Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Ultima primă pentru directorul Transgaz, înainte de a demisiona: 1,3 milioane de lei. La Romgaz – 800.000 de lei

Ultima primă pentru directorul Transgaz, înainte de a demisiona: 1,3 milioane de lei. La Romgaz – 800.000 de lei

Ultimele ședințe ale adunărilor generale din cadrul societăților medieșene Romgaz și Transgaz au inclus pe ordinea de zi și aprobarea bonusurilor anuale pentru membrii consiliului de administrație și pentru directorii generali. Lui Virgil Metea (foto), directorul general al Romgaz, i-a fost aprobat un bonus total de aproape 800.000 de lei, în timp ce Petru Văduva, directorul general al Transgaz a primit 1,3 milioane de lei. La trei săptămâni după ședință, Petru Văduva a demisionat.

Prin contractul de management încheiat cu Societatea națională de transport a gazelor naturale, Transgaz SA, Petru Văduva a beneficiat – pe lângă salariul net lunar de 18.000 de lei – de o remunerație variabilă. Aceasta e formată din trei bonusuri acordate în funcție de îndeplinirea a tot atâtea criterii. Care sunt aprobate de Adunarea generală a acționarilor și vizează profitul societății, creșterea nivelului investițiilor realizate și reducerea cheltuielilor de exploatare.

Primul calcul – trei milioane de lei

Din cele trei criterii în funcție de care Văduva a putut fi recompensat, pe anul 2016 au fost îndeplinite două obiective, se arată în raportul Comitetului consultativ de nominalizare și remunerare al Transgaz, raport adoptat de AGA în ședința din 27 aprilie 2017. Profitul Transgaz a fost cu 33% mai mare decât cel proiectat la începutul lui 2016 (900 de milioane de lei, față de 675 de mil. de lei proiecție), iar cheltuielile de exploatare au fost cu 23% mai mici decât cele preconizate. Singurul indicator neîndeplinit a fost cel referitor la Investiții (369 de mil. lei asumate, respectiv 140 de mil. de lei realizate). Pe baza acestor rezultate, Văduva ar fi avut dreptul la un bonus de 3.404.084 de lei. „Cu toate acestea, față de valoarea remunerației variabile corespunzătoare contractului de mandat (…), luând în considerare și «Studiul comparat pentru stabilirea componenței variabile a remunerației membrilor Consiliului de administrație», cuantumul net al bonusului anual ce s-ar cuveni pentru anul 2016 se va face în limita a 1.330.991 lei“, concluzionează raportul citat.

Petru Vaduva Petru Vaduva Sursa foto: zf.ro

Președintelui Consiliului de administrație al Transgaz, Ion Sterian, i-a fost aprobat un bonus de 548.006 lei, în timp ce membrii neexecutivi ai CA (Radu Cernov, Bogdan Iliescu și Andrei Rizoiu) primesc câte 215.052 de lei. În afara acestor remunerații variabile, membrii Consiliului de administrației au primit, lunar, câte o remunerație fixă în valoare brută de 4.037 de lei.

Primă cu repetiție

Transgaz este controlată de Statul Român care deține 58,5% din acțiunile societății. Din 2013, la conducere a fost adus management privat, Petru Văduva fiind primul selectat în această postură, înainte fiind director general al Țiriac Holding. După primul an plin de activitate, Văduva a fost recompensat, la fel, cu un bonus de 1,47 de milioane de lei, reprezentând doar o parte din 3.144.361 de lei care i s-ar fi cuvenit. Văduva nu a putut fi contactat de Turnul Sfatului respingând apelurile telefonice care i-au fost adresate. În urmă cu trei zile, el a demisionat din fruntea societății cu sediul central în Mediaș „din motive personale“, după cum scrie în comunicatul Transgaz.

La Romgaz, bonusurile importante sunt și la CA

Cu sediul central în aceeași piață din Mediaș, și compania Romgaz funcționează tot cu management privat. Virgil Metea, directorul general al Romgaz (deținută în proporție de 70% de Statul Român) a primit anul trecut un salariu net de 23.501 lei, iar pentru rezultatele companiei a fost recompensat acum cu un bonus de 779.552 de lei. Nici Metea nu a comentat situația, comunicând faptul că se află într-o ședință. Ceilalți membri ai Consiliului de administrație al Romgaz (Gabriel Tcaciuc, Aurora Negruț și Petrus Antonius Maria Jansen) au primit câte o remunerație netă de 604.767 de lei.

Un fost director...

Un fost director al Transgaz, care a condus societatea înainte de a fi introdusă guvernanța corporativă, a arătat că, înainte, singura primă acordată conducerii era cea de final de an, cuprinsă între 60 și 70% din salariul lunar. „Și nici salariile nu erau foarte mari. Dar, fără discuție, conducerea unei astfel de societăți, de importanță națională, implică multă responsabilitate. Și peste tot, managementul unor astfel de companii este bine recompensat. Totul este legal“, a declarat fostul director al Transgaz, care a cerut să nu îi fie publicat numele.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

...

Acum 7 ani

Astia doi au luat prima cat incasarile de pe o bucata buna de cartier mare pe un an de zile. Salariile sunt doar pe jumatate cat primele. Adevarul e ca par foarte stresati oamenii astia. Presupun ca ies devreme la pensie :)
Raspunde

rappaport comissiona-prepurgel

Acum 7 ani

Ar trebui penalizati pentru neideplinirea planului la investitii. Dar...daca investeau, le mai ramanea ceva ???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

emma-noelle

Acum 7 ani

Buna! Nenea, canele moare de drum lung si prostu' de grija altuia...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

azr - 1918

Acum 7 ani

Ce aveţi cucapra vecinului ? Mai bine fiţi şi voi vrednici de astfel de funcţii ! Reinventaţi molecula CH4 şi nu mai cârcptiţi ! P. S .Vor primi şi îndemnizaţie de paternitate .
Raspunde

DD

Acum 7 ani

Presedintele Romaniei si primul ministru castiga cu mult, mult mai putin decat acesti 2 indivizi! Pai care au mai mare responsabilitate nationala? DNA de ce nu te bagi un pic in aceste companii? prea multe partide si nesimititi se finanteaza pe aceasta linie.....
Raspunde

Gogu

Acum 7 ani

Dna sa vina la contracte de achizitii si la contracte fara licitatii ,unde sint aparaturi achizitionate pe bani grei total nefunctionale sau fara a fi folosite.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus