Marţi,
12.11.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Prima zi de școală la Sibiu: De la emoții sincere, la discursuri comuniste

Prima zi de școală la Sibiu: De la emoții sincere, la discursuri comuniste

Aproape toate școlile și grădinițele din județul Sibiu și-au deschis astăzi porțile pentru a-și primi copiii într-un nou an școlar. Ce-i drept, în multe dintre ele, la ore diferite, în funcție de ciclul școlar pe care copilul îl urmează. Emoții, strângeri în brațe, zeci de buchete de flori, zarvă și discursuri învechite și lipsite de emoție - toate sub soarele strălucitor al unei frumoase dimineți de septembrie. Ce-și doresc cu toții, părinți, elevi și profesori, de la acest an școlar? Să fie dus până la capăt fără ore în on line.  

13 septembrie, prima zi de școală. „Mereu sunt emoții”, spune Andrei. Este un tânăr vesel, care astăzi pășește în clasa a X-a, la Colegiul Național „Octavian Goga”, cu emoții, pentru că sunt mereu prezente în prima zi, spune băiatul. În jurul lui este zarvă mare. În poarta școlii stau înghesuiți părinți, bunici și copii. Buchete de flori sunt peste tot, ferite mereu în stânga sau în dreapta pentru a nu fi strivite. Așteaptă să intre în curtea școlii. Doar copiii, adulții nu au voie.

Este aproape ora 9.00 dimineața și în jurul colegiului se adună din ce în ce mai multă lume. Polițiștii au promis încă de duminică după amiază, printr-un comunicat, că vor fi alături de elevi și se vor asigura că totul decurge fără incidente. Ei bine, sunt acolo. Un polițist și o polițistă se asigură că traficul este fluid, că șoferii nu opresc unde nu au voie și că elevii sunt în siguranță. Pe trotuar, printre oameni își face loc Talida, un ghemotoc de fetiță, toată numai o bucurie. O ține de mână pe mama ei care i-a aranjat, cu câteva secunde înainte masca pe fața mică. Ochii, de un căprui închis, sunt singurii care îi mai pot transmite emoțiile și o fac minunat. Râd și sclipesc la fiecare rotire dată de jur împrejur. Deodată, privirea i se oprește pe o altă fetiță de vârsta ei. Talida o ia în brațe cu nemărginit entuziasm. Cu siguranță este una dintre prietenele ei de la școală. Dulce revedere.

Talida în prima zi din Clasa I

În curtea școlii de la Colegiul Goga o învățătoare ține o plăcută din carton pe care stă scris clasa a III-a B. Pare emoționată și tot privește prin mulțimea de la poartă. Câțiva copii stau liniștiți lângă ea. Este Delia Olguța Gârjaliu, un dascăl în primul an de predare la Goga.

„Avem emoții alături de elevi și de părinți, pentru că fiecare început de an școlar reprezintă un moment în care ne reîntâlnim după o vară în care ne-am relaxat. Am clasa a III-a B. Sunt începătoare și eu la această școală. Este primul an și de aceea emoțiile sunt, în egală măsură, la fel de mari ca și ale copiilor. Anul acesta ne dorim cât mai multă prezență fizică la cursuri, pentru că interacțiunea cu copiii se realizează într-un alt mod, mult mai plăcut. Este marea dorință a acestui an. Să nu intrăm în on line”, spune învățătoarea cu o voce caldă. Blândețea de pe chipul ei și zâmbetul sincer lasă de înțeles că acest dascăl va avea parte de afecțiunea elevilor ei și că debutul ei va fi unul de succes.

Delia Olguța Gârjaliu își așteaptă cu emoție elevii

Pe trotuarul opus, doi părinți și-au lăsat băiatul să plece spre clasă. Anul acesta intră în clasa a IV-a și tot ce-și doresc părinții în acest an este să nu se mai facă ore on line.

„Sperăm din tot sufletul să meargă tot anul la școală, nu vrem online, pentru că au pierdut foarte, foarte mult. Vom vedea”, spun ei. Încep apoi să discute despre posibilitatea de a se întâlni la un suc cu ceilalți părinți.

Număr record de elevi la Brukenthal

Și la Colegiul Național Samuel Von Brukenthal este marcat începutul de an școlar. Pe cât de colorată și dinamică a fost atmosfera la Goga, pe atât de sobră este aici. Discursul directoarei, Monika Hay, expresiile de pe fețele elevilor, seriozitatea părinților, totul este în antiteză cu strălucirea soarelui din dimineața zilei de 13 septembrie și cu entuziasmul unei zile care sărbătorește începutul și revederea.   

„Școala începe astăzi pentru un număr 459 de liceeni, în total 918 elevi în 32 de clase. Este un număr record în istoria școlii. Fiecare elev vine aici cu experiențe de viață și de învățare individuale. Va fi nevoie de multă deschidere, răbdare și toleranță din partea noastră, a profesorilor și a părinților pentru a-i îndruma pe acești adolescenți pe drumul lor. Va fi însă necesară și multă perseverență, hărnicie, seriozitate din partea voastră, a elevilor, pentru a dovedi că meritați calitatea de elev al Colegiului Brukethal. Pe voi, elevii claselor a XII-a vă așteaptă mai multe examenele în acest an...”, sună discursul directoarei, ținut la microfon. În aer parcă rămân, fantomatice cuvintele ei, „să demonstrați că meritați calitatea de elev al Colegiului Brukenthal”.

La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” elevii claselor a V-a și a IX-a au avut o mică ceremonie de început de an. Ceilalți au intrat grăbiți în clase. Tot grăbit a trecut și prof. Carmen Iohannis sau prima doamnă a României. Elevii ei sunt în clasa a XII-a anul acesta, deci emoțiile sunt mari.

„Doresc tuturor un an nou cu rezultate foarte bune și să nu ne încurce pandemia, să scăpăm de ea. Toate cele bune, mult succes și bucurie în tot anul școlar”, a spus zâmbind și s-a făcut nevăzută pe holurile colegiului.

La Școala Gimnazială nr. 2 ceremonia începutului de an școlar se ține în curtea interioară. Părinți, cadre didactice și elevi, toți cu măștile pe față, ascultă o doamnă polițist care le vorbește despre siguranță și conduită responsabilă. Aici elevii vin în valuri, pe ore, în funcție de ciclul de învățământ pe care îl urmează.

Școala Gimnazială Nr. 2, curtea interioară

Același principiu este aplicat și la Școala Gimnazială Nr. 21. Micuții aflați în clasele primare și-au revăzut colegii și învățătoarea începând cu ora 9.00, iar cei de gimnaziu au ajuns mai târziu, la 11.00. Copiii au fost așteptați de învățători și profesori și conduși în clase.

Școala Gimnazială Nr. 21

Mara învață și ea la această școală. Intră în clasa a VI-a. Mădălina, mama ei a condus-o la școală. Mai are un flăcău de grădiniță pe care trebuie să-l ia la ora 12.00, așa că a împușcat doi iepuri dintr-un foc. „Bucurie, speranță și normalitate! Asta simt eu astăzi, când mă uit în jur. Bucuria revederii, atât de mult așteptată, speranța că totul o să fie bine și acea normalitate demult uitată! Îmi doresc ca anul acesta școlar să fim cu toții mai înțelepți, mai umani și să conștientizăm că viitorul depinde de noi toți”, spune Mădălina.

La Școala nr. 25 începutul noului an este bruiat de probleme tehnice. Directorul școlii realizează că nu funcționează sistemul de sonorizare chiar în momentul discursului. După zece minute, timp în care mulțimea din curtea școlii așteaptă apariția unui cablu, vocea directorului se aude la microfon și parcă anumite cuvinte se rup, zboară și se întorc, ca un boomerang, în fiecare an, în fiecare discurs: „educația înseamnă lumină”, „învățați pentru viață, nu pentru școală”, „noul an școlar este un pas în față pe drumul vostru spre cunoaștere”. A vorbit și directorul adjunct citind o listă de nume a profesorilor din școală și un polițist.

„Fac începuturile acestea de an atât de lipsite de emoție. Nu interacționează deloc cu elevii, în mod real. Folosesc doar aceste discursuri învechite ca să mai marcheze un eveniment. Ce-i interesa pe elevii de clasa a VIII-a cine predă la clasa pregătitoare și ce a citit polițistul acela? Nu am înțeles nimic”, spune un tată din mulțime. Era venit cu băiatul lui care urma să-și cunoască învățătoarea în primul an de școală.

Și curtea Școlii Gimnaziale Nr. 18 este plină astăzi. Aici emoția a fost dată de încheierea mandatului de director al profesorului Cornel Țichindelean. Acesta a fost prezent printre părinți și elevi pentru a o prezenta, așa cum se cuvine, pe noua directoare, Rodica Tănase. 

Mesajul inspectorului școlar general

61.897 de copii (antepreșcolari, preșcolari și elevi) au fost așteptați la debutul noului an școlar. În județului Sibiu funcționează 343 de unități de învățământ de stat și particular, dintre care 181 cu personalitate juridică și 162 de structuri școlare. Singurii elevi care nu merg astăzi la școală sunt cei din Șeica Mică, acolo unde incidența a depășit 6 la mia de locuitori. Ei își revăd colegii on line. Acestea sunt cifrele și informațiile trimise de cei de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. Și au mai trimis ceva. Mesajul Monicăi Munteanu, inspectorul școlar general. În discursul ei, inspectorul îndeamnă la a lăsa teama deoparte, pentru că procesul de învățare continuă.

„Suntem la început de nou an școlar! Un an școlar marcat de nou, de provocare și mult dinamism. Începerea școlii sub auspiciile perioadei de alertă datorată situației pandemice actuale este într-adevăr o provocare, cu multă responsabilitate pentru elevi și cadre didactice, cu rolul de a crea ambientul educațional cât mai securizant pentru a educa tinerii noștri. Am resimțit împreună sentimente diverse, în perioada premergătoare debutului anului școlar, bazate pe informații uneori contradictorii ale specialiștilor în educație şi sănătate, ale mass-mediei, ale societății. Această pandemie a zguduit statu-quoul nostru, al tuturor și a dezvăluit probleme ale sistemului de învățământ legate de infrastructura școlilor, de lipsa tehnologiei performante necesare procesului de predare online, de grupurile vulnerabile, fără acces la tehnologie proprie etc. Am conștientizat la finele anului școlar trecut care sunt nevoile şi cum trebuie să ne organizăm pentru a fi mai eficienți. Am analizat împreună cu toți factorii implicați în bunul mers al procesului instructiv educativ, strategii pentru de a crea un flux continuu al activităților școlare, pentru a îmbina cât mai eficient învățământul față în față cu învățământul online şi pentru a ne adapta vremurilor pe care le traversăm.

Lăsăm teama deoparte! Procesul de învățare continuă! Sunt convinsă că putem  da dovadă de înțelepciune, unitate, maturitate, înțelegere și empatie în această perioadă atipică. Este extrem de important să informăm, sensibilizăm și conștientizăm copiii de ce este important să respecte măsurile igienico-sanitare, de distanțare;  să eliminăm  teama, frustrarea și gândirea negativă, comunicând real, constant pentru cultivarea stării de bine şi de încredere. Cu toții avem temeri, dar   ÎMPREUNĂ putem  face eforturi de a le depăși, rămânând optimiști și responsabili! Deopotrivă, noi toți!

Putem cultiva TOLERANȚA, ACCEPTAREA și EGALITATEA! Putem folosi acum experiența anului trecut ca pe o resursă reală în a găsi soluții rapide, viabile atunci când provocările vieții ne vor cere să ne repliem, reorganizăm.

Putem acum cultiva toleranța ca pe o acceptare a diferențelor și diversității. Putem accepta acum știind că doar așa putem produce transformarea. Putem considera egalitatea între noi ca formă a de construire a relațiilor ecologice în care fiecare să putem simți că suntem unici, diferiți și liberi.

Le doresc elevilor să aibă un an școlar plin de experiențe de învățare valoroase, să fie creativi și să se bucure din plin de întâlnirea cu colegii (așa cum este ea posibilă acum).

Părinților le mulțumesc pentru toată susținerea și încrederea și vreau să le amintesc încă o dată, că au un rol foarte important în procesul de dezvoltare și formare al propriilor copii .

Cadrelor didactice le urez putere de muncă, să fie încrezători în expertiza lor profesională pentru a folosi  toate mijloacele și metodele de lucru cu impact pozitiv în activitatea cu copiii, înțelegând totodată strânsa legătură și importanța majoră pe care o au în formarea și dezvoltarea armonioasă a acestora.

Cu aceste gânduri și convinsă că veți alege ce este mai bine pentru voi toți, cu dorința sufletească de a fi mai bine pentru noi toți, vă doresc un an școlar plin de satisfacții, reușite și multă sănătate!”, încheie Monica Munteanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Popa

Acum 2 ani

Ce caraghioasa e dna Carmen J. cu rochiuta scurta si fara maneci si cu sandalutele care lasa sa se vada toata laba piciorului... Oribil! Dna n-a auzir de drescode?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus