Marţi,
27.09.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Directorul Centrului de Studii Globale din cadrul ULBS: Iohannis a reușit să păstreze un echilibru în raport cu recentele dispute dintre Europa și SUA

Directorul Centrului de Studii Globale din cadrul ULBS: Iohannis a reușit să păstreze un echilibru în raport cu recentele dispute dintre Europa și SUA

Faptul că de pe agenda discuțiilor dintre președintele României, Klaus Iohannis, și președintele SUA, Donald Trump, au lipsit domenii precum eliminarea vizelor ori schimburi economice ține de prioritățile pe care țara noastre le are, consideră prof. univ. dr. Silviu Nate, cel care conduce Centrul de Studii Globale din cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu.

Într-un interviu acordat Turnul Sfatului, Silviu Nate insistă pe faptul că și românii, la nivel individual, trebuie să înceapă să înțeleagă faptul că, și în cadrul NATO, țara noastră nu mai este la nivelul în care să stea cu mâna întinsă. Iar faptul că țara noastră a fost sincer lăudată pentru parcursul din ultimii 20 de ani nu trebuie privit cu scepticism.

Reporter: Cum apreciați vizita președintelui României Klaus Iohannis în SUA, din aceste zile? Silviu Nate: Președintele României efectuează o vizită oficială într-un context delicat la nivel global, dar și la nivel european, luând în calcul problematica Brexit-ului și a testului de coeziune a aliaților europeni în cadrul NATO. Președintele american, la rândul său, este supus în această perioadă anchetei și unor presiuni mediatice, într-un subiect fără precedent în istoria Statelor Unite ale Americii. Această vizită, organizată într-un moment ceva mai tensionat al spațiului euroatlantic, scoate în evidență poziția României pe scena globală, precum și rezultatul unor angajamente susținute ferm dea lungul timpului. Așadar, în 2017 celebrăm 20 de ani de la demararea inițiativei pentru un Parteneriat Strategic între Statele Unite ale Americii și România. Președintele României și-a așezat discursul și ținuta demnitară pe o platformă de networking bilateral, ceea ce denotă un limbaj comun la nivelul palierelor diplomatic, militar și de intelligence, din partea administrației sale. Războiul intern al lui Trump întâlnește, incidental, prin vizita lui Klaus Iohannis, un spațiu de refulare și justificare a bunelor sale intenții. Președintele Trump evita să răspundă provocărilor media legate de Rusia, în fața jurnaliștilor americani, și transferă inductiv în discuție importanța Articolului 5 al Tratatului Nord Atlantic și a responsabilității comune transatlantice. Fiind un om de business, orientat către stingerea pasivelor, Trump nu este totuși de condamnat că acționează după principiul: „follow the money”. Atitudinile sale din ultima perioadă, transpar însă o etapă a „studenției” sale actuale când încă mai învață lecții de retorică în politica externă.

Care este drumul României între SUA și UE? Există voci și analiști care susțin că agenda președintelui Klaus Iohannis nu a cuprins subiecte economice, culturale sau pentru eliminarea vizelor. Trebuie totuși remarcat faptul că o întâlnire diplomatică la nivel înalt trebuie structurată pe priorități. Putem înțelege astfel că Romania are în momentul de față cel puțin două interese vitale, care se proiectează pe termen lung, traduse prin securitate și stat de drept. Aceste două coordonate majore, poziționează Romania pe harta geopolitică, cu un rol mult mai consistent, la confluența a mari civilizații și religii. După episodul Crimeea, țara noastră a acordat, din motive lesne de înțeles, 2% din PIB sectorului de apărare, iar acest efort financiar ne detașează față de anumiți aliați într-un spectru al angajamentelor luate în interiorul NATO. Retorica moderată a președintelui Klaus Iohannis, conduce România spre un dialog matur în raport cu statele membre ale Uniunii Europene. Acesta a reușit să păstreze un echilibru în raport cu recentele dispute politice dintre Europa și SUA, însă a nuanțat elemente de interes pe care România le sprijină în relația cu ambele părți. Mesajul său ne indică precis un parcurs euroatlantic, în cadrul căruia România se înfățișează ca un partener de nădejde. Nu suntem obișnuiți să fim lăudați și putem deveni sceptici, însă trebuie să acceptăm că un ciclu de administrații americane ne apreciază pentru efortul depus în ultimii 20 de ani.

original_primirea_de_catre_presedintele_sua_donald_trump_3

Ce nevoi de securitate justifică proiecția României despre care aminteați mai devreme? Peisajul de securitate global și regional expune România la o tipologie nouă de agresiuni asimetrice, de tip război hibrid, în care dimensiunea apărării și securității prin cooperare dobândește un rol primordial. Astfel România devine un nod de legătură în proiectele de asigurare a securității pe flancul estic al NATO și al Uniunii Europene, dar și un contribuitor de securitate în relația cu Orientul Mijlociu. Însuși președintele Trump a apreciat leadership-ul românesc și contribuția noastră pe teatrele de operații ”out of area”, amintind de sacrificiile soldaților români și americani. Totodată, România este al doilea furnizor de intelligence din cadrul NATO, un aspect ce nu îl putem neglija, îndeplinind de fapt prima funcție fundamentală, cea de cunoaștere în realizarea securității și apărării. Aceste atuuri sunt rezultatul unor angajamente ferme asumate de țara noastră, combinate cu interesul direct al României de a asigura stabilitate în spațiul Mării Negre și în vecinătate. De mai mult de zece ani, România realizează schimburi de informații de primă clasă cu Statele Unite în materie de combaterea terorismului și a neproliferării armelor de distrugere în masă. Desigur că toate aceste demersuri și mesaje politice comune pot expune România la riscuri de terorism; dar când nu am fost expuși sau, poate merită să ne gândim, în care dintre situații am fi mai vulnerabil? O altă dimensiune a războiului hibrid este dată de existența războiului informațional la care suntem expuși, la acțiuni subversive și vectori de influență propagandistică, venite dinspre răsărit, care încearcă de decredibilizeze instituțiile Uniunii Europene și NATO. Cu toate acestea, societatea românească afișează în mare parte o percepție favorabilă față de valorile euroatlantice și conștientizează însemnătatea unui spațiu democratic.

Au înțeles cetățenii români care sunt responsabilitățile noastre în calitate de membru al Alianței? Iată un aspect pe care trebuie să-l înțeleagă, în realitate, fiecare cetățean român sau fiecare cetățean al unui stat membru NATO, și anume că noi suntem NATO (#WeAreNATO). Nu ne mai aflăm în situația de a întinde mâna, noi nu mai așteptăm neapărat ca alții să rezolve probleme pentru noi, trebuie să demonstrăm ferm că se poate conta pe România, la fel ca și în cazul celorlalte state aliate, așadar beneficiem atât de garanții de securitate cât și de responsabilități și angajamente comune. Participăm în cadrul unui sistem interconectat și profund interdependent al statelor democratice, care se bazează pe cooperare. La origini, NATO s-a născut ca un mesaj politic, și mai apoi a dezvoltat capacități militare pentru a securiza un spațiu al democrațiilor occidentale, aceasta este logica genetică a organizației. Deciziile în cadrul Alianței se iau cu suport unanim de voturi, este suficient ca un singur membru NATO să folosească dreptul de veto și astfel este împiedicată o procedură de aprobare, ceea ce presupune că eforturile pentru consens politic, consultările intense primează în fața măsurilor cu caracter militar. Caracterul legitim al intervențiilor alianței este dat de însuși suportul democratic pentru luarea deciziilor. Vizita curentă ne indică faptul că la nivelul palierelor decizionale ierarhice românești a fost înțeles și integrat acest tip de cultură și asumare strategică, iar efortul nostru demonstrează, după 20 de ani, că suntem un partener predictibil pentru Statele Unite ale Americii. Meritul vizitei se datorează unui aparat integrat de lucru româno-american și se cuvine pe deplin apreciată compatibilitatea și performanța acestuia.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

iulia

Acum 5 ani

Cu astfel de "consideratii" s-a facut băiatul "mare"?...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

TZITZU

Acum 5 ani

Politruci fara meserie, Iulia. Bagatori de sama, ajunsi "profi univi" pe vorbe-n vant, pe discutii telectuale. Astia fara ULBS, n-ar fi buni nici de vanzatori la aprozar, ca-s prosti si lenesi pe de-asupra.
Raspunde

Nick

Acum 5 ani

Ce prosti puteți vb.(TZIZTU&Iulia) Silviu Nate are drumul lui propiu,ralizat cu multă munca si pasiune si cuvrespect afirm ca face parte din tânăra elita Universitară Sibiana . E un geniu in specialitatea lui Academica recunoscut la NATO și Univ. Europene de renume! Restul invidie din partea unor ...._ _ _ _ ți Nu a fost fiul lui tata ca alții sau fiul lui mama.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

iulia

Acum 5 ani

@Nick: parerea ta, parerea noastra. Ca orice altceva in aceasta lume, totu-i relativ....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

simo

Acum 5 ani

"E un geniu in specialitatea lui Academica". IN VIATA MEA NU AM CITIT O ENORMITATE MAI MARE! DOAMNE CATA PROSTIE...AGRESIVA... BIETUL EINSTEIN, BIETUL GOETHE, BIETUL NEWTON... rahatzi cu ochi! Geniu e unu Nate, nu ei!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

///

Acum 5 ani

Daca n-a fost fiul lui tata sau mama sa intelegenm ca a crescut la orfelinat?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ion

Acum 5 ani

asta e vanzator de piei de closhka (adica doftor in "stiinte politice"). Explica evidente, in mod pedant-sfertodoct, de rasu k... lui. katzavenku era mic copil fata de asta. Si nu-i singur. Stiintza lu asta e la ziare si la conferintze cu spritzuri de vara.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

fost student SS

Acum 5 ani

Se ne spuna doar atat Dl Nate: a luat sau nu spaga de la studenții lui vreodata? A primit mobila de la apartamentul din cisnadie spaga sau nu? A fost votat vreodata in vreun for de conducere al Ulbs sau nu de catre colegi? De ce nu? Oare pentru ca e un nesuferit?Si-a turnat binefacatorii? La cate cursuri participa anual? Lipseste mult de la ore? Răspunsul la toate e da.
Raspunde

Nate Silviu

Acum 5 ani

@fost student SS Stimate domnule „fost student SS”, probabil ca ati fost student in urma cu 30-40 de ani si nicidecum un student la Studii de Securitate cum pretindeti, altfel ati fi stiut ca tot ceea ce afirmati sunt minciuni. Acuzele dvs. sunt incalificabile iar actiunea dvs. de discreditare trebuie lamurita cu mijloace legale. Va solicit sa va devoalati identitatea, inainte ca eu sa o solicit organelor abilitate, si sa prezentati dovezile pe care le sustineti. Afirmatiile dvs. sunt complet false si rau intentionate, si dupa cum stiti, pentru ca sunteti „profesor” si nu student, evaluarile facute cadrelor didactice, din partea studentilor, sunt relevante in acest sens. Asadar in niciun an universitar nu am scazut in evaluarea studentilor sub punctajul 4.6 din maximum de 5 puncte. Incepand de lunea viitoare, voi solicita ca acțiunea dvs. înjositoare si IP-ul sa fie investigate de organe competente de aplicare a legii si sa raspundeti pentru afirmatiile facute. In consecinta, daca aveti un comentariu cu privire la interviul oferit pentru Turnul Sfatului sau daca aveti o dovada concreta, fiti corect si prezentati-va identitatea in fata tuturor si afisati ceea ce pretindeti ca stiti. Nu vă onorează aceasta atitudine denigratoare și lașă bazată pe informații fabricate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

Se pare ca domnul profesor are limba păroasă, deoarece "dosurile" aflate in întreținerea acestuia s-au grăbit sa ascundă comentariile ce-i sunt defavorabile. Sau nu-i asa?....
Raspunde

Iancu N

Acum 5 ani

Dacă erai mai atent vedeai ca comentariile sunt " ascunse " pentru in rating negativ! Probabil proprietarii acestei pagini au considerat ca ( nu are sens sa ne obosim Sa le citim) Dacă tot dorești ai opțiunea sa le citești desteptule
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 5 ani

Un comentariu bun si pertinent. FELICITĂRI!
Raspunde

Vasile V. Vasile

Acum 5 ani

Bă dom' profesor, vezi că unii n-au votat tot ce trebuia și cum trebuia. Ia trimite-i înapoi la treabă...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus