Marţi,
02.06.2020
Ploi Scurte
Acum
12°C

Mai du-te și-n bula lui

02 Mai 2017 09:25

Cei care au copii de vârsta primelor clase de la școală s-ar putea să știe ce e „slime-ul“. Sau mâzga, într-o traducere aproximativă. Un fel de clei mai închegat, de gelatină urât mirositoare (cel puțin din punctul meu de vedere), ușor lipicioasă, colorată în fel și chip și de cumpărat la trei-patru lei cutia din magazinele de papetărie. Unor copii (mai ales fete) le place însă chestia asta care îi distrează și prin simplul fapt că izbită de perete se scurge încet.

Ei bine, un filmuleț postat pe YouTube despre cum să îți faci singur mâzgă fără a utiliza lipici, ci doar gel de duș, șampon, sare și/sau lac de unghii a făcut un milion de vizualizări în vreo șapte zile. În noaptea ce a trecut de când am văzut milionul de vizualizări și dimineața următoare, numărul afișărilor filmulețului cu niște mâini care prepară „slime“ în opt moduri a sărit cu peste 100.000. Cu alte cuvinte, în fiecare minut, 140 de oameni s-au interesat și și-au petrecut timpul urmărind cum poate fi preparată mâzga.

N-are importanță că e vorba de tineri, de copii, de englezi sau de somalezi, în acest context. E vorba că în chiar acest moment, mii de alți români – ca să ne limităm la al nostru neam - fac și se interesează (de) lucruri care nu reprezintă nimic atractiv pentru mulți alții. Ba mai mult, schimbă idei care pentru noi nu reprezintă nimic decât o pierdere de vreme.

Fiecare trăiește în bula proprie, de dimensiuni diferite. Iar în bula fiecăruia, parteneri tradiționali de discuții și schimbat impresii sunt rudele și prietenii. Persoane cu care s-au dezvoltat relații în timp, cu interese comune, cu idei și prejudecăți adeseori similare.

”On-line-ul” evident că a intervenit și în acest domeniu. Iar românii s-au trezit într-un ocean de bule, toate diferite, multe de neînțeles pentru ceilalți. Prin Facebook sau la subsolul articolelor din ziare, în fiecare zi români din bule diferite își dau întâlnire pentru a schimba idei. Instantaneu. Fără acea perioadă de acomodare, de înțelegere reciprocă. Fără a înțelege că, de fapt, fiecare provine dintr-o altă bulă, cu alte prejudecăți, cu un alt istoric. Fapt care, mai departe, va face de neînțeles pentru unii interesul ridicat pentru ”prepararea mâzgii”, când de fapt prioritatea ar fi eradicarea căpușelor. Sau ieftinirea pietrei ponce. Sau eradicarea totală a corupției. Sau diferențierea mai clară între oportunitate și legalitate. Sau orice altceva dintr-o listă infinită de idei și discuții.

Iar în fața acestei palete imense de abordări și idei diferite, mulți români clachează. N-au timp și chef să înțeleagă faptul că toți ceilalți sunt diferiți, că provin din bula proprie. Cei diferiți merită linșați verbal, iar de aici discursul violent și plin de ură se amplifică direct proporțional cu gradul de acces la internet.

Cu puțină amabilitate și empatie, valurile de ură care curg dintr-o parte în alta ar fi mai potolite. Căci este loc pe lumea asta a ideilor și pentru cei care preferă mâzga cu lipici, dar și pentru cei care o preferă pe cea din gel de duș, șampon și sare.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Bula ot Sibiu

Acum 3 ani

@thom : deleanu sa fie presedintele festivalului , bot imblanit seful juriului si chelu cu breton sa se premieze singur, pentru popularitate.
Raspunde

Thom

Acum 3 ani

Huh ? ! ?
Raspunde

Thom

Acum 3 ani

No acuma fiecare cu baia lui de clabuci :) Apropo de pierdut timpul cu tampenii, destule inventii serioase au rezultat din tampeii si joaca. Mai stii ce ''mazga cu senzori'' revolutionara va inlocui roata prin 2050, din joaca copiilor acum cu prostii? Cine stie...vom vedea :) Idee de nou festival in oras, si asa avem unul peste altul. Festivalul mucosilor, adunare de raciti si gripati care se apleaca si cel a carui muc se intinde/prelinge cel mai mult fara sa se rupa, castiga ! :) Asta inca nu a aparut, vazut multe cretinisme ca tenis cu broaste vii la britanici prin anii '90, da' parca ceva cu muci, nu !
Raspunde

Baba

Acum 3 ani

Idilica perspectiva( nu spun utopica pentru ca n-am chef de potca)! Pacat ca s-a inchis selectia Agendei Culturale ca s-ar fi putut organiza un ''eveniment'' in Piata Mare in care rockerii sa le zimbeasca manelistilor,brunetele blondelor,BMW-istii AUDI-stilor,pietonii bike-rilor,catolicii protestantilor,ortodocsii Martorilor lui Iehova,pochii mie,Banciu lui Gadea samd.Poate la anu'..Daca bujetu-i gras, om vorghi si de muci !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus