Miercuri,
09.10.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Interviu cu liderii celor mai active organizații pentru tineri din Sibiu. Credința în Dumnezeu și prietenia pe primul plan

Interviu cu liderii celor mai active organizații pentru tineri din Sibiu. Credința în Dumnezeu și prietenia pe primul plan

Ce alternative pentru petrecerea timpului liber au adolescenții și tinerii din Sibiu în afară să iasă la băut în vreun bar din centru? Am stat de vorbă cu reprezentanții a două dintre cele mai active organizații pentru tineri din Sibiu, nu cele mai mari sau cele mai cunoscute, ci cele care organizează cât mai multe evenimente pentru tineri. În felul acesta am vrut să vedem ce preocupări și năzuințe au cei care reprezintă viitorul orașului nostru.

Andreea Ștefan studiază în paralel la două facultăți din cadrul Universității ”Lucian Blaga” și este vicepreședinte pe partea de PR și Marketing al Asociației Studenților Creștin-Ortodocși din România, filiala Sibiu. Asociația este una foarte dinamică, cu numeroase postări de facebook, afișe prin mai toate facultățile din Sibiu și puternic susținută de Mitropolia Ardealului. Majoritatea evenimentelor organizate de ASCOR sunt legate de credință, tradiții și educație.

Rep.: Cam câți membri are ASCOR Sibiu, de unde provin ei și ce-i unește? A. Ș.: Ținând cont că ASCOR Sibiu, activează în mediul academic sibian de 24 de ani, în toamna anului trecut, după o pauză de aproape patru ani, am revenit mai vii ca niciodată, într-un nou format, cu noi activități și o echipă diversificată. În ASCOR Sibiu, în momentul de față există aproximativ zece oameni care se ocupă activ de bunul mers al asociației, însă dacă privesc puțin în urmă, când am hotărât să fac parte din asociație, era doar un singur om, colegul meu Sergiu Hodaș care este și președintele ASCOR Sibiu. Alături de noi avem studenți care provin din toate colțurile țării. Avem colegi din Baia Mare, Brașov, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Galați, reuniți fiind de mediul academic sibian. Colegii care fac parte activ din asociație sunt de la Facultatea de Teologie, Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe Socio-Umane și Facultatea de Științe Economice. Dincolo de credința noastră, ne unesc entuziasmul pentru ceea ce facem în afara orelor de curs, energia pe care o avem când organizăm ceva, optimismul cu care tratăm fiecare zi din viața noastră. Încercăm, dincolo de cadrul formal pe care îl oferă asociația, să fim o familie, să ne sprijinim reciproc și să creștem împreună.

Rep.: Ce fel de evenimente organizați în general și cam câți tineri participă de obicei? Am văzut pe pagina voastră de facebook multe conferințe, seri de rugăciune, întâlniri… A. Ș.: ASCOR Sibiu organizează evenimente ce se adresează în special studenților, însă intenționăm să ne îndreptăm atenția și spre întreaga comunitate sibiană, în special către elevi și tineri. Evenimentele noastre, din punct de vedere profesional au abordări diferite însă toate au acel ceva comun, care ne unește pe toți în adâncul sufletului nostru: credința. Într-adevăr până acum am organizat câteva conferințe cu diferite tematici, la care am avut câte un invitat special, însă trebuie să menționăm că nu le-am organizat singuri. Avem alături de noi Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei, Universitatea „Lucian Blaga” și o serie de parteneri locali și naționali. La evenimentele noastre, cel puțin până acum, am observat că tinerii sunt ceva mai receptivi la conferințe și în funcție de specificul fiecăruia, participă în medie 50-100 de persoane. Pentru că anul universitar e pe final, iar vacanța se apropie cu pași repezi, noi pregătim deja activități și evenimente cu care îi vom întâmpina pe studenți și elevi în toamnă.

Rep.: Cât de des mergi la biserică? Mai merg studenții (poate colegi de-ai tăi), în general, să se roage? A. Ș.: La biserică merg aproape în fiecare duminică. De când sunt studentă am fot nevoită uneori să nu merg din cauza programului foarte încărcat pe care îl am. Nu e chiar ușor să faci două facultăți la zi, în paralel, și să fii un student implicat în activități care îți cer timp și sacrificii. Însă pentru mine, să merg la biserică și să mă rog acolo, mă întărește. Îmi dă energia, curajul și puterea de a merge mai departe, de a lua fiecare șansă și de a o trata cu responsabilitate. Nu îmi place să generalizez, însă studenții și tinerii, privesc biserica doar dintr-un singur unghi. Ceea ce e trist. Înainte de toate, cel mai important e să îl ai pe Dumnezeu în inima ta, să știi că El e cel mai bun prieten al tău și chiar dacă mama sau tata nu sunt permanent prezenți lângă tine, El este. Dacă știi asta, cu siguranță vei simți să mergi din când în când să Îl vizitezi, în casa Lui. Să Îi mulțumești că e alături de tine, sau poate să Îi împărtășești ceva, sau că Îi ceri ajutorul. Sunt infinite motivele pentru care merită să Îl vizitezi pe Dumnezeu în casa Lui, adică să mergi la Biserică.

Rep.: De ce mesaje creștin-ortodoxe și nu mesaje de bun simț sau doar educative? A. Ș.: Pentru că, dincolo de educație, de responsabilizare, și cultură, suntem creștini-ortodocși. Acesta este punctul comun dintre toți cei care sunt interesați de evenimentele și activitatea noastră. Practic păstrând vie credința din sufletul nostru, încercăm să o transmitem și celor din jur. Și facem asta nu doar prin mesaje educative ci și prin mesaje creștin-ortodoxe.

Rep.: Cu ce diferă valorile pe care le promovează ASCOR Sibiu față de valorile pe care le promovează ULBS, spre exemplu, sau școala în ansamblu? A. Ș.: ASCOR Sibiu, promovează valori pe care orice asociație studențească din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, le promovează. Ce are în plus față de acestea, sunt valorile creștin-ortodoxe. Pe lângă faptul că este o asociație studențească, aceasta este parte a Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului. Practic, este o asociație în care se întâlnește educația cu credința. ASCOR Sibiu este dovada vie a faptului că nu trebuie să fii student la Facultatea de Teologie pentru a promova valorile creștin-ortodoxe. Înainte de a fi studenți, indiferent la ce facultate, suntem oameni, suntem cu toții copiii lui Dumnezeu.

Rep.: Personal, ce ai învățat de când faci parte din ASCOR? De ce ai recomanda asociația și unui alt student din Sibiu care nu a auzit de ea până acum? A.Ș.: De când fac parte din ASCOR am învățat să fiu și mai deschisă spre oamenii din jurul meu. Am învățat că deși studiem domenii diferite, acestea se intersectează și se completează reciproc, astfel putem funcționa ca o echipă mare și complexă, ce poate face cu adevărat ceva bun pentru comunitatea sibiană. Putem face schimbări nu doar în viața noastră, ci și în viața oamenilor din jur. Familia ASCOR Sibiu este primitoare, este în creștere. Este plină de entuziasm, energie, curaj și optimism. Este alcătuită din oameni atât de diferiți, dar care totuși se aseamănă. Familia ASCOR Sibiu este locul unde poți învăța atât de multe lucruri încât nu ți-ar ajunge doar anii studenției. Poți crește, poți evolua și poți face asta împreună cu alți studenți care își doresc același lucru. Poți vedea cum lucrează pentru aceleași obiective un viitor medic, un viitor economist, inginer și teolog. Și s-ar putea să se transforme în cea mai frumoasă experiență din viața ta de până acum!

Teodora Șpan are 23 de ani, este studentă la Medicină și de șapte ani face parte din Organizația Tinerilor din Sibiu. Și în cazul asociației lor accentul cade pe credință și tradiții, însă pe primul plan este prietenia.

Rep.: Câți membri are OTS în acest moment și ce vă unește? T. Ș.: Suntem aproape 60 de membri activi, atât studenți cât și elevi. Elevii sunt majoritar de la Colegiul Național ”Octavian Goga”, de unde a și început asociația noastră. Studenții sunt de la toate facultățile din Sibiu, mulți mediciniști, sunt și de la inginerie, litere, teologie, științe economice și științe ale naturii. Ce ne unește pe noi cred că este dragul de cultură, de tradiții și de credință. Rep.: Ce fel de evenimente organizați voi periodic și cam câți tineri participă la ele? T. Ș.: Periodic avem conferințe sau evenimente culturale pe care le organizăm cel mult o dată la două luni, la care participă în jur de 300 de tineri. Mai avem acțiuni de voluntariat la care sunt implicați cam o sută sau 150 de tineri. Mai avem activități religioase, în sensul că noi promovăm mult tradițiile și cultura românească și mergem împreună la numeroase evenimente. De exemplu, am avut ”Liturghia tinerilor” la care am fost toți îmbrăcați în costume populare și am mers la biserică. Și mai avem excursii pe care le organizăm de obicei la Mănăstirea Oașa, unde participă 150 de tineri din toată țara, dintre care vreo 30 din Sibiu.

Rep.: Mi-a atras atenția latura religioasă a activității voastre, așa că te-aș întreba cât de des mergi la biserică și cât de des merg tinerii la biserică? T. Ș.: Eu merg în duminici și sărbători, deci săptămânal, iar cu restul chiar ne întâlnim săptămânal și facem ”Paraclisul Maicii Domnului” tot săptămânal.

Rep.: Ce presupune asta? Eu nu știu ce înseamnă… T. Ș.: Paraclis înseamnă o rugăciune, adresată Maicii Domnului în acest caz, în cântare. Am învățat câteva cântări pe care le spunem împreună.

Rep.: În cercurile tinerilor din Sibiu e un subiect tabu să vorbești despre mersul la biserică? Sau poate a ajuns să fie cool? T. Ș.: În unele cercuri e tabu, în sensul că nu se vorbește foarte mult despre asta, dar cred că poate fi și cool. Majoritatea tinerilor pe care i-am întâlnit eu și știu că sunt credincioși sunt și oameni foarte deștepți. Deci, fiecare înțelege cât poate.

Rep.: De ce unde vine înclinația către tradiții și obiceiuri românești? De ce nu aveți doar mesaje educative? T. Ș.: Noi ne-am format cumva și în jurul Mănăstirii Oașa. Participând acolo la diverse tabere ne-am dat seama câte valori avem noi, ca popor. Eu voiam foarte mult să plec în străinătate. Sunt studentă la medicină și îmi doream să plec cât mai repede. După ce am fost la Mănăstirea Oașa cumva m-am redescoperit și mi-am dat seama că sunt multe lucruri care te atrag în spiritualitatea și tradițiile noastre. De exemplu, în seara aceasta avem o seară culturală în care ne-am propus să povestim ceva legat de tradiții și așa eu am ajuns să-mi dau seama cât de mult s-a dezvoltat cultura în jurul Bisericii. Sunt foarte multe elemente care marchează și societatea actuală. Îmi vine în minte acum faptul că să în costumul popular contează foarte mult imaginea. Pentru fiecare dintre noi contează foarte mult imaginea, noi în fiecare dimineață ne facem un tablou, ne creăm un alt tablou al nostru. Un costum popular spune foarte multe și transmite foarte multe lucruri legate de decență, artă, istoria zonei, influențele externe dintr-o anumită zonă geografică, e incredibil de fain.

Rep.: Prin ce diferă valorile voastre și acțiunile pe care voi le promovați, precum cele despre care tocmai am vorbit, de cele promovate în mod clasic de școală? T. Ș.: Cel mai important lucru este că pe noi ne unește prietenia și nu suntem o asociație unde se adună niște oameni numai pentru că au o activitate comună. Noi chiar suntem un grup de prieteni, ne sărbătorim toate zilele de naștere împreună și avem chiar oameni care se ocupă numai de găsirea cadourilor potrivite. E și legat de surprizele pe care le facem, activitățile le desfășurăm în principal după oamenii pe care îi avem. Facem strict ce ne interesează pe noi.

Rep.: Ce ai învățat tu în cei șapte ani de când ești membră a OTS? Cum ai atrage un tânăr din Sibiu care nu știe nimic despre voi să vi se alăture? T. Ș.: Am învățat foarte multe, dar cred că cel mai important este că prietenia, atunci când e legată de credință, este mult mai puternică. Și toți oamenii sunt un izvor nesecat de cunoaștere și frumusețe. Iar unui tânăr care nu este în asociație i-aș spune că la noi prietenia este lucruri care contează cel mai mult. Nu avem certificate de membru, nu dăm diplome de merit sau de participare, ci facem totul din voluntariat și îl facem pentru noi.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

26 comentarii

dan

Acum 7 ani

...inteligenta si gandirea pe plan secund
Raspunde

Eugen

Acum 7 ani

Dane, nu-i cazul acum sa vorbesti despre tine.
Raspunde

dan

Acum 7 ani

@eugen, nu vorbeam despre mine, pt ca nu eu incerc sa conving lumea sa isi traiasca viata dupa miturile si principiile morale ale unor primitivi care acum 2000 de ani inca traiau in pesteri si pt care femeia este proprietate, ironic ca tinerele din articol nici macar nu ai citit biblia.
Raspunde

dorel

Acum 7 ani

e clar, tara asta e o cauza pierduta daca inca mai mergem cu Jesus inainte. A sunat secolul 16, isi vrea ideologia inapoi.
Raspunde

Lavoisier

Acum 7 ani

Dorel lovește din nou.
Raspunde

Gabri

Acum 7 ani

Bravo! Iată niște tineri care nu vor să-și uite trecutul, nu vor să uite că sunt români! Numai așa putem fi demni! Dacă doar copiem alte culturi unde vom ajunge? Nu putem înțelege ce înseamnă să fim cetățeni europeni dacă nu știm ce înseamnă mai întâi să fim români. Bravo! Dumnezeu să vă binecuvinteze!
Raspunde

god

Acum 7 ani

deci nu in bar dar hai sa credem in oameni invizibili
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dorel

Acum 7 ani

Sfanta Fantoma nu e invizibila, te rog frumos, e peste tot in jur mai ales in biserici si mai putin in spitale si orfelinate.
Raspunde

Dorin

Acum 7 ani

Felicitări !!! Oameni adevăraţi cu valori corecte. Succes în continuare.
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

De parca nu e destul de canceroasa biserica in sine mai promovati si nultati dinastea de organizatii...
Raspunde

god

Acum 7 ani

Obiectivitate si integritate jurnalistica, aka Turnul Sfatului
Raspunde

Marian

Acum 7 ani

Canceros e ateotaridsmul vostru cronic. Pui de Pauker si Lenin. Niște retarzi fara valori morale, fara demnitate si respect pentru istoria si traditiile tarii. Va invit sa va luati de mana si mergeți în suedia, unde tineretul lor e la fel de ce retardat ca voi si propune legalizarea necrofiliei, ca deh...valorile crestine is învechite dar sexul cu morții e progresiv.
Raspunde

Bravo.

Acum 7 ani

Bravo! La cat mai multe si eficiente actiuni. Pentru cine are nevoie si vrea sa fie ajutat. Cine nu, sa ramana "atotstiutor"..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Burebista

Acum 7 ani

Ce coarfe! Le tot vad in Liquid cum sunt inghesuite de valceni la baie!
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 7 ani

O intrebare totusi persista: daca fatuca asta este totusi, atat de isteata precum se pretinde in articol, nu-i pacat sa se iroseasca pe "aici" in loc sa-si continuie studiile?...
Raspunde

Andreiovici Tiberius

Acum 7 ani

Fiecare are dreptul al opinie, asadar nu inteleg de ce cei de mai sus jignesc. A da, am uitat e tare sa fii viteaz doar in spatele unui calculator device sau altceva, cred ca in articolul asta este descrisa viata si implicarea in societate a unor tineri, ca o fac sub egida bisericii sau cu ajutorul ei, acestia macar fac altceva in afara de jocuri pe calculator sau alte chestii inutile. Ne-am obisnuit sa spunem ca este o credinta de evul mediu , de acum 2000 de ani, surpriza, ea inca rezista, in timp ce altii nu rezista! si tot timpul adevarul sta in picioare. DACA VREI SA SCHIMBI LUMEA; INCEPE CU TINE !!! Respectati pe cei de langa voi si daca vreti sa vedeti tara asta mergand, hai sa iesim din mediocritate si sa o facem frumoasa si asa cum ne dorim , fie ca suntem muncitori, avocati,preoti,pastori, atei, ortodocsi sau orice altceva.Toate astea se obtin prin munca,dezvoltare si in prima faza voluntariat !! Succes celor ce li-sa umflat o vena intimp ce se chinuiau sa dea cu noroi in stanga si in dreapta !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus