Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
5°C

Elev sibian, ministru pentru o zi. „A fost mai greu decât mă așteptam”

02 Iunie 2017 14:35

Elev sibian, ministru pentru o zi. „A fost mai greu decât mă așteptam”

16 elevi din toată țara și-au intrat în rolul de miniștri, acum două zile, prin așa numitul program „Ministru pentru o zi”. Și sibianca Liana Butoi a fost printre cei care au fost selectați. Este elevă la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” în clasa a XI-a și președinta Consiliului Județean al Elevilor din Sibiu. Ea a aplicat pentru Ministerul Românilor de Pretutindeni deoarece voia să afle mai multe despre domeniul de activitate al acestuia și, mai ales, modul în care sunt ajutați elevii din străinătate. Mărturisește că a fost o experiență frumoasă, dar în același timp și grea, dându-și seama că ministrul are mai multe responsabilități decât credea.

Cei 16 elevi, selectați de Consiliul Național al Elevilor și-au petrecut ultima zi a primăverii alături de miniștrii din Guvernul României. Au asistat la toate activitățile desfășurate de ministru și au participat și la ședința de Guvern.

„Nu m-am simțit deloc inferioară”

Contactată de reporterul Turnul Sfatului, Liana a spus că s-a înscris destul de târziu la acest program. A fost singura candidată și totodată singura selectată din județ. A plecat singură la București, cu autocarul, la 1 noaptea. „Totul a început așa ca o mică aventură. Am plecat noaptea din Sibiu, singură la 17 ani, într-un oraș care nu îmi place în mod deosebit. Am ajuns la 6:00 dimineața și până la 11:00, m-am plimbat. La ora aceea trebuiau să fiu la ministerul pentru care am aplicat. Am cunoscut o echipă foarte tânără și prietenoasă, unde nu m-am simțit deloc inferioară. Doamna ministru a vorbit foarte frumos și deschis cu mine, la fel și secretarul de stat și restul echipei”, a povestit tânăra.

Liana a aplicat pentru Ministrul Românilor de Pretutindeni pentru că voia să afle cu exactitate cu ce se ocupă acest minister, având doar o idee generală despre activitatea lui. „Voiam să știu ce fac și pentru elevii din afara României. Așa am aflat că pentru elevii de pretutindeni cel mai mare proiect este ducerea unor manuale de limba română. Mulți elevi români din străinătate nu mai știu limba română sau poate nici nu au învățat-o și atunci le duc manuale. Doamna ministru mi-a dat detalii și despre niște cursuri de limba română care se fac sâmbăta, unde profesorii sunt voluntari, deci nu sunt plătiți”, spune Liana.

ministru pentru o zi sibianca Foto: Facebook Guvernul României

A participat la ședința de Guvern

Experiența a fost una de neuitat pentru eleva din Sibiu, mai ales că a primit, la fel ca doamna ministru mai multe întrebări de la consilieri. Nu se aștepta ca un ministru să facă atâtea. „A fost mai greu de cât mă așteptam. Doamna ministru o să plece a Bruxelles cu un proiect și avea foarte multă treabă. Consilierii îi puneau multe întrebări și la fel eram și eu întrebată. Am fost uimită de câte lucruri face un ministru. Mă așteptam să facă multe, dar nici chiar așa”, mai spune sibianca.

După întâlnirea cu ministrul Românilor de Pretutindeni, Liana a participat împreună cu ceilalți 15 elevi din țară la ședința de Guvern. I s-a părut interesant totul, doar că totul a decurs prea repede. „A fost prea scurt timpul. Am stat vreo 10 minute în sală înainte să înceapă ședința. După aceea, a venit domnul Grindeanu și a deschis ședința, a spus câteva vorbe, după care a luat cuvântul elevul care a fost Prim-ministru pentru o zi și a trebuit să părăsim sala odată cu presa”, povestește Liana.

Pe viitor, tânăra își dorește să profeseze în învățământ și să ajute pe cât poate sistemul educațional. În prezent, pe lângă Consiliul Județean al Elevilor, unde este președinte, tânăra se implică în activități de voluntariat.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Takata, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Comentarii

1 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

Micuto, cat-i PSD-u-n floare...nici usturoiu' nu mai e ce-a fost...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus