Duminică,
17.01.2021
Innorat
Acum
-8°C

Micile afaceri. De 23 de ani, familia Voinescu vinde biciclete și echipamente sportive

Micile afaceri. De 23 de ani, familia Voinescu vinde biciclete și echipamente sportive

De când se știu au fost pasionați de sport. Au fost campioni naționali la alpinism și s-au cunoscut pe crestele Făgărașului. Chiar dacă au lucrat mulți ani de-a rândul ca ingineri electroniști, și-au dedicat o mare parte din viață sportului. Și cum înainte de Revoluție, pe piața din România, nu prea existau echipamente sportive, Mihai și Valentina Voinescu au început să le facă ei. Așa a pornit acum 23 de ani afacerea celui mai vechi magazin cu articole sportive din Sibiu, Explorer Sport.

Mihai este din Sibiu, iar Vali din Caraș-Severin. Amândoi au făcut alpinism și s-au cunoscut pe crestele Făgărașului. După căsătorie, au lucrat în domeniul ingineriei, însă niciun moment nu au renunțat la pasiunea lor: sportul. Înainte de `90 nu prea se găsea echipament pentru alpinism, motiv pentru care împreună cu un prieten au început să-l facă ei. Și-au cumpărat două mașini de cusut și au transformat o cameră în atelier de lucru. La puțin timp după aceea, și-au dat seama că le rămâneau prea puțini bani după ce le distribuiau prin magazine. De aceea, și-au deschis propriul magazin, Explorer.

explorer biciclete (9)

Au magazin și în Râmnicu Vâlcea

În `94 au găsit un garaj vechi pe Calea Dumbrăvii, l-au reamenajat și și-au pus pe rafturi propriile produse. După un timp, au început să aducă biciclete și schiuri, iar afacerea se extindea de la o zi la alta. Într-un final, au decis să rămână doar pe partea de magazin și să rămână pe producție doar prietenul lor. „Totuși, a încheiat și el cu producția și și-a deschis lângă noi un magazin. Am funcționat mult timp împreună. La început, ne întreba lumea dacă nu e greu cu două magazine de același tip unul lângă celălalt, mai ales că vânzătorii erau prieteni. Într-un final, s-a dovedit că era constructiv, deoarece ne-am împărțit brand-urile și atunci când oamenii căutau ceva, știau că, pe Dumbrăvii, erau două magazine”, povestește Vali.

explorer biciclete (16)

În urmă cu 17 ani, o prietenă pasionată de alpinism a celor doi a venit cu ideea să deschidă un magazin Explorer și în Râmnicu Vâlcea. Acesta funcționează până în ziua de astăzi. Nu același lucru se poate spune însă despre cel de la Brașov. Din dorința soției de a avea un lanț de magazine în țară, au deschis și acolo, însă nu a funcționat mai mult de trei ani. „Este foarte greu să te reprezinte cineva așa cum ești tu într-o localitate unde nu ești fizic. Au fost și surprize plăcute și neplăcute. Dacă nu ești tu acolo e greu”, explică ea. Încă de la început au vrut să împărtăşească din pasiunea lor pentru sport cu sibienii. Au organizat un concurs de montain bike pentru copii pe Dealul Gușteriței. „Era un concurs de Ziua Copilului. Și acum țin minte. Mulți dintre copiii respectivi, acum, sunt mari, cu propriile meserii. Am oferit și premii atunci, tot de la noi, iar premiul cel mare a fost o bicicletă”, își amintește Vali.

explorer biciclete (1)

Biciclete, schiuri și echipamente sportive

După ce și-au redobândit casa bunicilor de pe strada Turnului, au deschis și aici un magazin și totodată un atelier de reparații. „Era destul de greu cu chiria. Era foarte mare și așa am zis să deschidem un magazin și în Orașul de Jos”. De câțiva ani, cei doi soți au închis magazinul de pe Calea Dumbrăvii și se concentrează doar asupra acestuia. Mai ales că acum au renunțat și la job-urile lor din domeniul ingineriei. În magazin găsești de la biciclete și schiuri, până la echipamente, role și corturi. Pe scurt, tot ce ai nevoie pentru a pleca într-o drumeție.

explorer biciclete (19)

„Sporturile pe care le vizăm în principal sunt mountain bike, iarna schiul de tură care este o ramură a schiatului în care urci pe munte prin locuri neumblate și nu cobori pe pârtie. Pe lângă asta avem articole de alpinism și de turism: rucsaci, bocanci, îmbrăcăminte, precum și atelierul de reparații”, explică Mihai. Odată cu apariția lanţurilor mari de magazine, o parte dintre clienți s-au reorientat, însă, nu de puține ori, s-au întors înapoi.

explorer biciclete (13)

„După ce cumpărau diverse produse, se convingeau că nu e ce își doreau și se întorceau. Pentru un oraș ca Sibiul, care nu este foarte mare, buna credință contează foarte mult. Clientul vine la tine în magazin pentru că are încredere în tine. În momentul în care tu l-ai dezamăgit, i-ai vândut un produs care nu i se potrivește, a doua oară nu mai vine pentru că nu are niciun sens. Dacă ești de bună credință, în timp, se cunoaște. Oamenii care și-au luat de aici, vin și acum. Deja avem a doua generație de clienți. Au cumpărat părinții de la noi și acum vin copiii lor”, spune Mihai.

explorer biciclete (5)

Pistele de biciclete, „o catastrofă”

Cu toate că majoritatea bicicletelor pe care le au la magazin sunt pentru drumeții de munte, în ultimii ani se observă o cerere mai mare pentru cele de oraș. Atât femeile cât și bărbații sunt în căutarea unei biciclete pentru a se plimba pe distanțe scurte, în timpul liber.

explorer biciclete (3)

„Când am început să aducem noi biciclete, aduceam numai de munte. Acum a crescut dorința oamenilor care nu sunt neapărat sportivi și în speță a fetelor de a merge prin oraș pe o bicicletă pe care să stai comod, să fie fashion, elegantă și să aibă și coș. La polul opus, bărbații își doresc să aibă biciclete cu roți subțiri, echipate cu faruri. Nu e sectorul nostru cel mai mare de biciclete de oraș, dar am început să aducem și am văzut că nu stau în magazin”, explică soția.

explorer biciclete (8)

Ideea conform căreia sibienilor le place să meargă cu bicicleta este confirmată și de Mihai. El și-ar dori piste în adevăratul sens al cuvântului, atât în oraș, cât și în afara lui. „Pistele sunt o catastrofă. Cu o linie nu se face pistă. Sunt mulți care își cumpără biciclete, dar nu îndrăznesc să se ducă prin oraș pentru că le e frică. Nu stăpânesc foarte bine bicicleta, mai bine merg pe trotuar până când o să fie diferențiate cumva de șosea. În Sibiu, în proporție de 90% sunt bicicliști de timp liber, nu să meargă la serviciu cu ea”.

explorer biciclete (7)

În ceea ce privește prețurile, Mihai spune că sunt un pic mai mari pentru că vând produse de calitate. Și mai mult decât atât, se adresează în principal pasionaților de sport, care vor să aibă un echipament de care să se bucure mult timp. În magazin există și un atelier de reparat biciclete, care este foarte solicitat.

explorer biciclete (2)

„Dacă vrei să te duci la schi doar o dată și a doua oară nu e sigur că mai mergi, nu arunci banii pe fereastră. Te duci la un magazin mare și îți iei ceva mai ieftin. Dar, dacă ești pasionat, îți cumperi ceva specializat”. Astfel, prețurile la bicicletele pentru adulți pleacă de la 1000 de lei și pot ajunge până la câteva mii de euro, în timp ce bicicletele pentru copii sunt între 400 și 3000 de lei. Dacă schiurile pentru pârtie au un preț de pornire de aproximativ 600-1000 de lei, când vine vorba de schiul de tură prețurile se dublează. În ceea ce privește rucsacii, aceștia se găsesc în mai multe forme și mărimi. Cei mai mici au o capacitate de 10 de litri și un preț de pornire de 100 de lei, și cei mai mari, de 60 de litri pot depăși 1000 de lei.

explorer biciclete (6) explorer biciclete (4) explorer biciclete (10) explorer biciclete (11) explorer biciclete (12) explorer biciclete (17) explorer biciclete (18)

Comentarii

13 comentarii

PERISCOP

Acum 3 ani

Ce reconfortante sunt (îndeosebi pentru cititori :) ) asemenea povești de succes!... Felicitări și succes protagoniștilor !
Raspunde

Valentina

Acum 3 ani

Multumim foarte mult pentru articol si pozele facute . Sunteti profi cu adevarat si va dorim si dorim ziuarului Turnu Sfatului mult bine, multe succese si cititori fericiti! Sunteti cu adevarat un ziar al Sibiului, frumosul nostru oras!
Raspunde

Magna Horreum

Acum 3 ani

In urma cu ceva ani, intentionam sa imi cumpar o bicicleta. Printre alte magazine, am ajuns si la magazinul d-lui Voinescu. Ceea ce m-a impresionat in mod placut, a fost faptul ca, fara sa ma cunoasca sau sa imi pretinda vreo garantie, acesta mi-a pus o bicicleta la dispozitie pentru a o proba pe strada. As fi putut pleca cu ea (teoretic) fara sa i-o platesc. Nu stiu cati oameni ar mai fi in stare de acest gest... Interactiunea cu domnia sa mi-a lasat o impresie placuta, a unui om de calitate.
Raspunde

Monteverdi

Acum 3 ani

Exact la fel și am ”pățit„ și eu. Angajații magazinului m-au invitat să fac câteva ture cu bicicleta prin oraș, deși nu mă cunoșteau deloc. Aș fi putut să plec chiar la Belgrad...dar am rămas totuși aici, ca să nu pierd garanția la bicicletă. Au produse de calitate și asigură și service.
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

D-nul Voinescu e un om deosebit!!! 1 la 1000000...un model pentru cei care vor sa faca comert...si care in primul rand vor sa-si respecte clientii!!!
Raspunde

biciclist

Acum 3 ani

Felicitari!
Raspunde

CSB

Acum 3 ani

Tin minte primul rucsac luat de pe Dumbravii... Primii bocanci, primul sac de dormit mai de doamne-ajuta. Felicitari, Explorer, pentru anduranta !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Volkischer Beobachter

Acum 3 ani

Cu ce sumă au cotizat proprietarii magazinului Explorer Sport la Turnul Sfatului?
Raspunde

Vasile V. Vasile

Acum 3 ani

Ce te _ute pe tine grija cu ce sumă au contribuit, bă _coaie seci? Vezi unde e postat articolul?
Raspunde

vasile

Acum 3 ani

du bist eine bleode Kuh bai ......VOLKISCHER BEOBACHTER, ,,,,,probabil esti o nulitate un zero barat, care nu a realizat nimic in viata. Ar fi bine sa iei exemplu, ai ce invata de la asa oameni.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian de pe Calea Dumbravii

Acum 3 ani

Vanzatori mai nesimtiti nu am intalnit . Pentru a monta o bicicleta care nu era cumparata de la ei mi-a spus sa vin peste 3 zile. vanzatorul mi-a recomandat sa merg la alt magazin. Rusine!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus