Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Absurda țară. În care, de 20 de ani, o săsoaică nu reușește să își pună casa în regulă

Absurda țară. În care, de 20 de ani, o săsoaică nu reușește să își pună casa în regulă

Un apartament cumpărat de familia Szeibert într-o casă din cartierul Terezian s-a transformat într-o epopee fără sfârșit. Una în care procentul de 100% se împarte în 74% + 51% sau în care 1.270 de mp este o suprafață egală cu 593 de mp. De 21 de ani, Maria Szeibert se luptă prin procese să clarifice o situație aparent banală. Încă tot nu a reușit.

Printr-un concurs de acte prost întocmite de diferite instituții ale statului, familia Szeibert a cheltuit bani cât pentru o altă casă doar ca să încerce își reglementeze actele celei actuale. După 21 de ani, bătrânii sași tot nu au terminat și se tem că li se va termina viața înainte să reușească acest lucru. Maria și Robert Szeibert și-au cumpărat apartamentul de la demisolul unei case de pe strada Viorelelor, din Sibiu, în 1996. Nu au putut intabula și terenul de sub casă, deoarece autoritățile locale au invocat lipsa normelor legale la acel moment (terenul era încă în proprietatea statului, deși cel de la care au cumpărat apartamentul era proprietar). Aceste norme au apărut în anul următor, când și celălalt apartament din casa de pe strada Viorelelor a fost cumpărat de familia Frățilă, cei care locuiau acolo drept chiriași ai Urbana SA, societatea de stat care administra fondul locativ public.

Împărțeli „echitabile“: 100% = 74% + 51%

În 1997, pentru ca cei aproximativ 1.270 de mp ai terenului casei respective să fie împărțiți în mod echitabil între cele două apartamente, Maria Szeibert a cerut reprezentanților Urbana să aplice legea care acordă dreptul la teren în funcție de suprafața locativă construită. Urmare a acestei solicitări, cei de la Urbana au decis că suprafața totală de teren care poate fi împărțită este de 593 de mp, dintre care 51% se cuvin familiei Szeibert și 74%, familiei Frățilă. Pentru a sublinia evidentele erori (suprafață de teren mai mică decât în realitate, plus o împărțire procentuală care nu are nicio legătură cu matematica), Maria Szeibert a mai pierdut vreo trei ani. Perioadă în care, tot ceea ce a reușit să modifice pe cale administrativă au fost procentele de împărțire a terenului. Ei i-a revenit o cotă de 50,74%, iar vecinilor, o cotă de 49,26%. Și chiar dacă însumarea celor două procente duce la rezultatul de 100%, suprafețele aferente nu au nici pe departe un total care să se apropie de cei 1.270 de mp aferenți casei: 154 de mp au fost intabulați pe numele familiei Szeibert și 439 mp, pe numele familiei Frățilă. „N-am avut încotro, a trebuit să încep procesele, căci nouă ne-a mai rămas ceva teren sub casă și o fâșie cât să putem intra în curte. N-avem graniță clară între noi, să știm un lucru. Dar, iată, tot în procese suntem de 21 de ani, nimeni nu le mai dezleagă“, povestește acum Maria Szeibert, care a împlinit 75 de ani.

casa viorelelor Construită pe un teren aflat în procese de 20 de ani, casa de pe strada Viorelelor se deteriorează pe zi ce trece

O greșeală luată în considerare după 50 de ani

Primul proces deschis în 2000 la Judecătoria Sibiu s-a încheiat după aproape trei ani. Judecătoarea procesului a venit și în cercetare la fața locului, astfel încât a putut constata că una este trecut în acte și alta este în realitate. Instanța a dat dreptate familiei Szeibert, obligând instituțiile statului să reîmpartă cei 1.270 de mp în discuție. Deoarece procedura a implicat anularea unei părți din contractul prin care vecinii Mariei Szeibert și-au cumpărat casa de la stat, aceștia fac recurs. La recurs, judecătorul nu mai vine pe teren și dă dreptate familiei Frățilă. Urmează apelul la Curtea de Apel Alba Iulia, unde familia Szeibert pierde definitiv. „Dacă au văzut că am pierdut, vecinii noștri ne-au spus că asta e realitatea și să ne limităm la cei 154 de mp dați nouă și trecuți în Cartea funciară. Prin urmare ne-au blocat accesul la grădină, pe care până atunci o foloseam împreună, împărțind-o în două“, amintește Maria Szeibert.

gradina viorelelor Grădina comună în trecut, a devenit părăsită între timp

În 2015, ea mai deschide un nou proces, invocând erorile din primele trei. Inițial, procesul îi este respins de Judecătoria Sibiu, care invocă „excepția puterii de lucru judecat“. Urmează un nou recurs la Tribunalul Sibiu, în care o expertiză topografică aduce lumină în toată povestea: dintr-o greșeală produsă la naționalizarea terenurilor din zonă în 1968, funcționarii comuniști au uitat să intabuleze în Cartea funciară o suprafață de aproximativ 700 de mp. Iar fără această suprafață trecută în acte, tot șirul de funcționari și judecători care s-au aplecat asupra acestei chestiuni au încercat să împartă cei 590 de mp din acte, între două familii care locuiesc în realitate pe 1.270 de mp. „Urmare a acestor operațiuni, practic a rămas o situație scriptică în registrul de Carte funciară care nu profită nici uneia dintre cele două familii și în principal recurenților, fiindu-le cel mai grav afectată liniștita posesie și folosința“, se arată în decizia civilă a Tribunalului Sibiu din februarie 2016.

Finalul tot nu se întrevede

Prin decizia Tribunalului Sibiu din februarie 2016, magistrații au casat sentința Judecătoriei din 2015, în care s-a invocat „puterea de lucru judecat“ și a cerut rejudecarea. Pe 17 martie 2017, acest nou proces reluat la Judecătoria Sibiu se încheie. „Dispune rectificarea suprafeţei nr.top. 2578/19 de la suprafaţa de 1276 mp la 1217 mp cât există în realitate. Compensează cheltuielile de judecată“, se arată în dispozitivul hotărârii publicată pe portalul instanțelor de judecată. Din această minută, Maria Szeibert spune că nu se înțelege dacă procesul ei s-a încheiat cu bine sau nu. „Am vorbit cu avocatul și mi-a spus că trebuie să așteptăm motivarea care, iată, nu ne-a fost dată în termenul legal de 30 de zile. Noi nu mai avem timp, trebuie să rezolvăm lucrurile cât mai putem, căci cine cumpără sau se mută într-o casă care nu are actele în regulă?”, vorbește femeia în vârstă de 75 de ani. Hotărârea Judecătoriei Sibiu nu este, însă, definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea motivării.

plan casa viorelelor Linia întreruptă reprezintă granița propusă. Cea îngroșată reprezintă granița actuală

În casa de pe strada Viorelelor mai locuiesc doar soții Szeibert, după ce în familia Frățilă a avut loc un deces, iar femeia care mai trăiește s-a mutat. „Foarte mult am cheltuit până acum cu procesele acestea… Taxe de timbru, avocați, expertize… foarte mult. Puteam cumpăra încă un apartament cu banii aceștia și procesele tot nu sunt gata“, oftează Maria Szeibert. În cursul acestei săptămâni, femeia s-a internat la Târgu Mureș, unde este programată pentru o operație la inimă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus