conduc ,dar sa nu utam ca noi i-am mandatat sa ne gestioneze bugetele locale.As intreba pe cei care locuiesc in Hujaland la cite sedinte de consiliu au participat?,cu toate ca poate au o scuza ,ora nepotrivita la care sint programate,cite interpelari au avut la consilierii locali care au voie sa voteze doar cu da.problemele se vor rezolva atunci atunci cind vom mrege la vot si nu vom vota un EU ,iar noi nu ne vom gindi doar la mine.
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Brava, bai ziaristii lu' peste prajit, v-ati desconspirat! Sub pseudonimul e-manuela, acum-i atacati pe cei ale caror opinii va irita. Javre, nu ziaristi, ma scuzati!...
Raspunde

sibian100%

Acum 6 ani

Acum toti locutorii sunt tineri,vor sa munceasca,sa faca bani,sa se distreze in Sibiu,dar mai incolo la batranete sa vezi ce fericiti o sa fie,mare fita sa stai langa cimitir,aproape,3 minute si te-au rezolvat,plus ca poti sa mergi cu lumanari si pe jos,lasi troaca de BMV cu volan pe dreapta acasa.
Raspunde

...

Acum 6 ani

la batranete isi aprind lumanarea, trec drumul si se arunca singuri in groapa, ca-i mai ieftin. mai trebuie doar unul sa le impinga pamantul deasupra.
Raspunde

hai-hui

Acum 6 ani

Din pacate nu e cum spui tu. Vrei sa iti dau un exemplu ? Nu sunt pe partea de Cisnadie, ci pe cea de Sibiu, sunt sibian 100% din tata in fiu, nu am BMW sau masina premium...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

radu

Acum 6 ani

Vad o singura solutie. Bariera si taxa de intrare in Sibiu. Avem deja destul de multe masini in Sibiu. Valabil si pentru Selimbar si restul localitatilor invecinate.
Raspunde

Fraierii de noi

Acum 6 ani

Strazile nu se " predau" . Se doneaza. Iar consiliul local daca vrea accepta, daca nu, nu. Si statul nu poate accepta decat dinatii libere de sarcini!!! Aviz juristilor judetului pe-o mana cu Sibiul, Cisnadia si Selimbarul.
Raspunde

Prostie patronata

Acum 6 ani

Ce sa astepti de la o primarie cu secretar cu facultate la Valcea.
Raspunde

Moise Ion

Acum 6 ani

De curand am cumparat teren in cartierul Arhitectilor.....inainte de a efectua tranzacția am solicitat un certificat de urbanism de la primaria Cisnadie unde au fost trasate anumite specificatii si conditii in vederea construirii. Se mentioneaza foarte clar ca cel care construieste se obliga sa si asigure iluminatul stradal, amenajarea căilor de acces , loc de parcare.....etc....In concluzie mi am asumat conditiile din certificatul de urbanism ceea ce au facut toti care au construit in acea zona sau au cumparat imobila deja construite....mi se pare putin nedrept sa ne plangem de trafic.....iluminat .....asfalt....etc....trebuiesc gasite solutii clar!!!! Din punctul meu de vedere o soluție ar fi crearea unei asociatii de locatari in zona.....indeplinirea conditiilor din urbanism.....ulterior predate primariei pt intretinere....
Raspunde

Lucia

Acum 6 ani

Este absolut adevarat ca trebuie sa ne asumam decizia luata, ma intreb insa cand emiti autorizatii de constructii nu iti asumi nimic ? De ce s-a facut un plan urbanistic pentru acea zona daca Primaria Cisnafdie nu avea in vedere dezvoltarea acelei zone ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus