Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Interviu cu arh. Hermann Fabini: Lucrările de restaurare în centrul istoric al Sibiului nu se vor încheia niciodată

Interviu cu arh. Hermann Fabini: Lucrările de restaurare în centrul istoric al Sibiului nu se vor încheia niciodată

Hermann Fabini este poate cel mai cunoscut arhitect din Sibiu. Dacă astăzi avem mii de turiști care fotografiază zilnic biserica fortificată din Biertan, sau Casa Luxemburg din Piața Mică, este și datorită lui, biroul dumnealui de arhitectură coordonând lucrările în trecut. Are numeroase premii naționale și internaționale pentru munca depusă. În prezent a realizat proiectul de restaurare a fațadei anterioare a Palatului Brukenthal și plănuiește un proiect nou pentru reabilitarea unui dintre portalurile palatului din Piața Mare.

 

Rep.: În ultimii doi ani s-a umplut centrul istoric de lucrări de restaurare, de pe Mitropoliei până pe Bălcescu, în Piața Mare, Piața Mică și altele. Ați observat acest fenomen?

H. F.: Logia este simplă: Sibiul are în jur de o mie de case istorice, în zona centrală, și ele trebuie întreținute. Problema principală în restaurare este apa. Ea poate să vină de sus, poate să vină de jos, prin igrasie sau capilaritate, poate să vină prin ploaie și așa mai departe. Casele acestea nu au izolație și în situația aceasta trebuie întreținute. În mod normal, o fațadă istorică trebuie îngrijită la fiecare cinci, maxim zece ani.

 

Rep.: Deci n-ar trebui să ne mire, ci ar trebui să fie o obișnuință.

H. F.: Ca să vă răspund o să vă dau un exemplu. Există la Domul din Koln un șantier continuu. Acolo sunt 70 de pietrari și specialiști care numai asta fac. Tot timpul. Adică, aceasta este soarta monumentelor, trebuie întreținute constant. Din acest punct de vedere lucrările de restaurare în centrul istoric al Sibiului nu se vor încheia niciodată.

 

Rep.: Când vă plimbați pe străzile Sibiului, ce observați uitându-vă la aceste șantiere de restaurare? Sunt lucrări de calitate?

H. F.: Calitatea presupune, o dată o concepție de restaurare bună, care pleacă de la fundamente solide. Restaurarea în România a avut o istorie destul de problematică. De exemplu, din 1977 până în 1990 nu a existat o direcție a monumentelor istorice. Restaurarea presupune competență, este un proces destul de complicat în privința materialelor, a manoperei, a conceptului… adică din multe puncte de vedere cere o specializare destul de mare. Și în sensul acesta, ca să mă întorc de unde am plecat, da, ducem lipsă. Din păcate.

 

Rep.: Pe de altă parte, nu o dată le-a căzut oamenilor tencuiala în cap. Iarăși, la o primă vedere, există urgențe majore în centrul Sibiului?

H. F.: Cu siguranță. Acum, tencuiala cade dacă avem penetrare de apă, dacă jgheaburile sunt stricate apa se prelinge pe zid, tencuielile profilelor sunt distruse de apă și atunci sigur că ea cade. E o chestie de întreținere. La fel de adevărat este și faptul că Sibiul are o problemă cu situația proprietății imobilelor din centru. Dacă proprietatea nu este foarte clară, adică este proprietate de stat, sau dacă sunt mai mulți coproprietari, atunci sunt foarte mari șansele ca nimeni să nu se îngrijească de acea clădire. Sunt mai multe discuții decât lucrări. În sensul acesta este o problemă socială.

 

Rep.: Nu ar trebui o legislație mai severă care să oblige proprietarii?

H. F.: Legislația este bună, nu aici e problema, transpunerea ei este dificilă.

 

Rep.: Mi-ați dat exemplul Domnului din Koln și la fel de bine pot să vă dau și eu exemple de clădiri din Piața Mică unde se lucrează de ani de zile. Noi nu avem domuri sofisticate, de ce durează atât de mult?

H. F.: Nu înțeleg de ce vă mirați. Este absolut normal să se lucreze. Este un proces fără sfârșit, trebuie în continuu să se lucreze. Nu există o restaurare pentru veșnicie. Practic, cel mai important lucru este întreținerea, să fie bine întreținute casele. Nu vreau să comentez exemple concrete, cum ați spus de Piața Mică. Problema este că cei care proiectează trebuie să aibă în vedere și un cadru financiar și un cadru de timp. Trebuie să fie clar că o lucrare punctuală începută se și termină.

 

Rep.: Și primăria, și statul român, încearcă într-o oarecare măsură să sprijine proprietarii care vor să-și reabiliteze imobilele. Sunt suficiente aceste măsuri?

H. F.: Nu sunt suficiente. În România, față de alte țări, legislația în acest domeniu ar putea să fie mai bine elaborată. Dar nu la asta se limitează totul, nu este numai o problemă de bani, ci este o problemă de identificare, societatea trebuie să se identifice acest patrimoniu arhitectural. Este o problemă a comunității.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Continental, Stefanini, Takata, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Ciclist -1918

Acum 5 ani

Comparaţi sediul FDGR cuu imaginea sa precedentă din ilustratele timpului şi apreciaţi valoarea "restauratorului"; să nu mai vorbim de zugrăvirea primăriei vechi ( muzeul de istorie ) ...
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

daca toti ar renova precum a facut Fabini cu muzeul de istorie, nu ar mai exista atata kitsch in orasul asta!!
Raspunde

Balena rosie

Acum 5 ani

Nea sasu asta o renovat Thalia, cea mai proasta lipsita de gust si nefunctionala cladire renovata ever...
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

mai du-te pe la scoala sa inveti pe unde sa dai cu virgula! Daca nu-ti convine du-te arunca-te de pe un bloc!
Raspunde

Ion Eda

Acum 5 ani

Toate clădirile din centru construite de săsălăi trebuiesc demolate şi construite mall-uri pentru ca şi acest oraş să evolueze! Puterea economică stă în mall-uri, acolo e valoarea şi diferenţa de clasă!
Raspunde

GEO

Acum 5 ani

in anul 2000, pentru prima data in primaria Sibiu a fost infiintat un serviciu de urbanism al zonei istorice,cu un REGULAMENT DE URBANISM PENTRU ZONELE ISTORICE ALE SIBIULUI.Acest serviciu a fost infiintat de vicele TULUC.in acest serviciu au fost coptati arh.Guttman, si actuala arhitecta sefa a sibiului.Ambii au fost o mare dezamagire din punct de vedere professional.Dupa plecarea vicelui din primarie acest serviciu a fost desfiintat de JOHANNIS, deoarece regulele stabilite pentru interventiile la cladirile istorice il incurcau in dezastrul ce a urmat.Dl. FABINI,are dreptate in ce spune si a fost unul dintre cei care a ajutat la INTOCMIREA ACELUI REGULAMENT. Se pare insa ca incompeteta si servilismul in ultimii 20 ani a triumfat in toate deciziile importante ale orasului.mai ales din punct de vedere al urbanismului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

VL-51-BIU

Acum 5 ani

Ce cauta sasii astia la noi in oras?
Raspunde

sinergistina

Acum 5 ani

Rîmnicu Vîlcea a fost un tîrg săsesc incă de la început...ce mai chichirez gîlceava ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus