Sibienii care folosesc din nou bicicleta pentru deplasare odată cu încălzirea vremii au de făcut câteva lucruri pentru a asigura buna funcționare a sistemului pe două roți. Majoritatea acestor lucruri nu îi obligă pe proprietarii de biciclete să apeleze la un service.
Șters praful, umflate roțile, curățate pinioanele și butucii roților sunt primele lucruri „de bun simț“ care trebuie și pot fi făcute acasă asupra unei biciclete care a stat închisă pe perioada iernii. Mihai Voinescu, proprietar al unui magazin de biciclete din Sibiu care asigură și service. „De obicei, peste iarnă se dereglează frânele și schimbătoarele. Prin urmare, și aici trebuie intervenit primăvara. La butuci, dacă se aud și zgomote la rulare, este indicată și o operațiune de gresare. Majoritatea acestor operațiuni pot fi făcute foarte ușor acasă, de către proprietarii de biciclete“, explică Mihai Voinescu. El atrage atenția celor care preferă să își spele bicicletele utilizând instalații sub presiune ridicată că astfel de operațiuni pot afecta diferite componente. „Când speli o bicicletă cu aparate sub presiune îi degresezi complet angrenajele. De exemplu, jetul de apă sub presiune scoate complet vaselina de la butuci, iar locul rămâne apoi uscat. La fel se întâmplă și la pedalier. Prin urmare, cei care spală sub presiune trebuie să ocolească butucii, pedalierul și furca, altfel își «înnebunesc» bicicletele“, avertizează Mihai Voinescu.
În service, pentru lanț
La bicicletele actuale, care au angrenaj de schimbare a vitezelor, este mai greu pentru proprietari să își dea seama dacă lanțul este întins. „În afară de saboții de frână și de cauciucuri, primul lucru care se uzează la o bicicletă este lanțul, care se întinde. Dacă cel care folosește bicicleta nu este atent la acest lucru și nu îl verifică, în timp își va deregla și pinioanele și foile. Pentru a verifica lanțul există niște unelte speciale“, arată proprietarul magazinului Explorer din Sibiu, unul dintre cele mai vechi magazine cu service din oraș. O altă operațiune care este recomandată a fi făcută la service-uri specializate este aceea de a verifica presiunea din furcile pe pernă de aer. „Dacă eviți să verifici această presiune, care în timp scade, riști ca la denivelările mai mari să «dai» în limitatoare. Iar în cazul bicicletelor cu furcă pe arc, nu strica o dată la câțiva ani ca acestea să fie desfăcute și revizuite, deoarece acolo intră destul de multă mizerie“, mai apreciază proprietarul de service de biciclete. Orientativ, acesta arată că operațiunile de degresat și gresat sistemul de transmisie al unei biciclete (lanț, pinioane, angrenaje) costă 20 de lei. Schimbatul plăcuțelor sau saboților de frână costă zece lei, tot atât cât costă schimbatul unui cauciuc sau al unei camere.
La ce presiune este recomandată umflarea roților
Presiunea la care trebuie umflate roțile diferă în funcție de tipul de bicicletă. Cele din categoria mountain-bike au un balonaj mai mare, prin urmare presiunea recomandată de Mihai Voinescu este cuprinsă între 2 și 3,5 bari. „La cursiere, balonajul este mai mic, iar dacă nu umfli roata cum trebuie riști ca la denivelări să tai camera. Prin urmare, presiuni de șase, șapte sau opt bari în cazul cursierelor sunt uzuale. Cu cât presiunea este mai mare, bicicleta rulează mai ușor, dar confortul este mai mic“, explică sibianul. El spune că în ultimii ani constată o creștere continuă a celor care aleg să se deplaseze pe două roți. Infrastructura deficitară pentru bicicliști îi împiedică, însă, pe aceștia să folosească acest mijloc de deplasare în fiecare zi. „Indiscutabil vedem o creștere, dar din păcate doar pentru segmentul de hobby. Mersul pe bicicletă la serviciu, care în alte țări este o opțiune generalizată, la noi este doar o excepție“, apreciază Mihai Voinescu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2609
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Golanule
Acum 12 ore
FLOD
Acum 13 ore
Mita
Acum 13 ore
Fly
Acum 13 ore
ID