Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Criză de personal în restaurantele din Sibiu. Chef Foa: E foarte greu să găsești oameni serioși

Criză de personal în restaurantele din Sibiu. Chef Foa: E foarte greu să găsești oameni serioși

Patronii barurilor și restaurantelor din Sibiu spun că este tot mai dificil să găsească oameni bine pregătiți și serioși. Fenomenul angajărilor sezoniere, în special peste vară, este o urmare a lipsei de personal în acest domeniu, aflat în continuă expansiune în orașul nostru. Urmările le puteți vedea singuri atunci când vă așezați la masă în centrul istoric sau în zona unui obiectiv turistic din județ.

Restaurantul Kulinarium, Einstein, Harley Burger, complexul Fântânița Haiducului și, mai nou, lanțul de cafenele Starbucks sunt doar câteva dintre localurile din Sibiu care fac angajări în acest moment.

”Am ajuns să facem angajări pe tot timpul anului, fără oprire. Vara găsim mai ușor pentru că intră studenții în vacanță și sunt care rămân în Sibiu, vor să lucreze ceva și să câștige un ban în plus. Cel mai dificil este să găsești bucătari. Cei buni sunt cunoscuți de toată lumea care lucrează în domeniu și au trecut de la un restaurant la altul. Am avut bucătar care câștiga lejer peste o mie de euro pe lună și a plecat în străinătate”, spune patronul unui local din Sibiu, care nu a dorit să-i divulgăm numele.
Zilele acesta este în desfășurare în Piața Huet evenimentul Street Food Festival, unde Florin Scripca face furori. De la televizor îl știți sub numele de Chef Foa. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu el despre cât de greu se mai găsesc profesioniști în acest domeniu, mai ales că prin natura muncii lui el străbate țara în lung și lat.
”Este foarte greu să găsești oameni serioși, oameni care vor să facă ceva în bucătărie. Mulți vin pentru că este un trend în acest moment, se poartă să gătim sau avem succes la fete dacă facem ceva bun de mâncare. Nu despre asta e vorba. Trebuie să îți placă să lucrezi în domeniul acesta, trebuie să îți placă să mănânci și să fii pregătit tot timpul, fizic și psihic, pentru a face clientul să plece mulțumit de la tine. Munca în bucătărie e destul de solicitantă. Te rupe! Răsplata principală e pasiunea, bucuria din ochii omului când gustă din mâncarea ta”, a declarat pentru Turnul Sfatului Chef Foa.
Problema pleacă de la faptul că în România au dispărut aproape complet școlile profesionale, care înainte asigurau pregătire bună în domeniul HORECA. Abia în ultimii ani nevoia de pe piața muncii a făcut ca școlile profesionale să redevină interesante, în special datorită susținerii financiare a companiilor străine interesate să-și asigure viitorii angajați.

Ideea a fost întărită și prof. Ilie Rotariu, de la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității ”Lucian Blaga”, într-un interviu acordat ziarului nostru la finalul anului trecut.

”Acum 25 de ani s-a schimbat tot sistemul de învățământ și de pregătire în turism. Aveam un sistem foarte bine pus la punct, adus în anii ‘68-‘70. Sistemul acesta pregătea tot ce ne trebuia, de la ospătari, până la recepționeri, șefi de unitate, bucătari, șefi de sală, administratori de hotel. Era o școală postliceală puternică. S-a privatizat și nu s-a pus nimic în loc. În Sibiu, la ora actuală, practic nu mai ai unde pregăti un bucătar, un ospătar, decât cum spuneam eu pe vremuri, iei o diplomă de la Casa de Cultură și o pui în ramă să-i arăți bărbatului că știi să gătești”, declara prof. Rotariu.
Pe platforma de locuri de muncă www.turnulsfatului.ro/locuridemunca există în acest moment zeci de posturi vacante în acest domeniu.

Spre exemplu restaurantul Kulinarium din Piața Mică are nevoie de bucătar, ospătarii și ospătărițe. Detalii găsiți aici.

La Einstein Cafe se angajează ospătari și ospătărițe, după cum puteți vedea aici.

Harley Burger angajează preparatori produse alimentare, conform anunțului.

Fântânița Haiducului are disponibile mai multe posturi de ospătari, picoli și barmani, după cum puteți vedea aici.

La fel și celebrul lanț Starbucks, care pregătește deschiderea unei cafenele în Sibiu și caută să angajeze barista și shift supervisor, conform anunțului postat pe www.turnulsfatului.ro/locuridemunca.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Takata, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

31 comentarii

un sibian

Acum 6 ani

dati ba salarii, sa vedeti cum gasiti personal calificat!!
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 6 ani

Fa-ti bah firma si cand vezi cum te fura statul nu mai sari ca ars!!! Cel mai bine ar fi sa primesti salariul brut in mana si sa iti platesti tu taxele si dupa vorbim... Pana atunci mai renunta la mentalitatea asta de marginime! Personalul bun e foarte greu de gasit in orice domeniu, de mediocrii ca si "un sibian" e plin podul.
Raspunde

bine

Acum 6 ani

corect . salari nema dar pretentii cat casa patroni de cacao
Raspunde

Grig

Acum 6 ani

Să te duci tu, prietene, să muncești la einstein sau kulinarium, măcar o lună, și-apoi mai vorbim..
Raspunde

Ella Manu

Acum 6 ani

In alimentația publica sibiana, filosofia e in felul următor: se ia una bucata nătărău din Mărginime, sau un oltean indigenizat, se negociază salariul la modul in care-l intrebi cam cat ar trebui sa primească pentru a fi mulțumit iar apoi ar trebui sa ai răbdare cu individul cel puțin doua saptamâni pana se dezmeticește ce si cum te-ar putea fura.Apoi Dumnezeu cu mila, mai bine sa moara ma-ta decat sa moara ma-sa!
Raspunde

Alex

Acum 6 ani

Este un domeniu temporar. Majoritatea ospatarilor si bucătarilor nu rămân in acest domeniu. Cursantii nu sunt interesati sa invete tehnici ale gastronomiei, pe majoritatea ii interesează diploma. As recomanda ca bucătarii sa lucreze in cel putin 6 restaurante cu renume, pentru a putea castiga experienta din diferite locuri. Adevărul este ca nimeni nu-si da interesul. Oricum in toate restaurantele este o bataie de joc atat din partea patronilor cat si din partea angajatilor. Si asa este in toata Romanica. Asa-s romanii..
Raspunde

cosmin s.

Acum 6 ani

patroni cu masini de mii cm³ si trecute pe gaz ..si sanki ..sunt mari patroni :)
Raspunde

caramida

Acum 6 ani

sa inteleg o chestie, daca mergi la un concurs de Chef ...gata esti Chef ..e plin de Chef in sibiu, sefuti...si tututi ..
Raspunde

Horatiu

Acum 6 ani

Oferiti salariu bun. Un bucatar bun la un restaurant cu pretentii trebuie sa ia minim 1000 euro net pe luna. Minim.... daca le dati 2000 lei si ce mai pica ciubuc de la colegii lui de pe sala, atunci sa nu va mirati ca nu gasiti angajati. S-au cam dus vremurile cand prostiti oamenii cu salarii derizorii. Plus ca la privat, se stie, nu se respecta Codul Muncii. O spun cu toata responsabilitatea.
Raspunde

Karl

Acum 6 ani

Simplu ca "PIAȚA MUNCII": salarii mărite, altfel povești de adormit copiii
Raspunde

Raspandache

Acum 6 ani

Ce mama dracului înseamnă chef foa?
Raspunde

Cisnadian fără acte

Acum 6 ani

Chef nu cred ca-i cazul sa-ti traduc, iar foa e prescurtarea de la foale
Raspunde

alex

Acum 6 ani

Cautam experti in preparararea (reincalzirea) si servirea halelii. Oferim minim 12 ore de munca zilnic, maxim 1000 ron salariu si sictir la discretie. Va pupa Foa si va asteapta
Raspunde

Altu

Acum 6 ani

Mergeti la golden t.......p ca acolo o sa luati si pula in brate..
Raspunde

MC.D

Acum 6 ani

Este normal din moment ce toti patronii platesc salariul minim pe economie, iar diferenta la negru. Pai la ce preturi afiseaza unele restaurante, 1000 EUR pentru un bucatar sef este chiar putin avand in vedere ca respectivul lucreaza cam 24-25 de zile lunar are raspundere enorma si mai are de a face si cu multi nepriceputi in jurul lui , angajati fara nicio calificare in domeniu...Unde mai pui ca la un inventar il mai scoate patronul si cu lipsa in gestiune...cam 1100-1200 EUR netto castigi ca simplu angajat la Mc Donalds in Germania la 170 ore/luna lucrate aprox. 22 zile/luna,...asa ca nuva mai mirati!!
Raspunde

calboreanu d.

Acum 6 ani

mai era un bagabond de prin sibiu..acuma are restaurant si e mare Chef ...probabil Chef la ciordeala :) ....
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 6 ani

Pasarea malai viseaza... cu toate ca habar nu are cum se obtine acel malai!!! Asa sunt si comentariile la acest articol de la oamani are stiu doar sa ceara si nici macar nu stiu sa citeasca! Aici e vorba de oameni calificati nu de oamenii care stiu sa isi faca o papara si deja se considera 'master chef'" si au pretentiile cat acasa. Ma repet, si asta este o idee generala valabila in toate domeniile.
Raspunde

Anonim

Acum 6 ani

Nu pot sa-mi dau seama daca esti purtatorul de cuvant al patronilor sau pur si simplu incerci sa pastrezi totul pozitiv. Sunt mentionati si bani mai sus "Am avut bucătar care câștiga lejer peste o mie de euro pe lună și a plecat în străinătate” x si y nu isi gasesc personal...oare care crezi ca e problema? conditi jalnice si bani. Am facut o scoala de bucatari din 2002-2005 si pana in ziua de astazi sunt bucatar, probabil ma face calificat sa deschid gura. Problema asta generala ce se dezbate aici este reala, dar ce tembel ar vrea sa mai traga pe domeniul asta, unde trebuie sa faci fata nu doar stresului din bucatarie ci si la regulile absurde create de patroni. Daca vrei concediu vara doar cu rugaciuni, cu putin "noroc" ceri 2 zile concediu se iau 5, se promite marire salariu si "se uita" tot felul de activitati in afara contractului de munca, deci codul munci este calcat in picioare. Asta pe partea legii, sa nu vorbim de umanitate si conceptii. Asta trebuie sa se dezbata, ascundem mizeria sub covor si se face un articol unde totul pare sa fie o problema doar dintr-o tabara. Daca nu ai o pasiune reala pentru acest domeniu, nu rezisti 1 saptamana. Iar cei care vin noi pe piata muncii, la cate oportunitati sunt acuma...nu as vedea de ti-ai bate atat de mult capul cu patroni de restaurante din ziua de astazi:)
Raspunde

Marcel

Acum 6 ani

Sa lucrezi sambata dumineca,sarbatori legale cand toti se distreaza,SA nu poti pleca in concediu cu familia si copiii tai in nici o vara pentru ca este mult de lucru si nu este personal etc,sa muncesti 12-14-16ore in caldura si stres, asta este descrierea pe scurt a meseriei de bucatar.Ce ziceti va intereseaza????
Raspunde

(-)

Acum 6 ani

Ai un post de popa disponibil?
Raspunde

cine,ce?

Acum 6 ani

Toti studiaza drept, pshihologie sau relatii internationale, si dupaia spala buda prin germania cu diplomele lor. Nu demult erau scoli profesionale de unde iesai cu o calificare, da era rusine sa fi bucatar, brutar sau tinicigiu. Acum toti vor mia de euro ca sa taie trei morcovi pentru ca ei au niste ani de facultate si un master in arte vizuale.
Raspunde

bun simt

Acum 6 ani

Majoritatea firmelor mici platesc pe Cartea de Munca salariul minim pe economie, iar in realitate aproape dublu. ITM-ul stie asta dar se face ca nu vede.
Raspunde

un sofer

Acum 6 ani

Cei de la Politia Economica din Sibiu sunt in cardasie cu evazionistii. Lucram sofer si-am fost oprit si nu aveam acte pe marfa, era la negru mai mult de jumate. Patronu o dat cateva telefoane si nu am patit nimic. Avea pe cineva de la ANAF.
Raspunde

iulia

Acum 6 ani

Nici tu nu crezi ce spui!
Raspunde

alex

Acum 6 ani

prefer sa lucrez in cluj pt un salar mult mai bun decat in sibiu.
Raspunde

alex

Acum 6 ani

plus ca in Sibiu sunt 2-3 restaurante bunicele,
Raspunde

cetatean

Acum 6 ani

Toti cei calificati pleaca peste hotare acolo merita sa muncesti si de at fi sa_ti rupi oasele.
Raspunde

altul

Acum 6 ani

Tinerii prefera sa munceasca pt bani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus