Marţi,
03.10.2023
Cer Senin
Acum
23°C

Cinci motive pentru care trebuie să spui NU la locul de muncă

Cinci motive pentru care trebuie să spui NU la locul de muncă

Din teama de a nu fi sancționați, dați afară, sau pur și simplu pentru a nu ne strica imaginea în fața colegilor, cei mai mulți dintre noi nu știm să spunem ”Nu!” atunci când suntem la serviciu. Practic, ne ferim să spunem “nu” şi acceptăm în permanenţă sarcini suplimentare.

Motivele pe care le invocăm sunt variate: ne este teamă că ne vom pierde locul de muncă, de consecinţele pe care un refuz le poate avea asupra carierei, dorim să avem relaţii armonioase cu superiorii şi colegii noştri, ne place ceea ce facem şi vrem să învăţăm multe lucruri într-un timp cât mai scurt, dorim să dovedim celorlalţi sau nouă înşine ce putem face, ne simţim vinovaţi dacă îi refuzăm pe ceilalţi.

Cristina Aliman, consultant specializat în psihologie, ne prezintă 5 modalităţi prin care putem refuza sarcinile suplimentare de o manieră pozitivă, constructivă şi care să nu ne afecteze relaţiile de la locul de muncă.

Cere ajutor sau mai mult timp pentru îndeplinirea sarcinii

Nu este nimic grav să ai un program încărcat. Arată-te dispus să realizezi activitatea, însă discută cu şeful tău despre cum să-ţi prioritizei sarcinile. Întreabă-l dacă există posibilitatea de a prelungi termenul de realizare pentru aceasta sau pentru alte sarcini pe care le ai de îndeplinit ori dacă mai este cineva în echipă care îţi poate da o mână de ajutor pentru a realiza sarcinile în timp util. Ajută-ţi colegii să-şi îndeplinească sarcinile, însă roagă-i să-ţi dea şi ei o mână de ajutor la îndeplinirea activităţilor tale în schimb.

Setează graniţele
Doar pentru că poţi să faci ceva, nu înseamnă că eşti şi obligat. Dacă un coleg te roagă să-l ajuţi pentru a-şi lua puţin timp liber, refuză-l politicos şi spune-i că ţi-ar plăcea să-i fi de folos, dar ai deja alte lucruri de făcut.

Oferă o alternativă

Chiar dacă refuzi sarcina, explorează dacă sunt şi alte modalităţi prin care ai putea fi de folos sau întreabă dacă ai putea să dai o mână de ajutor mai târziu. Mi-ar plăcea să te ajut, dar am prea multe lucruri de făcut. Dacă vrei îţi pot pune la dispoziţie nişte resurse care s-ar putea să îţi fie de folos.

Acordă-ţi timp pentru răspuns

Ţi s-a întâmplat vreodată să spui da pe moment şi să regreţi mai târziu? Ia-ţi timpul de care ai nevoie pentru a evalua situaţia şi a analiza care îţi sunt priorităţile. Am nevoie de puţin timp ca să îmi verific calendarul. Este târziu dacă îţi răspund mâine?

Acceptă-ţi limitele
Multe persoane se feresc să îşi admită limitele din teama de a nu le periclita dezvoltarea carierei. Dacă nu eşti cel mai bun în îndeplinirea unei sarcini, poţi recomanda un alt coleg care are competenţele necesare. Echipa are numai de câştigat: activitatea este îndeplinită într-un timp mult mai scurt şi cu resurse mai puţin. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să accepţi şi provocări din când în când.

Consecinţele unui „da” permanent

Acceptarea de sarcini suplimentare în permanenţă nu foloseşte nimănui, mai ales persoanei care lucrează întotdeauna până târziu pentru că s-a ocupat toată ziua de sarcinile altora. Stresul pe termen lung conduce la epuizare iar efectele acesteia se resimt în plan fizic, mental şi emoţional: interesul şi motivaţia care te-au determinat să nu refuzi sarcinile suplimentare dispar, nivelul de productivitate scade, devii irascibil şi plin de resentimente, eşti obosit şi ai nevoie de multă determinare pentru a te da jos din pat dimineaţa.

Oamenii de succes sunt ocupaţi tot timpul, dar nu sunt copleşiţi de sarcini şi incapabili să facă faţă solicitărilor zilnice. Chiar dacă eşti o persoană conştiincioasă şi este în natura ta să îi ajuţi pe ceilalţi  şi să duci toate responsabilităţile la îndeplinire, pe termen lung, această atitudine poate să submineze exact motivele pentru care nu vrei să spui „nu”.

Mai mult, stresul nu este ceva pe care îl putem lăsa cu uşurinţă pe birou înainte să plecăm acasă, aşa încât acesta ne afectează şi alte domenii ale vieţii.

În Sibiu, cea mai simplă modalitate de a vedea ce este la mare căutare pe piața muncii, dar și de a aplica ușor, este pe platforma turnulsfatului.ro/locuridemunca. Aici poți găsi în fiecare zi noutăți, poți vedea imagini de la posibilul viitor job și poți aplica dintr-un simplu click.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și mulți alții angajează acum.

Sursa: csid.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Ella Manu

Acum 6 ani

Si alte cateva zeci de motive de-a spune "nu" la serviciu din care nu pot sa nu mentionez cateva: atunci cand salariul tau a crescut in mod nejustificat prin politica paguboasa a PSD-ului de-a mari aberant si nejustificat toate salariile loazelor prin H.G. si fara nici-o legatura cu nivelul productivitatii muncii, atunci cand in loc sa-ti indeplinesti atributiunile de serviciu zabovesti pe net in timpul programului de lucru, cand absentezi de la serviciu in cardasie cu sefu' locului de munca, efectuand diferite "comisioane pentru acesta si pentru care esti pontat ca fiind prezent, s.a.m.d...
Raspunde

Laura

Acum 6 ani

Foarte bune sfaturi; dar pentru a tine cont de toate aceste lucruri trebuie sa invatam mai intat sa ne controlam emotiile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus